ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.12.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: targoviste
ÎNSCRIS: 13.02.10
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
NOV-2010
DURATA: 4 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Minivacanta la Viena

TIPĂREȘTE

In ultimii 3 ani am avut ocazia de a vizita Viena de mai multe ori, ultima data, pentru 4 zile, acum, in noiembrie.

Ne-am oferit o minivacanta (din nou) pentru reincarcarea bateriilor, si am ales sa ne indreptam cu masina, spre Viena, oras care in aceasta perioada imbraca o minunata haina de iarna, si nu ma refer acum la zapada, ci la aspectul ei ca de poveste pe care il capata, prin prisma decoratiilor si a targurilor de Craciun deschise in cateva din pietele sale.

De la iesirea din tara prin vama Nadlac-Arad si traversand Ungaria, am ajuns in Viena

(Wien) in aproximativ 6 ore, cu ceva opriri -si pentru a plati taxa de autostrada, vigneta pentru Ungaria si apoi Austria.

Pentru Ungaria am platit inca de la vama 50,00 Ron / 10 zile, iar pentru Austria 11 euro/ 10zile (minim).

Viena e cunoscută lumii - printre multe altele, datorită castelelor Schonbrunn şi Belvedere, Catedralei Sfântului Ştefan-Stephansdom, muzeelor ,,binecunoscutului parc de distracţii Prater, Catedralei Sfântului Ştefan, Filarmonicii, balurilor şi concertelor de la Operă…. …

Opera, ... valsul vienez, ... muzica clasica, … Viena este in primul rand un oras al muzicii, ce are numele strans legat de cel al lui Mozart, Beethoven, Schubert, Strauss si Mahler...

Parte din atractiile si obiectivele turistice ale Vienei le-am vizitat cu alte ocazii, insa multe mai am de vazut aici…

De asta data am lasat pasii sa ne poarte prin stradutele pietonale ce pornesc din jurul vestitei Catedralei Sf. Ştefan (Stephansdom), printre cladiri impresionante, apoi prin Volksgarten - ,,Gradina pentru oameni” in traducere, sau Parcul Poporului- un parc deosebit in care se afla un monument dedicat imparateasei Elisabeta a Austro-Ungariei, Sissi. Asa am ajuns in Ringstraße, Bulevardul Ring, ce delimiteaza in arc de cerc centrul orasului si ne conduce pe alei inverzite inca, spre Rathausplatz.

Peste tot este atmosfera de sarbatoare, pentru ca déjà, de la jumatatea lunii noiembrie şi până de Crăciun, in cele mai importante piete din Viena se amenajeaza pieţe de Crăciun - Christkindlmarkt.

Rathausplatz este piata Primariei unde am admirat si degustat produse de patiserie specifice Craciunului austriac si ne-am incalzit cu cate un punch fierbinte.

Am reusit sa ne rupem de cotidianul cenusiu romanesc si sa simtim prematur spiritul sarbatorilor de iarna. Paseam acum pe un taram de poveste, in fata ochilor ni se deschisese o lume cu multe beculete, instalatii, decoratiuni, dintre care iesea semet ,,castelul” - si ma refer acum la impresionanta cladire a Primariei.

Mi-au ramas intiparite in memoria vizuala standurile cu turta dulce cu aroma de scortisoara - de diverse forme si marimi, predominau insa inimioarele frumos decorate. Acestea imi aminteau de povestile copilariei, de Hansel si Gretel, si de casuta de turta dulce din padure…...

Deosebite mi s-au parut globurile pentru pom, pictate manual, a caror prêt incepe de la 10-12 euro. Suvenirurile erau diverse, gata sa iti goleasca buzunarele gandindu-te la cei dragi de acasa care te asteapta cu un ,,ceva” de la Viena.

Personal am admirat modul cum comerciantii isi vand marfa, rezervati, cu noblete in gesturi, te lasa sa privesti si eventual sa alegi, fara sa te faca sa te simti hartuit – as spune, de insistentele lor.

Prin oras am circulat mult la pas si cu mijloacele de transport in comun, dar mai cu seama cu metroul, care circula combinat subteran si suprafata. Interesant mi s-a parut ca intre 2 puncte de deplasare, desi poate este nevoie sa schimbi mijlocul de transport o data sau de mai multe ori, pretul de transport este unic- iei un singur bilet de la statia X la Y.

(click aici - unul dintre situ-rile care ofera informatii suficiente pentru doritorii de calatorie cu metoul vienez.)

In metrou priveam calatorii austrieci din jurul meu si nu puteam ,,eticheta” persoanele din punct de vedere social. Nu se disting persoane mai bine, sau mai prost imbracate, mai sarace sau mai bogate –sa zicem asa. Citisem despre Viena ca ,,in 2009 a obţinut cel mai mare scor în privinţa calităţii vieţii” (http://www.mediafax.ro/) si ma gandeam la un Mos Craciun generos ce ar aduce si pentru romani asa, peste noapte, un trai mai bun…. Vise…Vise….

Ca profil psihologic al cetateanului austriac este recunoscut faptul ca el are un conservatorism specific, reflectat in tinutele sobre, tine la eticheta indiferent de situatie si moment al zilei. Il descrie sobrietatea, este persoana tipic ,,germanica”- formala, stricta, sobra, tine la reguli, este retinuta in gestica, mai ales in public. Chiar si asa fiind, admiram cu totii cred, aerul acela nobil - asa il vad eu cel putin, gradul lor de civilizatie, desi caracterul mai puţin sociabil si binecunoscuta lor răceală, vine in contradictie cu căldura sufletească, si fondul afectiv ce ne caracterizează pe noi – românii -latini.

Dar hai sa nu mai compar! (desi tocmai asta am facut ….)

Si pentru ca aminteam de gradul de civilizatie…Fie ca urci cu scara rulanta intr-un magazin, fie la metrou, toata lumea merge pe partea dreapta a benzii…De ce? Pentru a lasa loc liber pe stanga pentru cei ce se grabesc si vor sa si urce si cu pasul in acelasi timp - o lege nescrisa, un mod de a-l ajuta pe cel grabit sa ajunga mai repede la destinatie.

O zi din minivacanta noastra am alocat-o orasului Salzburg pentru care urmeaza sa adaug cateva impresii…

Pana atunci: bani si timp pentru vacante sa fie, caci –zic eu – dispozitie pentru calatorii estela unii... , slava Domnului! Gresesc? !

PS: Urmeaza foto din Viena


[fb]
---
Trimis de mirelaviolet in 05.12.10 23:56:02
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AUSTRIA. A mai fost în/la: Viena, Salzburg
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2794 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mirelaviolet); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Gloriette -privit din lateral, este un templu construit pe coama dealului din spatele Palatului Schonbrunn
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 6200 PMA (din 13 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

magdalena
[06.12.10 09:04:37]
»

Si eu am simtit in Viena un respect al omului fata de om si asta e un lucru mare!

Costi
[06.12.10 10:35:57]
»

Chiar si asa fiind, admiram cu totii cred, aerul acela nobil - asa il vad eu cel putin, gradul lor de civilizatie, desi caracterul mai puţin sociabil si binecunoscuta lor răceală, vine in contradictie cu căldura sufletească, si fondul afectiv ce ne caracterizează pe noi – românii -latini.

Impresia asta de "răceală" şi "caracter mai puţin sociabil" este una total greşită, ea provenind de la faptul că, aşa cum remarcai mai sus, austriacul este o persoană

formala, stricta, sobra, [... ] retinuta in gestica, mai ales in public

.

Şi asta ţine de (buna) educaţie.

În realitate, austriecii, între cunoscuţi şi prieteni, se "dezbracă" de formalismul şi sobrietatea pe care le afişează în societate şi sunt nişte companioni de toată isprava la distracţie. De fapt, modul lor de comportament este foarte asemănător cu al ardelenilor (sau, poate, ar fi mai potrivit să spun invers), durează mai mult până îşi deschid sufletul, dar apoi...

Cât priveşte

căldura sufletească, si fondul afectiv ce ne caracterizează pe noi – românii

de multe ori aceasta, din păcate nu este dublată şi de sinceritate. Românii preferă o minciună linguşitoare în locul unui adevăr mai puţin plăcut.

Dar review-ul tău mi-a adus aminte de săptămâna petrecută la Viena de mine într-un decembrie trecut, prin 2005, când am trăit şi eu pe viu acea atmosferă de sărbători, cu băut de vin fiert de la o tarabă din zecile amplasate în faţa palatului Schonbrunn, sau cu luminile mai colorate şi mai puternice decât de obicei din Prater, cu vitrinele frumos decorate ale magazinelor din centru...

Apropo, mai erau pakistanezi care vindeau castane?

Frumoase şi pozele...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
magdalena
[06.12.10 10:39:58]
»

Ai mare dreptate @costi! Odata ce ii cunosti, austriecii sunt prietenosi.

pepsi70ro
[11.12.10 08:56:25]
»

Mi-ar fi placut sa ajung si eu macar pentru un wk. la Targul de Craciun, fetele mele ar fi fost incantate iar eu cred ca as uita sa ma intorc acasa.

I-as cere Mosului sa poata intoarce Romania astfel incat Dobrogea sa ajunga la granita cu Ungaria...as ajunge usor la Viena astfel... macar pentru trei luni.

georgiana
[14.12.10 21:02:20]
»

''Si pentru ca aminteam de gradul de civilizatie…Fie ca urci cu scara rulanta intr-un magazin, fie la metrou, toata lumea merge pe partea dreapta a benzii…De ce? Pentru a lasa loc liber pe stanga pentru cei ce se grabesc si vor sa si urce si cu pasul in acelasi timp - o lege nescrisa, un mod de a-l ajuta pe cel grabit sa ajunga mai repede la destinatie. ''

Si eu am intalnit acelasi obicei in Londra si m-a impresionat!

Review foarte util!

tina 25*
[16.12.10 02:08:07]
»

Desi se crede a fi o infratire intre austrieci si nemti, austrieci sunt oameni cu suflet! In momentul in care i-ai cunoscut, poti descoperi in oricare dintre ei, un ''prieten de nadejde"! In schimb la nemti nu vei intalni decat raceala si indiferenta.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Costi, georgiana, magdalena, mirelaviolet, tina 25*
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Viena:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.053812026977539 sec
    ecranul dvs: 1 x 1