GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
La Varna, la Hotel Odessos am ajuns aproape de lăsarea serii. Pentru că eram așteptați și totul era pregătit, repartizarea camerelor s-a făcut rapid. Am urcat doar pentru a ne debarasa de bagaje după care - când luminile orașului începeau deja să se aprindă - am coborât în fața hotelului. Urmau câteva ore de "timp liber", adică ceea ce se numește în turismul de grup timp în care fiecare face ce vrea sau ce mai poate după o zi lungă, obositoare. O baie în bazinul cu apă termală de pe faleză, sub cerul liber și în întunericul nopții, i-a atras pe mulți dintre tinerii noștri. E drept, și pe mine m-a atras, dar nu pentru baie, ci numai pentru a afla unde este și pentru a-l vedea.
Am mărșăluit cam 1 km (după spusele ghidului. Nouă ni s-a părut mai mult) spre nord, de-a lungul țărmului, până la bazinul cu apă termală. După graba cu care înaintau, am înțeles cât de nerăbdători erau tovarășii noștri de călătorie să se bălăcească în luna martie, sub cerul liber. I-am lăsat să se bucure de apa încălzită în mod natural, iar noi ne-am întors la hotel singuri, în pas de voie.
În timpul cinei noastre frugale - doar niște sandwich-uri udate cu bere Mythos (de unde credeți? Din România, de la un supermarket) - am privit din balcon promenada cu coloanele ei, intrarea în parc și cupola Observatorului Astronomic frumos iluminată noaptea. Apoi am trecut la odihnă. După oboseala zilei care se încheia, după atâtea cetăți și locuri interesante vizitate, chiar se simțea o acută nevoie de odihnă. Ce au mai făcut mai tinerii noștri tovarăși de călătorie, cât au rămas la bazinul cu apă termală, cum au petrecut după aceea la barul indian, cum a decurs cina lor și pe unde s-au mai plimbat… am aflat abia după aceea, din spusele lor.
Refăcuți, a doua zi dimineața am plecat în prospectarea împrejurimilor mult înainte de micul dejun. Știam că duminica, în extrasezon și la acea oră matinală, muzeele Varnei sunt închise așa încât nu ne-am făcut planuri legate de acest aspect. Doream o plimbare, dar nu spre centru, până la frumoasa clădire a Teatrului Dramatic sau la Catedrala "Adormirea Maicii Domnului" pe care eu le văzusem cu ocazia vizitei precedente în Varna. Voiam să ajungem la Termele Romane.
Pe harta luată de la hotel, recepționera ne-a marcat drumul cel mai scurt, mai avantajos în opinia ei, dar străduțele orașului vechi, înguste, dosnice, chiar dacă aveau din loc în loc săgeți indicatoare, n-au fost suficient de clare pentru noi. Am apelat la ajutorul unei doamne care-și plimba cățelul, apoi al unui domn cu mașina staționată și… în cele din urmă am ajuns.
Termele Romane sau Băile Romane Odessos datează din a doua jumătate a sec. II, perioadă în care pe locul actualului oraș Varna exista un oraș roman - Odessos. Băile au funcționat până la sfârșitul sec. III. Situate în zona cuprinsă între străzile Han Krum, Țar Kaloyan, Knyaz Dondukov și Kapitan Dobrev, termele romane ocupă o suprafață de aprox. 7000 m². Am văzut și noi ruinele celei mai mari clădiri publice romane din Bulgaria, dar numai prin gardul care le înconjoară, obiectivul fiind închis la acea oră, atât de matinală. Dacă vi se întâmplă același lucru, nu vă faceți griji! Din înălțimea aleii veți vedea foarte bine, iar prin spărturi sau prin ochiurile de metal ale gardului, veți putea chiar fotografia. O vizită în incintă vă va permite însă să citiți informațiile de pe plăcuțele amplasate din loc în loc și să vedeți mai de aproape rămășițele construcției de cărămidă roșie, precum și fragmentele mozaicului care a decorat-o cândva. Termele romane Odessos - între primele patru cele mai mari băi din întregul Imperiu Roman - au fost proiectate simetric și aveau încăperi cu apă rece (frigidarium), cu apă călduță (tepidarium), cu apă fierbinte (caldarium), dar și săli de sport, magazine și locuri de socializare. Încălzirea - o noutate pentru acele vremuri - se făcea prin podeaua dublă și prin țevi ceramice.
La sud de aceste terme există un alt complex de băi, mai mic, construit mai târziu (sec. III-VI). Vizitarea acestuia se poate face numai vara (iunie-septembrie, în fiecare zi, în intervalul orar 10.00-17.00).
Biserica Sveti Atanasii - o fostă catedrală metropolitană greacă - se află în apropierea Termelor Romane, pe locul unei vechi biserici care a existat aici în sec XIII.
Clădirea pe care o vedem astăzi a fost ridicată în 1838, este decorată cu fresce și deține icoane valoroase și un frumos altar sculptat în lemn.
Pe Bulevardul Primorski, pe lângă port, apoi pe lângă elegantul Hotel Panorama, în pas de plimbare, am luat calea de întoarcere spre hotel unde ne aștepta micul dejun.
Muzeul Marinei ne-a atras atenția încă de departe. Este unul dintre cele mai importante simboluri ale orașului. Aflat la o distanță de 100 m de mare, pe Bulevardul Primorski, nr. 2, muzeul a fost înființat în 1923, dar funcționează în clădirea actuală - Vila Diana construită în 1890, reședință a consulului italian Assaretto - din 1956. Regret că nu am putut vizita acest muzeu. Din cele trei pliante diferite pe care le-am luat de la punctul de informare turistică de la hotel am aflat că muzeul are 12 săli dispuse pe două niveluri și prezintă istoria flotei navale bulgărești etalând pentru turiști machete de corăbii, nave, mine marine și ancore. În curtea muzeului, posibil de văzut de lângă gard, se află multe exponate de dimensiuni mari - tunuri, elicoptere și diferite ambarcațiuni folosite de marina bulgară. Vasul cu torpile Drazki care a scufundat un vas de război turc în timpul Războiului Balcanic din 1912 este cel mai atractiv și cel mai admirat exponat al muzeului.
Grădina Mării este cel mai mare, cel mai vechi și cel mai cunoscut parc din Varna. Se spune chiar că este cel mai mare parc amenajat în Balcani. Situat de-a lungul coastei maritime, acest monument național de arhitectură peisagistică începe de la Muzeul Marinei și continuă mult, înspre nord.
Pe câmpul din afara zidurilor orașului, în 1862, a fost amenajată o mică grădină. Grădinarului ceh Anton Novák - cu experiență în amenajarea grădinilor Schönbrunn și Belvedere din Viena - i se datorează extinderea și amenajarea ulterioară a parcului. La intrarea în parc încă se află o casă în care se spune că a locuit Anton Novák. Grădina a ajuns la dimesiunile sale actuale prin anii '50, între timp adăugându-se fântâni, monumente ale unor personalități bulgare, un cazinou, un monument al eroilor jertfiți în lupta împotriva fascismului, un teatru în aer liber... În plimbările noastre prin parc am descoperit Observatorul Astronomic "Nicolaus Copernicus" cu monumentul celui care a dezvoltat teoria heliocentrică a Sistemului Solar, Acvariul, Delfinariul - o clădire futuristă, din sticlă și aluminiu, amplasată în partea de nord a Grădinii Mării, Parcul Zoo, Cazinoul, Radio Varna, precum și puncte de belvedere spre mare și plaja cu restaurante, baruri și cluburi.
Dar, dintre toate acestea, cel mai mult mi-a plăcut intrarea principală în parc, un spațiu larg, pietonal, mărginit de coloane înalte și foarte frumos iluminat noaptea. Am aflat că această amenajare este datată 1939 și i se datorează arhitectului Georgi Popov.
Cum spuneam, în puținul nostru "timp liber" petrecut în Varna nu am revenit și la Teatrul Dramatic "Stoyan Bachvarov" instalat într-o foarte frumoasă clădire din centrul orașului și nici la Catedrala "Adormirea Maicii Domnului" un splendid edificiu de cult ortodox, situat tot în centrul orașului. Le-am revăzut doar din autocar și le-am surprins din mers, în poze nu prea reușite, de aceea voi atașa și câteva imagini mai vechi.
Dacă ar fi să revin în Varna - al treilea cel mai mare oraș din Bulgaria (după Sofia și Plovdiv) și cel mai mare oraș-stațiune de pe litoralul bulgăresc, important centru economic, social și cultural de aproape 3000 de ani - aș face-o în special pentru multitudinea de muzee rămase nevizitate, dar și pentru plaja sa cu nisip fin, lungă de vreo 20 km.
Trimis de iulianic in 31.03.18 18:51:21
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Foarte multe puncte de interes turistic in Varna, chiar imi doresc o mica vizita aici.
Vacante frumoase va doresc!
@iulianic: Fain! Ai dreptate, un loc în care e mai bine de ajuns vara, măcar 3-4 zile: dimineața prin muzee, după amiază la plajă... Plus frumoasa Grădină a Mării... O mini-vacanță perfectă!
@adrianbogdan: Da, sunt multe puncte de interes în Varna. Pentru a le vedea pe toate nu este de ajuns o minivacanță.
@crismis: Într-adevăr, din punct de vedere al frumuseții naturale e mai bine de ajuns la Varna vara. Grădina Mării este incomparabilă cu ceea ce am văzut noi acolo în luna martie. Eu am mai văzut-o la început de vară. De astă dată însă, Varna nu era un obiectiv în sine, ci doar locul în care să ne odihnim pe timp de noapte. Ceea ce am văzut până a ajunge la Varna, precum și ceea ce a urmat a doua zi a fost motivul pentru care am plecat pe meleaguri bulgărești în luna martie.
@iulianic: Orașul Varna deține obiective turistice interesante, parțial le-am descoperit și eu în vara anului trecut. Am alocat o jumătate de zi pentru o scurtă plimbare pe străduțele din centru, prin parcul de pe malul Mării Negre, dar și pentru o vizită la Muzeul Naval (vezi impresii) și la Muzeul de Etnografie (vezi impresii).
Vă recomand cu căldură să treceți pragul celor două instituții muzeale, veți descoperi exponate interesante. Ruinele termelor mici - termele lui Odessos - le-am privit de după gardul de sârmă. Mulțumim pentru articol.
Bună ziua!!!
Urmează să mergem pentru câteva zile în Varna si am vazut ca ati scris ceva de un bazin cu apă termală. Noi vom sta la Hotel Belle Epoque, în apropierea Termelor... Imi puteti spune in ce direcție va trebui să mergem pentru a găsi acel bazin?
@Dragos: Mulțumesc pentru ajutor!
@Adelina R: Scuze, am văzut ecoul tău cam târziu. Harta Google furnizată de @Dragos îți va fi de mai mare folos. Cu siguranță și cei de la hotelul la care vă veți caza vă vor putea da mai multe detalii. Din textul meu se înțelege că nu am "gustat" apa termală. Pe întuneric, în luna martie, o baie în bazinul termal, descoperit, nu era pentru mine o opțiune. Poate... în alte condiții...
Vă doresc vacanță plăcută pe țărmuri bulgărești!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2020 City-break de toamnă în Varna și împrejurimi — scris în 22.02.21 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Oct.2020 Plimbare de o zi prin Varna — scris în 22.02.21 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2020 Varna octombrie 2020 — scris în 05.11.20 de pacala_pm din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2018 Varna, un oraș minunat — scris în 30.05.18 de black_mamba din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2017 O plimbare de jumătate de zi prin Varna — scris în 10.08.17 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Apr.2017 Varna - un city break reusit, mai ales in extra sezon! — scris în 08.06.17 de Raluca H din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2016 Cine se scoala de dimineata la castel ajunge - Castelul Euxinograd — scris în 11.07.16 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ