ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.09.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
AUG-2015
DURATA: 3 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

La Rosenau (Cetatea Râșnov) pe urmele cavalerilor

TIPĂREȘTE

Printre obiectivele vizitate în minivacanța petrecută în zona Branului (vezi impresii) s-a numărat și Cetatea Râșnov. Nu a fost prima incursiune între zidurile vechii fortărețe, pașii purtându-mă și acum vreo doi ani pe acolo. La prima vizită chiar am fost puțin dezamăgit de ceea ce am găsit la Râșnov deoarece văzusem înainte niște fotografii minunate, profesionale, care mi-au aprins imaginația. Din perspectiva acestor poze curtea și ulițele cetății păreau de vis. Aveam să mă conving că nu era chiar așa – contează poziția din care este luată imaginea.

Cetatea este amplasată pe o înălțime, deasupra localității, fiind vizibilă de la mare depărtare. Pe lângă denumirea cu litere mari amplasată la poalele zidurilor, acum putem observa și linia funicularului inaugurat în vara lui 2015. În weekendul aglomerat ce s-a nimerit a fi la sfârșitul lui august abia am găsit un loc improvizat de parcare pe marginea drumului apoi am purces la pas către aleea ce urcă spre cetate. Căldura și comoditatea ne îndeamnă să cumpărăm bilete pentru tractorașele cu remorcă ce te urcă până sus, la cetate (acum și cu stație intermediară la Dino Parc Râșnov). Cei 5 lei/adult îți asigură transportul motorizat dus-întors. Stația de la cetate este situată în preajma unei terase-chioșc de unde puteți achiziționa ceva suc/apă/înghețată/crănțănele. În preajma fostului punct de acces se construiește acum un punct de informare turistică. Astfel, intrarea nu se mai face pe sub Turnul Bathory, ci printr-o poartă mică din apropierea Barbacanei mari. În curtea mică există o hartă mare a cetății, conturul zidurilor Capelei de jos, precum și corturi unde puteai intra în pielea cavalerilor de altădată îmbrăcând piese de armură, mânuind săbii ori trăgând cu arcul la țintă. Din această curte observăm foarte bine muchiile ascuțite ale Turnului pentagonal. De la un mic chioșc de lemn se achiziționează biletele de intrare ce au un preț rezonabil: 10 lei/adult.

Intrăm prin Barbacana mare (element de fortificație ce apăra poarta de intrare) și imediat umbra zidurilor de piatră ne atrage. Observăm drumul de strajă și cele două herse din gangul de acces pe sub Turnul Armelor. După ce am pătruns în interiorul cetății am fost întâmpinat pe partea dreaptă de un peisaj dezolant: ziduri dărâmate, goluri de ferestre, încăperi fără acoperiș – sunt urmele vechilor clădiri ce împânzeau curtea cetății. Conform cercetărilor aceste construcții adăposteau la parter ateliere meșteșugărești (fierărie, brutărie, atelier de olărit, etc.), iar la etaj locuiau cei ce se refugiau în interiorul zidurilor. După părerea mea această latură ar fi trebuit reconstituită fiind prima imagine cu care intră în contact vizitatorul după ce iese din gang. Din fericire peisajul e îndulcit de aspectul interesant al Turnului Armelor și Turnului pentagonal, precum și a drumului de strajă acoperit ce leagă cele două turnuri (accesul e interzis pe acest drum de strajă). După câțiva pași ajungem și la clădirile întregi ce adăpostesc diferite magazinașe ce oferă spre vânzare diverse obiecte, nu de foarte bună calitate. La mare căutare între copii erau săbiile și scuturile de lemn (20 lei/setul). Sunt amenajate două puncte unde puteți arunca cu toporul la țintă sau vă puteți transpune în armura unui cavaler medieval.

Un loc deosebit este constituit de piațeta centrală unde am zăbovit câteva minute pe o bancă la umbră privind forfota turiștilor pe ulițele. În camerele de pe latura de sud, unde sunt amplasate acum alte magazine, era situată locuința castelanului și închisoarea. Galeria acoperită din partea de vest oferă și acum o panoramă deosebită către localitatea Râșnov și munții din preajmă. Tot aici, într-o cameră răcoroasă, se află actualul punct de informare turistică, care nu putea oferi materiale informative decât contra cost. Pe aceeași latură de vest este amplasată și fântâna cetății – legenda conform căreia a fost săpată de prizonieri este falsă; au fost găsite documente privind plata a doi meșteri sași pentru săparea fântânii. Combinația de piatră, țiglă și trandafiri roșii fac din piațetă un loc preferat de fotografi. O alee pornește printre căsuțe către dreapta și urcă – atenție la picioare, sunt pietre colțuroase. Ajungem la căsuța cea mai sus plasată – aici găsim ceramică, piese de port popular, obiecte de lemn – diverse mărimi, forme, culori și calități. Vedem Râșnovul pe deasupra zidurilor, pădurea, acoperișurile clădirilor de jos. Vis-a-vis este Casa Arheologiei – inaugurată în 2010 în fosta Școală din cetate – care a fost amenajată cu o expoziție a descoperirilor arheologice din cetate – din păcate era închisă de fiecare dată când am vizitat fortificația.

Pe o platformă acoperită găsim o interesantă expoziție foto intitulată Bine ați venit în Republica Socialistă România. Organizată cu ocazia desfășurării Festivalului de film istoric Râșnov și aniversarea a 45 de ani de existență a Ministerului Turismului expoziția prezintă destinațiile turistice interne ce erau promovate de Minister pentru turiștii străini ce doreau să ne viziteze țara. Pe mai multe panouri mari, grupate pe regiuni ori subiecte de interes, sunt expuse coperți ale revistei „Vacances en Roumanie” și „România Pitorească”, fotografii, articole. Am văzut pe acele panouri obiective turistice către care alergăm și astăzi, unele poate în stare mai bună atunci. Oricum, interesante imaginile expuse.

Continuăm traseul nostru pe lângă partea cea mai puțin amenajată a cetății: locuințele și clădirile din partea nordică și ruinele Turnului gotic. În punctul cel mai înalt s-a aflat Capela evanghelică de sus, azi flutură steagul României și se urcă pe niște pietre/stânci lucioase către punctul de belvedere (dotat cu o lunetă chioară unde se înghesuiau toți). Urmează o coborâre accentuată pe o cărare de pământ și piatră, destul de alunecoasă – țineți-vă de bară. Această „uliță” ne scoate chiar lângă Turnul armelor, spre ieșire. Cine dorește poate merge și urca în galeria exterioară a Turnului Bathory. Eu am făcut o scurtă incursiune pe sub zidurile sudice către Barbacana mică, trecând pe lângă Turnul triunghiular, până unde ajung scările de la funicular – interesantă perspectiva asupra zidurilor înalte – nici nu vreau să mă închipui îmbrăcat în zale încercând să urc pe acele ziduri. :)

Cam asta e vizita la Cetatea Râșnov; deschiderea parcului tematic de dedicat dinozaurilor (vezi impresii) a creat un aflux consistent de turiști benefic ambelor obiective. Ar trebui să existe mai multe plăcuțe informative prin cetate, ar fi bine să se restaureze casele avariate, ar trebui amenajate mai bine cărările/ulițele din interiorul fortificației, ar trebui…. mai sunt destule de făcut. Dacă nu ați văzut Cetatea Râșnov încă, vă recomand o vizită la acest „cuib de vulturi”.


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 23.09.15 22:22:06
Validat / Publicat: 24.09.15 08:14:25
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în RÂȘNOV.

VIZUALIZĂRI: 1662 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Cetatea Râșnov - de strajă pe înălțimi.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28550 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

tata123 🔱 [03.03.20 13:37:45] »

@all: Începând cu luna februarie 2020 Cetatea Râșnov este închisă timp de doi ani pentru lucrări de consolidare și reabilitare. Proiectul prevede refacerea și consolidarea zidurilor, reconstruirea totală sau parțială a unor turnuri, refacerea unei porți de acces, reconstrucția a două căsuțe, demolarea construcțiilor ilegale.

Important monument istoric și obiectiv turistic, Cetatea Râșnov atrăgea zeci de mii de vizitatori anual (în 2018 au fost aproximativ 450.000 de turiști).

Să fie într-un ceas bun!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱 [27.04.21 11:28:25] »

@tata123Atenție: Cetatea este închisă, lucrările de restaurare durează până prin 2022. Citesc multe comentarii pe Internet de la călători supărați că au găsit fortificația închisă (se poate „vizita” doar exteriorul) - este un exemplu de documentare insuficientă înainte de o excursie. Informația actualizată conduce către o călătorie reușită.

Citesc pe pagina FB dedicată cetății (pe FB) despre lucrările de consolidare a zidurilor, instalare utilități, reparare acoperișuri, demolare construcții ilegale, amenajarea unui muzeu.

Cetatea Râșnov merită o valorificare avansată, vizitatorii fiind beneficiarii reali al acestui proiect de restaurare. Să auzim numai de bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂCetatea Râșnov:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.073535919189453 sec
    ecranul dvs: 1 x 1