EXCELENT
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Cum aveam închiriată mașina pentru încă o zi, am hotărât să mergem la o plajă mai îndepărtată de Tulum, dacă tot avem mijloc de transport. Și cum nu puteam dedica o zi întreagă doar unei plaje, hotărârea pentru această zi a fost să mergem de dimineață pe Playa Akumal, iar în a doua parte a zilei, când căldura e mai mare, să mergem la altă cenote renumită din zonă, Grand Cenote, să ne răcorim.
După micul dejun la Mimosa, nu am mai zăbovit mult și ne-am urcat în mașină cu destinația Playa Akumal. Aceasta se află în localitatea cu același nume, Akumal, la 30 km nord de Tulum, direcția Playa del Carmen. Akumal este o micuță localitate, formată aproape în totalitate din resorturi și hoteluri, faimoasă pentru această plajă lungă cu un nisip alb și fin, o linie de cocotieri de-a lungul apei, foarte fotogenică. Am aflat că pozele de pe această plajă sunt cele mai folosite de agențiile de turism când vine vorba despre promovarea unei vacanțe în Marea Caraibelor.
Porniți din Tulum cu mașina, după 30 km parcurși pe autostradă am luat-o pe ieșirea care indica Akumal și în câteva minute am ajuns în micuța stațiune turistică. Am înaintat în direcția mării, până la intrarea într-unul din numeroasele complexe rezidențiale, acolo am întrebat un paznic unde pot parca mașina și mi-a indicat o mică parcare privată. Taxa pentru o zi de parcare a fost de 50 pesos (2.5 USD).
Cu mașina parcată la umbră, am luat-o spre intrarea pe plajă. Playa Akumal este o rezervație naturală, un parc natural, în special datorită numeroaselor țestoase care vin aici să își depună ouăle, de aceea totul este foarte bine reglementat.
La intrare ne-a întâmpinat un angajat al rezervației și ne-a explicat un pic despre istoria locului, cum înainte de a fi restricționat accesul veneau mii de persoane pe această plajă, iar numărul de țestoase a scăzut dramatic. Ne-a arătat o hartă a plajei, zonele în care este accesul liber pentru înot, zonele în care e permis doar cu ghid acreditat pentru a observa țestoasele și zonele în care e interzis total. Așa am aflat că de la câteva mii de țestoase care veneau în zonă pentru depunerea ouălor, populația s-a redus la câteva zeci și acum se încearcă limitarea drastică a turiștilor pentru a repopula cu țestoase această zonă.
Taxa pentru accesul pe plajă e de 120 pesos /persoană (6 USD), acesta e deschisă zilnic de la ora 09 la 17, există dulapuri cu lacăt care sunt incluse în prețul biletului pentru a-ți lăsa lucrurile (se plătește o garanție de 100 pesos), dușuri special amenajate, folosirea cremei de plajă este stric interzisă și există câteva scaune de lemn care pot fi folosite pe post de șezlonguri chiar la intrare. De asemenea există și un restaurant și bar pe plajă. Oricum, lângă intrare găsiți un non stop 7-Eleven dacă doriți să vă faceți provizii dinainte.
Plaja, într-adevăr, este superbă, lungă de aproximativ 2 kilometri, străjuită de cocotieri, lume foarte puțină, dar un inconvenient major este faptul că după zona de intrare unde accesul e total liber, în rest toată plaja e plină de resorturi, cu șezlonguri și umbrele aferente. Poți să te plimbi fără restricții, dar cam atât, e interzis să te așezi pe prosop, în zona de umbră, iar șezlongurile sunt exclusiv pentru cei cazați, doar la un singur hotel se puteau închiria, dar prețul era exagerat de mare, 60 USD /zi.
Am prins o zi cu marea destul de liniștită, apa calmă și turcoaz, alge destul de mult pe plajă, dar erau adunate și duse, mai ales cele din zona resorturilor. Ne-am bucurat de apă, am dat o tură de-a lungul plajei, am băut o bere rece, ne-am pozat și cam asta a fost vizita noastră în Akumal.
E o plaja frumoasă, data viitoare cred că aș încerca experiența de snorkeling cu ghid pentru a vedea țestoasele, de data aceasta am sărit-o. Însă în schimb dacă nu ești cazat la unul dintre resorturile cu acces, nu prea ai unde să stai, să te relaxezi pe malul mării, pentru relaxare și doar stat la plaja cred că și alte locuri sunt potrivite.
Așa că după vreo 2 ore petrecute pe Playa Akumal am plecat spre Tulum să luăm masa de amiaz, din nou la Restaurantul El Camello, căci ultima dată mâncarea ne-a impresionat. Nici de această dată nu s-a lăsat mai prejos acest restaurant local așa că sătui, am luat-o din loc spre un loc mai răcoros să petrecem după-amiaza.
Al doilea obiectiv al zilei a fost ultima cenote vizitată în Peninsula Yucatan și anume Grand Cenote. Aceasta se afla în apropierea orașului Tulum, mai exact la 5 km de oraș deci e destul de ușor accesibilă, chiar și pe bicicletă se poate ajunge.
Obiectivul e ușor de găsit, chiar la drumul principal se află o mică parcare unde am lăsat mașina, parcarea aici a fost gratis. La intrare e un mic stand de unde se pot achiziționa bilete, 180 pesos/persoană (9 USD), intrarea se face prin turnicheți după ce se scanează biletul și se ajunge în interiorului complexului.
Ca și până acum, toate aceste complexe de cenote sunt extrem de bine organizate și întreținute, aceleași reguli: duș obligatoriu și folosirea cremei de plajă interzisă. O diferență aici e că purtarea vestei de salvare nu e obligatorie, apa nu e așa adâncă, deși are locuri unde depășește 2-3 m.
Ca și aspect este foarte asemănătoare cu Cenote dos Ojos, o cenote semideschisă cu pereți de calcar și apă clară și turcoaz, dar ceea ce a fost extrem de fain e sunt mici țestoase care trăiesc în această cenote și practic înoți cu ele. Zona semideschisă se prelungește, și printr-o trecere foarte interesantă, sub un acoperiș de calcar, practic printr-o peșteră, ajungi într-o zonă deschisă, străjuită de pereți abrupți de stâncă și apă cu țestoase.
Complexul e deschis până la ora 17, noi am ajuns în jur de ora 14 și am stat până la închidere, până când ne-au anunțat că e timpul să plecăm. Ca și celelalte complexe, totul extrem de bine organizat și aranjat, personal care se asigură că se respectă toate regulile impuse, toată zona e împânzită de vegetație luxuriantă, o adevărată oază de răcoare și liniște. Cu privire la vegetație, trebuie avută mare grijă căci există o specie de copaci care la atingere provoacă iritații destul de severe. Din dorința de a face poze cât mai spectaculoase, m-am cățărat pe o stâncă și am atins unul dintre copaci, neștiind că e cel periculos. Așa m-am ales cu două pete, una pe mână, cealaltă pe abdomen, care le am și acum, la mai bine de o lună și jumătate de la excursia din Mexic.
Plecând de la Grand Cenote, am plecat spre oraș, m-am oprit într-o benzinărie să fac plinul la mașină pentru a o returna, am predat-o la sediul celor de la American Car Rentals, totul decurgând foarte ușor, apoi am încheiat seara cu o cină delicioasă la Sole Cantina Tulum, restaurant pe care l-am bifat a doua oară. Apoi am mers spre hotel pentru a ne face bagajele căci a doua zi urma să plecăm spre Cancun și Isla Mujeres.
Asta a fost ultima noastră seara în Tulum, un oraș cu aer de vacanță exotică, un oraș vibrant și foarte ofertant în ceea ce privește multitudinea de obiective care îl înconjoară, un oraș care mi-a plăcut și care nu ne-a dezamăgit cu nimic, începând de la oferta gastronomică, la plajele minunate și cenotele absolut magnifice care îl înconjoară.
Trimis de cata2106 in 04.06.21 17:59:11
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în AMERICA DE NORD.
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cata2106); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@cata2106: Excelent review! Frumos de tot, o zi de vacanță super si niste poze superbe, as usual. Bravo!
@k-lator: Mulțumesc! Intradevar, am încheiat peripeția prin Tulum cu o zi minunata!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2021 Ruinele din Tulum & Cenote Dos Ojos — scris în 21.05.21 de cata2106 din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Apr.2021 Aventura în Mexic - Tulum - prima parte — scris în 11.05.21 de cata2106 din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Mar.2020 Interesant. Frumos. Nesigur. — scris în 18.05.20 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2018 Mexic — Tulum 2018 — scris în 26.12.22 de HelloAlex din NORWICH - RECOMANDĂ
- Nov.2016 Tulum și tortugas — scris în 10.11.16 de cami1212 din RM. VALCEA - RECOMANDĂ
- Sep.2015 Puţină istorie, puţină aventură — scris în 20.10.15 de alle4295 din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Feb.2013 Tulum, mai degraba o iesire... — scris în 04.07.14 de viorelpop din NEGRESTI OAș - RECOMANDĂ