GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Viena este un oras in care nu ai cum sa te plictisesti niciodata. In anul 2011 o parte a concediului mi-am petrecut-o in acest oras minunat. Doream de mult sa vad aceasta capitala si in sfarsit visul meu a devenit realitate in iunie 2011. Nu a trebuit sa ma preocupe cazarea deoarece am stat la un prieten. Am locuit la cateva statii de autobuz de statia de metrou Reumannplatz, pe magistrala de metrou U1. Mi-am planificat de acasa o serie de obiective, pe care am reusit sa le vizitez conform programului stabilit de acasa.
Am plecat din Budapesta cu masina, cu prietenul meu spre Viena dimineata. Drumul se face doar pe autostrada, este foarte bun si am ajuns la destinatie foarte repede. Pe drum am admirat campurile de turbine eoliene amplasate atat in Ungaria, cat si in Austria, in zona granitei. Am admirat de asemenea campurile lor, atat ale ungurilor cat si ale austriecilor care spre deosebire de ale noastre erau lucrate, irigate, cu culturi frumoase, fara buruieni. Dar nu despre asta voiam sa va povestesc.
Dupa cum v-am spus am ajuns repede in Viena, ne-am lasat bagajele, am mancat ceva si am pornit in explorarea capitalei valsului. Deplasarile le-am facut cu mijloacele de transport in comun de suprafata, autobuzul sau tramvaiul sau subterane, metroul. Ne-am cumparat abonamente valabile 3 zile pe orice mijloc de transport in comun si am putut calatori linistiti. Nu mai stiu cat costa un astfel de abonament. In Viena mijloacele de transport in comun respecta programul, astfel incat in cel mai scurt timp poti ajunge in orice colt al orasului.
Am luat metroul si am coborat in zona centrala in statia Schwedenplatz, Undeva pe malul unui brat al Dumarii, unde erau acostate multe vapoare. De aici am pornit prin orasul vechi, pe stradutele inguste si cochete, cu cladiri vechi dar bine ingrijite, cu magazine si localuri la parter. La un momentdat am admirat un magazin unde erau expuse in vitrina machete de trenulete, foarte fidel executate. Tot invartindu-ne pe acele stradute am ajuns la un moment dat la un restaurant renumit in Viena, Der Liebe Augustin. In jurul anului 1679, cand Viena a fost lovita de o puternica epidemie de ciuma Augustin un cantaret popular si un interpret la cimpoi colinda hanurile si inveselea oamenii. Din acest motiv el a fost foarte iubit de vienezi, acestia numindu-l "Lieber Augustin".
Foarte aproape de acest local se afla Catedrala Sfantul Stefan, un simbol al orasului Viena. Am vizitat catedrala, dar nu am putut urca in turn, deoarece in timpul slujbei ascensorul nu functioneaza, cel putin asta am inteles noi. Catedrala este la interior frumoasa si sobra. Pacat ca nu exista un audioghid pentru a putea fi prezentata si celor ce o viziteaza fara un grup organizat, cu ghid. In jurul catedralei am intalnit tot felul de personaje imbracate in costume de epoca, care te invitau la concerte de Mozart. Din pacate concertele erau in afara perioadei petrecute in Viena.
De aici am pornit pe strada Graben. O strada pietonala, cu multe cladiri foarte frumoase, cu exceptia constructiei din sticla situata peste drum de Catedrala Sfantul Stefan, care mie personal nu mi-a placut. Exista aici pe mijlocul strazii multe terase unde te poti odihni si iti poti potoli foamea si setea. Aici am ascultat o formatie de tineri care cantau frumos, intr-un spectacol stradal inedit. Undeva pe la mijlocul strazii, aceasta nefiind foarte lunga se afla un monument in memoria vienezilor secerati de ciuma in 1679. Este un monument cutremurator. Undeva pe dreapta, spre capatul strazii, pe o straduta laterala se afle Biserica Sfantul Petru, o constructie frumoasa specifica bisericilor din Viena, cu acoperisul verde. Continuandu-ne drumul am strabatut doua pieta, in ultima am admirat Benediktushaus, alta constructie deosebita.
Nu va voi povesti pe zile ce am facut, va voi mentiona cam ce am reusit sa vedem in cele trei zile petrecute in Viena. Albertina, situata la extremitatea sudică a Palatului Hofburg, este unul dintre ultimele bastioane ale zidului Vienei. Aici puteti admira capodoperele modernismului, pornind de la Monet, incluzandu-l pe Picasso si ajungand pana la Baselitz. Peste drum se afla Österreichisches Filmmuseum, care poate fi vizitat. Noi l-am admirat doar de afara. Continuandu-ne drumul in acelasi perimetru se afla Opera din Viena. Am ajuns in zona Operei seara, cladirea era frumos iluminata de reflectoare si spectacolul din sala era transmis si afara pe un ecran imens si urmarit de o masa mare de oameni.
In zona centrala se gasesc majoritatea obiectivelor care nu trebuiesc ratate in Viena. Unul dintre ele este Palatul Hofburg si Burggarten. Palatul Hofburg a fost resedinta suveranilor austrieci de-a lungul a 600 de ani. De-a lungul timpului, palatul a fost dezvoltat ajungand astazi unul dintre cele mai importante centre din istoria europeana. Palatul este compus din 18 aripi, 19 curti interioare si 2.600 de camere. Palatul gazduieste printre altele si Muzeul Sisi. Prin curtea palatului si pe strazile adiacente poti face plimbari cu trasura trasa de cai, trasuri specifice Vienei. Noi am ajuns la Palat traversand Gradina Volksgarten, o gradina superba cu trandafiri si fantani arteziene.
Peste drum de acest parc se afla cladirea Parlamentului, o constructie alba, plina de sculpturi. Aici se pot face fotografii foarte frumoase. Nu am intrat in cladire. Am venit spre Parlament dinspre Primaria din Viena, o constructie monumentala cu o fatada deosebita, cladire care apare in toate prezentarile despre Viena. In fata Primariei se afla Piata unde se tine in luna Decembrie Targul de Craciun.
Mergand spre nord ajungem in Sigmund-Freud-Park, zona unde este amplasata Biserica tuturor confesiunilor Votiv. Am vizitat aceasta biserica alcatuita din mai multe altare specifice confesiuni pe care le reprezinta. Se desfasurau simultan mai multe elemente religioase in diverse colturi ale bisericii, ceea ce ara un lucru foarte interesant. In aceasta zona am vazut un tramvai turistic in care se desfasura o nunta. Exista multe astfel de tramvaie in Viena care pot fi inchiriate pentru diferite evenimente si circula pe anumite trasee, pentru a nu incurca programul celorlalte tramvaie ale transportului in comun.
Palatul Belvedere este unul din obiectivele care mi-au placut cel mai mult. Dupa ce treci de poarta principala, te intampina prima curte, in care se gaseste un luciu de apa in care se oglindeste palatul. De o parte si de alta sunt doua alei care te duc pe platforma de la intrarea principala. Palatul nu se putea vizita, deci ne-am rezumat la gradini. Trecand printr-una din partile laterale ale palatului am ajuns la gradina interioara, in trepte, cu aranjamente florale diferite, pe un suport de gazon tuns proaspat, de un verde crud. Iti dadea impresia unor covoare persane imense. La trecerea de pe o terasa pe alta exista fantani arteziene, prima in forma de cascada. Plimbarea prin aceasta gradina te relaxeaza si te binedispune. Am iesit din incinta parcului Palatului Belvedere prin partea nordica, prin zona Prunkstall im Unteren Belvedere, care de fapt mi s-au parut un fel de anexe ale palatului. La iesirea din parc se afla o piata frumoasa, cu o fantana arteziana in mijloc, Hochstrahlbrunnen, iar de cealalta parte o biserica, Mariä Heimsuchung/Salesianerkirche, care era inchisa cand am terminat vizitarea Palatului Belvedere. La doua strazi distanta se afla si Catedrala ortodoxa rusa cu hramul Sfantul Nicolae, care mi-a amintit de frumusetea bisericilor din Rusia, unde toate cupolele sunt aurite.
La Palatul Schönbrunn ne-am deplasat tot cu metroul, apoi o mica plimbare pe jos. Am vizitat intai gradinile palatului, cat am reusit sa vedem din ele. Dupa ce am ajuns in spatele palatului am intrat in gradinile principale ale acestuia. Mergand pe aleea principala am ajuns la fantana arteziana Neptunbrunnen. Am admirat aceasta bijuterie, am facut fotografii, apoi am inceput urcarea dealului spre Glorieta, un monument aflat in partea din spate a gradinii. Aici se poate urca pe terasa contra unei sume de 2,50 euro si se deschide o priveliste frumoasa asupra Vienei. In spatele Glorietei se afla un luciu de apa. Am mai vizitat labirintul, o constructie vegetala, precum si gradinile laterale si apoi am intrat sa vizitam palatul. Aici exista doua tururi, unul lung si altul scurt. Am ales turul scurt, dar am asteptat destul de mult pana am intrat. Am primit cate un audioghid si am reusit sa vedem in ritm alert incaperile palatului. Ritm alert, pentru ca sunt multe grupuri si te ia valul si nu prea poti zabovi intr-un anumit loc prea mult. A fost destul de obositor, pentru ca cu o ureche auzeai ce se spune in audioghid si cu cealalta ce spuneau ceilalti ghizi.
Alt obiectiv a fost Praterul, un parc de distractii renumit in toata lumea. Gasesti aici tot felul de locuri in care te poti distra, in functie de curaj, in primul rand. Am vazut tot felul de dracovenii in care nu m-as fi suit niciodata, dar erau si elemente mai pasnice. Reprezentativa pentru Prater este roata mare, dotata cu cabine. O rotatie completa dureaza o ora si admiri de la diverse inaltimi parcul de distractii si imprejurimile. Parcul este vizitat zilnic de un numar mare de oameni. O ploaie venita pe neasteptate ne-a scurtat vizita la acest obiectiv.
Turnul Dunarii este situat de parte cealalta a Dunarii, formata in zona din doua brate, unul navigabil, celelalt pentru agrement, in zona noua care se dezvolta in Viena. Situat in mijlocul unui parc Turnul Dunarii avand 252 m inaltime este cea mai inalta constructie din Austria. Exista doua lifturi de mare viteza care transporta pasagerii la platforma de vizitare situata la 150 m. Doua restaurante rotative se afla la 161 si 164 m. In turn se poate ajunge si pe scari insa nu se incumeta multi sa faca acest lucru. Peisajul care se deschide de aici e fascinant, in special noaptea. Pe malul bratului Dunarii destinat zonei de agrement exista o faleza cu multe restaurante unde poti servi tot ce iti doreste inima. Te poti plimba si cu barca be acest brat. De pe o parte pe alta se poate trece pe un pod de pontoane, care in unele situatii este demontat.
Nu mai continui cu relatarea, deoarece v-am prezentat principalele obiective pe care am reusit sa le vad in trei zile. Restul alta data.
Trimis de IULIU ANTAL in 18.12.14 16:43:53
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în AUSTRIA.
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (IULIU ANTAL); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Cu voia dumneavoastră, îmi acord onoarea primului vot - nici nu mai ţin minte de când nu s-a mai nimerit să fiu primul care votează un articol .
@IULIU ANTAL - "Pacat ca nu exista un audioghid pentru a putea fi prezentata si celor ce o viziteaza fara un grup organizat, cu ghid. "
Ei acest ghid audio exista si au chiar in limba romana, nu mai stiu exact dar am platit ceva-n plus. Noi am fost in mai 2012!
Un review interesant, bine documentat, o placere sa-l citesti!
Sarbatori fericite!
@Rodel - Frumoasa, dar prea scurta. Mai sunt o groaza de obiective de vazut. Am inceput deja sa fac o lista cu cele nevazute. Poate reusim sa le vedem. sarbatori fericite!
@balasa violeta - Din pacate cu linba germana nu ne prea descurcam si poate nu au inteles ce vrem. Oricum stiam de acasa ce trebuie sa vedem, asa ca a fost bine. Sarbatori fericite!
@urjanclaudiu - Multumesc mult pentru votul dumneavoastra. Va urez un Craciun Fericit, La multi ani si un an 2015 cu cat mai multe excursii frumoase.
Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.
Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2023 Hermesvilla – „Palatul viselor” — scris în 10.12.23 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2023 La pas prin centrul vechi al Vienei — scris în 02.12.23 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2023 Gustav Klimt si Palatul Belvedere — scris în 26.11.23 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Feb.2023 Ce poți face o zi în Viena, cu buget redus... — scris în 09.02.23 de alex1987sb din SIBIU - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Viena în 4 zile — scris în 26.08.22 de Marelte din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2022 Cu copiii la Viena! — scris în 22.06.22 de valentinag din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2021 Sfaturi de calatorie cu transportul public prin Viena — scris în 18.09.21 de anca73 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ