GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Tours este un oraș vesel și prietenos, fiind un bun punct de plecare sau de trecere pentru toți cei care vor să viziteze valea Loarei.
Ajunși în acest frumos oraș, am fost uimiți să vedem cum se contopesc istoria, arta, cultura, arhitectura și civilizația și cum sunt conservate și respectate toate valorile. Dar lucrul ce mi-a plăcut foarte mult este acela că orașul nu este închistat în trecutul său, ci este modern, dinamic, plin de turiști care umplu terasele din Place de Plumereau, care se distrează sau vizitează muzee și parcuri, sau care pur și simplu se plimbă.
Orașul Tours se întinde de o parte și de alta a bătrânului fluviu, iar în partea de sud fiind delimitat de râul Cher. Frumoase poduri pietonale sau pentru mașini se arcuiesc grațios peste Loara, pe maluri sunt amenajate zone pietonale cu bănci astfel că o plimbare este binevenită, sau există parcări gratuite pentru turiști.
O zi din cele șase zile cât am stat în Tours, am dedicat-o vizitării orașului. Suficient, pentru că nu este un oraș foarte mare, iar partea interesantă cu obiective nu se află pe o suprafață întinsă.
Din punct de vedere turistic este un oraș de artă și istorie, clasat în categoria “Ville d’Art et d’Istoire” și împreună cu valea Loarei face parte din patrimonial UNESCO. De asemenea având zone de verdeață foarte îngrijite, parcuri și grădini este încadrat și în categoria „4 Fleurs”.
Ne-am făcut un plan pentru hoinăreală prin oraș, am parcat mașina în parcarea gratuită de pe malul Loarei și am pornit la plimbare.
Oraşul are toate ingredientele unui oraş franţuzesc, adică: o catedrală, un castel, un muzeu de artă, mici grădini şi o zonă pietonală cu vechi case din lemn. Am avut în vedere: catedrala St. Gatien, Muzeul de Arte Frumoase, Centrul Vechi cu piața Plumereau, Bazilica St. Martin. Plimbarea prin oraș s-a dovedit a fi ușoară și relaxantă, fără prea multe cheltuieli, având în vedere că intrările sunt libere, mai puțin la Muzeul de Arte Frumoase.
Dacă vă hotărâți să stați mai mult timp în zonă este obligatoriu de mers la Oficiul de Turism, de unde se pot obține informații necesare atât pentru plimbarea în oraș dar și pentru explorarea văii Loarei. Chiar dacă oficiul este aglomerat, merită să pierdeți acolo să zicem o oră, dar să câștigați timp la castele. Personalul este foarte amabil, instruit și pune la dispoziția turiștilor tot ceea ce este necesar pentru organizarea de excursii. Despre facilitățile oferite de Oficiul de Turism, bilete pentru castele, excursii organizate, am scris într-un review anterior.
De departe am văzut clădirea frumoasă, grandioasă și zveltă a catedralei St. Gatien, o catedrală romano-catolică, construită în stilul gotic flamboaiant, dedicată primului episcop al orașului. Este Catedrala Episcopală a departamentului Indre-et-Loire. Lucrările la catedrală au început în anul 1170 și au fost terminate abia în 1547. Interiorul este plăcut cu vitralii colorate în culori calde - adevărate comori ale catedralei - picturi și sculpturi prețioase, toate sunt impresionante ca în orice catedrală de acest fel. În fața catedralei este o mică piață ce face ca această catedrală să poată fi admirată și fotografiată de turiști.
Chiar lângă catedrală se află Muzeul de Arte Frumoase, “Museé de Beaux Arts”, considerat unul din cele mai frumoase din Franța. Muzeul este adăpostit de un vechi palat episcopal. Ne-am bucurat de frumusețea tablourilor, a mobilierului valoros și a interioarelor splendide care evocă viața într-un palat provincial din secolul al XVIII-lea. În faţa muzeului este o mică grădină, o oază de verdeaţă şi odihnă, cu flori, gazon şi un impresionant cedru libanez. Acest imens cedru plantat în anul 1804, este încadrat sub eticheta „Arbore Remarcabil al Franței” și face parte din patrimoniu.
Inima orașului este de fapt așa numitul Vieux Tours sau Vechiul Tours cu labirinturi de străzi înguste medievale și case din lemn, cu Bazilica St. Martin sau Turnul Charlemagne. În Place de Plumereau se găsesc multe restaurante cochete și terase unde se spune că se bea unul din cele mai bune vinuri franțuzești și se aude o limbă franceză perfectă. Atmosfera este deosebită, oameni veseli, fără griji savurează fiecare moment, bucurându-se de tot ce-i înconjoară. Am intrat și noi în această atmosferă de voie bună răsfățându-ne cu delicioase prăjituri și ciocolate.
Ne continuăm drumul în descoperirea de monumente deosebite, pline de istorie și farmec. Admirăm pe rând și alte clădiri ale orașului, ajungem în piața de flori unde ne vrăjesc deopotrivă culori, mirosuri … și prețuri. Fiecare străduţă poate fi un punct de atracţie, fiecare clădire se lasă admirată şi fotografiată, purtând urmele unei istorii îndelungate.
Bazilica St. Martin este construită în stil neo-bizantin, adăpostește cripta lui St. Martin considerat protectorul Franței. St. Martin a fost episcopul orașului Tours în sec. al IV-lea și este considerat unul din cei mai importanți sfinți ai Bisericii Catolice. Apare în diverse legende ca un om blând şi bun oferind haine oamenilor săraci. Bazilica are un interior impunător, coloane din marmură, mozaicuri, picturi aurite şi a fost construită în sec al XIX-lea pe locul vechii bazilici distrusă de războaie și revoluții. M-a impresionat deosebit interiorul total diferit de al catedralelor și bisericilor văzute până acum în Franţa. Un loc aparte era dedicat vizitei Papei Ioan Paul al II-lea în această bazilică la 21 septembrie 1996. Un fel de altar, cu flori și portretul papei te îndeamnă la reculegere și liniște sufletească.
Lângă Bazilica St. Martin se află Turnul Charlemagne, denumit astfel după Charlemagne, rege şi împărat al francilor în secolul IX.
Sigur mai sunt și alte lucruri de făcut în oraș, cum ar fi plimbarea cu trenulețul turistic, plimbarea cu caleașca, croaziere pe Loara. Sau se mai pot vizita și muzee precum: Musée d'Histoire Naturelle, Musée des Vins de Touraine, Musée du Compagnonnage. Apoi mai sunt grădinile ce oferă adevărate momente de încântare, relaxare și poveste. Cele mai importante grădini sunt: „Jardin des Preébendes d’Oé” și “Jardin Botanique”, celelalte fiind mai mici dar la fel de frumoase. Doar am amintit aceste obiective, nu vă pot da amănunte pentru că nu le-am vizitat.
Informații utile despre oraș pot fi obținute consultând și site-ul orașului.
Ce se mai poate spune despre oraşul Tours? Poate că este numit “capitala grădinii Franţei”, sau că este oraşul natal al lui Balzac, sau că este înfrăţit cu oraşul Braşov.
Cu părerea de rău că timpul trece mult prea repede, dar cu mulțumirea că am descoperit locuri noi şi frumoase, la orele serii, ne îndreptăm spre hotel.
Trimis de doina_c24 in 21.05.13 18:13:19
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în FRANȚA.
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (doina_c24); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@doina_c24:
Foarte interesant review-ul, cu informaţii utile.
Am nişte prieteni care stau lângă Le Mans şi ne tot invită să le facem o vizită. Chiar ne-au spus, printre altele, că putem vizita castelele de pe valea Loarei.
Review-ul tău mă determină să ne facem timp şi să ajungem şi pe acolo.
Saitul oficiului de turism din Tours este foarte interesant, am început să-l explorez. Mulţumesc.
@Costi:
Mulțumesc și eu.
Într-adevăr atât site-ul cât și Oficiul de Turism sunt foarte bine organizate. Oficiul de Turism oferă foarte multe oportunități și reduceri pentru vizitarea Văii Loarei. Este asaltat de foarte mulți turiști, noi am stat la rând preț de 30-40 minute.
Spor la explorat și să aveți cât mai curând o excursie minunată pe Valea Loarei!
@doina_c24: Spuneai că: "oraşul are toate ingredientele unui oraş franţuzesc, adică o catedrală, un castel... " care anume dintre castelele de pe Valea Loarei se află în Tours???
Catedrala St. Gatien este adsolut superbă, mi se pare mai frumoasă decât celebra Notre-Dame din Paris.
@gettutza:
Da, există chiar în orașul Tours, un castel medieval regal numit "Castelul Tours". El se află foarte aproape de Catedrala St. Gatien, chiar la capătul străzii, pe cheiul Loarei.
De fapt, așa cum ne-am început plimbarea prin Tours, a fost primul obiectiv pe lângă care am trecut și pe care l-am fotografiat. Este drept nu am intrat în el.
Din câte am citi, azi se folosește pentru activități culturale și expoziții.
Acum, uitându-mă pe fotografii, am văzut că am fotografiat o placă memorială pe care era menționat faptul că Ioana d'Arc, a venit la 13 mai 1429 la acest castel. Deci iată un fapt cu care se mândrește acest castel.
Este drept că la un moment dat a fost oarecum abandonat, regii preferând castelele mai confortabile și pitorești, de pe valea Loarei, cu domenii de vânătoare și grădini.
Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.
Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)
Frumoase locuri, interesante poze, bune de album sau ghid turistic. Calatorii placute si vacante frumoase!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2024 Transport catre Castelul Villandry — scris în 10.07.24 de sanbeu din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2014 Tours - poarta de acces la castelele de pe Valea Loarei — scris în 11.10.15 de ania din BUCURESTI - RECOMANDĂ