ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.11.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Tîrgu Mureş
ÎNSCRIS: 15.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
NOV-2019
DURATA: 1 zile
colegi
25 AD. + 11 COPII -- v: 7-16

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Circuit Vârful Piatra Secuiului 1128m, Platoul Bedeleu, Colții Trascăului, coborâre prin pădure în satul Rimetea

TIPĂREȘTE URM de aici

(continuare)

Pe lângă experiența unică de a petrece un weekend la caselul cu iz medieval Templul Cavalerilor, ne-am propus să urcăm a doua oară anul acesta, dar într-o formulă mai extinsă, la Vârful Piatra Secuiului 1128m.

Trebuia să vadă și băiatul nostru frumusețea Munților Trascăului, situați la o distanță de doar două ore de casă și la 10 minute de castel (sunt aproximativ 6 km).

Date tehnice

Etimologia denumirii Piatra Secuiului provine, conform legendei, de la faptul că secuii din sat s-au refugiat pe munte pentru a scăpa de furia tătarilor în sec. XIII.

Dificultate - Traseul este unul ușor spre mediu.

Timpul - Urcarea se face în aproximativ două ore cu multe pauze incluse pentru poze.

Lungimea traseului circuit este de cca. 9 km.

Marcajele – Din sat spre Vf. Piatra Secuiului se urmărește crucea albastră.

La coborârea prin pădure se urmărește banda roșie.

Apă nu există la urcare. La coborârea prin pădure, în partea finală, traseul marcat se derulează pe lângă un pârâu de unde se poate lua/bea apă.

Drumeția

Am pornit spre Vf. Piatra Secuiului din parcarea gratuită situată lângă biserica din centrul comunei Rimetea.

În partea de început este un drum ușor, o cărare care trece prin pășuni, apoi urmează o urcare ușoară pe o cărare cu pietriș mărunt. Pe măsură ce înaintăm, pietrișul mărunt este înlocuit cu bolovăniș. Pe alocuri stâncile de mari dimensiuni necesită folosirea brațelor pentru prindere. Cu toate că este un fir de apă care curge pe sub pietre pe cărare, pe traseu nu este apă de unde să vă potoliți setea.

În fruntea grupului nostru au fost în permanență cei 11 copii cu vârste cuprinse între 7-16 ani, deci nu este un drum greu pentru un adult.

La întrebările repetate ale adulțior din grup: “ – Mai este mult? - Acolo, la orizont, este sfârșitul urcușului? ”, răspundeam descumpănitor că nu acolo unde este orizontul e finalul urcușului. M-am gândit apoi că sunt 5 orizonturi care se succed până la sfârșitul urcușului, deci va trebui să ajungeți de 5 ori cu privirea până la capătul drumului/urcușului. Înclinția muntelui este destul de mare, dar la sfârșitul parcurgerii acestei porțiuni abrupte, apare o troiță care este iluminată pe timpul nopții cu ajutorul unei instalații cu panouri solare.

De aici se continuă traseul pe partea dreaptă spre un alt orizont, după care apare imaginea pietrei Secuiului într-un alt orizont final.

De la Piatra Secuiului vopsită cu roșu /alb/verde, panorama care se deschide asupra satului și munților, este suprebă. Lângă acestă piatră din beton, mai este încă una asemănatoare vopsită în culorile roșu/galben/albastru.

Aici ne aflăm pe Platoul Bedeleu, lung și lat pe care vă puteți pilmba admirând piscurile munțior care se observă în zare. Este foarte frumos. Cu toate că nu eram la o înălțime foarte mare, ne simțeam stăpânii muntelui, sufleul se umple de o mare bucurie, starea de beatitudine te copleșește, zâmbetele se instalează pe toate chipurile.

De aici ne-am îndreptat spre Colții Trascăului, la care se ajunge pe cărarea de la troiță în direcția opusă Vf. Piatra Secuiului. Pentru a ajunge la muntele din calcar franjurat, trebuie să parcurgeți o distanță de cca 600m, pe o cărare de platou, după care se urcă un pic pentru a admira modelul Colților de sus în jos, grijă mare la margini pentru că e hău mare. Mie îmi plac mult prăpăstiile, imaginile de sus sunt minunate.

Am coborât de la Colții Trascăului și am luat-o prin pădure urmărind marcajul cu bandă roșie.

Coborârea a durat cca. două ore, ne prindeam de copaci, de pietre, de orice ca să nu alunecăm.

Dacă în februarie am alunecat din cauza zăpezii si a gheții din pădure, acum am alunecat din cauza noroiului de sub frunzele care acopereau cărarea. Pe sub frunze erau pietre și rădacini foarte alunecoase care nu se observau din cauza covorului gros și splendid alcătuit din frunze ruginii, galbene, roșii. Era o senzație plăcută să auzi foșnetul frunzelor, papucii se adânceau în ele și se acopereau cu acestea, o altă bucurie copilăroasă.

Au căzut multe persoane, am alunecat, ne-am noroit, în concluzie, coborârea este grea fie iarnă fie toamnă, pentru că sunt porțiuni abrupte și în pădure.

Dintre toate variantele de coborâre, acesta, prin pădure este cea mai ușoară.

În ceea ce privește urcarea, acesta a fost mult mai ușoară acum, comparativ cu luna februrie, când era zăpadă și gheață, pe cărarea pe care acum curgea apa.

Odată ieșiți din pădure, am continuat drumul spre sat, pe la poalele munților. În sat, dacă rămâneți pe partea stăngă pe drumul care coboară paralel cu muntele, ajungeți la un izvor cu apă din munte, foarte bună. Aici am întâlnit acum și în februarie oameni veniți din Aiud cu mașinile pline de damigene goale, ca să ducă apă acasă. E foarte bună apa, am luat și noi în recipientele golite în timpul drumeției.

Distanța de la ieșirea din pădure și până la parcarea din sat, este de aproximativ 2 km.

Pe la ora 15 40 am ajuns în parcare. La ora 17 aveam rezervare la gulașul unguresc preparat la Conacul Secuiesc.

Recomandarea

Această drumeție pe care am făcut-o de două ori anul acesta, este una plăcută, presupune un oarecare efort la urcare, dar poate fi parcursă de oricine, cu o condiție fizică normală, cred eu.

Peisajul spectaculos al muntelui stâncos, printre pereții căruia te strecori ca să ajungi în vârf, este magnific.

Vă doresc să vă bucurați sufletele cu această plăcere dăruită nouă de natură.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Dana2008 in 19.11.19 19:59:37
Validat / Publicat: 19.11.19 21:09:31
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în RIMETEA [AB].

VIZUALIZĂRI: 1170 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dana2008); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 vedere de la Vârful Piatra Secuiului 1128m, Rimetea, Alba
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38900 PMA (din 41 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmaster
[19.11.19 21:38:36]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[19.11.19 21:50:08]
»

@Dana2008: O nouă drumeție! Bravo vouă! Nu am ajuns niciodată în zona prezentată de către tine, dar timpul nu este trecut! Poate cândva vom urca și noi pe Vârful Piatra Secuiului, mai ales că peisajele surprinse în fotografiile tale sunt superbe (sunt o invitație pentru a descoperi zona).

Copilașii sunt curajoși, iar atunci când participă mai mulți drumețiile sunt și mai plăcute, pentru fiecare dintre ei, dar și pentru părinți!

Felicitări tuturor pentru această ieșire în natură! Mi-a plăcut mult și locația de cazare!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dana2008AUTOR REVIEW
[19.11.19 22:43:19]
»

@webmaster: Mulțumesc frumos!

Dana2008AUTOR REVIEW
[19.11.19 22:53:13]
»

@Crazy_Mouse: Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!

Fotografii mai detaliate cu urcarea vei vedea în articolul din februarie. Acum la urcare eu nu am mai făcut poze pentru că traseul este același și de la castel am încercat să postez alte fotografii.

Da, copiii au fost euforici în permanență. Nu se plângea niciunul dintre ei, ba chiar se întreceau care urcă mai repede.

Îți recomand să mergi vara... iarna e gheață și alunecă la urcare/coborâre, primăvara și toamna aluneci și te umpli de noroi în pădure la coborâre, deci vara pe uscat cred că este perfect.

Noi vom mai merge și anul viitor pentru că mai avem trasee de făcut în zonă, iar la Castel a fost ca în povești.

Călătorii plăcute și alegeri inspirate.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Rodel
[20.11.19 16:57:09]
»

Frumoasă drumeție, ca, de altfel, toate pe care le-ai descris în review-urile tale!

Felicitări!

Dana2008AUTOR REVIEW
[20.11.19 21:33:29]
»

@Rodel: Mulțumesc frumos pentru vizită, ecoul măgulitor și aprecieri!

Călătorii plăcute! Numai bine!

mprofeanu
[23.11.19 18:44:34]
»

@Dana2008: Am fost acolo în aprilie anul acesta dar nu am avut curaj să ajung până sus. Am prins o zi minunată și am admirat satul de pe drumul ce ajunge acolo, merită urcat cât mai sus pentru pozele frumoase.

Am admirat însă " castelul" unde ați fost cazați în februarie, acum am văzut că ați fost și în noiembrie mai numeroși...

Piatra Secuiului am pozat-o de la Cetatea Trascău, drum abordabil și pentru mine...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dana2008AUTOR REVIEW
[24.11.19 09:39:52]
»

@mprofeanu: Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!

Castelul este o experiență unică ca dealtfel tot ce ține de acea zonă.

Îți recomand să te cazezi la Castelul Templul Cavalerilor din Cheile Aiudului și să parcurgi poteca care urcă de lângă castel spre vârful Bogza Mică. Este o urcare ușoară care durează 20 de minute dar de sus ai o priveliște minunată asupra Cheilor și Castelului. Cu siguranță vei fi foarte încântată.

Spre Piatra Secuiului nu este greu traseul, îți trebuie doar un pic de rezistență fizică.

Cu puțin curaj poți ajunge și acolo.

Călătorii plăcute! Numai bine!

P. s. Avem in plan să ne reîntoarcem împreună cu gașca anul viitor pentru că mai avem niște obiective turistice de vizitat și trasee turistice de parcurs.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dana2008, mprofeanu, Rodel
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Rimetea și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.13392496109009 sec
    ecranul dvs: 1 x 1