ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.12.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Călăraşi
ÎNSCRIS: 12.09.15
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
MAR-2015
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 8 MIN

    Orvieto sau unde se avânta vulturii

    TIPĂREȘTE

    Şi pentru că am vrut s-o sărbătoresc cu se cuvine pe Şefa mea cea de toate zilele, cu ocazia zilei pe care am aşteptat-o nerăbdator (să treacă), adică 8 Martie, am hotărât s-o scot la plimbare, la Perugia. Low-cost, că n-am aflat să-mi fi mărit patronul salariul. Deci cumpăr bilete de avion de la firma al cărei nume nu-l spun, dar are uneori bilete foarte ieftine, are culorile roz-mov, este din Ungaria şi are cele mai frumoase însoțitoare. Cazarea am găsit-o prin deja celebrul book...com, la un hotel mic, curat, ieftin şi cu personal cumsecade. Dacă îmi ieşeau pozele din interior făceam şi-un review despre el.

    Problemele au apărut când am căutat mijloace de transport. Vroiam sa văd Perugia, Orvieto, Assisi, Cortona, Arezzo şi ce s-o mai putea, în trei zile. O adevărată provocare. Şi provocare a fost căci a trebuit să închiriez o maşină, iar talentul meu de şofer nu s-a afirmat încă. Interesant a fost că după ce am plătit pentru maşină am găsit un site al cărui nume era "Nu închiriați de la... firma de unde tocmai primisem confirmare de închiriere". Încurajant. Ca să n-o mai lungesc, că poate vin copii sau nepoții de la şcoală şi trebuie să mănânce, prima zi de "lucru" cu nou procuratul Citroen... (nu ştiu de care, dar nu cred să existe un model şi mai mic), a fost un "lung" drum de la aeroport la hotel. Simplu? Aşa am crezut şi eu.

    Aventura la volan a început abia a doua zi, când pornirăm de la hotel, eu în față cu volanul, Şefa cu Google Map-ul, şi începe "înainte 100 metri", "am zis 100 şi tu ai făcut 200", "la stânga", "la cealaltă stângă". Profit de ocazie şi mulțumesc domnului cu TIR-ul albastru şi număr de Slovenia că m-a lăsat să mă gândesc dacă să ies pe la Peco sau s-o țin înainte. Ca altfel îmi făcea Citroenul alb-albastru, şi Şefa pusese cardul de credit la bătaie.

    Drumul ales spre Orvieto era frumos, fără taxe de autostradă şi mai ales uşor. Doar prăpăstii, curbe fără vizibilitate, în rest superb, că Şefa zicea mereu "uite ce splendid se vede acolo sus, lasă fii atent la ăla cu Opelu'" sau "îl mai depăşeşti pe ăla cu Fiatu' 500 sau aştepți să i se termine benzina".

    Dar am ajuns cu bine în Orvieto şi cum citisem pe AFA că există o parcare gratis lângă telecabină am parcat şi eu după ce am intrat în oraş. Adunându-mi toate cuvintele pe care mi le aminteam în italiană am ieşit din maşină să întreb un binevoitor unde este telecabina, doar ştiti "eşti bărbat, du-te şi întreabă". Un signore, bine îmbrăcat, cu cravata asortată cu Jeep-ul (şi pe aici sunt foarte, foarte puține maşini de genul acesta), m-a informat că parcarea este gratis, dar pentru a urca în oraş trebuie să merg ceva mai departe, unde este altă parcare, şi aici a intrat în amănunte, prima la stânga, a treia la dreapta, şi am pierdut şirul cu traducerea. Importantă rămâne bunavoința omului, deşi avea Jeep, şi faptul că am găsit până la urmă parcarea, şi după ce m-am plimbat prin ea zece minute, s-a hotărât un moşulică să-şi ia rabla şi să lase locul de parcare liber pentru turiştii din România.

    Telecabina din Orvieto nu este chiar ceea ce cunoaştem noi, adică cea spre Babele de exemplu. Este mai apropiată de cea din Budapesta, cu care urci la castel, la Muzeul de artă. Totuşi, n-aş fi vrut să fac drumul pe jos, aşa că nu mai cârcotesc.

    Am ajuns repede în Piazza Cahen şi de aici am luat-o încet pe jos pe Corso Cavour către Dom. Pentru standardele din Orvieto strada era lată, şi cum soarele începuse să încălzească, o mulțime de obloane erau date în lături. Casele vechi, lipite una de alta, arătau ca acum două sute de ani, doar cablurile fixate frumos pe pereți şi maşinile de marfa amintindu-ne că suntem într-un veac nou.

    La intersecția cu Via Belisario, găsim biserica Santa Maria dei Servi, având cu o înfățişare oarecum neobişnuită pentru Orvieto. Recent restaurată, biserica nu avea acel aer vechi dat de utilizarea pietrei netencuite, atât de întâlnit în Italia. Fațada fusese adăugată pe la mijlocul anilor 1800, într-un stil neo-clasic, deşi vechea mânăstire de care aparține este din sec. al XIII-lea.

    Magazine multe, aşa că n-am avut probleme în a găsi cărți poştale, iar Şefa s-a lipit de unul specializat în lavandă. A cumpărat săpun, săculețe aromate, şervețele, şi a trebuit să-i reamintesc că maşina o avem doar până la aeroportul Perugia, nu până acasă.

    Cum vroiam să ajungem la Dom, am luat-o pe o straduță mai strâmtă, cu ghivece uriaşe aşevate lângă pereți, cu boutiquri care-şi expuneau marfa afară, cu plante agățatoare. Sincer mi s-a părut cea mai frumoasă stradă din tot oraşul, cu multă verdeață şi flori, deşi era doar un început de martie. Un magazin expunea poşete în colori pastelate, cu desene atrăgătoare, un altul prezenta artă, tablouri mai mici sau mai mari, în general peisaje, iar un tip în vârstă ne-a invitat în micul său lăcaş să alegem eşarfe.

    Şi din shop în magazin, din boutique în negozio, am ajuns şi la Dom. Impunător, dar departe de sobrietatea Domului din Koln, de exemplu. Cu mozaicurile sale aurii, în care personajele sunt îmbrăcate în culori vii, are acel aer pitoresc, vesel, care face diferența dintre un italian şi un neamț. Construit în sec. al XIV-lea, ca urmare a dorinței papei Urban IV de a crea un cămin adecvat pentru a găzdui Veşmântul din Bolsena, Domul din Orvieto este oarecum similar cu cel din Siena, având acelaşi stil numit Gotic sienez. Ce m-a impresionat cel mai mult a fost fără îndoială fațada, cu sculpturi, basoreliefuri, mozaicuri şi o mare fereastră rotundă, toate create cu delicatețea dantelăriior specifice artei gotice. Chiar şi acum, când mă uit la imaginea mărită a fațadei îmi aduc aminte ce sentiment de satisfacție am avut că pot sa admir asemenea capodoperă pe viu, de aproape.

    În interior, construcția arată suplă, avântată spre cer, pereții fiind pictați într-o alternanță de dungi orizontale alb-gri, care mai atenuează efectul de înălțime. Nu am putut să văd veşmântul miracolului din Bolsena, relicvariul fiind închis. În schimb am mers să văd Capela Madonnei di San Brizio, pictată cu ceea ce este considerată cea mai importantă şi mai interesantă operă a lui Luca Signorelli, o serie de fresce ilustrând Apocalipsa şi Judecata de Apoi. În cea intitulată Predica Anticristului, în mijlocul mulțimii adunate să-l asculte, sunt pictați Raphael, Dante, Boccaccio, Petrarca, Cesare Borgia, dar şi chiar autorul lucrării, Luca Signorelli. Să fie o recunoaştere a căderii în păcat? În Pieta, conform lui Giorgio Vasari, artist şi poate primul istoric de artă, Signorelli a pictat pe Isus cu chipul fiului său Antonio, răpus de ciumă în perioada execuției frescelor la Orvieto, şi poate de aceea durerea care răzbate de pe chipurile personajelor este atât de reală. Mai multe informații găsiți şi pe Wikipedia.

    Şefei i-a plăcut atât de mult Domul că vroia să-l ia acasă, zicea că n-are niciunul, şi pe cel de la Siena n-au lăsat-o să-l ia. Aşa că am dus-o pe la magazinele de suveniruri din piața domului. Să amintesc câte kilograme aveau geamantanele la întoarcere? Dar ieşise soarele şi era atât cald că am stat în tricou. Am mers apoi la o terasă şi ne-am luat espresso, din acela adevărat, italian. Am luat şi ceva de mâncare, evident tradițional. Mi-ar fi plăcut să degust un pahar de vin alb de Orvieto, căci şi Signorelli a inclus vinul în contractul cu catedrala (actul există si acum). În cele din urmă vinul l-am luat la pachet, căci vroiam şi eu un suvenir.

    Am continuat spre Palazzo del Capitano del Popolo, clădire realizată după părerea mea în stilul romanic (părere de amator, aveți milă), începută prin sec. al XIII-lea, dar modificată de mai multe ori în următoarele secole, dar fără a i se atenua masivitatea.

    Ne-am întors pe alte straduțe, mergând mai mult după inspirație, căci îmi uitasem busola acasă. Înainte de a părăsi Orvieto am mers să vedem Fortezza dell'Albornoz, şi era s-o las pe Şefa acolo, că plecase pe metereze să fotografieze prăpăstiile şi nu mai avea de gând să termine. N-am mai intrat şi la puțul San Patrizio şi nici labirintul subteran nu l-am vizitat, căci vroiam să ajungem la Assisi.

    Pot să spun că iubesc acest oraş cocoțat pe vârful unei stânci, cu aglomerația lui de case, cu străzile înguste pe care soarele nu izbuteşte niciodată să pătrundă pe deplin, cu micile boutique-uri cu marfă pestriță, cu oameni prietenoşi şi mai ales cu acel strălucitor dom. Nu-mi place să dau sfaturi, fiecare putând greşi şi singur, dar nu mă pot abține să vă spun: vizitați Orvieto.

    Să aveți un drum frumos în față.


    [fb]
    ---
    Trimis de Radu Tudoran in 16.12.15 19:34:42
    Validat / Publicat: 16.12.15 21:26:46
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.

    VIZUALIZĂRI: 2245 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Radu Tudoran); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P19 Orvieto arata ca o fortareata naturala
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29000 PMA (din 33 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    5 ecouri scrise, până acum

    webmasterX
    [16.12.15 21:25:20]
    »

    Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Orvieto şi împrejurimile, ORVIETO" (deja existentă pe sait)

    Dan-Ioan
    [17.12.15 14:18:51]
    »

    @Radu Tudoran -

    Nu mă interesa Orvieto (ce putea să însemne pe lângă Perugia, Assisi, Cortona… pe care le fumasem déjà de câțiva ani!). Dar numele autorului imi rezona pozitiv în amintiri, așa că din inbox am dat clik direct pe Radu Tudoran. New entry în septembrie, dar ce ascensiune... ! Din curiozitate, am început să citesc. După primele rânduri am înțeles de unde vine succesul. Sedus de umorul și autoironia autorului, am grăbit cititul din nerăbdarea de a afla aventurile eroilor, concomitent cu nerăbdarea de a-mi exercita dreptul la vot.

    Din păcate n-am decât un vot de dat, dar felicitările sunt multe, mult mai multe! M-au interesat informațiile turistice (OK!) și detaliile enciclopedice (tot mai la modă pe AFA, în ultima vreme), dar cel mai mult m-a bucurat povestea. De-acum mă interesează și Orvieto.

    Intru și pe celelalte reviewuri, le votez pe toate și apoi le citesc în tihnă pe fiecare.

    P.S. Se constată că talentul se transmite nominal

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Radu TudoranAUTOR REVIEW
    [17.12.15 15:03:18]
    »

    @Dan-Ioan - Maestre sunteti prea generos. Orvieto mi-a ramas in suflet, poate mai mult decat Perugia, Assisi sau Cortona.

    abancor
    [18.12.15 13:23:13]
    »

    Frumos! Foarte frumos! Am văzut și eu Orvieto astă vară. De pe autostradă, mergînd dinspre Florența spre Roma.

    Acum vreo 20 de ani, niște amici care avuseseră norocul să vadă destul de mult din Italia, o descriau astfel: „pe fiecare vîrf de deal e un castel sau un oraș”. Cam aveau dreptate, așa că drumul meu de astă vară a fost presărat de indicații și exclamații periodice: „uite sus!, uite acolo!, oau!, ce oraș e ăla?, Monteriggioni!, scrie pe indicator!, n-am auzit în viața mea de el etc. ”.

    Ca să văd măcar o parte din minunățiile astea, trebuie să mai planific cîteva vacanțe în Italia.

    Pînă atunci, mă delectez cu pozele din dreapta și cu povestiri ca cea de mai sus.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Radu TudoranAUTOR REVIEW
    [18.12.15 13:39:38]
    »

    @abancor - Cred ca-ti trebuie o viata de om sa le vezi pe aproape toate. Si un castig serios la Loto. Tocmai mi-a venit o idee . Caci mai am foarte multe de vizitat, si patronul (turist mare) a uitat si anul acesta sa-mi mareasca salariul

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Dan-Ioan, Radu Tudoran
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Orvieto şi împrejurimile:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061144113540649 sec
    ecranul dvs: 1 x 1