ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.07.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUL-2010
DURATA: 15 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Gura de rai din Bucegi

TIPĂREȘTE

Fiecare loc de pe pamant are povestea lui dar trebuie sa tragi bine cu urechea ca s-o auzi si trebuie un gram de iubire ca s-o intelegi” N. Iorga

De cate ori vin la Sinaia purced la indeplinirea unui ritual. Dimineata cu ceasca de cafea intr-o mana si binoclul in alta, scrutez din privire de la fereastra din bucatarie, muntii Bucegi. Conturati precis in lumina unei dimineti senine de vara, involburati de norii albi de vata spanzurati prin prapastii, ascunsi de negura cenusie, ei ofera ochilor cu care-i scotocesc mereu alte si alte imagini. Binoclul, prieten drag, il am de la tatal meu care l-a purtat acum 70 de ani in timpul celui de al doilea razboi mondial. El mi-a adus in aproapele ochilor silueta cate unui turist solitar pasind pe o poteca de munte sau a unui grup de copii urcand spre chianturi dupa floarea reginei, el face ca telecabina sau Cota 1400 sa-mi para aproape, la o intindere de mana. Este o atractie de neexplicat ca revin mereu in aceleasi locuri, ca retraiesc bucuria excursiilor pe care le-am facut pe munte, acum cand Fagarasii i-asi mai putea vedea doar de pe transfagarasan prin geamul ridicat al masinii, Piatra Craiului doar de pe veranda unei pensiuni din Magura Branului sau Zarnesti iar Retezatul din diapozitivele decolorate pe care le mai pastrez intr-un sertar prafuit nedeschis de ani de zile. De fiecare data cand privesc muntii sunt cuprinsa de o imensa liniste, o impacare cu mine si cu tot universul. Sa-mi fie numai mie proprie aceasta stare sau potentialul energetic ridicat al Bucegilor, constatat si masurat, sa aiba influenta si asupra altor oameni? Cu siguranta ca da, cu conditia sa-i iubesti, asa cum pentru a ti se realiza o rugaciune conditia e sa crezi.

Acum doi ani am mai urcat odata pe platou la Babele. Cu cabina, din Busteni. Pe vremuri urcam in cateva ore pe Jepii Mari sau Mici dar de data asta am multumit “partidului si conducatorului iubit” (ptiu!, ptiu!) ca in 1978 s-a dat in folosinta acest mijloc de ascensiune lung de peste patru kilometri si care acopera o diferenta de nivel de 1200m. In cincisprezece minute am fost sus dar a lipsit emotia si satisfactia urcusului, respiratia suieratoare dar... bine si asa. Mai departe am luat o alta cabina si am ajuns la Pestera Ialomitei. Sar de la subiect:ati baut vreodata nechezol? Asa a fost ascensiunea mea in Bucegi, ca nechezolul fata de cafeaua naturala. Totusi, odata ajunsi, am ridicat ochii spre creste si se facea ca auzeam aidoma ca pe vremuri (zeci, sute de ani in urma), urletul lupilor pe Cocora. Noi tremuram de frig in cabana Piatra Arsa care era neincalzita; incercam sa dormim pe un prici tare inveliti cu o patura soldateasca subtire si ne era frica. Altadata porniram dis-de-dimineata sa coboram din Bucegi de la Padina spre Moeciu Bran trecand prin Saua Strunga. Acolo sus in timp ce admiram privelistea dinspre Transilvania pana spre Olt departe, am trait si eu ca si ceilalti din grup o senzatie ciudata de bine, de revigorare, de reincarcare cu energie, de gratie. Ne-am explicat atunci si continui sa sustin asta si acum ca era decompensarea dupa urcus, faptul ca incepeam sa coboram si nu ne va mai fi greu dar ce am aflat si citit ulterior par sa fie posibile si alte explicatii.

In muntii Bucegi exista o zona de un kilometru patrat in care organismul nu oboseste, iar functiile fizico-chimice se revigoreaza brusc. Specialistii spun ca avem de-a face cu legendarul loc dintre cer si pamant. (localizat pe o panta spre coborarea catre Bran)

In 1999, un institut de cercetari particular din Bucuresti, angajat de o firma straina pentru a studia subteranul unei zone din Bucegi, a gasit ceva care poate fi asimilat cu legendara "Gura de Rai". E vorba despre o panta cu o suprafata de aproximativ un kilometru patrat, unde se manifesta o anomalie magnetica atipica, dupa cum o definesc specialistii, zona care are efecte benefice uluitoare asupra organismului uman. Este, foarte probabil, cea mai ciudata descoperire facuta vreodata in Romania.

In traditia populara romaneasca, Gura de Rai este un mediu intre cer si pamant cu un caracter sacru, un drum spre Rai, un loc benefic. Ca pozitionare geografica, Gura de Rai este situata pe un picior de munte si se deschide intr-o pajiste inalta sau un gol de munte. Conform "Mitologiei Romane", cartea lui Romulus Vulcanescu, Gura de Rai este sinonima cu "plaiul", iar autorul considera ca acestor zone mirifice li se releva caracterul sacru si prin titulatura mitropolitilor romani, denumiti "exarhi ai plaiurilor". Romulus Vulcanescu subliniaza ca in zona Gurilor de Rai s-au incuibat cu timpul Nedeiele, sarbatori populare si institutii complexe etnoculturale satesti cu implicatii mitologice.

Sabina Ispas, cercetator la Institutul de Etnografie si Folclor, considera ca termenul de "Gura de Rai" exprima o realitate simbolica a sacrului si una metaforica, in poezia populara, ca imagine artistica a atingerii armoniei absolute”. (sursa click aici)

Asa e, acesta este un loc in care organismul nu oboseste, pot depune marturie dar la baza ar putea fi si alte cauze. Printre explicatii este si aceea a unei anomalii magnetice a scoartei pamantului. S-au facut masuratori ale campului magnetic, s-a masurat nivelul radiatiilor dar nu s-a gasit explicatia acestor abateri de la normalul zonelor invecinate. Pe de alta parte, Strabon, un geograf grec care a trait in sec. I Hr, a identificat muntele sfant Kogaion in care, intr-o pestera locuia Zalmoxes. Dupa descrierea lui Strabon este vorba de muntii Bucegi, geograful dand unele amanunte topometrice. Memoria colectiva a ciobanilor din acesti munti pomeneste de un Dumnezeu pagan care traia in pesteri si care era datator de viata si de moarte. Acesta bea apa dintr-un izvor al nemuririi situat mai jos de pestera in care traia. Probele fizico- chimice ale unui parau aflat in apropiere arata o incarcatura zero de bacterii, explicandu-se ca apa provine dintr-un lac subteran foarte pur. Exista si alte legende vehiculate la Congresele de Dacologie, cum ca triunghiul de aur al dacilor ar fi format de Varful Omu, Retezat si iCeahlau, unde ar fi existat sanctuare dacice.

Unele marturii asupra importantei locului sunt reprezentate de tablitele de aur (?) de la Sinaia gasite in albia paraului Peles cand s-a construit castelul. Ele ar fi avut gravata istoria dacilor de pana la Decebal dar din pacate au fost topite. Copiile lor de plumb se gasesc in muzeul de Arheologie din Bucuresti si descifrarea lor ar putea elucida aspecte necunoscute din istoria geto-dacilor cat si poate ar aduce lumina in legendele sau adevarurile despre muntii Bucegi.

Ma uit pe fereastra si privesc muntii innegurati care poarta in ei atatea taine. Maine dimineata cu ceasca de cafea intr-o mana si binoclul in alta voi incerca sa descifrez cararea pe care va urca un turist solitar.


[fb]
---
Trimis de Michi in 16.07.10 20:52:31
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 16146 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Poza la minut cu catel si Babe.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 7000 PMA (din 10 voturi)

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

abbilbal*
[17.07.10 01:45:09]
»

În realitate nu am escaladat Bucegii. Cel mai departe am fost doar la Castelul Peleş şi asta cu ceva ani în urmă, dar pe la poalele acestor frumoşi munţi trec destul de des. Şi atunci îmi place să admir monumentala construcţie "Crucea Eroilor Neamului". Faptul că această monumentală Cruce este iluminată îmi dă prilejul s-o admir şi noaptea când trec prin zonă. Uneori se întâmplă să se întrezărească printre nori, sau norii să fie sub nivelul ei. Şi atunci Crucea parcă pluteşte în neant. Este un peisaj cu totul aparte.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
calatorul
[23.09.15 09:15:10]
»

Frumos, foarte frumos si adevarat, chiar impresionant prin sinceritate si emotia transmisa. Multumim, un vot e prea putin.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
abbilbal*, calatorul
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Sinaia și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060569047927856 sec
    ecranul dvs: 1 x 1