ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.08.2012
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 05.01.10
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
JUN-2012
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 3 [ani]

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
96.67%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

O zi la Srebrno Jezero

Ilustrație video-muzicală
LEPA BRENA - Hajde Da Se Volimo


TIPĂREȘTE

La sfarsitul lunii mai 2012, am petrecut o minivacanta de o saptamana la Kladovo, unde familia mea are o locuinta. In weekend am decis sa facem o escapada la Srebrno Jezero, o cocheta statiune situata pe malul unui lac de langa Dunare, la 4 kilometri de oraselul Veliko Gradiste (coordonate GPS: 44°45'51.68"N / 21°28'59.04"E).

Traseul

Srebrno Jezero (Silver Lake) este o alternativa de petrecere a unui weekend in tara vecina, mai ales pentru cei care vin din judetele de granita (Mehedinti, Caras Severin).

Am plecat dis de dimineata de la Kladovo pe un traseu de 141 de kilometri (135 km de la vama Portile de Fier). Soseaua, denumita de sarbi Gerdap 1 (dupa numele sarbesc al hidrocentralei de la Portile de Fier si parcul national din zona), serpuieste pe malul Dunarii si este una dintre cele mai frumoase din Europa. Pe mai multe portiuni, soseaua este sapata chiar in stanca si trece prin cateva tuneluri, cu lungimi intre 80 si 350 de metri. Atunci cand ploua, din peretii de stanca mai cad pietre, de aceea soferii trebuie sa fie mai atenti. Acest inconvenient este compensat din plin de peisajele extraordinare. De aici, se poate contempla cel mai bine capul sculptat al lui Decebal, de pe malul romanesc. Pe sosea sunt amenajate mai multe refugii, de unde poti admira Dunarea in toata splendoarea ei.

Lacul de argint

Am parcurs cei peste 140 de kilometri in doua ore si jumatate, cu mai multe opriri scurte, pentru a „savura” peisajul. Am gasit usor statiunea, ghidat pana la un moment dat de indicatoare (amplasate destul de neinspirat in zone greu vizibile), iar apoi de localnici din Veliko Gradiste. GPS-ul si-a aratat limitele destul de repede si mai mult m-a incurcat. Ajunsi la Srebrno Jezero, am lasat masina intr-o parcare amenajata si am plecat in „explorare”. Trebuie spus ca statiunea este destinatia de weekend a sarbilor din zonele apropiate (Belgrad, Pancevo, Vrsac etc.). Hoinarind pe aleile ingrijite, am vazut nenumarate case de vacanta, care mai de care mai cochete, dar si terase si pensiuni. Atractia principala este lacul Srebrno Jezero, unde vara sute de turisti vin sa faca plaja. Zona de promenada (pietonala) este, binenteles, pe malul lacului. Turistii pot inchiria hidrobiciclete sau pot opta pentru o minicroaziera pe lac cu vaporasul.

Terase si restaurante

In zona sunt mai multe terase si restaurante unde puteti sa luati masa sau sa va racoriti cu o bere rece. Cele mai scumpe sunt pe malul lacului, in capatul dinspre debarcader al aleii pietonale. Pentru a nu a avea nicio surpriza, este bine sa consultati meniul cu preturile, postat la intrarea pe terase. Ca sa mancam, am ales o terasa amplasata in imediata vecinatate a debarcaderului unde amareaza vaporasele care fac plimbari pe lac (din pacate, nu mai retin numele localului). Terasa, pe care se ajungea urcand mai multe trepte, era umbrita de vita de vie. Am mancat foarte bine aici, la preturi mai mult decat convenabile. Pentru o delicioasa pljeskavica - se pronunta pliescaviţa (renumita specialitate sarbeasca din carne tocata fripta pe gratar) cu smantana si cartofi prajiti, o portie de peste asortat (salau si somon la gratar) cu garnitura, o salata mare de rosii, castraveti si branza (asemanatoare salatei bulgaresti Shopska), o bere drought, un prigat de 330 ml si un fresh de portocale am platit aproximativ 1.600 de dinari (64 de lei).

Cei care vor sa-si verifice posta electronica trebuie sa stie ca terasa beneficiaza de internet wireless. De asemenea, la Srebrno Jezero este semnal GSM destul de bun atat la Vodafone, cat si la Orange.

Cetatea Golubacki Grad si Donji Milanovac

La intoarcere ne-am facut timp sa oprim in doua zone foarte pitoresti de pe acest traseu. Primul obiectiv a fost cetatea Golubacki Grad, situata in apropierea localitatii Golubac (115 km de Portile de Fier). De remarcat ca soseaua trece chiar prin cetate. In zona sunt cateva parcari unde puteti opri pentru a admira edificiul. Se spune ca cetatea (atestata prima oara la 1335) ar fi fost ridicata de unguri, pentru a preveni invazia otomanilor. Ulterior, la 1427, castelul a intrat sub autoritate sarbeasca. O mare parte din cetate a rezistat peste timp, fiind destul de bine conservata. Pe unul din turnurile de aparare inca mai exista trepte, care merg pana sus. Nu e recomandat urcarea lor, pentru ca sunt inguste si nu exista nicio balustrada. Subsolul constructiei dinspre Dunare nu se poate vizita, fiind inundat de ape.

Cea de-a doua oprire am facut-o in oraselul Donji Milanovac, o localitate tipic sarbeasca, cu cladiri cochete si mult spatiu verde. O scurta plimbare prin parcul de pe faleza ne-a creat o stare de „bine”.

--

Nu pot sa inchei fara a face inca o recomandare celor care ajung in Serbia prin vama Portile de Fier. Faceti-va timp sa vizitati oraselul Kladovo (6 km de vama), care are un farmec cu totul aparte. Faleza de la Dunare si zona pietonala a oraselului, intesata cu zeci de terase, care mai de care mai imbietoare, merita toata atentia.

Iar daca vreti sa va simtiti ca acasa, mergeti in piata din Kladovo miercurea sau sambata (doar in aceste zile este piata deschisa) si veti auzi doar vorba romaneasca la targovetii care vin din satele din zona.

--

Ghid sumar de calatorie in Serbia

Turistii care ajung pentru prima oara in Serbia trebuie sa stie cateva lucruri importante pentru a avea un sejur linistit.

In Serbia turistii romani pot intra nu numai in baza pasaportului, ci si cu cartile de identitate (din iunie 2010), iar accesul este, in general, rapid. [...] - a doua parte a textului a fost mutat ca articol distinct aici - nota webmaster


[fb]
---
Trimis de nils1 in 08.08.12 22:44:54
Validat / Publicat: 09.08.12 09:07:20
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SERBIA. A mai fost în/la: Kladovo, Negotin, Nis, Belgrad, Bor, Zajecar, Novi Sad
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 9067 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (nils1); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Dunarea de pe malul sarbesc
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14600 PMA (din 14 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmaster0
[08.08.12 23:33:00]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

Admin
[09.08.12 08:56:51]
»

Excelent review; l-as desparti insa in doua articole distincte, al doilea referindu-se la recomandari generale despre calatoria in Serbia; este util si celor care nu sunt interesati (doar) despre zona Pancevo / Veliko Gradiste / Srbreno Jezero (va fi descoperit mult mai usor de mai multi cititori, nu doar de cei din categoria descrisa mai sus).

nils1AUTOR REVIEW
[09.08.12 09:01:44]
»

@Admin: Asa am intentionat de la inceput, dar nu stiam la ce sectiune sa incadrez ghidul.

Admin
[09.08.12 09:06:03]
»

A doua parte se poate citi aici (am inclus linkul si la finalul articolului de mai sus)

nils1AUTOR REVIEW
[09.08.12 09:09:35]
»

@Admin: As fi vrut sa ilustrez ghidul cu cateva fotografii din arhiva personala, dar ceva ma vechi (2007,2008...), dar nu stiu daca se poate...

webmaster
[09.08.12 09:15:16]
»

@nils1: nu doar ca se poate, dar chiar ne-am bucura sa o faci (specifica te rog in textul explicativ al pozelor ca sunt mai vechi)

webmaster13
[09.08.12 13:32:46]
»

Melodia postata se poate sterge/schimba!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
nils1
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Srebrno Jezero (Silver Lake):

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.045477151870728 sec
    ecranul dvs: 1 x 1