ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.05.2022
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Cluj-Napoca
ÎNSCRIS: 05.06.17
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
MAR-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Drumul dintre Ella și Gampola

TIPĂREȘTE URM de aici

După explorarea zonei Ella, următoarea destinație a aventurii noastre în Sri Lanka fost Complexul Ambuluwawa. Poate nu e așa cunoscut ca și restul obiectivelor, e un complex relativ nou, aflat în zona orașului Gampola. Acesta se află pe vârful unui munte la altitudinea de 1087 metri, și e un complex al bio-diversității deschis în anul 2009, considerat a fi a patra grădină botanică ca și mărime din Sri Lanka. Pe lângă apropierea de natură, complexul dorește să apropie și toate religiile majore ale acestei țări, astfel, în vârful muntelui avem un templu hindu, un templu budist, o moschee și o biserică catolică. Iar cel mai impresionant obiectiv e Ambuluwawa Tower, un turn de 48 de metri înălțime, sub forma unei stupe budiste, cu o scară extrem de îngustă, perfectă pentru cei ce doresc senzații tari la înălțime și coșmarul celor cu frică de înălțime.

După mica prezentare, să vă povestesc și partea de drum dintre Ella și Gampola. Am pornit în jur de ora 12, din Ella, mai exact de la fabrica de ceai Halpewatte, experiența pe care am povestit-o în review-ul anterior. Deși distanța dintre Ella și Gampola e undeva la 115 km, timpul aproximativ pe care ni-l dădea Google Maps era de peste 4 ore. Asta datorită faptului că drumul o ia prin munți, practic străbați zona centrală muntoasă a insulei, pe o șosea foarte îngustă, care trece prin tot felul de localități aglomerate, cu ambuteiaje dese, fără prea multe reguli de circulație.

Iarăși am căutat o benzinărie pe la începutul drumului, să fim siguri că avem rezervorul plin, ca de obicei cozi kilometrice la cei pe diesel, noi pe benzină mult mai norocoși, în câteva minute am făcut plinul și am luat-o la drum. Cum ne indica și telefonul, viteza maximă nu prea depășea 30 km pe oră, dar a fost perfect să putem admira peisajele superbe ale acestei țări.

Am trecut prin diverse localități, de la sate mici, la orașe mai aglomerate și mari, pe marginea drumului diverse tarabe cu fructe, legume sau produse de patiserie, foarte puține zone în care să ți se pară că drumul e pustiu. Mașini conduse de turiști nu am văzut, chiar deloc, doar autobuze și camioane destul de vechi și depășite, care se chinuiau să urce serpentinele cu pante ametitoare.

Primul popas l-am făcut în orașul Nuwara Eliya, cam la jumătatea drumului, după 2 ore în care am parcurs cam 50 km. Orașul e un punct turistic important, aflat la poalele Parcului Național Horton, unde se află și celebrul vârf Adam’s Peak, cel mai înalt vârf al insulei. Deși planul inițial era să urcăm și pe acest vârf, am prioritizat alte obiective și astfel o să fie ceva de făcut next time :)

Orașul Nuwara Eliya merită cel puțin o noapte de cazare, căci mi s-a părut cel mai frumos oraș al insulei. Deși am ajuns pe o ploaie torențială, zona muntoasă fiind bogată din punct de vedere al precipitațiilor și mai ales că e situat la o altitudine de 1868 m, ne-am plimbat puțin pe străzi și am putut să observăm arhitectura deosebită a acestei localități. Fondat în anul 1846 de către celebrul explorator Samuel Baker, orașul încă păstrează multe din clădirile coloniale cu arhitectură specifică perioadei, cu acea rigurozitate englezească în planificare și construcție, și îți dă senzația că nu te afli în Sri Lanka, totul e diferit față de ce am văzut până acum.

Am parcat undeva în apropierea oficiului poștal, o clădire istorică, datând din 1894 în stil britanic. Am intrat să luăm câteva timbre pentru niște vederi care au ajuns la destinație după 3 luni :) și am văzut încă un tablou cu Regina Angliei. Datorită ploii, nu prea ne-am putut continua plimbarea, așa că am mâncat ceva pe repede-nainte de la vânzătorii ambulanți și de la o patiserie din apropiere și am luat-o din nou la drum pentru ultimii 60 km rămași, care se fac tot în același stil, aproximativ 2 ore de condus.

Din Nuwara Eliya, drumul parcă e și mai impresionant, căci aici intri în adevărata patrie a ceaiului, practic ești înconjurat de plantații terasate de ceai, de un verde superb. Sunt numeroase fabrici care fac și tururi, hoteluri și restaurante, o adevărată zonă turistică care merită explorată pe viitor. Uitându-ne pe harta drumului, am văzut că trecem pe lângă Ramboda Falls, o cascadă cu o înălțime impresionantă de 109 metri, și am zis să nu o ratăm dacă tot se află la doar câțiva kilometri de drumul principal.

Deși apărea drumul care ducea la cascadă pe hartă și ne arăta că avem doar 5 km de mers, s-a dovedit a fi un drum impracticabil cu mașina și astfel am fost nevoiți să luăm un tuk-tuk. A fost o adevărată aventură. La intrarea pe drumul secundar erau câțiva șoferi cu tuk-tuk, am fost repede abordați de unul din ei și pentru prețul de 2000 de rupii (aproximativ 10 USD) s-a oferit să ne ducă și să ne aducă. Deși poate era loc de negociere, nu am mai insistat și am fost de acord cu suma propusă.

Drumul până la cascada Ramboda a fost unul dintre cele mai rele drumuri parcurse, chiar și cu tuk-tuk ul ne-a zgâlțâit foarte tare și am parcurs cei 5 km în vreo 20 de minute, nu era nicio șansă cu mașina clar, așa că cei 10 $ dați mi s-au părut încă prea puțin pentru halul în care se zgâlțâie la un singur drum tuk-tukul. Se poate merge până la o zonă de belvedere, iar apoi per pedes, încă vreun kilometru dacă dorești să cobori până la baza cascadei. Am avut o tentativă de coborâre, însă norii negri deja se adunau pe cer, câțiva picuri au început și am renunțat să mai mergem, luand-o înapoi spre tuk tuk. Drumul înapoi, pe lângă faptul că era extrem de rău, parcă ea bombardat, acum a fost și pe o ploaie torențială, care ne-a udat bine de tot, chiar daca aveam un mic acoperiș și prelată.

Cam asta a fost experiența la cascadă, poate dacă nu era asa pe grabă și apoi grăbiți și de ploaie, ni se părea mai wow. A fost o experiență cumva amuzantă, acum ne aducem aminte cu drag dar atunci eram destul de iritați. Faptul că eram și in sezonul secetos, și debitul apei era foarte scăzut, nu a ajutat cu o priveliște spectaculoasă.

Deja ne apropiam de ora apusului, așa că am luat-o cu mașina, direct spre orașul Gampola, să ne cazăm pe lumină. Deja plantațiile de ceai nu mai erau așa frecvente, coborând cu altitudinea, acestea erau înlocuite de diverse și numeroase plantații de legume.

În orașul Gampola am ajuns undeva pe înserat, ne-am cazat la Gampola Mid-City Point, loc despre care am vorbit anterior și apoi am luat-o spre centrul orașului cu masina să căutăm un loc de luat masa și să ne plimbăm puțin.

Orașul Gampola mi s-a părut destul de neatractiv din punct de vedere turistic, străzi aglomerate, tot felul de magazine și tarabe haotice, înafară de zona Ambuluwawa nu prea ai ce face aici. Ne-am plimbat și noi pe străduțele aglomerate și destul de întunecate, am făcut ceva cumpărături de la o tarabă cu fructe să avem dimineața și am găsit și un mic mini-mall, cu un supermarket la parter, care părea mai aproape de un loc “european” . În rest, turiști nu am văzut deloc pe aici.

Locuri de luat masa prin centru nu prea am văzut, majoritatea erau locale și fără meniuri sau cunoscători de limba engleză, așa că am apelat la Google și am găsit un loc care părea să aibă review-uri bune. Locul se numește Maha Gedara și e la aproximativ 4-5 km față de centrul orașului. Am ajuns deja pe întuneric, am parcat mașina în față, era un local mic cu vreo 5-6 mese înăuntru și câteva afară. Ne-am așezat la singura masă liberă din interior, eram singurii turiști de acolo, și toate privirile ațintite spre noi, dar deja eram obișnuiți cu asta.

Ne-au fost aduse meniurile în limba engleză, iar bucătarul, care cred că era și proprietarul resturantului a venit special la masa noastră, să ne întrebe de unde suntem, ne-a explicat ce are în meniu, era foarte bucuros să vadă că are “turiști” în restaurant. Ne-am simțit tratați special, mai ales că se vedea că era sincer. Ne-am luat două porții de “Mongolian rice” , la recomandarea lui și fresh proaspăt de fructe. Sucul pot spune că fost cel mai bun gustat din Sri Lanka. Mâncarea a fost foarte gustoasă, iar prețul, pentru amândoi undeva la 8$ cu tot cu bacșișul lăsat. La un moment ar am întrebat de un fel de mâncare care nu știam cum se numește, un fel de lipie mai aerata- erau hoppers, iar el a ne-a adus câte una de fiecare din partea casei. A fost o alegere bună acest restaurant. La final ne-a rugat să îl lăsăm să ne facă o poză și am văzut că a și postat-o pe pagina de Instagram a restaurantului, deci chiar a fost un eveniment pentru ei că am luat masa acolo.

Și cu această masă am încheiat prima zi, urmând ca pentru următoarea să avem de explorat complexul Ambuluwawa în prima parte a zilei, apoi Templul Dintelui Sacru din Kandy în cea de-a doua parte a zilei. Va urma.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de cata2106 in 19.05.22 18:57:36
Validat / Publicat: 19.05.22 21:19:27
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ASIA - ALTE LOCURI.

VIZUALIZĂRI: 1024 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cata2106); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 Regina Angliei în oficiul poștal
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29000 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

k-lator
[20.05.22 12:52:16]
»

@cata2106: Am urmărit tot periplul vostru SriLankez și uneori chiar mă încordam de teama că o să scrii că vi s-a întâmplat ceva rău sau ați avut vreo experiență urâtă... Nu știu de ce, dar pentru mine câteva dintre destinațiile din zonă, cum ar fi India, Sri Lanka, Bangladesh mă cam fac să am furnicături pe piele. Poate din cauza faptului că mi se pare puțin unsafe, poate pentru că mă gandesc cum ar fi să dorm și să mânânc în locuri care lasă de dorit în ceea ce privește igiena... În plus, nu prea mă împac cu mâncarea indiană, că spice-urile pe care le folosesc ei nu-mi pică deloc bine. Voi nu v-ați plîns de lucrul ăsta

Așadar, toată admirația pentru oameni ca voi care experimentează astfel de locuri și în plus, fac asta pe cont propriu!

Can' t wait to read următorul articol și să văd pozele din spectaculosul turn ????

cata2106AUTOR REVIEW
[20.05.22 13:55:38]
»

@k-lator: Nu stric surpriza, dar nu prea am avut parte de lucruri neplacute in experienta asta, chiar e una din destinatiile care intra in topul experientelor si pe care as repeta-o oricand.

In ceea ce priveste parte de igiena a cazarilor, chiar daca au fost locuri modeste, curatenie a fost. Singura cazare care nu s-a ridicat asteptarilor a fost chiar cea de aici, din Gampola. Si organizandu-ne pe cont propriu, am ales sa cautam locuri de cazare mai modeste, in asa fel incat bugetul sa ne permita sa lungim cat mai mult vacanta

Iar mancarea ne-a placut foarte mult, e intradevar foarte spicy, condimentele puternice, insa pentru turisti sunt pregatiti oricand sa iti ofere ceva mai "light" din punct de vedere al condimentelor.

Per total, e un loc care te scoate din zona de confort, dar noua ne place sentimentul asta

Revin cat de repede cu urmatorul articol!

k-latorPHONE
[20.05.22 14:22:42]
»

@cata2106:

Nu stric surpriza, dar nu prea am avut parte de lucruri neplacute in experienta asta

Nu, nu... n-o strica, lasă să te citim, că ne povestești frumos.

Și noi suntem adepții vacanțelor organizate de capul nostru. Cred că în viața mea am fost de 3 ori cu grupuri organizate... de fapt de 4 ori (dacă pun și excursia în Rusia din 1989, pentru care a trebuit să cumpăr la pachet un weekend la Eforie Nord... sau Sud - nu-mi mai amintesc, că altfel nu pupam străinătatea ????????) și asta doar când nu s-a putut altfel... D-aia zic, ești mult mai confortabil când are altul grijă de tine (o agenție, gen ????) să te ducă pe la obiective și să-și asume că te aduce înapoi întreg și nevătămat.

Despre mâncare, dacă ar fi doar spicy n-ar fi așa o treabă gravă, dar la gusturi și arome nu mă prea potrivesc... sunt mai prietenă cu bucătăria mediteraneană, ca exemplu.

Hai, spor la scris!

MarinaCoPHONE
[21.05.22 21:05:51]
»

@cata2106: foarte interesant reviweul. Am văzut poza cu taraba de fructe, și mi-am dat seama cât de puține am recunoscut.

Apropo ați gustat mărul de lemn?

Am apreciat foarte mult toare articolele din zonă, care nu cred că este foarte vizitată de europeni.

Vacanțe plăcute în continuare despre care să ne scrieți!

cata2106PHONEAUTOR REVIEW
[21.05.22 21:23:50]
»

@MarinaCo: Mulțumesc mult de apreciere.

Probabil sunt mai putin vizitate locurile in care am fost noi, desi totusi Sri Lanka incepe sa fie o destinație populara. Insa cred ca majoritatea vizitează doar zonele de plaja, noi ne-am aventurat mai mult si bine am făcut, căci ne-a surprins plăcut.

Da, am încercat mărul de lemn, are un gust destul de ciudatel, o textură cleioasa, insa am aflat ca este un bun remediu pentru problemele digestive. Am descoperit si noi multe fructe despre care nici nu stiam ca exista

mishu
[12.06.22 18:53:24]
»

@cata2106: Periplul vostru este minunat intradevar si pot spune si eu ca ma bucur pentru excursia voastra, nu cred ca am sa ajung pe acolo, insa ma bucur de ceea ce citesc.

Poate ca depinde si de varsta, de anumite comoditati, dar asta este avantajul acestor articole, asa calatorim si noi peste tot. Si eu eram curioasa ce gust are marul de lemn, m-am lamurit .

Felicitari, votat cu mare drag.

cata2106AUTOR REVIEW
[14.06.22 14:19:58]
»

@mishu: Si eu calatoresc prin multe locuri cu ajutorul povestilor altora, tocmai de asta incerc sa redau cat mai bine si sa ajut cu informatii folositoare in eventualitatea ca cineva se incumeta prin asemenea tari pe cont propriu.

Gustul marului de lemn nu e spectaculos, dar din ce am inteles e apreciat tare pentru proprietatile lui curative in bolile digestive.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
cata2106, k-lator, MarinaCo, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Sri Lanka:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.17056798934937 sec
    ecranul dvs: 1 x 1