GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Te plictisești la Slănic dar ai un SUV?
Am copilărit în Onești și similar cu amintirile lui Căpcă1 (vezi impresii) nu mi-a plăcut niciodată Slănic Moldova considerând-o o stațiune unde mori de plictiseală, bună numai pentru cei a căror viață depinde de apa "puturoasă" a izvoarelor minerale.
Mutat de 30 de ani la malul mării dar păstrând nostalgia copilăriei ne-am făcut de mai bine de 10 ani o casă de vacanță în apropiere de Mânăstirea Cașin, așa că cel puțin o dată pe an am trecut câte o jumătate de zi și pe la Slănic Moldova.
In urmă cu un an am achiziționat un SUV-uleț (un fel de Duster dar ceva mai puternic, adică un Renault Koleos) luat în ideea asumată de a fi distrus (în timp) pe drumuri neasfaltate. Ca urmare vara trecută și vara aceasta am făcut câteva trasee care au ca punct de plecarea Valea Slănicului și ieșirea în Valea Trotușului, traversând dealul dintre aceste două văi.
Peisajele nu sunt foarte spectaculoase, dar îți oferă o perspectivă (uneori cuprinzătoare) asupra zonei respective, perspectivă pe care nu o ai stând în Slănic.
O să mă refer aici la trei trasee, punând accentul mai ales pe practibilitatea lor din punct de vedere al accesului auto cu un vehicol care nu trebuie să aibă neapărat tracțiune 4x4 dacă este vară și nu a plouat în ultimele două zile. Esențială este garda de la sol care trebuie să fie de minim 18 cm și preferabil ar trebui să existe și un scut metalic care să protejeze baia de ulei și cutia de viteze.
Traseul 1 și cel mai bun d. p. v. al drumului este Cerdac – Mânăstirea “Sfântul Stefan cel Mare” – Hanul Codreanu (DN 11 între Fierăstrău Oituz și Hârja). Distanța totală de parcurs 12 km.
Intrarea pe acest drum este la 6,5 km fașă de centrul stațiunii Slănic (în satul Cerdac), existând săgeată indicatoare către Mânăstirea “Sfântul Stefan cel Mare”. Drumul urcă dealul în curbe strânse dar este bun, putând fi făcut (cu atenție) de orice autoturism. Ajunși după 3,5 km pe coama dealului ieșim din pădure și avem o perspectivă mai largă. In continuare drumul face 90 grade la stânga și merge pe coama dealului, urcând mai lin către mânăstire care este neașteptat de mare și are o priveliște către toată partea de vest a văii Slănicului. Mânăstirea este nouă (după 1990) dar ceea ce este interesant este că a fost construită din donația unei familii de români originară din zonă, dart plecată de foarte mulți ani în SUA.
Evident că ne putem întoarce pe același drum înapoi în Slănic, dar pentru cei care au mai mult simț de aventură le recomand să continue traseul spre valea Oituzului. Pentru asta trebuie să se întoarcă de la mânăstire pe același drum circa 2 km, respectiv până în punctul în care anterior am făcut la stânga ca să urcăm la mânăstire. Cu alte cuvinte drumul care coboară către Valea Oituzului este drept în continuarea drumului care urcă din Valea Slănicului.
Drumul de coborâre este chiar mai bun decât cel de la urcare, dar este 80% prin pădure deci cu mai puțină perspectivă. După 4 km ieșim în DN 11 Onești-Brașov, în dreptul hanului Codreanu, între satele Ferăstrău-Oituz și Hârja.
Traseul 2 este ceva mai dificil datorită calității drumului, dar are 100% perspectivă pentru că nu merge prin pădure decât puțin în porțiunea finală. Acest traseu are în total 11 km și pornește din satul Cireșoaia (intrarea în traseu la 12 km față de centrul stațiunii Slănic-Moldova), traversează dealul Iordogatului (alt. max. 750m) și iese în Valea Oituzului în satul Ferăstrău-Oituz (DN 11).
Drumul până în vârful dealului este mai bun pentru că asigură accesul la câteva exploatări petroliere. Din vîrful dealului se coboară destul de accentuat către Valea Oituzului și drumul este mai rău pentru că piatra concasată de pe drum este mai puțin bătută și mai sunt și unele făgașe făcute de apa de ploaie. Nu aș recomanda drumul cu un autoturism cu garda la sol mai mică de 18 cm. Pe tot parcursul avem priveliște largă spre valea Slănicului, respectiv Valea Oituzului.
Pentru aceste două trasee se găsesc imagini postate (inclusiv de mine) pe Google Earth care pot să vă ofere o imagine despre peisaj și calitatea drumului.
Traseul 3, cu drumul cel mai rău cu toate că dintre cele trei trasee este singurul drum catalogat ca DC, chiar DJ (până anul trecut). Este vorba de drumul Slănic Moldova-Poiana Sărată, 17 km. Drumul este 100% prin pădure și în ciuda faptului că este considerat DC ai nevoie de gardă la sol minim 19 cm pentru că sunt porțiuni unde drumul este folosit de cei care exploatează (mai mult sau mai puțin legal) fondul forestier din zonă.
Porțiunea neasfaltată are în total circa 15 km. In prima parte se urcă accentuat 6,5 km până în vârful dealului Cernica (alt. 950m) unde se află o stație de colectare țiței a Petrom-ului. In ciuda pantei, drumul este practicabil fără mari probleme.
La coborârea spre Valea Oituzului calitatea drumului este mai proastă, pentru că drumul are mai puțină piatră și ca urmare sunt făgașe fie de la apa de ploaie, fie de la utilajele grele de exploatare forestieră. După o coborâre de 8 km se ajunge la DN 11 (Onești-Brașov) la ieșirea dinspre Brașov a localității Poiana Sărată. Dacă o luăm pe DN 11 la stânga (spre Brașov) ajungem după 3 km la Hanul Poiana Sărată unde se mănâncă destul de bine.
Acest drum nu este foarte spectaculos ca peisaj și destul de prost și ca urmare nu-l recomand decât celor care au un anumit feeling pentru offroad și nu-și iubesc foarte tare SUV-ul.
Trimis de ebirsan in 22.07.15 21:30:16
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SLĂNIC MOLDOVA.
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ebirsan); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Am parcurs și noi parțial în urmă cu aproape doi ani traseul numărul 1 din review-ul tău, adică am ajuns cu o Dacia Logan până la Mănăstirea Sfântul Voievod Ștefan cel Mare. Confirm faptul că drumul poate fi abordat și de autoturisme cu garda ceva mai înaltă; cu puțină grijă noi am ajuns la mănăstire și ne-am întors la Slănic Moldova fără să atingem de jos pe undeva. Nu am știut până acum cât de simplu era să ieșim în Valea Oituzului pe aici, de fapt nici nu am știut că este posibil acest lucru. Așa că pentru o viitoare vizită acolo ne-ai oferit o idee bună.
În ceea ce privește traseul cu numărul 3 între Slănic Moldova și Poiana Sărată, și eu cred că cei care exploatează lemnul pe aici au interesul ca drumul să rămână impracticabil. De fiecare dată când am trecut prin Poiana Sărată m-am gândit cu regret ce ușor am putea să ajungem la Slănic Moldova cu ceva voință din partea autorităților. În fine, deocamdată asta este...
Felicitări pentru un articol ce prezintă și alte posibilități de a petrece un sejur reușit în zonă, mai ales de către cei împătimiți de off-road (și care au și mașină pentru asta) !
INteresant, avand aceeasi parere despre Slanic, am sa incerc si eu traseul 1 probat si de Crazy Mouse la urmatorul drum prin zona. Adaug si votul pentru SB. Drumuri bune si vacante frumoase!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2022 La Slănic, așa-ntr-o doară — scris în 14.02.22 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- May.2021 Stațiunea Slănic - 'Perla Moldovei' — scris în 14.06.21 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2021 Biserica Romano-Catolică - Slănic Moldova — scris în 08.06.21 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Traseul 300 de trepte — scris în 24.09.20 de puiutea din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Slanic Moldova — scris în 02.09.19 de ioanaf11 din BRAşOV - nu recomandă
- Nov.2018 Candva 'Perla Moldovei' — scris în 18.11.18 de iulix_73 din BARLAD - RECOMANDĂ
- Sep.2018 Stațiunea Slănic Moldova - trasee turistice și alte informații — scris în 11.10.18 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ