GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
O cu totul altfel de excursie în judeţul Arges
În luna septembrie am fost pentru o zi într-o altfel de excursie. Itinerariul Domeniul Golescu, mănăstirea Curtea de Argeş şi masa la un restaurant nu ar justifica denumirea din titlu, chiar dacă despre unele obiective nu s-a scris pe AFA (Mitropolia Tării Româneşti sau noua Catedrală necropolă regală de la Curtea de Arges)
De ce am utilizat acest titlu?
Pentru userii AFA. Majoritatea sunteţi tineri şi frumoşi. E adevărat că unii au început să se ofilească dar tot turişti înrăiţi sunteti. Mulţi dintre voi au părinţi, unii chiar bunici- aţi vrea să-i ajutaţi dar nu ştiţi cum, pentru că aceştia abia se mişcă şi atunci, vă pare rău dar nu puteţi să vă sacrificaţi concediul luându-i cu voi. Bătrânii rămân în casă şi nu mai au nicio speranţă că ar mai putea vedea altceva decât zidurile camerei şi în cel mai bun caz părculeţul de la 100m distanţă.
Să vezi şi să nu crezi
După acest off-line să intru în subiect.
Cu peste două luni în urmă am găsit pe FB un anunţ al unei fundaţii care oferă asistenţă seniorilor în sens de socializare şi ieşit la plimbare. Fiind singură, în vârstă şi destul de ˝ marcată˝ la mers şi respiraţie, am zis că asta e ce-mi trebuie. Le-am dat tel, am luat un taxi şi am mers la ei, am dat datele personale, la care am primit răspunsul ˝Are să vă contacteze cineva şi are să vă dea un voluntar să vă viziteze şi cu care să ieşiţi din casă˝. Am aşteptat o săptămână-două, o lună-două şi n-am primit niciun telefon. Imediat mi-a trecut prin cap scenariul care se petrece des în România, adică să se raporteze firmelor care-i sponsorizează un număr mare de înscrişi şi de fapt, să ajute pe sprinceană un număr foarte mic din aceştia. Iată că după aproape trei luni, - să vezi şi să nu crezi, -în sfârşit am primit un telefon de la o doamnă coordonatoare pe sectorul în care locuiesc şi care a venit la mine cu o altă doamnă, voluntară. Am semnat nişte hârtii- contract, mi-a spus că serviciile lor sunt gratuite iar voluntarii nu primesc nimic pentru că vor să ajute. Doamne, aşa ceva în România unde totul se face pe bani? Mi-a spus că zilnic au activităţi la centrul lor, că duc seniorii gratuit la teatru decontându-le taxiul şi că fac două excursii pe an, tot gratuite, în care oferă pe lângă transport şi bilete de intrare, o gustare în autocar, o masă la restaurant şi deasemeni costul taxiului de acasă la locul de întâlnire. Nu-mi venea să cred şi tot mă pişcam să verific că nu visez. S- a întâmplat ca peste câteva zile să fie organizată excursia bianuală la care, bineinteles că m-am înscris.
Excursia
Ne-am întâlnit la ora 8 în piaţa Victoriei unde m-a lăsat taximetristul căruia i-am cerut chitanţă pentru decont. M-a luat în primire doamna voluntară, o femee de cca 70 de ani singură, comunicativă, spirt în mişcări, care prestează această muncă plus nişte ore la un cămin de bătrâni gratuit, din dorinţa de a ajuta. În autocar erau cca 40 persoane, vreo 30 în vârstă (mai mult femei între 65-93 ani, dintre care, ca şi mine, vreo 7-8 aveau baston) şi cca 6-7 voluntari. Mai era un ghid tânăr f. bine informat, o asistentă de la Crucea Roşie şi un fotograf profesionist care va urca pozele pe FB şi le va distribui sponsorilor. Cum a pornit autocarul ni s-a servit fiecăruia o gustare cu ciocolată, chec, biscuiţi, banană şi apă rece. Pe drum, ghidul ne-a făcut o expunere competentă despre locurile pe care urma să le vizităm iar asistenta trecea din când în când prin toată maşina întrebându-ne cum ne simţim. O altă persoană ne-a întrebat dacă la prânz vrem să servim porc, pui sau dacă e cineva vegetarian.
-Prima oprire de cca 2 ore a fost la Domeniul Goleşti pe care-l văzusem cu familia fiului meu cu mai puţin de un an în urmă şi am scris despre el două reviewuri. vezi impresii şi vezi impresii
Am făcut puţin lobbi, am cerut permisiune ghidului şi fixarea orei de întâlnire la autocar. Cinci persoane (inclusiv voluntara mea) am vizitat în grup mic Muzeul Viticulturii și Pomiculturii la care nu fusesem cu un an în urmă din cauza lipsei de timp. Nici acum nu l-am văzut în totalitate fiind distanţe mari de parcurs dar mi-am făcut o părere şi am să postez într-un review separat câteva cuvinte şi poze.
-A doua oprire a fost în Curtea de Arges la restaurantul Parc Sura lui Ilea . Ne-au servit ciorbă de perişoare delicioasă, friptură de pui sau porc cu piure şi salată de varză, ca dulce un ecler, apă plată sau minerală şi cine a dorit o cafea. Totul gratuit, nici bacşiş nu ne-au lăsat să dăm. Serviciul a fost impecabil.
-A treia oprire a fost la mănăstirea Curtea de Argeş pe care o vizitasem în 2015 când am scris şi două reviewuri. vezi impresii şi vezi impresii
Pe atunci noua catedrală era în construcţie iar rămăşiţele regelui Carol al II-lea aduse din Portugalia erau depuse într-o capelă alăturată. Nu vizitasem atunci nici Mitropolia Tării Româneşti în care acum, pe pereţi am văzut scene pictate din balada meşterului Manole şi o galerie cu portretele mtropoliţilor. În plus am văzut Noua catedrală arhiepiscopală şi regală de la Curtea de Argeș, la care construcţia a fost începută în 2009 dar picturile interioare au fost terminate de curând. Este o necropolă regală în care au fost înmormântaţi regele Mihai, regina Ana, regele Carol al II-lea, regina Elena. Sunt 16 morminte destinate urmaşilor familiei regale din care 12 goale. Dintre acestea, pe unul este inscripţionat principele Nicolae (fratele regelui Carol al II-lea d. 1978) şi soţia Ioana, înmormantaţi la Lausanne şi care vor fi aduşi la Curtea de Arges).
În loc de încheiere.
A fost o excursie minunată, cu multă veselie în autocar printre senioarele care se cunoşteau între ele de la alte acţiuni. Mie, deşi nou venită în această fundaţie, mi s-a dat mai multă atenţie decât aş fi vrut. Am fost ajutată atât de voluntara mea, cât şi de alte persoane la trepte, la găsirea unei strane sau a unui scaun pe care să mă odihnesc, la urcat în autocar, desi mă puteam descurca şi singură.
Nu am pomenit numele fundaţiei dar cine vrea să-şi ajute o rudă sau un prieten în vârstă, îmi poate trimite un mesaj pe AFA iar eu îi voi da numărul de telefon, subliniind că în lipsă de voluntari am aşteptat aproape trei luni până m-au contactat, fără să mi se fi dat întretimp vreun semn de viaţă
Trimis de Michi in 28.09.23 11:54:41
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în PRIN şi PENTRU ROMÂNIA.
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă România, PRIN şi PENTRU ROMÂNIA - #DESCOPERĂ ROMÂNIA" (deja existentă pe sait)
Start vot!
@mishu sper ca nu-mi va cere daune pentru folosirea sintagmei de mai sus, marca sa inregistrata.
Felicitari pentru aceasta frumoasa excursie, pe cat de frumoasa pe atat de interesanta. Exceptand Catedrala Regala, celelalte obiective descrise le-am vizitat de-a lungul timpului de mai multe ori. Daca Muzeul Pomiculturii si Viticulturii este fosta Statiune de Cercetare Pomicola si Viticola de la Stefanesti am vizitat-o si pe aceasta de cateva ori. Si am primit mereu daruri specifice de acolo.
Ultima vizita la Manastirea Arges dateaza din anul 2012, dar de atunci au aparut multe noutati pe care sper sa apuc sa le vad si eu.
Numai bine si calatorii placute!
Sărumâna
Mă bucur că ați reușit să mergeți în această excursie. Știu din ecouri că ați tot vrut să mergeți dar nu prea ați avut cu cine.
Este lăudabilă inițiativa acestei asociații, este un real ajutor.
Șiați văzut (revăzut) niște obiective frumoase și foarte frumoase din țara noastră.
Mă tot uit unde și ce să mai vizitez pe la noi în țară preferabil nu prea departe (mai am zero zile de concediu pe anul 2023, am luat tot ????) și întotdeauna mai găsesc pete albe pe harta personală.
Mama Michi, să-ți fie de bine! ????
Dacă nu te știam întreagă la minte, ziceam că fabulezi!
Așa ceva să existe în Românica?! N-aș fi crezut!
Nu pot decât să mă bucur și să laud inițiativa voluntarilor. O sponsorizare vine - în mod sigur - de undeva! Cred, totuși, că nu toată „pensionărimea română” este acceptată! Au și ei criteriile lor de selecție, de-aceea ai așteptat atâta vreme până te-au sunat.
Am să-ți trimit un PM să mă pui în temă cu toate datele; vreau pentru sora mea care - cred - ar fi interesată să mai iasă din casă. Este un om mai puțin sociabil decât mine, de-aceea vreau s-o ajut!
Mulțumim ȘI pentru acest „pont” !
@doinafil: Ti-am spus că şi uitasem, îi credeam excroci dar am primit tel. după aproape 3 luni când au avut o voluntară disponibilă. Duminică de ziua vârstnicului mă invită la masă (gratuit).Sunt două conditii: să locuieşti singur şi să ai peste 65 de ani. Nu m-au întrebat ce pensie am şi nici ce am lucrat. Voluntarele nu ajută la menaj, doar ies cu tine la plimbare, vin în vizită la o cafeluţă sau te duc la teatru dacă fundaţia are fonduri. Ei trăiesc din sponsorizări şi le raportează ce fac cu banii. Obligaţia voluntarelor e la una- două săptămâni. Am s-ţi dau numele fundaţiei şi adresa peste câteva ore.
@Michi: Ca întotdeauna, ești foarte drăguță, mama Michi!
Să te țină Doamne - Doamne sănătoasă la trup, la suflet și la minte!
@doinafil: Mulţumesc de urări Doina. la trup şi minte mă ţine Dzeu mai puţin sănătoasă, că uit şi-mi notez în caiet ce am de făcut ziua aceea (când îmi recitesc un review, mă întreb, oare cine l-a scris?) dar la suflet sper să rămân tot aşa, optimistă şi întelegând şi acceptând că tot ce se întâmplă e firesc, că astea-s legile vieţii.
@Michi: Am trăit astă vară o experiență interesantă.
Am luat bilete la un concert de pian, la Festivalul de la Gstaad (Elveția). Eram cazați în Berna. Concertul se termina după ora 20, gara era la oarecare depărtare, ultimul tren la 20:30 și cam riscam să îl pierdem. Așa că am decis să facem deplasarea cu autocarul festivalului.
Firma care are contract cu organizatorii îi preiau la amiază pe cei care au bilete la concert din trei mari orașe (Zurich, Geneva și Berna) și îi înapoiază pe la zece seara.
Noi am trecut de multișor de a doua tinerețe , dar... coboram bine media de vârstă în acel autocar: eram singurii sub 70 de ani și am văzut persoane de vârsta dvs. sau peste. Transport civilizat, plăcut, în siguranță. Bine, cu anumite costuri, deloc mici.
Zilele trecute am primit la cutia poștală o revistă a firmei care a organizat deplasarea. Se pare că, de fapt, funcționează ca o agenție de turism care propune excursii conectate la diverse evenimente muzicale. Excursiile sunt de 3-5-7 zile, transport-cazare-bilete și costă 1500-2500-3500 CHF. Scump, tare scump pentru noi.
Aceste excursii se adresează însă unor persoane vârstice, pentru care banii nu reprezintă o problemă. Ele sunt tratate excepțional, își satisfac plăcerea de a vedea un anumit spectacol, la pachet văd și Europa = win-win.
Dacă reușesc, încerc să detaliez într-un review.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2024 Descoperind România - Drumuri pitorești — scris în 26.07.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Mar.2024 Excursie în județul Sibiu — scris în 28.03.24 de cosmin09 din CLUJ NAPOCA - RECOMANDĂ
- Aug.2023 Un traseu de excepție: Gura Humorului-Praid — scris în 14.09.23 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2023 Brăila-Ploiești și retur cu trenul. Amintiri din tinerețe, sau o călătorie în timp — scris în 15.08.23 de Zoazore din BRăILA - RECOMANDĂ
- Jul.2023 Cu trenul prin Romania – spre Ploiești și retur — scris în 13.07.23 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2022 Veșnicia de la sat — scris în 19.03.23 de Daniela H din ARAD - RECOMANDĂ
- Sep.2021 O zi în Crăciunelu de Sus – Satul de poveste, în care mai trăiesc doar bunici — scris în 18.03.22 de k-lator din BUCUREșTI - RECOMANDĂ