ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.01.2012
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Valladolid
ÎNSCRIS: 27.05.11
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
SEP-2011
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Ce se poate vedea in Viena intr-o dimineata?!

Ilustrație video-muzicală
Iosif Ivanovici - Valurile Dunarii
TIPĂREȘTE

M-am gandit sa va povestesc si despre scurta noastra vizita in Viena, in dimineata zilei de 2 septembrie a anului trecut. Detaliile se uita pe masura ce timpul trece, asa ca mai bine acum.

Din vizita mea in capitala austriaca, in vara lui ’98, nu-mi mai aduceam aminte mare lucru; imi ramasesera in minte niste cladiri imperiale, vazute pe o vreme ploioasa; plimbarea printr-un parc prin mijlocul caruia trecea Dunarea (cred ca m-am dus acolo in cautarea lebedelor…); gradinile si vizita din afara a palatului Schonbrunn (ca n-aveam bani sa intram); si imaginea de la intrarea in Prat, cu roata imensa. Nici macar nu aveam fotografii de atunci. Si, de fiecare data cand reuseam sa ajungem la prietenii nostri austrieci dintr-un sat de langa Graz, imi doream sa trag o fuga pana la Viena. Timpul ne presa de fiecare data. Ori alegeam sa vizitam alt oras in drum spre casa. Stiti prea bine ca foarte multi emigranti se intorc in vacanta in tara cu masina. Drumuri obositoare din Spania, Italia, Franta… Insa niciodata nu i-am inteles pe cei care fac acest drum dintr-o bucata. Aproape fara sa doarma, fara sa se odihneasca si… fara sa aiba curiozitatea de a vizita ceva nou din batrana Europa. Noi am facut acest drum cu masina o data la 4-5 ani. Iar vara asta l-am convins pe cel mic sa nu mai trecem prin “orasul cu barci”, cum numea el Venetia, in favoarea Vienei si a unei opriri in sudul Frantei, in apropierea Toulon-ului.

Am intrat in capitala austriaca aproape de ora 9h dimineata. Am mers cam la nimereala, paralel cu cursul Dunarii, pana am ajuns in zona care ni s-a parut centrala. Nu am vrut sa pierdem prea mult timp cautand o parcare, asa ca am ales-o pe prima intalnita in cale. Nu a fost ieftina, dar nici exagerat de scumpa, asa cum ne gandeam ca va fi. Daca-mi amintesc bine ne-a costat in jur de 16-17€ pentru cateva ore.

Nu aveam harta la noi, asa ca am intrebat de faimosul Ring si am ajuns dupa vreo 15 minute de mers pe jos. Dupa ce am admirat din departare biserica Sf. Charles, cu o cupola verde-albastruie, am trecut intai prin fata Operei, despre care stiam doar ca s-a inaugurat cu o opera a lui Mozart si ca este gazda faimosului concert de Anul Nou. Evident, trebuie mentionat ca ceea ce noi am facut a fost mai mult o plimbare prin Viena, pentru ca de vizitat nu am vizitat decat catedrala si Biserica Votiva. Desi opera nu este unul dintre genurile mele preferate de muzica, mi-ar fi placut sa pot vedea interiorul Staadsoper-ei din Viena, centrul nevralgic al muzicii vieneze si unul dintre polurile de atractie din intreaga lume a acestei arte. Poate altadata.

De acolo am ajuns in fata Muzeului de Istoria Artei, unul dintre primele muzee de arte frumoase din lume. Tot acolo se afla si Muzeul Naturii. De fapt, ambele au exterioare identice. Ne-a placut mult grandoarea cladirilor, cat si gradinile din fata acestora, in Piata Maria Tereza, cu gard viu taiat in forma de bile si cupole enorme. Ne-am facut poze in fata statuii Palas Atenea, si, bineinteles, cu o “copie” moderna si vie a lui Mozart, care ne-a facut reverente majestuoase si elegante. Muzeul de Arta adaposteste cea mai mare colectie de picturi ale lui Rubens, impreuna cu Museo del Prado din Madrid, cat si cateva portrete ale lui Velázquez, facute cadou de Filip al IV-lea al Spaniei, datorita gradului de rudenie intre ambele curti regale.

Ca o anécdota, in timp ce cel mic era fascinat de tramvaie si de trasuri, si ne tot innebunea cu pozele, pe mine ma stresau… bicicletele. De vreo doua ori era sa ma trezesc cu una gramada, caci, oricat am incercat sa fiu atenta, ma debusolau indicatiile de pe trotuar: acum scria pietoni pe stanga si biciclete pe dreapta, acum se schimba sensul. Chiar am comentat “stresul” ala al meu, pentru ca, daca intr-o tara araba ne “plangem” de haosul din trafic, in care nimic nu se respecta, intr-o capitala de talia Vienei, unde totul este atat de curat, de civilizat (mi-era si rusine sa fumez pe strada, desi am ochit din prima scrumierele asezate din 5 in 5 metri), nu ma gandeam ca ma poate stresa ceva de genul asta. Adevarul este ca mergeau si repede, cel putin mie asa mi s-a parut…

Am intrat un pic si in incinta palatului Hofburg, tot atat de splendid ca si ceea ce vazusem pana atunci. Cum stiam ce (nu) puteam sa facem, m-am straduit sa nu-mi fie prea ciuda ca nu ma puteam apropia mai mult de Sissi si bogata istorie a Habsburgilor.

In imediata apropiere, continuand pe Ring, se afla Parlamentul. Cladirea neoclasica, de un alb stralucitor, este o cladire in stil grecesc, in fata careia se afla statuia zeitei intelepciunii la greci. Partea aurita sclipea in soarele de inceput de toamna.

De acolo se zareau cele doua turnuri ale Bisericii Votive, noi crezand initial ca este vorba despre Catedrala Sf. Stefan. Dar pana sa ajungem acolo, am trecut pe langa Primaria Vienei, o cladire impresionanta, un palat in toata regula, cu flori rosii la ferestre. Am nimerit in plin festival de film (chiar imi spusese mama ca urma sa aiba loc in perioada aceea), asa incat in fata Primariei erau asezate scaune si un ecran enorm, locul fiind si “ingradit” in acelasi timp cu niste panouri destul de inalte. Statuia aurita din varful turnului cel mai inalt este un simbol al orasului, Viena acordand in fiecare an si un premiu a carei statueta are forma acestui Rathausmann.

Teatrul National al Vienei se afla chiar in fata Primariei, desi noi nu ne-am mai apropiat.

Fatada Bisericii Votive era “ascunsa” in mare parte de un panel de publicitate, lucru care nu ne-a placut deloc. L-ar fi putut aseza in alta parte, ii stirbea din frumusete. Aici am intrat. Am vazut altarul Fecioarei din Guadalupe, al doilea ca marime in lume dupa cel din Mexic. Am aflat acest lucru ascultand audio-ghidul de la intrare, contra sumei de un euro :) Biserica a fost construita la ordinul lui Kaiser Franz Joseph, care a supravietuit unui atentat la varsta de 18 ani.

Aproape in fata Bisericii se afla Universitatea din Viena, unde nu am zabovit mult.

De acolo am plecat “inapoi”, pe alt drum, evident, cu intentia de a ajunge la Catedrala, punctul terminus al scurtei vizite. Plimbarea pe stradutele mici si pitoresti din centrul Vienei ne-a placut la nebunie. Am vazut foarte multe tarabe cu flori, cu hot-doguri, cu branzaturi si alte specialitati austriece…

Ne-am cam invartit un pic pana sa ajungem la Catedrala. In cele din urma am intrebat un austriac foarte amabil care ne-a raspuns zambind intr-o engleza foarte buna: “Care dintre ele? (catedrale) ” Oricum, ne luasem si o vedere cu o harta a orasului, asa ca am ajuns in, probabil, locul cel mai vizitat (sau dintre cele mai vizitate) ale Vienei. Aglomeratie mare, puhoi de lume si de trasuri, vehicolul la moda in centrul orasului. Am intrat si aici, chiar nu ne-am fi putut ierta sa o vedem doar pe dinafara. Este enorma! Impresionanta. Nu m-as pricepe sa descriu amanuntit, asa ca o sa adaug cateva poze. Este foarte incarcata ca si ornamente (ca toate marile catedrale ale lumii); mi-au placut mult (de fiecare data admir acest lucru) ferestrele cu mozaicuri colorate. Catedrala are o replica in miniatura pe un lateral, si acolo cel mic s-a simtit in largul lui cu pozele: cred ca a facut 20, din toate unghiurile posibile. De, fiecare la “scara” lui… :)

De la Catedrala am ajuns in 5 minute la bulevardul paralel cu Dunarea, iar parcarea unde lasasem masina se afla in imediata apropiere!! Harta o luasem insa mai tarziu, asa ca habar n-aveam cand am inceput plimbarea; cred ca a fost una dintre putinele vizite unde am fost mai la intamplare, adica n-am vrut sa ne stresam cautand 2-3 obiective principale si nici nu ne-am facut temele de-acasa. Stiam ca daca o tinem pe Ring, nu aveam cum sa nu vedem lucruri frumoase. Si oricum, cele 4-5 ore petrecute in Viena nu ne-ar fi ajuns pentru mai mult. Dar noi ne-am declarat extrem de multumiti cu cele vazute in dimineata petrecuta acolo.

Daca voi avea ocazia sa revin, mi-ar placea sa vad un spectacol, de curiozitate si nu numai, la Scoala Spaniola de Echitatie, si sa ajung din nou la Palatul Schonbrunn, de data asta pentru a-l vizita pe indelete.

Inainte de a ne relua calatoria, ne-am potolit foamea cu cate un carnat enorm (un fel de hot-dog) si un strudel cu mere. Iar apa lor minerala cu gust de fructe ne-a placut la nebunie (mult mai buna decat “gaseosa” spaniolilor).

Auf wiedersen, Wienna! (nicht sprieche sie Deutch :))


[fb]
---
Trimis de alinaro in 05.01.12 22:28:30
Validat / Publicat: 06.01.12 00:37:49
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AUSTRIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4289 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (alinaro); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Intrarea in Viena...
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24050 PMA (din 26 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

alinaroAUTOR REVIEW
[05.01.12 22:50:47]
»

Webmaster, mi-ar placea Valurile Dunarii pentru aceste impresii. Multumesc frumos.


Asta vrei, asta primeşti! Cu plăcere,

TEOANCA
[06.01.12 12:49:18]
»

Si mie imi este dor de Viena.

Si pentru ca ai scris atat de frumos despre ea, acum ca am "calde" inca in minte si in suflet acordurile Filarmonicii vieneze, o sa te rog sa asculti aici (sau sa asculti din nou daca deja l-ai ascultat): gandul.info/international ... jansons-9118624

Este marsul Radetzki, cantat ca in fiecare an in incheierea Concertului de Craciun de la Musikverein din Viena.

Ai ajuns cumva sa o vezi? Eu inca nu, dar dupa ce am ascultat fermecata cat am putut din concertul care anul acesta a fost dirijat de letonul Mariss Jansons, am trecut-o pe lista "must see".

Macar sala aurie unde se tin an de an concertele sa o pot vedea daca la bilete se ajunge foarte greu.

Si... inca mai sunt in discutii cu una din prietenele mele, nu stim care capitala este mai frumoasa, Viena sau Praga. Cam de doi ani aducem fiecare argumente pe aceasta tema si n-am terminat.

Cred ca trebuie vizitate fiecare din ele cel putin inca o data

georgiana
[06.01.12 17:01:18]
»

Si eu prefer acest gen de opriri cand am de facut un drum mai lung cu masina, atat in tara, cat si prin Europa.

In vara aceasta, chiar intorcandu-ne din Genova, am fost foarte bucurosi ca am putut vedea cateva locuri deosebite, cu cate o oprire de o noapte sau doua, in Cinquie Terre, Sirmione (Lacul Garda), Verona si Lido di Jessolo. Cand ai astfel de opriri nici nu mai pare drumul atat de lung si nici atat de monoton.

La Biseica Votiva am ajuns si noi, vezi impresii aici vezi impresii din intamplare, anul trecut cand am fost la Targul de Craciun din Viena.

La fel ca si tine, zarindu-i turnurile, de departe si eu am crezut ca este Catedrala Sfantul Stefan, pe care o vizitasem cu un an inainte, vezi impresii aici vezi impresii

Ne-a frapat si pe noi atat bannerele de pe biserica, cat si faptul ce pe treptele bisericii si in jurul intrarii se facea mare comert cu brazi.

Si interiorul era deosebit de majoritatea bisericilor catolice pe care le vazusem eu pana atunci, deosebit in sensul de ciudat.Ciudate erau si vejmintele preotilor si concertul din biserica. Din acest motiv sunt convinsa ca nu o voi uita sau confunda cu o alta.

adri-nico
[06.01.12 18:07:52]
»

Foarte frumos review. Mi-a placut Viena din pozele tale. Desi ai stat foarte putin, ai vizitat destule obiective, chiar daca unele numai pe dinafara.

Ai poze si cu "Orasul cu barci"?

Diaura*
[06.01.12 18:54:49]
»

Cu acelasi Mozart, m-am intalnit in Decembriei aproape de catedrala Sf. Stefan. Era la fel de zambitor si galant cu doamnele si domnisoarele pe care le invita la dans.

alinaroAUTOR REVIEW
[06.01.12 19:56:04]
»

Va multumesc pentru comentarii si-mi cer scuze ca nu am raspuns mai devreme. Azi, intre Majestatile Sale Regii Magi si ziua celui mic, nu am stat deloc, iar acum asteptam invitatii

Viena este deosebita, intr-adevar, respiri istorie si grandoare la orice colt de strada. Eu, din pacate sau din fericire, am multe locuri unde am fost intai cateva ore, ani mai tarziu am reusit sa stau cateva zile, asa ca cine stie... intr-o buna zi poate reusesc sa iau la pas tot orasul.

Ma bucur ca ati retrait momente frumoase si va salut cu drag!!

P.S. Adri, am poze si din Venetia, unde am fost de 4 ori , ultima data in 2007. Poate-mi fac timp intr-o zi si le urc si aici.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adri-nico
[06.01.12 22:05:49]
»

@alinapopi:

La multi ani "lu copilu' "!!!

santana*
[06.01.12 22:49:33]
»

Îmi place foarte mult că pui suflet în ceea ce scrii, dragă Alina. Nu pot decît să mă bucur că îţi place comunitatea asta, afa.ro, la fel cum îmi place şi mie...

@ Adri-Nico

Te aşteptăm şi pe tine cu veşti proaspete de la Viena. Cineva îmi şopti că fusei acoloşa chiar de Crăciun.

alinaroAUTOR REVIEW
[07.01.12 14:18:28]
»

Multumesc de urari, Adri (si asteptam impresiile tale recente despre Viena), si multumesc pentru gandul bun, Santana! Imi place mult aici, da.

La multi ai Ion-ilor si Ioane-lor de pe Afa!! Si scuze de off-topic

magdalena
[08.01.12 15:26:02]
»

Si pe mine m-a fascinat Viena si pot spune ca se pot vedea multe intr-o singura zi! Noi am avut la dispozitie cateva zile, dar fiecare a fost plina si seara cadeam rupti si cu talpile arzand...

Dimineata nu ne mai puteam ridica din pat... Aveam senzatia ca am picioarele in ghips si trecea ceva timp pana sa putem iesi din apartamentul in care eram cazati.

Pentru a-ti face o impresie despre ceea ce am vazut noi si ce poti face intr-o zi, iti recomand sa citesti impresiile scrise de mine anul trecut: vezi impresii si aici vezi impresii

Noi intr-o singura zi am reusit sa vizitam si chiar sa zabovim ceva la Catedrala Sf. Stefan, Palatul Hofburg, Muzeul de Istorie a Artei, Muzeul Mozart si sa admiram si alte obiective in drumul nostru.

Poate data viitoare vizitezi mai multe! Poti citi si aici amfostacolo.ro/user-lista ... =austria&tid=13.

Pentru a putea vedea obiectivele principale dintr-un oras, trebuie sa stai cel putin doua zile, daca nu trei...

alinaroAUTOR REVIEW
[08.01.12 22:49:15]
»

Magdalena: ai dreptate, pentru a cuprinde tot ce e mai important, e nevoie macar de 2-3 zile. Sper sa pot reveni intr-o buna zi ca sa pot si vizita obiectivele, nu numai sa le vad pe dinafara.

Multumesc si noapte buna!

AnAlina*
[08.11.13 15:13:31]
»

Un review foarte frumos, interesant, util si care mi-a trezit amintiri frumoase.

Eu am primit cadou 3 zile in Viena de la prietenul meu [***] (editat webmaster), in iarna lui 2010 chiar de ziua mea si de Sfantul Stefan. Dar pana la urma am stat 4 zile, am pierdut avionul (umblam pana si noaptea ca doi tineri indragostiti, astfel incat cineva acolo sus a zis: "o sa luati un tren la intoarcere pana la urma, lasati avionul! ".

A doua excursie la Viena am facut-o in primavara anului 2012, a fost la fel de frumos. Viena este unica! Nu conteaza anotimpul!

Felicitari pentru impresiile din Viena cat si pentru poze!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster
[08.11.13 15:27:52]
»

@AnAlina: Pe AmFostAcolo nu acceptăm postarea în clar a informaţiilor cu caracter personal (nume, numere de telefon, adrese de mail, etc). Asemenea date se pot trimite/primi însă prin mesaje private, destinatarul primind aceste mesaje în aceeaşi căsuţă de mail în care primeşte şi înştinţările despre ecouri.

Pentru a transmite un mesaj personal: click pe numele utilizatorului, apoi - în fereastra nou-deschisă - pe linkul "trimite mesaj pers".

Notă: Este necesar ca destinatarul să aibă opţiunea ACCEPT PRIMIRE MESAJE DE LA CEILALŢI UTILIZATORI bifată. Opțiunea respectivă se poate seta/deseta din secțiunea CONTUL MEU.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adri-nico, alinaro, AnAlina*, Diaura*, georgiana, magdalena, TEOANCA
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Viena:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.076476097106934 sec
    ecranul dvs: 1 x 1