ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.02.2022
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
JAN-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Orașul-stațiune Râșnov – urmașul vechiului Roseneau

TIPĂREȘTE URM de aici

Când spunem „Râșnov” gândul ne fuge prima dată la cetatea medievală și, mai nou, la parcul tematic Dino Parc. Din perioada interbelică însă așezarea a primit statutul de stațiune climaterică, în 1950 a fost ridicată la rangul de oraș și abia în 2012 a primit țidula de „stațiune de interes național” . Romanii ridică un castru în apropiere, cavalerii teutoni profită de poziția strategică și construiesc prima fortificație și așa mai departe... Cei veniți și așezați în zonă i-au spus acestui areal geografic „Roseneau” : Poiana Rozelor/Valea Trandafirilor????. Așa o fi fost...

Cei mai mulți dintre turiști traversează Râșnovul în drum spre atracții turistice, o parte se cazează în zonă pentru a fi aproape de trambulinele de sărituri, pârtiile de schi de la Poiana Brașov ori alte obiective de interes turistic. Inclusiv subsemnatul a trecut de multe ori prin oraș fără a se opri câteva minute; de data aceasta, profitând de cazarea la BelleView Retreat (vezi impresii) am făcut câțiva pași și prin centrul orașului.

Parcarea autoturismelor în centrul urbei e ceva mai greoi la suprafață, dar există posibilitatea parcării în subteran, în zona Primăriei, în apropierea punctului de unde pleacă liftul pe plan înclinat spre cetate. Deși ne aflam la sfârșit de ianuarie am mai găsit în Piața Unirii bradul împodobit și ornamente specifice sărbătorilor de iarnă, mai ales că stratul de zăpadă încă persista în oraș.

Plimbarea noastră a debutat cu zona numită Promenada Sisi, un spațiu de relaxare situat în nord-estul orașului, la baza dealurilor și a pădurilor ce le acoperă. Ne-au prins bine minutele petrecute în aer liber, o siestă sănătoasă după masa luată la restaurantul „La Promenada” (vezi impresii). Promenada care poartă numele împărătesei Elisabeta a Austriei a fost realizată de o unitate militară la sfârșitul veacului al XIX-lea: s-au trasat alei, s-au plantat arbori și au fost amplasate bănci și foișoare.

Am găsit Promenada Sisi acoperită de zăpadă cu alei abia schițate de urmele altor plimbăreți. Câteva chioșcuri de lemn și mai multe bănci sunt așezate în jurul unui mic bazin, secat pe timpul iernii, care se alimentează probabil de la un fel de izvor betonat. Pe versanții din preajmă au apărut derdelușuri improvizate.

Ne urcăm în autoturism și ne-am deplasat circa 1 km până în centrul urbei râșnovene unde am parcat pentru scurt timp în dreptul unei porți monumentale. Pentru a proteja centrul urban al orașului acum câțiva ani a fost construit un tunel rutier subteran lung de peste 300 m și o parcare subterană pentru a transforma suprafața centrală într-o zonă pietonală. De pe str. Republicii vedem imaginea emblematică a orașului: turnul bisericii, un front de case colorate și cetatea medievală. Biserica evanghelică are o istorie veche de secole, trecând prin mai multe transformări arhitecturale; turnul cu ceas de azi e ridicat la începutul anilor 1800 și este un reper citadin contemporan.

Trecem pe lângă clădiri sănătoase cu porți de lemn de mari dimensiuni, multe având menționat anul construcției (1869, de exemplu). Ajungem în Piața Unirii în mijlocul căreia tronează încă bradul de Crăciun. De jur împrejur sunt clădiri vechi cu fațade colorate, interesante, ca de altfel și pe alte câteva străzi din jur. Permanent avem sub ochi zidurile cetății Râșnov și ascensorul pe plan înclinat (asaltulcetatii.ro). Fostul hotel-restaurant „La cetatea Râșnovului” din centrul orașului, vechi de peste 125 ani, a devenit Centrul Cultural Râșnov și se află în plin proces de restaurare.

Dacă alegeți să vă plimbați pe străzile din apropierea centrului veți descoperi o arhitectură specifică săsească, gospod[riile fiind ascunse în spatele unor porți monumentale, cu multe clădiri din anii 1700-1800. Nu foarte departe de centru, în cartierul Dobrice, se află alt monument important biserica ortodoxă „Sf. Nicolae” , părțile cele mai vechi datând din secolul al XIV-lea.

????Obiective în împrejurimile Râșnovului. Zona Râșnovului e bogată în puncte de atracție turistică din cele mai variate categorii: naturale, istorice, religioase. Dacă ar fi să urmărim mersul acelor de ceasornic și pornim de la ora 12.00 rezultă următoarele recomandări, locuri vizitate de subsemnatul în ultimul deceniu:

Biserica fortificată din Cristian (vezi impresii), în plan apropiat, și Codlea cu muzeul său (vezi impresii) + Brașovul în plan oarecum îndepărtat.

Cetatea Râșnov (vezi impresii), parcul tematic Dino Parc (vezi impresii), peștera Valea Cetății și, în plan secund, stațiunea Poiana Brașov.

Baza Olimpică pentru Sporturi de Iarnă și Cheile Râșnoavei.

Castelul Bran și Muzeul Național Bran – Secția de istorie „Regina Maria” (vezi impresii), Muzeul Satului Brănean (vezi impresii), iar în planul al doilea Mănăstirea Bran (vezi impresii) și satul Șimon (vezi impresii).

Cheile Prăpăstiile Zărneștiului (vezi impresii) și ceva mai departe Mănăstirea rupestră Șinca Veche (vezi impresii).

Rezervația de urși „Libearty” din Zărnești, castrul roman Cumidava (neamenajat), bisericile fortificate din Vulcan și Ghimbav.

✏️Recomandări. Orașul Râșnov nu mi se pare a constitui un obiectiv în sine, nu pare a fi o stațiune turistică de mare amploare, oricât s-ar strădui autoritățile locale. Amenajări și îmbunătățiri se pot observa, dar Râșnovul rămâne un oraș de tranzit, părerea mea.

În cazul în care vă cazați undeva prin oraș și vremea e frumoasă vă recomand să alocați 1-2 ore pentru o plimbare prin centrul urbei și străzile adiacente, așa cum am făcut și noi. Poți admira arhitectura, poți vedea câteva biserici vechi, poți mânca o prăjitură bună la o cofetărie centrală...

Mai multe detalii găsiți în ghidul turistic al orașului????, disponibil la adresa: inovativ.ro/site/upload/f ... -rasnov-494.pdf.

Alegeri inspirate!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 22.02.22 09:08:42
Validat / Publicat: 22.02.22 11:27:15
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în RÂȘNOV.

VIZUALIZĂRI: 1687 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 Imagine emblematică a Râșnovului.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38450 PMA (din 41 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmasterPHONE
[22.02.22 12:39:34]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

MioritikPHONE
[22.02.22 22:19:26]
»

Puțină zăpadă...

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[23.02.22 09:57:02]
»

@Mioritik????????: Puțină, puțină... weekendul trecut nu mai era deloc zăpadă în Râșnov, la cetate, la Dino. Unde sunt iernile de altădată?

Populația din sudul țării a ajuns să „alerge” după un petic de zăpadă anul acesta, de aici aglomerația din zona montană. Schimbările climatice se pare că se produc mult mai repede...

@webmaster: Mulțumesc pentru încadrare drept MiniGhid.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Mioritik, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Râșnov și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.050026893615723 sec
    ecranul dvs: 1 x 1