85150 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Drumuri bulgărești, cu bune și rele

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
28.03.2018
DE
Avatar iulianic
--- F ---
vârsta 50-60 ani
DIN Bucuresti
înscris/ă în 24.05.11
MEMBRU: AUGUSTUS
DATE SEJUR
MAR-2018
DURATA: 1 zile
TIP: PRIETENI
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 49

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
100 %
 
Încântat, fără reproș
DISTRACŢIE / RELAXARE
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]

NOTA MEDIE rez.:
10.00
 
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   

Spre litoralul bulgăresc. Un drum mai… altfel


În vacanțe, pentru cei care au timp și nu se grăbesc să ajungă pe nisipul fierbinte al litoralului bulgăresc, propun un traseu interesant în opinia mea și - cred - și a admiratorilor de vestigii istorice și de frumuseți naturale, sălbatice. Sau, dacă soarele strălucitor și plaja Mării Negre la vecinii noștri bulgari atrage mai mult decât orice, sugerez o incursiune de cel puțin două zile în extrasezon. Asta am făcut noi și despre asta vreau să vă povestesc în cele ce urmează.

Pentru că programul primei zile se anunța foarte încărcat, am plecat din București la ora 6.00. Drumul spre ieșirea din țară - pe la Giurgiu - a decurs normal, cu excepția porțiunii de lângă punctul de control de la frontieră, porțiune tot mai deteriorată cu fiecare an care trece. La Ruse am făcut prima oprire pentru vignetă, schimb valutar și relaxare. Acolo am văzut primii pomi înfloriți din această primăvară. Florile albe și roz surâzând în soare ne-au însoțit apoi toată ziua. Arbuștii galbeni, toporașii și celelalte floricele mov, de pădure, aveau să devină o permanență în scurtul nostru periplu bulgăresc. În apropierea orașului Razgrad, la vreo 2 km, am poposit la Cetatea Abritus.

Pentru a vizita Cetatea Abritus nu ai nevoie de mai mult de două ore. Asta dacă se întâmplă să treci pe acolo în extrasezon, într-o zi de weekend, când muzeul nu este deschis. Nu știu cât este taxa de intrare pentru că noi nu am plătit nimic. Cele două clădiri moderne, capitonate cu imagini cu tematică antică erau închise, așadar, am vizitat doar situl arheologic în aer liber la intrarea căruia nu exista nici un fel de opreliște.

Ceea ce am văzut acolo este urmarea unei ample lucrări de reconstrucție și amenajare realizată după anul 2012. Ziduri și porți refăcute, traseu de vizitare iluminat, căi de acces modernizate, podele de sticlă, panouri informative cu scheme și text (în bulgară și engleză) și - în plus - o pasarelă metalică de unde poți privi și fotografia cea mai frumoasă parte a complexului arheologic. Este vorba de ruinele unei somptuoase construcții dominate de numeroase coloane de marmură care înconjoară o fostă curte interioară pavată cu dale de piatră.

Panourile de sticlă, expuse la vedere, informează vizitatorul că la sfârșitul sec. I d. H. o tabără militară romană a fost instalată pe ruinele unei vechi așezări tracice. În timp, ea a devenit unul dintre cele mai mari centre urbane ale provinciei romane din nordul actualei Bulgarii - Moesia Inferioară. Mai aflăm că cetatea Abritus a fost construită mai târziu, prin sec. IV și că zidurile ei fortificate aveau 3 m grosime și 12 m înălțime. În cele patru puncte cardinale zidurile erau prevăzute cu porți, iar din loc în loc aveau turnuri de pază și apărare. Nu mai puțin de 35.

Cercetând cu atenție schemele descoperim că cetatea avea canalizare, prăvălii și depozite de mărfuri, baie publică și multe locuințe. În sec. V-VI Abritus a fost un important centru creștin. Încă mai pot fi identificate rămășițe ale unor basilici. La sfârșitul sec. VI cetatea a fost distrusă de avari și de slavi pentru ca după 300 de ani, pe același loc, să apară o cetate bulgară.

Nu insist asupra reperelor istorice pentru că știu că cei interesați le pot afla din surse de specialitate. Pentru noi, turiștii, importantă este poziționarea cetății ca obiectiv, ce are ea de oferit vizitatorului și care sunt condițiile de acces acolo.

Sub soarele plăcut, primăvăratic, ne-am plimbat în voie pe alei citind informațiile de pe panouri și fotografiind. Am ieșit pe poarta sudică, am înconjurat parțial zidul exterior, am intrat din nou în cetate pe poarta vestică, am dat o raită și la turnul de apărare construit pe cea mai înaltă porțiune a incintei, apoi - prin poarta estică - am părăsit cetatea. Cam asta am făcut noi la Abritus. Cu regretul că n-am prins o zi în care să putem vizita și muzeul, ne-am îmbarcat în autocar și ne-am îndreptat spre următorul obiectiv - Cetatea Veliki Preslav.

La Cetatea Veliki Preslav - spectaculosul sit arheologic al capitalei Primului Ţarat Bulgar, împreună cu Biserica Rotundă, un monument de arhitectură ortodoxă medievală timpurie, de asemenea ai nevoie de cel puțin două ore. Nu voi intra în amănunte pentru că intenționez să dedic câteva rânduri acestui loc deosebit, și el lesne de abordat în drumul către litoralul bulgăresc. Am și multe fotografii pe care vreau să le prezint fără teama de a depăși limita maximă admisă de atașamente la un articol.

Menționez doar că ruinele vechiului oraș - bine conservate și amenajate pentru vizitare - sunt situate în nord-estul Bulgariei, la aprox. 20 de km de Shumen. În prezent fac parte dintr-o rezervație arheologică națională.

Biserica rotundă, cunoscută și sub numele de Biserica de Aur aflată aproape de intrarea în Cetatea Veliki Preslav impresionează prin arhitectură, amplasament și sobrietate. Trebuie să-i călcați pragul (sau ceea ce a mai rămas din el) dacă ajungeți acolo!

La Shumen, oraşul situat într-o zonă de dealuri, la 80 km vest de Varna, pe platoul înalt care domină așezarea, ne așteptau două obiective: Memorialul Creatorilor statului bulgar și Cetatea Shumen.

Memorialul Creatorilor statului bulgar este o construcţie monumentală ridicată la marginea Platoului Shumen, în 1981, cu ocazia împlinirii a 1300 de ani de la fondarea Ţaratului Bulgar. Este un monument megalitic, considerat singurul din lume care descrie întreaga istorie a unei ţări de la crearea sa și până în prezent. La blocurile grandioase de beton ornamentate cu mozaicuri și mai multe sculpturi moderniste se poate ajunge direct din oraș escaladând o sumedenie de trepte obositoare. Noi am ajuns acolo cu autocarul, prin pădure, pe un drum cu serpentine.

Menționez că în acea zi frumoasă de martie, pe pajiștea înverzită de lângă monument, într-un loc special amenajat pentru picnic, cu mese și scaune, cu zone de joacă pentru copii, localnicii ieșiseră la relaxare și la o gustare în aer liber.

La doar câtiva kilometri distanță, pe același platou care domină orașul, se află rămășițele uneia dintre cele mai vechi fortificații de pe teritoriul Bulgariei, Cetatea Shumen. Specialiștii apreciază că primele construcții au apărut pe acest amplasament acum mai bine de 3200 de ani. Ca multe alte edificii de acest gen, Cetatea Shumen a avut o istorie agitată, fiind ridicată, apoi - de-a lungul vremii - distrusă și refăcută de mai multe ori. Se pare că primii care s-au așezat pe aceste locuri au fost tracii. Extinderile și întăririle ulterioare au fost făcute succesiv de romani, bizantini și bulgari, cetatea având o viață înfloritoare până în anul 1444.

A intra prea mult în amănunte înseamnă a mă întinde prea mult cu acest articol, de aceea, despre Cetatea Shumen sper să pot scrie mai detaliat în viitor.

Cu acest obiectiv programul nostru din prima zi a periplului bulgar lua sfârșit. Pe drumul sinuos, dar foarte frumos, autocarul ne-a coborât la baza dealului pentru ca apoi să ia calea către Varna.

Concluzionând, vizita noastră care a început cu epoca romană (Cetatea Abritus) și a continuat cu cea feudală (Cetatea Veliki Preslav), ne-a readus în epoca modernă (Memorialul Creatorilor statului bulgar), pentru ca apoi să ne poarte din nou în antichitate (Cetatea Shumen). Dar totul avea să se termine cu o surpriză. Un obiectiv interesant, care nu era trecut în programul turistic al zilei - Madara.

Călărețul din Madara

La est de Shumen, aproape de satul Madara, un relief sculptat în Evul Mediu timpuriu pe o stâncă abruptă, cu forme spectaculoase, atrage tot mai mulți vizitatori. "Călărețul din Madara" este un simbol al Bulgariei. Relieful situat la 23 m înălțime, pe o stâncă aproape verticală, înaltă de 100 m, reprezintă un călăreț cu privirea îndreptată către dreapta aruncând o suliță într-un leu aflat la picioarele calului. În fața lui zboară o acvilă, iar în urma lui aleargă un câine.

Se apreciază că monumentul - simbol al unei victorii militare - datează din jurul anului 710 d. H. Din anul 1979 figurează pe lista patrimoniului mondial UNESCO, iar monedele bulgărești (de la 1 până la 50 stotinki) emise în 1999 și 2000 au reprezentat pe una dintre fețe "Călărețul din Madara", acest simbol național.

Rezervația arheologică de la Madara este deschisă zilnic în intervalul orar 8.30-20.00 (în perioada aprilie - octombrie) și 8.30-17.00 (în perioada noiembrie - martie). Taxa de vizitare este de 5 leva/persoană - adulți și 2 leva/persoană - studenți.

După ce ai achitat taxa, ca o provocare, te așteaptă o scară de piatră cu 191 de trepte înalte, destul de dificile. Fără grabă și cu o bună dozare a efortului fizic, scara poate fi accesibilă tuturor celor care nu au reale probleme de deplasare. Sus, pe platforma de la baza stâncii sunt mai multe bănci pe care te poți odihni privind relieful monumental.

Dacă urmezi cărarea spre dreapta, fără dificultăți, aproape orizontală, ajungi la peșteri și la o capelă amenajată în stâncă, dedicată Sf. Panteleymon. Peștera mare numită și Sanctuarul Nimfelor, semicirculară, cu boltă înaltă și deschidere largă, are pereții acoperiți cu mușchi și vegetație măruntă prin care mustește apa. Peisajul este atât de frumos, iar atmosfera atât de plăcută încât nu poți să nu te gândești la următoarea venire acolo.

Citeşte şi continuarea aici

---
Impresii încărcate de iulianic in 28.03.2018 15:18:03

Validat / Publicat: 28.03.18 17:34:49


 • Nu a fost singura vizită/vacanţa în BULGARIA.
VIZUALIZĂRI: 1422


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  28550 PMA (din 30 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 • Ai fost acolo? - Scrie impresii DE CĂLĂTORIE
 • Dorești să întrebi/discuți ceva legat de impresiile postate de iulianic? - folosește rubrica Ecouri (mai jos)
 • N.B.: membrii AmFostAcolo beneficiază - in cadrul sistemului de Privilegii - de preţuri particulare pentru vacanţa în această destinaţie - negociate direct cu tour-operatorii sau cu proprietarii.
 • Verifică: solicită o ofertă personalizată - click aici
  sau scrie-ne pe adresa oferte@amfostacolo.ro
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- crismis
[29.03.18 11:21:45]
» mesaj pers

   @iulianic: Foarte interesant! Cetatea Abritus și Calaretul din Madara erau și pe lista noastră, sperăm să le vedem în vara asta (foarte utilă informația despre muzeul care nu e deschis decât în week-end). Despre celelalte obiective nu știam.

   Aștept cu interes continuarea poveștii! :)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- iulianic
[29.03.18 13:37:37]
» mesaj pers

   @crismis: Atât cât mi-am dat eu seama, majoritatea muzeelor sunt închise în weekend. Atât cel de la Abritus, cât și cele din Varna la care am încercat noi (Muzeul Naval, Băile Romane) în extrasezon - din noiembrie până în aprilie - nu au deschis. În sezon cu siguranță că alta este situația. Intrările la anumite obiective în aer liber - Cetatea Veliki Preslav, Memorialul Shumen, Cetatea Shumen, Madara, aveau casele deschise și încasau taxe de intrare. Nu prea mult (între 3 și 5 leva/persoană - adulți, 2 leva/persoană studenți).

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 600 PMA1 (din 2 voturi)]
- tata123
[29.03.18 14:12:59]
» mesaj pers

   @iulianic: Un drum cu obiective interesante și importante pentru istoria bulgarilor. La Cetatea Abritus m-am oprit și eu vara trecută (vezi impresii) și mi-a plăcut. Am vizitat și muzeul de lângă lapidarium, dar și centrul modern multimedia. Am urcat și în turnul de metal care oferă o imagine de ansamblu asupra fortificațiilor; felicitări bulgarilor pentru amenajarea acestui obiectiv istoric.

   Am mers și până la Madara pentru a vedea Călărețul, dar vremea ne-a stricat planurile. Am stat o oră în autoturism în fața casei de bilete, dar ploaia torențială de vară nu a vrut să se oprească. Am plecat lăsând pe altădată vizita; de asemenea, am amânat incursiunile la Monumentul din Shumen și la Cetatea Veliki Preslav.

   Sunt numeroase locuri interesante de-a lungul drumului spre litoralul bulgăresc; mulțumesc pentru amintirile stârnite și aștept și celelalte articole.

   P.S. La Abritus cereți pliantul cu traseele turistice din cetate, noi l-am primit gratis, dar abia la sfârșitul vizitei când am intrat să achiziționăm o ilustrată.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 600 PMA1 (din 2 voturi)]
- iulianic
[29.03.18 17:09:16]
» mesaj pers

   @tata123: Recunosc faptul că în anii anteriori, cu gândul la alte destinații, mai îndepărtate, am ignorat teritoriile din proxima vecinătate, ele însele încărcate de obiective interesante. E păcat să nu le abordăm dat fiind că sunt situate atât de aproape de noi, posibil de vizitat într-o zi sau două. Și dacă ne rămâne ceva, dacă dintr-un motiv sau altul ratăm vreun obiectiv (cum am ratat eu Muzeul Abritus sau cum ai ratat tu "Călărețul din Madara"), putem reveni peste câteva luni sau chiar în anul următor. Important este să nu le ștergem de pe lista noastră de opțiuni turistice.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 600 PMA1 (din 2 voturi)]
- crismis
[29.03.18 17:12:52]
» mesaj pers

   @iulianic: Unde mai pui că bună parte din istoria lor e și a noastră...

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Aurici
[09.04.18 19:48:19]
» mesaj pers

   @iulianic: Am descoperit Călărețul de la Madara într-un week-end de mai, când am plecat spontan, doar cu copiii și ne-am abătut după indicatorul de Madara pentru că îi spunea ceva soțului dar nu știa exact ce. Ulterior și-a adus aminte că am avut o cărțulie turistică, luată la prima noastră trecere prin Bulgaria, pe coperta căreia erau trecute 10 locuri de neratat în Bulgaria, iar călărețul era printre ele.

   Ne-a plăcut atât de mult plimbarea aceea prin parc, în dreapta de la baza scărilor (ne-a ajutat și natura care abia explodase), încât am simțit nevoia să ne întoarcem și am făcut-o de câteva ori cu toți prietenii cu care eram în trecere prin Bulgaria. De fiecare dată se găsea cineva care să nu fi fost și ne abăteam din drumul principal cei 9 km până la Madara, până am ajuns să ni se cam ia. De câte ori aveam drum, toată lumea îmi sărea în cap "fără Madara". Și astăzi ne amuzăm pentru că punem de fiecare dată aceeași întrebare când ne îndreptăm spre întâlnirea noastră de toamnă de la bulgari: "Pe la Călărețul de la Madara trecem și noi anul ăsta? " Dar toată lumea este oripilată numai când aude... tocmai de aceea și întreb :)

   Adevărul este că și eu ajunsesem la saturație, dar sunt vreo 4-5 ani de când nu am mai fost. Acum chiar că mi s-a făcut dor cu articolul tău.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 900 PMA1 (din 3 voturi)]
- iulianic
[10.04.18 20:01:47]
» mesaj pers

   @Aurici: Într-adevăr, când mergi în același loc de mai multe ori parcă vizita (mă refer strict la cea turistică) nu mai are același "gust". Rareori am ajuns de două ori în același loc. Unul dintre ele este Kladovo - Serbia de unde tocmai m-am întors. Acum însă a fost altceva. A fost o miniîntâlnire AFA. Și a fost frumos. Am descoperit chiar și lucruri noi de văzut, de vizitat...

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 600 PMA1 (din 2 voturi)]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
NOTĂ: Membrii AmFostAcolo beneficiază de oferte speciale pentru această destinaţie - Solicită o ofertă personalizată
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[35] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [MAR-2018] Abritus - Situl arheologic amplasat aproape de șosea. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 28.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av954287">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv954287"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=954287">Şterge vot</a></div><span id="v9954287" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(954287)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f954287Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e954287MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [MAR-2018] Abritus - Situl arheologic amplasat aproape de șosea.
foto iulianic [28.03.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [MAR-2018] Abritus - Muzeul închis în zilele de weekend. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 28.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av954288">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv954288"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=954288">Şterge vot</a></div><span id="v9954288" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(954288)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f954288Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e954288MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [MAR-2018] Abritus - Muzeul închis în zilele de weekend.
foto iulianic [28.03.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [MAR-2018] Veliki Preslav - Biserica Rotundă sau Biserica de Aur. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 28.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av954289">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv954289"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=954289">Şterge vot</a></div><span id="v9954289" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(954289)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f954289Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e954289MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [MAR-2018] Veliki Preslav - Biserica Rotundă sau Biserica de Aur.
foto iulianic [28.03.18]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [MAR-2018] Veliki Preslav - Intrarea în situl arheologic. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 28.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av954290">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv954290"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=954290">Şterge vot</a></div><span id="v9954290" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(954290)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f954290Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e954290MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [MAR-2018] Veliki Preslav - Intrarea în situl arheologic.
foto iulianic [28.03.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [MAR-2018] Shumen - Memorialul Creatorilor statului bulgar. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 28.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av954291">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv954291"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=954291">Şterge vot</a></div><span id="v9954291" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(954291)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f954291Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e954291MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [MAR-2018] Shumen - Memorialul Creatorilor statului bulgar.
foto iulianic [28.03.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [MAR-2018] Shumen - Observatorul Astronomic amplasat pe platou. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 28.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av954292">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv954292"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=954292">Şterge vot</a></div><span id="v9954292" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(954292)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f954292Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e954292MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [MAR-2018] Shumen - Observatorul Astronomic amplasat pe platou.
foto iulianic [28.03.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [MAR-2018] Shumen - Zidul refăcut de la intrarea în cetate. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 28.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av954293">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv954293"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=954293">Şterge vot</a></div><span id="v9954293" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(954293)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f954293Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e954293MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [MAR-2018] Shumen - Zidul refăcut de la intrarea în cetate.
foto iulianic [28.03.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [MAR-2018] Shumen - Rămășițe ale vechii cetăți. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 28.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av954294">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv954294"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=954294">Şterge vot</a></div><span id="v9954294" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(954294)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f954294Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e954294MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [MAR-2018] Shumen - Rămășițe ale vechii cetăți.
foto iulianic [28.03.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [MAR-2018] Madara - La capătul scării cu 191 de trepte, admirând relieful din stâncă. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 28.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av954295">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv954295"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=954295">Şterge vot</a></div><span id="v9954295" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(954295)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f954295Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e954295MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [MAR-2018] Madara - La capătul scării cu 191 de trepte, admirând relieful din stâncă.
foto iulianic [28.03.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [MAR-2018] Madara - 'Călărețul din Madara' simbol național bulgar. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 28.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av954296">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv954296"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=954296">Şterge vot</a></div><span id="v9954296" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(954296)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f954296Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e954296MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [MAR-2018] Madara - "Călărețul din Madara" simbol național bulgar.
foto iulianic [28.03.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [MAR-2018] Abritus - Clădiri moderne la intrarea în situl arheologic. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 28.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av954297">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv954297"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=954297">Şterge vot</a></div><span id="v9954297" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(954297)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f954297Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e954297MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [MAR-2018] Abritus - Clădiri moderne la intrarea în situl arheologic.
foto iulianic [28.03.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [MAR-2018] Abritus - Din loc în loc, panouri explicative. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 28.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av954298">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv954298"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=954298">Şterge vot</a></div><span id="v9954298" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(954298)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f954298Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e954298MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [MAR-2018] Abritus - Din loc în loc, panouri explicative.
foto iulianic [28.03.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [MAR-2018] Abritus - În vechea cetate refăcută și modernizată. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 28.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av954299">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv954299"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=954299">Şterge vot</a></div><span id="v9954299" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(954299)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f954299Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e954299MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [MAR-2018] Abritus - În vechea cetate refăcută și modernizată.
foto iulianic [28.03.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P14 [MAR-2018] Abritus - În vechea cetate refăcută și modernizată. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 28.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av954300">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv954300"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=954300">Şterge vot</a></div><span id="v9954300" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(954300)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f954300Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e954300MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [MAR-2018] Abritus - În vechea cetate refăcută și modernizată.
foto iulianic [28.03.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [MAR-2018] Abritus - În vechea cetate refăcută și modernizată. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 28.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av954301">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv954301"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=954301">Şterge vot</a></div><span id="v9954301" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(954301)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f954301Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e954301MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [MAR-2018] Abritus - În vechea cetate refăcută și modernizată.
foto iulianic [28.03.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P16 [MAR-2018] Abritus - În vechea cetate refăcută și modernizată. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 28.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av954302">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv954302"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=954302">Şterge vot</a></div><span id="v9954302" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(954302)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f954302Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e954302MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P16 [MAR-2018] Abritus - În vechea cetate refăcută și modernizată.
foto iulianic [28.03.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P17 [MAR-2018] Abritus - În vechea cetate refăcută și modernizată. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 28.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av954303">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv954303"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=954303">Şterge vot</a></div><span id="v9954303" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(954303)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f954303Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e954303MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P17 [MAR-2018] Abritus - În vechea cetate refăcută și modernizată.
foto iulianic [28.03.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P18 [MAR-2018] Abritus - Pasarela care deschide un câmp larg vederii asupra vechii cetăți. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 28.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av954304">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv954304"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=954304">Şterge vot</a></div><span id="v9954304" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(954304)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f954304Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e954304MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P18 [MAR-2018] Abritus - Pasarela care deschide un câmp larg vederii asupra vechii cetăți.
foto iulianic [28.03.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P19 [MAR-2018] Abritus - Coloanele care înconjoară o fostă curte interioară. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 28.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av954305">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv954305"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=954305">Şterge vot</a></div><span id="v9954305" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(954305)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f954305Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e954305MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P19 [MAR-2018] Abritus - Coloanele care înconjoară o fostă curte interioară.
foto iulianic [28.03.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P20 [MAR-2018] Abritus - Turiști cercetând cu curiozitate vestigiile trecutului. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 28.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av954306">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv954306"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=954306">Şterge vot</a></div><span id="v9954306" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(954306)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f954306Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e954306MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P20 [MAR-2018] Abritus - Turiști cercetând cu curiozitate vestigiile trecutului.
foto iulianic [28.03.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P21 [MAR-2018] Abritus - În vechea cetate refăcută, podele de sticlă. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 28.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av954307">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv954307"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=954307">Şterge vot</a></div><span id="v9954307" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(954307)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f954307Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e954307MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P21 [MAR-2018] Abritus - În vechea cetate refăcută, podele de sticlă.
foto iulianic [28.03.18]
# [0 PMA, fara bonus]

P22 [MAR-2018] Abritus - În vechea cetate refăcută și modernizată. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 28.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av954308">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv954308"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=954308">Şterge vot</a></div><span id="v9954308" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(954308)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f954308Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e954308MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P22 [MAR-2018] Abritus - În vechea cetate refăcută și modernizată.
foto iulianic [28.03.18]
# [0 PMA, fara bonus]

P23 [MAR-2018] Abritus - Poarta sudică. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 28.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av954309">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv954309"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=954309">Şterge vot</a></div><span id="v9954309" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(954309)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f954309Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e954309MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P23 [MAR-2018] Abritus - Poarta sudică.
foto iulianic [28.03.18]
# [0 PMA, fara bonus]

P24 [MAR-2018] Abritus - Poarta vestică. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 28.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av954310">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv954310"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=954310">Şterge vot</a></div><span id="v9954310" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(954310)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f954310Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e954310MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P24 [MAR-2018] Abritus - Poarta vestică.
foto iulianic [28.03.18]
# [0 PMA, fara bonus]

P25 [MAR-2018] Madara - Panou amplasat la baza scării. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 28.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av954311">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv954311"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=954311">Şterge vot</a></div><span id="v9954311" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(954311)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f954311Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e954311MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P25 [MAR-2018] Madara - Panou amplasat la baza scării.
foto iulianic [28.03.18]
# [0 PMA, fara bonus]

P26 [MAR-2018] Madara - Casa de bilete și scara de piatră. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 28.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av954312">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv954312"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=954312">Şterge vot</a></div><span id="v9954312" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(954312)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f954312Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e954312MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P26 [MAR-2018] Madara - Casa de bilete și scara de piatră.
foto iulianic [28.03.18]
# [0 PMA, fara bonus]

[35] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

pagină generată in 0.124406814575 sec