GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Intorsi de la Pestera Ghetarul Vartop, ne-am decis sa intram si in padure, sa vizitam Izbucul Tauz. Acest izvor, numit si Izbucul de la Moara lui Filea, se află pe valea Gârda Seacă, pe drumul ce duce către cătunul Casa de Piatră şi către Peştera Coiba Mare.
Un izbuc reprezintă ,,gura" de ieşire către suprafaţă din peştera sau galeria carstică inundată a unui râu sau pârâu.
Acest izvor, numit Tăuz sau Izbucul de la Moara lui Filea, se află pe valea Gârda Seacă, pe drumul ce duce către cătunul Casa de Piatră şi către Peştera Coiba Mare.
Izbucul Tăuz face parte dintr-un complex de pesteri, cel mai ramificat de acest gen din Europa si, tocmai din acest motiv speologii din intreaga lume exploreaza frecvent aceasta zona, destul de putin cunoscuta din pacate, turistilor romani.
Este o adevarata rezervaţie speologică, constituind locul unde ies apele pierdute în Coiba Mică şi Coiba Mare, precum şi cele care au dat naştere Peşterii Hodobana., care pot admira frumuseţea izbucului aflat la baza unui perete impresionant, perfect vertical, de peste 20 m înălţime.
După ce ati lasat în dreapta drumul forestier ce duce spre Pestera Scarisoara, veti intalni un indicator, cioplit in lemn care indica directia izbucului. De aici, traseul trece printr-o padurice, pe o poteca foarte usor de urmat chiar si de copii mici, si, dupa traversarea paraului pe cele doua podete din busteni, se ajunge la izbuc in maxim 15 minute.
Zona este accesibila tuturor categoriilor de turişti, indiferent de anotimp.
Se pare ca adancimea sa depăşeşte 100 de metri, iar galeriile subterane şi sifoanele inundate comunică tocmai cu pârâul ce intră în Peştera Coiba Mare şi care parcurge, in 24 de ore, cei 4 kilometri in linie dreapta din locul in care apa intra sub munte. De aici, paraul format se varsa mai departe în râul Gârda Seacă. Finalul emisiunii din Romania a celebrului Bear Grylls, emisiune care prezinta tehnici de supravietuire a fost filmat aici!
Concluzia: un loc superb, putin vizitat, foarte usor accesibil care merita vazut in orice anotimp!
Trimis de ctc in 12.02.12 19:35:00
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ctc); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat la rubrica "Descopera zona Garda-Arieseni" (deja existenta pe site); sters rubrica dublura introdusa de autor
Si noi am fost acolo, de 2 ori, in 2009 si 2010... anul trecut nu am mai vizitat Izbucul... dar e minunat... apa aceea are o culoare mirifica. Il recomand cu mare drag!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2023 Apusenii — niciodată destul — scris în 29.10.23 de gojavaler din SATU MARE - RECOMANDĂ
- Jul.2022 [Târgul de fete de pe Muntele Găina] România, așa cum este ea — scris în 25.07.22 de ADRIANA 88 din ARAD - RECOMANDĂ
- Aug.2020 In varful Apusenilor, traseu spre Vf. Curcubata Mare cota 1849 — scris în 14.09.20 de simplegirl din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Aug.2020 Valea Sighistelului — un paradis salbatic al pesterilor — scris în 11.09.20 de simplegirl din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Pătrăhăițești — scris în 12.04.22 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Izbucuri de poveste în Apuseni — scris în 30.09.19 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Vacanța mea în Apuseni (II) — scris în 26.08.19 de gettyy din IASI - RECOMANDĂ