ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.02.2022
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Rugby
ÎNSCRIS: 12.05.11
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
FEB-2022
DURATA: 5 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Odată-n viaţă.

TIPĂREȘTE

Încă de cum am vizionat premiera ultimului film din seria Bond mi-a sărit în ochi şoseaua pe care s-au filmat unele scene.

De câţiva ani am această pasiune, să conduc prin locuri catalogate ca "scenice", poate datorită faptului că am apucat a conduce prin nenumărate astfel de locuri în Elveţia sau Austria, plus bineînţeles Transfăgărăşanul la noi.

Ajuns acasă după film am inspectat ce şi cum cu celebra şosea, votată în anumite topuri de specialitate ani la rând ca cea mai cea din lume.

Folosind Google, am aflat destule despre, de unde pleacă, unde se termină, şi alte chestii edificatoare.

Pe anumite forumuri de discuţii se oferă posibilităţi de a ajunge la şoseaua respectivă, aflată pe latura vestică a Norvegiei.

Cel mai indicat este de zburat pe unul dintre cele trei aeroporturi din zonă, bine, mă refer la doar câteva zeci sau o sută şi de kilometri distanţă.

Alesund, Molde sau Kristiansund.

Pe oricare dintre acestea sunt zboruri internaţionale sau, ceea ce ar fi trebuit să fac şi eu, cel care am aterizat pe Oslo, să iau o cursă internă Oslo- unul din cele trei.

Având cinci zile la dispoziţie, noi am decis să zburăm la Oslo, de acolo să închiriem maşină, apoi să conducem spre Nord.

Ideea în sine nu e rea, dar, puţin recomandată pe timp de iarnă.

Ori noi am prins o iarnă din acelea adevărate, în cele câteva zile petrecute acolo.

Deşi între Oslo şi Molde, locaţia unde am decis să stabilim baza pentru asaltul final asupra obiectivului sunt doar 500 de Km, nu am reuşit să-i parcurgem într-un go.

Bine, am fi putut dar, nu se merită.

La ora patru jumate cinci se întunecă, zăpada acoperă şoseaua, semnele de demarcaţie nu prea se mai văd, şi te ghidezi mai mult după luminile celor din sens opus.

Am condus deci doar până la Dovre, intenţia iniţială a fost să oprim la Lillehamer dar era prea aproape de Oslo.

Acum, păcat mi-ar fi să spun că am luat o decizie eronată în a conduce în loc de a zbura. Practic, cum te apropii de partea finală a drumului, conduci prin locuri de vis.

În Norvegia, porţiunea de autostradă cu două benzi a durat cam 100 km, apoi doar o singură bandă.

Limita maximă de viteză este 90 km-oră, dar spre nord se reduce la 80, cu porţiuni unde scade succesiv până la 40 chiar.

Să spun că TOATĂ lumea respecta limita de viteză.

Am stat aşadar cazaţi o noapte la un motel la şosea, la Dovre, în ceea ce am înţeles că vara este o locaţie full, cu loc de camping. Am fost singurii oaspeţi, şi era deschis deoarece gazdele locuiau acolo. Am fost întrebaţi când am făcut check inul la ce oră vrem micul dejun, menţionându-ni-se că va trebui să respectăm ora căci, proprietarul se va trezi special spre a ne face nouă pârtie.

Într-adevăr, dimineaţa părea că suntem într-un basm, o feerie albă, desigur, nu prea încurajatoare când mai ai de condus aproape 200 de kilometri.

În Norvegia autostrada se plăteşte gen pay as you go, cu indicaţii clare de unde plăteşti şi cât costă.

Totul, cel puţin la maşinile închiriate, se face electronic, inclusiv trecerile cu feribotul, adică ţi se scanează numărul, plata se face din suma de bani oprită de către operatorul de la care ai luat bibiul pe cardul de credit.

Dus/întors Oslo/Molde am dat cam 75 de Euro, plus desigur benzina aferentă.

Am ales Molde în loc de Alesund dintr-un singur motiv.

Hotelul Scandic Seilet. Când am văzut unde e, ce vederi are, am intrat şi luat camera pentru două nopţi, cameră dublă superioară cu balcon.

În Norvegia este foarte indicat să iei hotel cu mic dejun inclus. Am trimis apoi un mesaj hotelului în care le-am explicat alea alea, incluzând că este o excursie ocazionată de sărbătorirea aniversării căsătoriei noastre.

Aşa că, ajungând acolo şi în zi de Duminică, zi destul de "slabă" dpdv hotelier, cu bucurie mare am aflat că ne-au făcut dragii de ei un free upgrade la Molden Suite, un mic apartament practic, aflat la etajul 13. Când am prospectat ce am putea face în Molde, cel mai des şi pe locul unu apărea vizionarea celor 222 de vârfuri de munţi/fiorduri din lanţul muntos.

Well, bucuria ochiului de pe balconul nostru tati.

Adică nu-ţi venea să mai ieşi din cameră.

A doua zi am condus spre destinaţia finală.

Acum, dacă pui pe Google Kristiansund cu plecare din Molde, vei fi luat pe ruta mai rapidă, desigur, fcţie de setări, dar vei rata Atlantic Ocean Road.

Am pus aşadar Vevang, dar ideal este să urmăreşi ruta 64.

Experienţa este unică odată ajuns acolo.

Am parcat, făcut poze, fiind rece eram cam singurii de pe acolo.

Citisem chiar că, pe lângă că este una dintre cele mai pitoreşti şosele din lume, este şi una dintre cele mai primejdioase, datorită vremii impredictibile şi a vânturilor care pot produce valuri care eventual se sparg de podurile pe care le traversezi tu cu maşina.

Din fericire, deşi rece, nu am avut parte de aşa ceva.

Am făcut o tură dus, una întors, deh, fomist tati, apoi am dat bătaie spre Kristiansund.

La intrarea în oraş am trecut printr-unul dintre cele mai lungi tuneluri subacvatice, 5.7 kilometri, aflat la o adâncime de 250 de metri sub apele oceanului, lucru ce l-a făcut de top ani buni. Construit în DOAR trei ani tati!

La Kristiansund am servit masa la un restaurant, căscat geana niţel, şi revenit spre Molde la hotel, de data aceasta alegând cealaltă rută. Pe la 16 :30, la doar vreo 50 de kilometri de Molde, vremea s-a zburlit deodată, un crivăţ cu fulguială de nu vedeai la 50 de metri în faţă tati.

Dar am ajuns cu bine.

Dacă în seara cazării la hotel am stat mai mult pe balcon la poze şi căscat ochii, acum tati... cu greu puteam deschide uşa balconului. Believe it or not, am sunat la recepţie şi am întrebat dacă... e totul OK, pe ăia i-a cam pufnit râsul gen, welcome to Norway iarna tati.

A doua zi, mic dejun şi la drum.

La fel, sperasem să o trag până la Oslo, dar am renunţat, ninsoarea abundentă ne-a prins la vreo 30 de kilometri de Lillehamer, aşa că am intrat şi cazat o noapte acolo.

Confirm, dacă mai era nevoie, că Norvegia este una dintre cele mai scumpe ţări din Europa, ba chiar cea mai scumpă dpmdv.

Dar, Atlantic Ocean Road, un vis al meu din "bucket list" realizat.

Oricine are de gând şi doreşte info, cu cea mai mare plăcere.


[fb]
---
Trimis de icata24 in 15.02.22 21:27:59
Validat / Publicat: 15.02.22 23:58:52
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în ȚĂRILE SCANDINAVE

VIZUALIZĂRI: 1161 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (icata24); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Pe acolo pe drum
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 36650 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[15.02.22 23:58:08]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Norvegia, #CĂLĂTORII - NORVEGIA" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

MarinaCoPHONE
[16.02.22 10:00:25]
»

@icata24: foarte frumoasă zona, iar pozele seara, de pe balcon îți taie respirația.

elenaadinaPHONE
[16.02.22 16:58:53]
»

Uau, cum se vad munții cu zăpadă!

Norvegia intr-o altă perspectivă!

Felicitări pentru experienta deosebita! ????

icata24AUTOR REVIEW
[16.02.22 20:36:46]
»

@elenaadina: Mulţumim!

mprofeanuPHONE
[16.02.22 20:42:59]
»

@icata24: Superb totul! Curajoși și ați reușit pe așa vreme! Dar ce poze frumoase și ce amintiri!

AndoxPHONE
[16.02.22 21:29:43]
»

Poza aia cu podul de zici ca-i trambulina e bestiala!!

Paharul e gol. E doar reclama la Beluga?? ????????

icata24AUTOR REVIEW
[16.02.22 21:46:44]
»

@Andox: Sigur, e reclamă! Treaba e că, chiar înainte de acea poză, am luat o trântă de numa numa, alunecând pe rampa pentru cărucioare cu rotile, acoperită desigur cu zăpadă. Culmea, sticla a dat cu fundul de gheaţă, dar nu s-a spart.

mishu
[18.02.22 22:18:51]
»

WOW! Normal ca am vazut mai intai pozele s mai apoi am citit si articolul. Ce pt spune, superb, m-as teleporta acum acolo, insa am niste retineri... financiare . dar nu se stie niciodata, am sa imi setez locurile ca tinta "To do! "

Despre celebra sosea mai citisem si vazusem poze, insa stii cum e, de multe ori pozele sunt prelucrate, dar vazand pozele tale, chiar e real totul.

Ma bucur pentru alegerea facuta, felicitari si multe inainte pentru aniversare, si felicitari pentru articol, votat cu mare drag.

Yolanda
[02.03.22 21:26:21]
»

@icata24: Am parcurs acest drum al Atlanticului anul trecut in august, e o încântare. M-am bucurat sa revad aceleasi peisaje dar acum iarna, fotografiile sunt superbe.

Sper sa am timp mai mult de acum încolo sa reiau rw-urile cu circuitul în tara fiordurilor.

Ma mai uit înca o data la aceste minunate fotografii. Felicitari!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elenaadina, icata24, MarinaCo, mishu, mprofeanu, Yolanda
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Norvegia:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.077404022216797 sec
    ecranul dvs: 1 x 1