ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.01.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 08.02.13
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JAN-2021
DURATA: 4 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
92.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

La pas prin Sinaia si Busteni

TIPĂREȘTE URM de aici

Salutare dragi colegi si navigatori pe siteul A. F. A.

Se stie ca statiunile de pe Valea Prahovei sant paradisul tuturor celor care iubesc sporturile de iarna, dar ofera si numeroase obiective de vizitat si celor care vin aici pentru relaxare si incarcare a bateriilor.

Cum va povesteam in reviewul anterior despre cazarea la Pensiunea Mariana din Busteni, am facut parte dintr-un grup mai numeros asa ca am hotarat sa petrecem o zi pe partie si in celelate doua zile sa facem un tur al tuturor statiunilor.

Dar socoteala de acasa nu se prea potriveste cu cea din targ. Telecabina din Busteni nu a functionat in penultimul weekend al lunii ianuarie din acest an iar planul de a petrece cateva ore pe platoul Bucegilor a picat. Ne-am imbarcat in masini si am pornit spre Sinaia, urmatoare destinatie fiind cota 1400. Surprizele se tin lant, nici aici din cauza vantului foarte puternic de pe creasta, nu functiona telecabina. Am incercat sa ajungem cu masinile la cota, drum pe care il mai facusem tot iarna si despre care v-am povestit in reviewul Schitul Sfanta Ana situat in apropierea cotei 1400, dar drumul era blocat de politia locala pentru ca nu era deszapezit.

Pentru ca intoarcerea inapoi in Busteni cu masina era o chestiune de ore, datorita aglomeratiei, pe sensul catre Azuga, Predeal -Brasov, am hotarat sa ramanem in Sinaia, sa vedem si sa revedem manastirea Sinaia si castelul Peles. MANASTIREA SINAIA- Chiar daca am fost de multe ori in Sinaia si sant un impatimit al vizitarii asezamintelor monahale, din varii motive am amanat vizitarea acestui loc. Cum nu era nimeni care sa ne fie ghid am apelat la bunul nostru prieten Google pentru a afla cat mai multe detalii despre acest loc.

Aflam ca acest asezamant monahal a fost construit secolul al optsprezecelea de catre spatarul Mihail Cantacuzino, dupa ce acesta s -a intors dintr-un pelerinaj in tara sfanta si muntele Sinai, iar de aici provine si numele aceste manastiri. Manastirea avea sa devina ulterior casa si loc de inchinaciune pentru foarte multi pustnici care traiau in grotele si pesterile muntilor Bucegi.

Patrundem in interiorul manastirii printr-un gang si santem intampinati de cativa cersetori care ne implora sa facem milostenie, in schimbul ei primind urari de sanatate... Patrundem cu piosenie prin curtea pavata cu piatra cubica care pastreaza amprenta timpului. In dreapta se afla biserica cea noua a manastirii. In stanga fata in fata cu biserica noua printr-un gang boltit mai lung se patrunde in curtea interioara a vechii bisericii. Aici se afla veche biserica, muzeul manastirii si cavoul lui Take Ionescu, cel care a fost primul ministru al Romaniei in perioada primului razboi mondial si care a cerut in testamentul sau sa fie ingropat in acest sfant lacas, acesta fiind locul unde s-a vindecat de holera.

Biserica veche are cateva picturi realizate de unul dintre cei mai buni pictori iconografi ai acelor vremuri. Atat la intrare in curtea veche cat si la iesire deasupra gangului boltit santem intampinati cu urmatorul text scris pe bolta; -DOAMNE-BINE-CUVANTEAZA-INTRARILE-NOASTRE-SI- ESIRILE.

Imi doream sa vad si muzeul manastirii dar un parinte ne spune ca pe timp de iarna muzeul se deschide numai pentru grupuri organizate de 15-20 de persoane.

Vizitam biserica noua, facem fotografii si aprindem cate o lumanare in locul special amenajat pentru sufletelor celor dragi care sant plecati intr-o alta lume, despre care cred ca este mult mai buna.

Plecam din acest loc incarcat de istorie si spiritualitate spre urmatorul obiectiv pe care voiam sa il revad; CASTELUL PELES.

-Vizitasem in urma cu 4-5 ani acest obiectiv, dar asta a fost in timpul verii. Un edificiu incarcat de istorie, cu o arhitectura deosebita intr-o mare de verdeata la poalele muntilor Bucegi. Chiar voiam sa vad cum arata acest frumos loc in anotimpul alb. Distanta dintre manastirea Sinaia si castelul Peles este de aproximativ un kilometru. Pe lunga alee pietonala spre castel se gasesc foarte multe tarabe care va ofera souveniruri, obiecte de artizanat, jucarii si dulciuri traditionale; turta, ciocolata de casa, nuga si nelipsitul porumb fiert sau copt. In imensa poiana descoperim Pelesul inconjurat de o mare de zapada. Las fotografiile sa vorbeasca despre frumusetea acestui loc.

Despre acest castel am sa va mai spun cateva lucruri unele foarte cunoscute si altele mai putin cunoscute.

Cunoscut - Toata lumea stie ca acest loc a fost ridicat de catre primul rege al Romaniei, Carol intai, care a dorit ca acest loc sa fie resedinta de vara a familiei regale. Castelul a fost construit dupa planurile arhitectilor germani; Johanes Schultz, Karel Liman si Carol Benesch.

Necunoscut- Acest castel a fost construit cu banii obtinuti din vanzarea unui domeniu apartinand regelui Carol din Germania.

Cunoscut - Constructia acestui edificiu a durat peste doi ani de zile, la care au particpat efectiv peste 350 de muncitori.

Necunoscut - Alegerea acestui loc nu a fost deloc intamplatoare, locul fiind foarte aproape de Predeal care era la granita cu imperiul Austro -Ungar. Chiar imparatul Franz Iosef a fost gazduit la acest castel in anul 1896. In timpul regimului comunist castelul a fost confiscat. A avut un regim protocolar si nu putea fi vizitat decat cu aprobarea de la cabinetul 1 si 2.

Pentru vizitare castelului se percepe o taxa de 30 de lei pentru expozitia de baza aflata la parter si 60 lei pentru vizitarea intregului muzeu. Din anul 2007 statul roman a retrocedat dupa lung sir de procese castelul Peles. Din acest an castelul este administrat de catre Principesa Margareta, care dupa decesul tatalui, regele Mihai intaiul a devenit custodele coroanei... Insa dorinta expresa a regelui Mihai 1, a fost ca acest castel sa ramana muzeu. Castelul muzeu este o pagina de istorie a poprului roman.

Nu am mai vizitat interiorul pe care il vazusem la vizita anterioara dar recomand vizitarea lui de catre cei care ajung aici. Dintre comorile gazduite de castel o sa fiti impresionati de biblioteca regala, sala de arme, teatrul, apartamentul imperial, sala de consiliu si sala de concerte. Daca din lipsa de timp sau alte impedimente nu vizitati interiorul castelului, va puteti achizitiona de pe aleea ce duce catre castel un CD sau un memory stick cu toate interioarele muzeului, iar ca oferta sa fie si mai atractiva primiti si un magnet de frigider al castelului Peles.

Foarte incantat de cele vazute pana acum, facem cale intoarsa catre Busteni, pentru a mai vizita un ultim obiectiv, CASTELUL CANTACUZINO. Fiind aproape de orele 15 reusim sa parcurgem distanta dintre Sinaia si Busteni, pe deja celebra autobanda de viteza DN1 in aproximastiv 45 de minute. Lasam masinile la pensiunea unde santem cazati si parcurgem distanta de aproximativ 1,5 km pana la castel pe jos.

Castelul este situat in cartierul Zamora din Busteni, pe strada cu acelasi nume. Daca aveti posibilitatea sa ajungeti aici fara masina santeti chiar norocosi, gasirea unui loc de parcare mai ales in weekend fiind o intreaga aventura. Acest castel a fost construit de catre printul Gheorghe Grigore Cantacuzino in anul 1911 si a vrut sa fie un castel care sa rivalizeze cu Pelesul din Sinaia. Printul era descendent al nobilei familii Cantacuzino si a fost un politician care a ocupat de doua ori postul de primar al Bucurestiului si tot de doua ori functia de prim ministru al Romaniei. Se spunea despre print ca era un om foarte zgarcit in ciuda unei averi impresionante, dar in cronicle acelor timpuri este specificat ca acesta a facut numeroase donatii unor spitale si armatei.

Desi acest castel facea parte din patrimoniul national, acesta a fost instrainat de catre fostul primar din Busteni unor afaceristi din Germania si Rusia. Printr-o serie de inginerii financiare acesta i- a devenit in cele din urma fostului primar din Busteni, Emanoil Savin.

Castelul este muzeu si gazduieste numeroase expozitii. Pe siteurile din strainatate este inchiriat de catre noul propietar pentru diferite evenimente aristocratice. Preturile pentru vizitare sant 12 lei pentru vizitarea parcului sau 40 de lei pentru un tur complet parc +castel. Privelistea spre Caraiman este superba din curtea castelului. Voi lasa fotografiile sa vorbeasca despre acest frumos loc.

Cu toate ca am vizitat numai exteriorul castelului, am fost foarte incantat de cele vazute si trist pentru ca un bun national este acum in proprietatea unui fost politician.

Mentionez ca informatiile despre actualii propietatari sant luate de pe siteul www anchete online si ziarul Observatorul prahovean.

Vacante si calatorii frumoase va doresc.

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de micutzu in 31.01.21 21:16:38
Validat / Publicat: 31.01.21 22:37:49
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în [ALTE LOCURI].

VIZUALIZĂRI: 724 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (micutzu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 Intrarea principala in castel
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29900 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

mihaelavoicu
[01.02.21 11:00:21]
»

Nimic mai revoltător decât ce am citit despre noul proprietar al unui asemenea castel! Gh. Cantacuzino zis Nababul, a fost om mare, politician conservator, urmaș al  marilor Cantacuzuni, ce caută un Savin în lumea lui? Sau e numai cu numele și alții, din poziții mult mai înalte, s-au „ocupat” mai îndeaproape de o așa bijuterie!  

A avut dreptate Abraham Lincoln, cu vorbele sale; Poți să păcălești câțiva oameni tot timpul și pe alți oameni o perioadă, dar nu poți păcăli toți oamenii, tot timpul!

Va veni vremea când vor plăti!

Vilei Luminiș din Sinaia nu i-ai trecut pragul??

micutzuPHONEAUTOR REVIEW
[01.02.21 13:03:17]
»

Multumesc mult pentru vizita ecou și vot. Corect nu am văzut vila Luminiș din Sinaia, și spre rușinea mea. nu prea știu nimic despre ea. Pentru ca nu am vizitat castelul Cantacuzino în interior, am cautat pe internet fotografii și articole despre castel. Asa am aflat ca acesta a ajuns în posesia fostului edil al orașului Bușteni, în urma unor inginerii financiare făcute cu ajutorul lui Liviu Drăgnea care este finul lui Savin. Nu am mai scris în review și numele lui Drăgnea pentru a nu da o nota politica acestui articol. Citește pe anchete online istoria acestei inginerii financiare. Avem o tara asa de frumoasa și o clasa politica de tot rasul. Imi doresc și va doresc și dvs -Revenirea la starea de normalitate. Toate cele bune.

mihaelavoicu
[01.02.21 13:11:34]
»

@micutzu:  Cu altă ocazie, neapărat Vila Luminiș care a aparținut marelui George Enescu.

Cu bine! ​

micutzuPHONEAUTOR REVIEW
[01.02.21 13:45:35]
»

@mihaelavoicu:  Multumesc. Am trecut destinația în agenda. Toate cele bune.

mprofeanu
[01.02.21 14:29:11]
»

@micutzu:  Frumoase poze la sfârșit de ianuarie cu bijuteriile arhitectonice ale Văii Prahovei! Mi-au plăcut castelele și habar nu am avut despre povestea lor, pentru Peleș de ce a fost astfel ales locul fiind aproape de graniță, cât despre Castelul Cantacuzino am rămas mască... să ajungă în posesia unui primăraș!??

Mănăstirea Sinaia este deosebită, nu am mai văzut-o de mult timp....

Poate a fost mai bine că nu a mers telecabina pentru că așa ați revăzut locuri minunate și ni le-ai prezentat și nouă...

micutzuPHONEAUTOR REVIEW
[01.02.21 15:15:07]
»

@mprofeanu:  Multumesc pentru vizita și ecou. Se pare ca România este tara tuturor posibilităților imposibile. Nici eu nu știam cine sant proprietari acestui frumos loc. Cautand pe internet am descoperit cum a fost înstrăinat de fostul primar din Bușteni, pentru ca apoi în urma unei inginerii financiare sa ajungă în posesia lui. Miza acestui castel, o nimica toată 800 milioane de euro. Cred ca va mai aduceți aminte de fostul primar Savin. Cel care poza la TV în bunul samaritean, oferind chei ale orașului și locuri de casa la vedete din showbizz și sportivi. Speram sa se facă dreptate. Toate cele bune și multa sănătate va doresc.  

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
micutzu, mihaelavoicu, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Valea Prahovei:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.045156955718994 sec
    ecranul dvs: 1 x 1