ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.10.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
JUN-2021
DURATA: 1 zile
Familie
4 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
DISTRACŢ. / RELAXARE:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
80.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Muzeul Etnografic Vatra Dornei - un muzeu prețios, dar insuficient pus în valoare

TIPĂREȘTE URM de aici

Aveam în plan vizitarea acestui muzeu etnografic în cadrul concediului petrecut în Bucovina. Din păcate Muzeul de Etnografie se înscrie în aceeași notă nefavorabilă pe care mi-a produs-o însuși orașul-stațiune, părere redată în articolul dedicat (vezi impresii). Se observă cu ochiul liber starea muzeului, modul învechit de expunere, amenajarea haotică/neglijentă a câtorva săli, vitrine destul de prăfuite, lipsă de personal, dar mai ales lipsa fondurilor bănești, bugetul oferit de autoritățile locale fiind probabil minim. Am apreciat, bineînțeles pe lângă exponatele etnografice, pregătirea și pasiunea doamnei muzeograf M. D., vasta cultură etnografică permițându-i doamnei să ne vorbească ore întregi despre tradițiile și obiceiurile populare. Și am stat destul timp ascultând interesantele expozeuri!

Instituția muzeală se află pe str. Mihai Eminescu nr. 17, la parterul clădirii în care se află și Primăria municipiului Vatra Dornei. Programul de funcționare se desfășoară între orele 10.00-18.00, de marți până duminică. Prețul unui bilet este de 5 lei/adult, fotografiatul liber. Găsiți locuri de parcare contra cost chiar pe strada Mihai Eminescu – se poate plăti prin sms sau la automat.

Muzeul ființează din anul 1897 la parterul Palatului Comunal având de la început caracter preponderent etnografic, dar și piese istorice sau artistice, toate fiind colecționate și reprezentând Țara Dornelor. Din 1972 colecțiile de vânătoare și științele naturii au fost separate constituind o instituție muzeală de sine stătătoare.

Vizita. Găsim ușa muzeului larg deschisă – pentru vizitatori, dar mai ales pentru libera circulație a câtorva pisici care și-au găsit oblojire și hrană aici. Schimbăm politețuri cu doamna muzeograf care șade la o masă în sala principală a muzeului, plătim biletele și suntem îndrumați să începem cu sălițele din dreapta.

Civilizația tradițională din zona montană a Țării Dornelor este redată printr-o multitudine de obiecte din lemn și fier, ceramică, țesături de tot felul, costume populare deosebite, ouă închistrite, unelte și instrumente muzicale.

Primele trei camere reproduc interioare țărănești de la începutul anilor 1900, în care punctul central îl constituie cuptorul și vatra de foc. M-a copleșit explozia de culori a țesăturilor expuse în odăi și varietatea modelelor – câtă artă, câtă măiestrie! Ștergare întinse pe pereți, păretare și grindărașe, cergi, lăzi de zestre, piese utilizate în industria casnică a țesutului (vârtelniță, furci ș. a.), vase din ceramică și recipiente din lemn (covată, putină, doniță, cofe, linguri etc.), fiare de călcat, polițe de lemn ornamentate și blidare – pe toate le găsim în casele străvechi din zona Vatra Dornei.

Sala principală a muzeului ne prezintă în vitrine costume populare specifice fiecărei subzone etnografice: Dornelor, Humor, Rădăuți, Câmpulung. Costumele sunt grupate pe perechi – femeiesc și bărbătesc – cu piese de costum complete: acoperitoare de cap, cămașă, catrință/fustă/pantaloni, podoabe, încălțăminte. Multe din straie reprezintă costume de sărbătoare, altele aparțin huțulilor din zonă. Sunt foarte frumoase bondițele din blană și decorațiunile de pe cămeși.

În câteva vitrine din capătul sălii principale sunt expuse măști și costume de Anul Nou: capra, ursul, măști diferite de moși și babe, steaua. Câteva marionete reprezintă „alaiul caprei” – sunt drăguțe, dar neîngrijite, prăfuite.

În restul sălilor parcă se simte și mai mult lipsa organizării/împrospătării/amenajării/curățeniei: urmează sala ceramicii (vase de tip Kuty – de uz casnic ori decorativ), sala țesăturilor (o serie de ștergare de perete, năframe, un război de țesut, păretare și altele) și câteva colțuri/vitrine cu ouă încondeiate, obiecte din lemn sau os (coarne pentru praf de pușcă).

Concluzii. Câteva sute de metri pătrați concentrează o întreagă cultură populară specifică zonei Vatra Dornei, fie ea materială sau imaterială. Comori ale tradiției sunt adunate în acest muzeu etnografic, dar doar munca câtorva persoane, fără susținere și fonduri/investiții nu reușește să scoată la lumină acest „seif” în care stau închise comorile. Trebuie reamenajare modernă, valorificare la alt nivel, promovare de calitate. Altfel în acest „seif” vor intra tot mai rar vizitatori...

Alegeri inspirate!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 10.10.21 19:17:21
Validat / Publicat: 10.10.21 20:10:36
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în VATRA DORNEI.

VIZUALIZĂRI: 1985 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Câtă frumusețe...
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29900 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

mihaelavoicu
[10.10.21 21:54:02]
»

Muzeul este foarte bogat și în poze se vede a fi bine aranjat. Ceva se pare că nu ți-a plăcut dar ține cont că sunt și ceva pisuci pe acolo, exact ca la casa omului gospodar.

Niciodată nu am știut ce sunt exponatele de la P20. Coarne pentru praf de pușcă. De ce din corn, de ce în formă de Y, cum se manevrează?

Nici despre huțuli nu știu mare lucru...

Un muzeu, ales bine. Ai un vot de la mine!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[11.10.21 12:09:48]
»

@mihaelavoicu: Exponatele sunt valoroase, nu contest acest lucru, chiar m-am bucurat că le-am văzut. Dar aspectul destul de neîngrijit din vreo 2 sălițe, destul de mult praf, etichete șterse și scorojite ori lipsă, obiecte aruncate neglijent pe ici-colo mi-au creat o stare de disconfort.

Păcat că acest patrimoniu neasemuit nu este mai bine valorificat/promovat. Pe lângă peisajele naturale superbe Țara Dornelor se laudă tocmai cu creațiile populare, obiceiurile și tradițiile poporului.

Totuși un mare plus pentru doamna muzeograf M. D., se zbate să țină pe linia de plutire instituția muzeală, participă la evenimente culturale, organizează o mulțime de șezători și alte evenimente. Astfel că am apreciat cu un procent de 80% acest obiectiv muzeal.

Cornul pentru praf de pușcă - utilizat înainte de apariția armelor de foc și drept sărăriță - devine un obiect indispensabil vânătorilor după apariția puștilor ce utilizau praf de pușcă. aceste obiecte erau confecționate din corn de cerb pentru că acest material era rezistent la casare și asigura o izolare foarte bună a prafului de pușcă împotriva umezelii. În Moldova mari meșteri în confecționarea și decorarea acestor recipiente au fost huțulii, iar armăturile metalice le realizau țiganii.

Existau două categorii de recipiente: cornul simplu (din vârful unui corn) și cornul dublu (confecționat din baza cornului de cerb și bifurcația a două ramuri). Cornul se tăia cu fierăstrăul, se șlefuia învelișul rugos, apoi se lustruia cu pâslă muiată în grăsime și praf de cărbune; se fierbea în leșie pentru a se scoate măduva, după care se băgau dopuri în capetele ramificațiilor. Urma operațiunea de decorare și adăugare a verigilor metalice, ori țintuire la unele modele. După prelucrarea artistică se dădea patina gălbuie (roșiatică sau brună) prin fierbere în zeamă de ceapă, gălbenele sau coji de nucă.

După apariția armamentului cu cartuș și glonț cornurile pentru păstrarea prafului de pușcă au dispărut, exemplarele păstrate până astăzi constituind valoroase piese de muzeu.

Despre huțuli găsiți amănunte în acest articol: memoria-ethnologica.ro/wp ... os_hutuleac.pdf.

Numai bine!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mihaelavoicu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Vatra Dornei și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.056020021438599 sec
    ecranul dvs: 1 x 1