ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.09.2023
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 26.08.23
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
JUL-2023
DURATA: 5 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Ținutul Dornelor - stațiunea Vatra Dornei

TIPĂREȘTE URM de aici

Ca sa ajungem la destinatia noastra (stațiunea Vatra Dornei), ne-am propus sa mergem din București pe un traseu mai lung, ca sa trecem si prin Ținutul Secuiesc.

Așa am făcut și pentru prima parte a drumului am mers pe ruta Bucuresti - Brasov - Targu Secuiesc, unde am luat cazare pentru o noapte. După ce ne-am cazat am vizitat orașul care este foarte frumos, turistic si ordonat. Multe din clădirile istorice erau reabilitate sau se efectuau lucrări de restaurare, asa incat era si un pic de santier, dar nu ceva deranjant.

Am fost la cofetaria Suti Eden (super prajituri și inghetata), iar seara am luat masa la Restaurantul Secuiesc, unde mancarea ne-a plăcut și prețurile au fost foarte OK.

În ziua următoare am continuat călătoria pe traseul Targu Secuiesc - Miercurea Ciuc - Gheorgheni. Aici am ales sa trecem munții pe la cheile Bicazului, unde nu mai fusesem niciodată. Un drum spectaculos, cu mare diferenta de nivel si o multime de curbe, plin de motociclisti in căutare de adrenalina. Am făcut o oprire la Lacul Roșu, unde cu mare greutate am găsit un loc de parcare.

Am continuat drumul si gps- ul ne-a indicat un traseu care ocolea prin dreapta lacul Bicaz. Acest lac este atat de mare incat am mers cred ca mai mult de 1 ora până să ajungem unde se termina, adică localitatea Poiana Largului, unde este o zona de intersecție a unor segmente importante de drum: spre Lacul Roșu, Targu Neamț, Vatra Dornei, Borsec.

După încă o bucata de drum spectaculos, am ajuns în sfârșit în Vatra Dornei și ne-am cazat la minunata pensiune Alexiana.

Fac aici o precizare. Eu sunt un mare fan excursii, drumetii, orientare turistica, instrumente si aplicații tip harti, gps, tracking etc. Deci, în descrierile pe care le public pe AFA, mă voi axa mai degrabă pe ce și cum se poate vizita intr o anumita zona, fără a pune un deosebit accent pe cazare sau gastronomie locală (si da, sunt în relații bune și cu gastronomia). Dar majoritatea informațiilor vizează (si bine fac) mai degraba aceste aspecte (casa si masa sa zic asa), așa ca eu vreau sa prezint - pe cat posibil - ce activități pot face turistii în locația/zona de cazare.

Am stat 3 zile în Vatra Dornei, timp în care a fost în destul de multe excursii:

Muzeul Oului - Vama, Campulung Moldovenesc (unde am vizitat și un foarte interesant muzeu al lemnului), comuna Sadova și lacul Iezerul Sadovei.

Dorna Arini, Sarul Dornei, Panaci și Paltinis- unde am mers special sa vizitam o manastire asezata într-un cadru natural superb, si anume manastirea Catrinari. Am vazut ca de la aceasta manastire porneste si un traseu de drumetie, care probabil, dupa vreo 7 km, te scoate undeva la mănăstirea Piatra Tăieturii din Panaci. Noi insa am facut cale intoarsa si am porit sprea aceasta ultima manastire cu mașina pe un drum forestier. Am parcurs cam 3 km pe acest drum destul de rau, dar panta spre manastire începea sa creasca și am renuntat, pate pe viitor vor asfalta drumul de acces spre mănăstirea Piatra Tăieturii.

Ne-am re-intors către intrarea în Panaci și am mers de-a lungul râului Neagra spre Neagra Sarului, Gura Haitii pana am intrat în Parcul Național Călimani. Drum destul de prost asfaltat, prin padure, pe care cred ca am mers vreo 4 km și ne-am oprit pentru ca se făceau niște lucrări.

Din cate m-am informat există în zonă un traseu către Rezervația Naturală 12 Apostoli (am văzut pe website AFA că acest traseu are cam 15 km).

Tinovul Mare din Poiana Stampei (cam 20 km de Vatra Dornei). Este o zona de mlaștină unde se formează turba, cu flora si fauna specifica (pădure de pini în principal și unele plante carnivore - roua cerului de exemplu, pe un traseu construit pe un podeț de lemn în lungime de aprox 1 km). O experiență cu adevărat unică, o oaza de liniste si frumusete intr-o zona plina de praf si utilaje (de la cariera de piatră Dorna Burcuț din comuna Poiana Stampei).

Am mai vizitat și comuna Pojorata (nu am mers din păcate pe drumul spectaculos Transrarau dintre Chiril si Pojorata (mai lăsăm ceva și pe data viitoare), comuna Fundu Moldovei și comuna Ciocanesti cu acele case minunate pictate la exterior cu motive tradiționale bucovinene.

Se mai pot face multe alte excursii în zona (crescatoria de cerbi de la Darmoxa, lacul Colibita din jud Bistrita, trans- Raraul, Borsa si Cascada Cailor din Maramureș, via Transilvanica - Vatra Moldovitei - Sadova sau Vatra Dornei - Poiana Negri, Lunca Ilvei, Pietrele Doamnei manastirea Rarau). Oricum, ținutul Dornelor este o zona de basm, cu oameni frumoși și primitori, cu gastronomie renumită și - așa cum am încercat sa punctez - cu trasee turistice, montane, culturale, folclorice cu adevărat extraordinare.

Am plecat către casa alegand următoarea rută: Vatra Dornei, Poiana Largului, Borsec, Toplita si am coborat spre Miercurea Ciuc, Baile Tusnad, Sfantu Gheorghe și spre seara ne-am cazat pt 1 noapte în stațiunea Covasna. Am făcut și plimbarea de seara prin centrul localitatii, cu impresionantele ei hoteluri și baze de tratament, plina de turisti si cu un aer pur, curat si racoros,

In contrast cu caldura torida din Capitala.

A 2- a zi am plecat spre Brașov. Pe drum am cumparat paine artizanala cu cartofi și cartofi - cam juma de sac: ambele produse au fost gustoase, dacă mai trec prin zona sigur mai iau.

Ne-am decis să evităm Valea Prahovei și să mergem pe centura orașului Săcele spre localitatea Cheia. Drumul până în Cheia a fost spectaculos, cu serpentine care păreau ca nu se mai sfarsesc, cu păduri de brad și pin, rauri, poieni verzi, oi, cai și multe masini pe ambele sensuri. De la Cheia drumul este totuși din ce în ce mai puțin serpuit si altitudinea tot scade, dar se păstrează specificul zonei de deal înalt și munte pana dincolo de Valenii de Munte.

## end review sc

[fb]
---
Trimis de kemi27 in 18.09.23 12:24:19
Validat / Publicat: 18.09.23 12:48:32
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în VATRA DORNEI

VIZUALIZĂRI: 597 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (kemi27); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Tinovul Mare Poiana Stampei
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 18100 PMA (din 15 voturi)

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[18.09.23 12:37:16]
»

ne-am cazat la minunata pensiune Alexiana.

Deși am luat la cunoștință că preferi să scrii despre obiective de VIZITAT (și „mai puțin despre cazare / masă” ), avem rugămintea de a ne scrie impresiile tale despre această cazare, scrise ca review nou.

Cu atât mai mult cu cât nu avem niciun review (încă) despre această unitate de cazare!

Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[18.09.23 13:06:56]
»

@kemi27: O vacanță încărcată de „frumos”! Țara Dornelor (taradornelor.ro/wp-conten ... ra-Dornelor.pdf) este o destinație superbă de vacanță, obiectivele turistice naturale împletindu-se cu cele create de om. Parcă nu te mai saturi de sorbit din priviri peisajul, nu te poți opri din a trage în piept cu nesaț aerul tare de munte, nu poți refuza bucatele tradiționale etc.

Apreciez faptul că ați ales trasee diferite pentru dus-întors, astfel ați văzut și alte zone frumoase. De fapt. și drumul spre/dinspre locul de petrecere a vacanței/concediului constituie o experiență turistică în sine.

Călătorii frumoase!

liviu49
[18.09.23 13:25:38]
»

Dupa serialul colegei @Carmen Ion dedicat Bucovinei. cineva indrazneste sa depene, chiar daca prea succint, amintiri din Bucovina, spre bucuria mea si a altor cativa indragostiti de natura si istorie.

In anul 2009 am efectuat un concediu de 7 zile in Vatra Dornei, prilej cu care am vizitat ce am considerat mai important pentru putinul timp avut la dispozitie. Au ramas insa foarte multe de vazut, iar in 2020 am revenit pentru doar 4 zile, de data aceasta cazati in Frasin, la pensiunea Inima Bucovinei. Un an mai tarziu, in drum spre Maramures am mai trecut inca o data prin Bucovina. Iar daca se mai iveste ocazia, chiar si pentru o zi, sau doar in trecere, as reveni oricand cu cea mai mare bucurie in Bucovina.

In urma cu o luna, citind articolele colegei @ Carmen Ion, am rasfoit (cam ciudat termenul acesta) pe un stick cele 52 de articole despre Bucovina anului 2009 si am constatat ca frumusetile naturii pe care le descriam eu au cam ramas la fel de frumoase, poate chiar mai frumoase, fiind in continuare cautate de turisti in toate anotimpurile.

Sper ca acest articol nu este singurul pe care il publici despre Bucovina si astept (am) in continuarea continuarea.

Numai bine si calatorii placute!

kemi27AUTOR REVIEW
[18.09.23 18:21:37]
»

@tata123 ????: Multumesc f. mult pentru ecou, pentru aprecieri si pentru harta!

kemi27AUTOR REVIEW
[18.09.23 18:32:19]
»

@liviu49: Multumesc pentru comentariu!

Am mai mers o data in Bucovina - cazare Gura Humorului, cam cu 2 ani in urma. A fost o excursie deasemeni extraordinara, dar axata pe vizitele deja "clasice" la principalele manastiri bucovinene.

Cum de acolo sunt relatari destule - unele super bine documentate, ar fi de prisos sa mai prezint cum a fost aceasta experienta din perspectiva mea. Insa daca mai vizitez zone frumoase din tara noastra, in mod clar o sa public impresiile.

O zi faina!

webmaster
[19.09.23 13:05:44]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
kemi27, liviu49, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Vatra Dornei și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 1.0266289710999 sec
    ecranul dvs: 1 x 1