ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.03.2025
Familie

DISTRACŢ. / RELAXARE:

Iarna in Alexandroupoli

TIPĂREȘTE

In vacanta copiilor din februarie, am decis sa mergem in Alexandroupoli pentru 3 nopti si apoi sa ne indreptam spre Edirne pentru alte 3 nopti.

Am plecat din Bucuresti pe o ninsoare ce ne-a insotit pana spre Kardzhali, cand in sfarsit s-a luminat cerul. Ne apropiam de Grecia…

In zona Makaza, am avut parte de un alt fenomen meteo: o ceata densa. Nici nu stiu cand am intrat in Grecia, de-abia cand am vazut placuta cu Welcome to Greece, ne-am prins ca siluetele intunecate pe langa care tocmai am trecut erau ghiseele din vama... Daca si la vara se va trece la fel de usor, fara vamesi, atunci cu siguranta nu vor mai fi cozi kilometrice si se va castiga timp pretios.

Alexandroupoli ne-a surprins placut. Este un oras plin de viata, animat, chiar si la ora 9 seara, artera principala (Bdul. Dimokratias) era foarte aglomerata, cu restaurante si cafenele pline, magazine deschise, o forfota care ne-a placut.

Multi turisti turci, orasul fiind aproape de frontiera cu Turcia. Daca in Edirne, bulgarii fac legea, aici, turcii sunt la putere. In toate restaurantele in care am intrat, prima intrebare a fost de fiecare data ‘ Doriti un meniu in limba turca? ’ Nu dorim, dar nu avem ce face, de cele mai multe ori, meniul era doar in turca...

Farul din Alexandroupoli- reperul orasului- se afla langa port, pe aleea de promenada si are 27 m inaltime. A fost construit in 1881 de catre firma franceza Lighthouse, functioneaza si astazi si are la baza o fantana arteziana. Noaptea sunt luminate frumos atat farul cat si fantana.

In port am vazut intr-o zi un feribot care se pregatea sa plece in insula Samothraki, spre uimirea noastra, plin cu oameni si masini! Nu era zi de weekend si nici vara. …

Catedrala Metropolitana Sf Nicolae –o constructie spectaculoasa din 1900, cu 2 turnuri cu clopote, interiorul si in mod special catapeteasma fiind deosebit de frumoase. In biserica se afla o  icoana mare a Sf. Nicolae cu o caseta din argint cu moaste ale Sfantului si alte moaste ale unor sfinti mucenici. In curte este un muzeu-Muzeul Ecleziastic ce contine icoane valoroase, dar era inchis la vizita noastra.

Pentru amatorii de shopping- Zara, Terranova, Parfois, United Colors of Benetton etc se gasesc pe Bd. Dimokratias, iar LC Waikiki, Intersport-la intrarea in oras.

Intr-o pravalie pe nume Evro shop am gasit produse din mastic (din Chios), esarfe din matase (fabricate in Soufli) si ulei de masline marca Kyklopas. Evro shop vinde si prin cel mai mare magazin online de la noi.

Intr-un alt magazin am descoperit Dust + Cream – o marca greceasca de cosmetice organice.

Am vizitat si cateva obiective aflate in afara orasului Alexandroupoli:

Theotokos Kosmosoteira Feres Holly Monastery

In localitatea Feres, situata la cca 28 km de Alexandroupoli, se afla manastirea Theotokos Kosmosoteira, construita in jurul anului 1150 de catre unul dintre fiii imparatului bizantin Alexios I.

Manastirea este o copie la o scara mai mica  a celebrei Sf. Sofia din Istanbul si odinioara era inconjurata de ziduri cu turnuri de aparare, ca o cetate. A fost transformata in moschee sub ocupatia Imperiului Otoman si a redevenit biserica crestina in 1940.

Astazi se mai pastreaza turnul clopotnita si o parte din ziduri. In interior sunt schele, biserica fiind in curs de restaurare. O icoana foarte veche a Fecioarei Maria este la loc de cinste. Se mai pot vedea cateva fresce din sec XII. Manastirea este unul din cele mai vechi si mai valoroase monumente din nordul Greciei.

Kyklopas-fabrica de ulei de masline

Pentru ca suntem mari consumatori de ulei de masline, am vrut neaparat sa ajungem la aceasta fabrica aflata la 10 km de Alexandroupoli si sa degustam diferite tipuri de ulei (cu arome de usturoi, ghimbir, menta, lamaie), mai ales ca uleiul produs aici este cel mai premiat ulei din Grecia. Au si produse cosmetice, gemuri (inclusiv de masline) fara zahar. Un bidon de 5 litri de ulei costa 60 euro.

O doamna ne-a facut turul fabricii explicandu-ne intregul proces de producere a uleiului presat la rece. In curte exista si o mica ferma cu animale, am inteles ca se organizeaza excursii cu elevi. Chiar inainte de venirea noastra a fost un grup de copii care au reusit sa sparga o sticla cu ulei…

Makri

De la Kyklopas se ajunge imediat in satul Makri, cunoscut si el pentru uleiul ce se produce aici. De altfel,  peste tot pe unde te uiti sunt plantatii cu maslini. La un minimarket din sat am descoperit ulei de masline produs in Makri. Un bidon de 5 l costa 50 euro.

Am mers si la plaja Agia Paraskevi din Makri, una dintre cele mai frumoase plaje din regiune. Numele provine de la bisericuta Agia Paraskevi aflata la intrare. Plaja este lunga, are nisip, doar la intrarea in apa am vazut un cordon din pietricele. De-a lungul falezei, terase una langa alta, acum inchise. In departare se zareste insula Samothraki.

Eklisia Agioi Theodoroi (Avantas)

Biserica Agioi Theodoroi este sapata in stanca si se afla in apropiere de satul Avantas (11 km de Alexandroupoli). Inainte de a iesi din soseaua principala, se pot veda pe un deal ruinele cetatii Potamos.

Din pacate, drumul care duce la biserica este foarte prost si ingust (nu pot trece 2 masini una pe langa alta). Am mers pana la un moment dat cand am vazut ca podetul pe care trebuia sa trecem cu masina era inundat de un parau. Oricum de aici drumul incepe sa urce si GPS ne-a aratat ca mai erau 4 km de parcurs cu masina in 20 min… Am renuntat cu parere de rau. Din ce am citit pe net si am vazut in poze, este o capela sapata in stanca, in interior fiind fresce deosebite din sec X. Pentru a ajunge inauntru trebuie urcate mai multe trepte (destul de subrede...).

Izvoarele termale de la Traianoupoli

Situat la 10 km de Alexandroupoli, Traianoupoli a fost intemeiat de Imparatul Traian si a fost o statiune renumita in antichitate, apele termale de aici fiind folosite pentru tratarea unor boli ca reumatism, boli de rinichi, afectiuni ginecologice si altele.

Din pacate, acum totul este in paragina, exact ca multe statiuni balneo de la noi… Sunt cateva hoteluri, restaurante, cladiri in care se faceau tratamentele, toate parasite… Doar o biserica aflata in complex era deschisa.

Castelul Didymoteicho (Castle of Didymoteicho)

La 94 km de Alexandroupoli se afla localitatea Didymoteicho. Pe un drum ingust, printre case, se urca pana la cetatea bizantina, aproape de varful dealului, pe un platou unde se afla si o parcare. De aici se vede foarte frumos orasul si raul Erythropotamos ce strabate intreaga vale. Cand am ajuns, a inceput sa ninga cu fulgi mari, pentru prima oara de cand mergem in Grecia...

Castelul a fost construit in timpul imparatului Iustinian, in sec VI. si a fost unul dintre cele mai importante si mai mari castele din Tracia. Este situat pe dealul Kale din Didymoteicho si de aceea mai este denumit castelul Kale.

S-au pastrat pana astazi o parte din ziduri (cca 1 km) si din turnurile masive din piatra (au fost 24 de turnuri).  In interiorul zidurilor sunt ruinele unor cladiri, o mica capela (Sf. Ecaterina)  si 2 biserici post bizantine, Biserica Sf. Atanasie (Holy Cathedral of Saint Athanasius) construita in 1834 pe ruinele unei biserici bizantine si Biserica lui Hristos (Church of Christ the Saviour construita in 1846). Din pacate, ambele erau inchise cand am fost noi.

Am mai descoperit si mici pesteri si incaperi sapate in stanca si un fel de jgheaburi din piatra.

Chiar langa parcare se afla un turn-Clock Tower of King Charles XII.

Atunci cand am facut pozele nu stiam ca exista si un ceas… Abia mai tarziu cand am vazut poze pe net cu turnul, am constatat ca pe o fata a turnului pe care nu am prins-o in poze, se afla si un ceas!

Legenda spune ca in 1713, regele Suediei, Carol al XII-lea, după înfrângerea de la Poltava, a petrecut o perioada, ca prizonier al turcilor, in cetatea Didymoteicho. Carol le-a facut cadou locuitorilor cetatii, turnul cu ceas.

Concluzie

Alexandroupoli este un oras placut, situat pe malul marii, o destinatie potrivita pentru orice anotimp.  Sunt destule obiective interesante atat in oras cat si in afara lui. Noi nu am reusit sa ajungem chiar la toate (ar mai fi Soufli-orasul matasii, Delta Evros- iarna sunt pasari flamingo, am vrut si noi sa mergem, dar batea vantul prea tare)

Trimis de ilee in 01.03.25 16:33:33
Validat / Publicat: 01.03.25 17:52:10

VIZUALIZĂRI: 194 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
Adn. FAVORIT

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ilee); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
P30 Biserica lui Hristos ( Church of Christ the Saviour )
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 16200 PMA (din 18 voturi)

2 ecouri scrise, până acum

nicole33
[01.03.25 19:45:29]

@ilee:

O alegere surprinzătoare dată fiind perioada aleasă şi o combinaţie interesantă, ambele destinaţii fiind aproape de România şi uşor accesibile cu autoturismul chiar pe timp de iarnă.

Se pare că Alexandroupoli şi împrejurimile acestuia sunt destul de ofertante şi în extrasezon.

Cu ideea unei plimbări prin Edirne iarna am cochetat şi eu, dar în vacanţa de după Revelion, în final, din comoditate, alegând însă Antalya cu avionul

Felicitări pentru idee, vacanţă şi articol!

Aştept cu mai mare interes şi jumătatea turcească a acestei vacanţe

ileeAUTOR REVIEW
[01.03.25 20:38:26]

@nicole33: Multumesc mult pentru aprecieri! Urmeaza in curand si articolul despre sejurul turcesc

• Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Alexandroupolis:

SOCIALs