GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Cazaţi la Olderfjord Hotel - Russenes, în noaptea de 21 spre 22 iulie 2013 am dormit puţin din două motive. Mai întâi pentru că am întârziat mult la Nordkapp pentru a vedea şi a ne bucura de Lumina de la miezul nopţii în cel mai nordic punct al continentului, apoi din cauză că lumina nopţii de iulie norvegian ne bătea în geam în ciuda draperiilor trase până la refuz.
Călătoria noastră către nord luase sfârşit, dar în zilele următoare vom continua pe coasta nord-vestică, de-a lungul fiordurilor, prin munţi spectaculoşi, spre alte şi alte locuri fascinante, îndreptându-ne încet, încet, spre sud.
În peninsula Sennalandet cu stânci golaşe, cenuşii, bătute de vânturi, am oprit la periferia sudică a orăşelului Alta, cel mai nordic orăşel din lume cu mai mult de 10000 de locuitori. Aici au fost descoperite în 1973 mii de gravuri rupestre reprezentând animale (reni, elani, urşi, păsări, peşti), obiecte (plase de pecuit, bărci, suliţe) şi chiar fiinţe umane. Arta rupestră de la Alta - inclusă pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO în anul 2005 - înglobează cel mai mare număr de gravuri de acest gen din întreaga zonă de nord a Europei. Ele sunt grupate în patru locuri diferite şi se spune că însumează nu mai puţin de 5000 de figuri. Într-unul dintre aceste locuri am oprit şi noi.
Muzeul Alta este deschis în perioada de vară (iunie - august) zilnic, între orele 8-17, iar în restul anului după un program schimbător. O dată cu plata taxei de intrare (75 NOK/persoană), se primeşte o bulină colorată, identificator de grup, pe care turistul trebuie s-o prindă în piept, la vedere. Chiar înainte de a intra în muzeu am sesizat existenţa acestor buline. Le-am văzut abandonate de vizitatorii anteriori, lipite din abundenţă pe stâlpi, pe coşurile de gunoi şi chiar pe coloanele de marmură care marchează intrarea.
Complexul muzeal include şi un restaurant cu terasă, toalete, precum şi un magazin cu suveniruri pe lângă care treci înainte de a intra în parcul arheologic. Nu chiar toate figurile încrustate în piatră sunt accesibile publicului vizitator, platforme de lemn cu balustradă limitând şi dirijând totodată deplasarea.
Ceea ce trebuie să se ştie este că majoritatea gravurilor la care au acces vizitatorii sunt pictate (vopsite) cu roşu-portocaliu pentru a fi evidenţiate. Cele fără pictură, unele mai dificil de observat, sunt de fapt cele originale. Majoritatea acestor figuri cu o vechime, după afirmaţiile specialiştilor, de 2000 - 6000 de ani, nu sunt prea mari (au 20-40 cm). Cercetătorii presupun că ele au fost făcute de locuitorii aşezărilor din jurul Altafjord care se întâlneau aici pentru ritualuri, pentru schimburi de mărfuri sau doar pentru socializare.
De-a lungul spectaculosului Lyngenfjord, pe lângă dealuri line, înverzite, pe care pasc cirezi de reni, am continuat - privind culmile îndepărtate înalte, golaşe, albite încă de zăpadă - pe drumul european E6 care şerpuieşte la aprox. 450 m altitudine (v-am spus că ghida avea un altimetru şi ne bombarda cu cifre!). Trecând pe lângă lacuri glaciare formate din topirea zăpezilor de pe versanţi, pe drumul mărginit de flori albe şi roz, necunoscute, rareori vedeam câte o maşină. Cel mai adesea întâlneam motociclete, câte două, câte trei sau chiar în grupuri mai mari.
Turmele de reni - nu ştiu dacă sălbatici sau domestici - erau mari, cele mai mari pe care le-am văzut în întreg periplul scandinav. O dată am numărat până la 100 de exemplare şi m-am lăsat păgubaşă. Tânărul nostru şofer (nu v-am spus că am avut doi şoferi, tată şi fiu?) oprea uneori autocarul pentru a ne facilita fotografierea. Cu un scurt claxon făcea ca animalele să tresară ridicând capul, iar noi, îngramădiţi la geamuri, pozam în neştire.
La Gildetun, un popas turistic situat pe muntele Kvænangsfjellet, lângă şosea, în izolare, dar cu o vedere splendidă spre insulele fiordului, am oprit şi noi pentru masa de prânz.
Într-o cabană de lemn ornamentată cu multe animale şi păsări împăiate, restaurantul oferă gustări rapide, băuturi şi deserturi. Pot să vă spun că eu nu am luat masa aici, m-am mulţumit doar cu o prăjitură foarte bună (40 NOK) şi mi-am suplimentat rezervele de hrană pentru traseu cu încă un sandwich. Căsuţele acoperite cu iarbă, fiecare cu nume înscris pe frontispiciu, precum şi cabana cu mai multe camere, mi-au plăcut foarte mult. Nu ştiu ce confort oferă, dar - în această izolare - sunt sigură că sunt de preferat dormitului în maşină sau în cort. Am aflat că din cauza climei aspre popasul turistic Gildetun este închis în timpul iernii. Restaurantul se deschide la 17 mai - ziua naţională a Norvegiei, funcţionând doar duminica până la începutul sezonului propriu-zis (1 iunie - 20 august) când se oferă şi cazare.
După două transferuri cu ferry-boatul, unul de 40 de minute (de la Olderdalen la Lingseidet, traversând Lyngenfjord) şi - după numai 22 km parcurşi pe uscat - un altul de 20 de minute (de la Breivikeldet la Svensby, prin Marea Norvegiei), în după-amiaza zilei de 22 iulie 2013 am ajuns la Tromsø.
Tromsø, cel mai mare oraş norvegian din regiunea Cercului Arctic, aşezat pe insulele Tromsøya şi Kvaløya, este supranumit "Poarta spre Arctica", "Oraşul Oceanului Arctic", dar şi "Parisul Nordului". Ultima denumire se pare că datează din sec. XVIII când comercianţii au început să aducă noutăţile sofisticate ale modei pariziene prezentându-le soţiilor negustorilor înstăriţi de aici.
Turul de oraş planificat a început cu o oprire la Catedrala Oceanului Arctic, cel mai faimos reper din Tromsø. Cu toate că ne încadram în programul de funcţionare (iunie - august, orele 10-20) am găsit edificiul închis. Mărturisesc faptul că n-am regretat nici un pic. Glumind, pot spune că am economisit şi timpul şi taxa de intrare. Catedrala Oceanului Arctic este o clădire relativ nouă (terminată în 1965), cu o arhitectură deosebită, situată în centrul oraşului. Prin geamurile mari am văzut vitraliul uriaş care acoperă întreg peretele estic, cel care face faima acestui edificiu. Ca lăcaş de cult pot spune că nu mi-a stârnit nici o emoţie. Ca realizare artistică, da, merită admirată!
Nu departe se află adevărata catedrală a oraşului. Domkirke, una dintre cele mai mari biserici de lemn din ţară (terminată în 1861), înlocuieşte prima biserică înălţată pe insula Tromsøya (sec. XIII), multă vreme cea mai nordică biserică din lume.
În centrul oraşului Tromsø, casele vechi de secole, din lemn, specifice nordului norvegian, au fost conservate şi dăinuie într-o fericită alăturare cu edificiile moderne.
Nici un vizitator al oraşului nu trebuie să rateze Polarmuseet - Muzeul Polar. Situat în portul vechi, muzeul prezintă Tromsø ca pe un centru de vânătoare şi un punct de plecare în expediţiile arctice.
Un monument dedicat lui Helmer Hanssen, aflat în faţa muzeului, îl înfăţişeză pe renumitul explorator norvegian care a atins şi Polul Sud, în fruntea unei expediţii, conducând o sanie trasă de câini. O ambarcaţiune veche, protejată de o construcţie din sticlă, ca şi Polaria şi acvariul de aici, sunt alte puncte de atracţie în Tromsø.
La Clarion Hotel Bryggen - Tromsø, aproape de port şi de toate aceste obiective, am fost şi noi cazaţi o noapte.
A doua zi, din nou la drum!
De la Tromsø coborâm de-a lungul fiordului Balsfjord până la Nordkjosbotn. În lungul drumului am văzut maşini cu rulote parcate în campinguri, alături de căsuţe de vacanţă. Hytte - denumirea pentru casele de vacanţă tipic norvegiene - sunt un fel de cabane sau de colibe acoperite cu iarbă, dar care au tot confortul în interior.
Nordkjosbotn, situat la aprox. 70 km de Tromsø, este răscrucea a două autostrăzi importante ale Norvegiei. Aici părăsim drumul europen E8 şi ne angajăm pe E6 pentru că intenţionăm să ajungem la Harstad.
Străbatem peisajele dramatice din vecinătatea insulei Senja, a doua insulă ca mărime din Norvegia, cu munţi abrupţi şi stâncoşi care parcă răsar din mare, cu fiorduri şi mici sate de pescari, o insulă care are câte puţin din toate formele de relief ale Norvegiei, de aceea este denumită şi mica Norvegie.
Harstad, destinaţia finală a zilei, este un oraş situat pe mai multe insule şi insuliţe, cea mai mare parte pe Hinnøya, cea mai întinsă insulă de pe coasta Norvegiei. Flancat de Andfjorden la vest şi Vågsfjorden la est, oraşul este un important port. Am aflat că Harstad este portul de origine ale celei mai vechi goelete din lume, "Anna Rogde", considerată regina navigaţiei norvegiene.
La Clarion Collection Hotel Arcticus - Harstad am fost cazaţi pentru încă o noapte. N-am făcut un tur propriu-zis al oraşului, ci numai o plimbare pe străduţele din preajma hotelului şi în port, admirând munţii din zare şi ambarcaţiunile care se apropiau de ţărm, apoi ne-am retras în camere pentru odihnă. Ne pregăteam să explorăm - a doua zi - Arhipelagul Lofoten, mirifica lume de ape şi stânci de pe coasta vestică a Norvegiei.
Trimis de iulianic in 05.12.13 19:03:28
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ȚĂRILE SCANDINAVE.
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Imi inchipui cat de frumos ar fi fost peisajul din P14 daca ar fi fost soare. Oricum este frumos, creeaza o stare de calm si liniste.
@All: Tot la Muzeul Alta, la punctul de informare turistică, am găsit un pliant din care am aflat că prin apropiere de Alta trece "Arcul Geodezic Struve", primul obiectiv ştiinţific înclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO (2005).
Meridianul Struve, măsurat pe o distanţă de mai bine de 2800 km, porneşte de la Oceanul Arctic (Fuglenes - Hammerfest) şi sfârşeşte la Marea Neagră (Ismail), traversând 10 ţări.
Proiectul a fost iniţiat de Friedrich Georg Wilhelm von Struve în 1855 în scopul efectuării de măsurători pentru stabilirea cât mai exactă a formei şi dimensiunii Pământului.
De-a lungul meridianului se pot vedea punctele în care s-au făcut măsurătorile geodezice marcate prin obeliscuri, cruci de fier, mormane de pietre sau plăci comemorative. Patru dintre aceste puncte sunt pe teritoriul Norvegiei, al doilea chiar lângă Alta, la 69° 56' 19" latitudine nordică şi 23° 21' 37" longitudine estică.
Nu ştiu de ce nu ne-a fost semnalat acest obiectiv (mai mult ştiinţific decât turistic). Poate că era greu de ajuns acolo, poate că n-ar fi prezentat înteres pentru mulţi dintre noi, dar cel puţin ca o noutate, ca o diversitate în categoria de obiective înscrise pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, cred că Arcul Geodezic Struve trebuie menţionat. De aceea, chiar dacă eu nu am fost acolo, îi semnalez prezenţa, iar dacă cineva va ajunge şi acolo, aştept cu nerăbdare impresii.
Buna ziua,
Articolul mi-a placut foarte mult. Multumim.
M-ar interesa cum este in general vremea vara, iulie - august, cand ploua tine mult sau sunt ploi "trecatoare"?
Intentionam sa plecam cu masina, dar nu-i placut sa te ploua chiar toata ziua. Baiatul nostru a fost o saptamana la oslo.
Va multumesc.
@serbanpatrascu: Mulţumesc pentru aprecieri!
În ţările nordice, vara, în iulie - august, este mai rece decât la noi, dar este plăcut. Se merge la tricou, dar în nordul extrem poate fi foarte frig. De exemplu la Russenes (la 140 km de Nord Kapp), noi am prins în iulie anul trecut o temperatură de 7 grade, iar la Nord Kapp numai 3 grade şi bătea un vânt tăios.
Ploile nu ţin chiar toată ziua, sunt trecătoare, dar nu ca cele de vară de pe la noi. Sunt mai mohorâte şi mai uricioase, mai ales cele din nord care lasă în urma lor ceaţă şi nori joşi. Nu trebuie să vă lipsească, pe lângă hainele groase, umbrela sau şi mai bine pelerina de ploaie. Pelerine se găsesc şi acolo la tot pasul, dar - bineînţeles - sunt mai scumpe decât la noi.
Vă doresc o călătorie frumoasă!
@serbanpatrascu:
Va multumesc pentru raspuns, imi este folositor. Va doresc numai bine si calatorii placute!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2023 Experiențe norvegiene de top — scris în 13.07.24 de BOGDAN DSN din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2023 Locuri și atracții turistice norvegiene — scris în 08.07.24 de BOGDAN DSN din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2022 Și aceasta ar fi putut fi o zi foarte frumoasă — scris în 09.10.22 de msnd din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2022 Cea mai frumoasă zi a circuitului — scris în 28.09.22 de msnd din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2022 Azi ajungem în cel mai nordic punct al excursiei — scris în 06.09.22 de msnd din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Feb.2022 Odată-n viaţă. — scris în 15.02.22 de icata24 din RUGBY - RECOMANDĂ
- Aug.2021 Opss! I did it again, o Norvegie, plină de norvegieni! — scris în 16.03.22 de scoty din RO - RECOMANDĂ