ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.03.2013
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
SEP-2010
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 7 MIN

    Napoli - frumos şi zgomotos

    TIPĂREȘTE

    Napoli, golful Napoli şi Sicilia sunt poate cele mai frumoase locuri din sudul Italiei. Sunt mai sărace decât nordul industrializat, dar mai pitoreşti şi mai bogate din punct de vedere istoric.

    În Napoli este şomaj, delicvenţă, aglomeraţie şi mult zgomot, gunoi şi circulaţie haotică, dar cu toate astea oraşul continuă să fie o mare atracţie pentru vizitatori, interesant tocmai prin ceea ce oferă el. Oraşul are o îndelungată moştenire culturală, are biserici frumoase, palate vechi, castele interesante, lucrări de artă şi peisaje marine deosebit de încântătoare.

    În seara zilei de 12 septembrie 2010, când am ajuns la Napoli, era atât de târziu, iar noi atât de obosiţi încât nu ne mai gândeam decât la odihnă. Nu ştiam unde se află Hotelul Klein Wien - cel care ne-a oferit găzduire pentru o noapte, dacă este situat în oraş sau undeva în afară. Dimineaţa, pe lumină, de la fereastra camerei de la etajul 4, am observat că marea este foarte aproape. Atat! N-am zăbovit mult în preajma hotelului. Ne-am îmbarcat în autocar şi până să ajungem în oraş, am avut de străbătut doar câţiva kilometri.

    Aproape de gară - Stazione Centrale, în Piazza Garibaldi, am făcut un scurt popas pentru primul contact real cu oraşul. Nu departe se află Stazione Circumvesuviana, locul de plecare pentru trenurile spre Pompei şi Vezuviu.

    Pentru că ne grăbeam spre port în vederea îmbarcării pentru Insula Capri, din Piazza Garibaldi am continuat tot cu autocarul pe Corso Umberto I admirând din mers Universitatea, o clădire datând din anul 1224, destul de posomorâtă, apoi Fontana di Nettuno din Piazza Bovio. De la gară şi până la Piazza Municipio, bulevardul - una dintre principalele artere din Napoli - este înţesat de autobuze, taxiuri, autoturisme, precum şi de omniprezentele motociclete şi scutere. Este suficientă o scurtă plimbare (pietonală sau motorizată) prin această zonă pentru a înţelege ce înseamnă de fapt o circulaţie haotică. În cazul nostru şoferul autocarului a fost cel care a resimţit cel mai acut stresul deplasării. Noi ne-am mulţumit privind şi ne-am bucurat când am ajuns în port. Nici aici nu este o lejeritate mai mare. De altfel tot oraşul este o aglomerare de clădiri lipite una de alta, de străduţe înguste pe care doar conducătorii auto experimentaţi se pot aventura, de oameni grăbiţi, care vorbesc tare şi gesticulează mult. Napoli se vizitează cel mai bine prin plimbări pietonale, dar asta presupune timp mai mult pentru un program mai lejer.

    Napoli, cel mai mare oraş din sudul Italiei (cu peste 8500 locuitori pe km²), situat între Vezuviu şi Campi Flegrei, o altă zonă de risc vulcanic, şi-a extins cartierele până pe versanţii muntelui bazându-se pe avertizările seismologilor, dar ignorând faptul că în caz de pericol reţeaua stradală n-ar face faţă exodului panicat. Pentru că am vorbit despre vulcan şi despre urmările dezastrului din anul 79 d. H., (vezi impresii), acum menţionez doar că distanţa până la Vezuviu nefiind prea mare (aprox. 10 km), silueta vulcanului străjuind ameninţător, poate fi văzută din multe puncte ale oraşului, inclusiv din port.

    N-am vizitat orasul în cursul dimineţii deoarece pe ordinea de zi figura mai întâi croaziera pe Insula Capri (vezi impresii), dar la întoarcere am alocat ceva timp portului aflat în golful despre care marinarii spun că este unul dintre cele mai frumoase din lume şi centrului istoric înscris în anul 1995 pe Lista patrimoniului UNESCO.

    Piazza Plebiscito (numită astfel pentru că aici s-a desfăşurat plebiscitul din 1860, când s-a hotărât includerea oraşului în regatul unit al Italiei), înconjurată de colonadele de la Chiesa di San Francesco di Paola este foarte asemănătoare cu Piazza San Pietro de la Vatican, iar biserica, o construcţie circulară sobră, aminteşte de Pantheonul din Roma.

    Palazzo Reale situat nu prea departe, mare şi roşcat, adăposteşte în nişele de pe faţadă opt statui reprezentând dinastiile conducăroare care s-au succedat începând cu anul 1139. Deşi nu l-am vizitat în interior, am aflat că palatul construit la începutul sec. XVIII a fost reşedinţă regală aproape 100 de ani, a fost modificat faţă de planurile iniţiale, a suferit distrugeri în timpul celui de-al doilea război mondial şi a fost ulterior refăcut. Palazzo Reale poate fi vizitat (zilnic, în afară de miercuri, în intervalul orar 9-20) şi cu siguranţă merită văzute comorile din interior: o sală a tronului, un mic teatru, mult mobilier şi porţelanuri de epocă.

    Lângă Palazzo Reale, pe Via San Carlo, se află Teatro San Carlo cel mai mare teatru de operă din Italia şi unul dintre cele mai frumoase din lume, despre care ni s-a spus că este împodobit cu catifea roşie şi ornamente aurite, are şase rânduri de loje şi o acustică perfectă.

    Peste drum se află Galleria Umberto foarte asemănătoare celei din Milano. Construită în 1887, galeria a fost bombardată în timpul celui de-al doilea război mondial, dar a fost refăcută. Interiorul este minunat, cu mult mozaic, cu decoraţiuni în basorelief, cu o boltă imensă de sticlă care permite şi iluminatul natural, cu magazine, cafenele şi chiar hoteluri.

    Castel Nuovo, datând din sec. XIII, masiv şi impunător, este o fortăreaţă aflată lângă port, fostă reşedinţă regală timp de peste 400 de ani. Turnurile sale circulare şi zidurile groase se văd din depărtare dominând ţărmul. Între două dintre turnurile sale, pe la jumătatea sec. XV, a fost construit un Arc de Trumf foarte frumos ornamentat, singurul arc construit la intrarea într-un castel.

    Cei pasionaţi de edificii medievale au ocazia să admire şi o altă fortăreaţă Castell dell’Ovo, situat pe un promontoriu în Golful Napoli. O legendă spune că poetul Vergilius ar fi zidit un ou în fundaţiile fortăreţei pentru a-i conferi rezistenţă. Dincolo de legendă, castelul original început în sec. XII, terminat, completat, modificat şi adăugat, a sfârşit prin a fi înlocuit în 1532 cu castelul pe care îl vedem astăzi, de formă ovală.

    În Napoli sunt multe de vizitat. Centrul istoric are atâtea castele, palate regale sau nobiliare, biserici, muzee, încât cu greu poţi aprecia cât timp este necesar pentru a le cuprinde pe toate.

    Dintre toate, cel mai mult regret că nu am vizitat două obiective: Muzeul Arheologic şi Domul.

    Museo Archeologico Nazionale di Napoli, unul dintre cele mai mari muzee din lume, era mult prea departe pentru a ajunge acolo şi pentru a-l vizita cum se cuvine în timpul avut la dispoziţie. Pentru asta sunt necesare câteva ore bune, poate chiar o zi întreagă. Muzeul găzduieşte frumoase exemplare de sculptură grecească veche, dar şi interesante obiecte decoperite la Pompei şi Herculaneum cu ocazia excavaţiilor: statui de bronz, mozaicuri, fresce, fragmente de zid şi curţi ale caselor dezgropate. De altfel, atunci când am vizitat ruinele de la Pompei, în prezentarea lui, ghidul făcea ades referire la exoponatele de la Museo Archeologico Nazionale recuperate în timpul săpăturilor.

    Pentru că are o semnificaţie aparte, dintre numeroasele biserici vechi existente în Napoli, regret că nu am ajuns la Duomo, aflat pe Via Duomo, destul de departe de ţărm. Principala biserică a oraşului, finalizată în sec. XIV, adăposteşte într-o capelă relicvele (capul) lui San Gennaro, protectorul oraşului, precum şi două mici recipiente cu sângele său. Miracolul lui San Gennaro (sângele din recipinte se lichefiază) înfăptuit de trei ori pe an - în prima sâmbătă din mai, la 19 septembrie, ziua sfântului şi la 16 decembrie, când relicvele au fost aduse de la Pozzuoli la Napoli - a stârnit şi încă mai stârneşte comentarii.

    Dintr-un documentar, am înţeles cât de important este San Gennaro şi miracolul său pentru locuitorii zonei. Ei sunt convinşi că sfântul îi ocroteşte împotriva furiei Vezuviului, vin cu credinţă şi speranţă să asiste la producerea miracolului şi mulţumesc sfântului pentru ocrotire. Dacă sângele se lichefiază, ei ştiu că vulcanul nu-i va afecta încă o perioadă.

    Nu trebuie să uităm că Napoli este locul în care s-a născut pizza. Pizza originală din Napoli nu are rival în lume pentru că este făcută cu mozzarella - o altă specialitate napolitană şi este coaptă într-un cuptor de formă conică, neapărat la foc de lemne. Şi alte produse culinare merită lăudate la Napoli, dar pizza servită aici este un adevărat ritual pe care nici un turist n-ar trebui să-l rateze.

    Am apreciat sucurile proaspete de fructe pe care le-am găsit aici (ca de altfel în toată Italia) şi îngheţata, deşi nu sunt o mare amatoare.

    Cu regretul că nu am vizitat chiar tot ceea ce aş fi vrut, dar şi cu speranţa că voi reveni într-un viitor cât mai apropiat, seara am părăsit Napoli îmbarcându-ne pentru Palermo. Urma să petrecem trei zile fascinante în Sicilia şi Malta.

    Mă opresc aici cu relatarea pentru că despre Sicilia şi Malta am scris deja (vezi impresii aici şi aici).

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de iulianic in 08.03.13 14:31:12
    Validat / Publicat: 08.03.13 15:34:03
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 3531 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Napoli - Prima imagine surprinsă de la fereastra camerei.
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 23600 PMA (din 25 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    5 ecouri scrise, până acum

    webmaster
    [08.03.13 17:07:36]
    »

    Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

    dorinakiss
    [14.08.14 21:03:51]
    »

    @iulianic: Buna seara! Doresc sa petrec un sejur in Napoli si sa vizitez Insula Capri. De aceea doresc amanunte despre cele doua locatii (cazare, tarife, transport, etc...), unde este mai bine pentru cazare, ce transport este mai rentabil din Bucuresti (autocar sau avion) si alte precizari. Cu stima, Dorin.

    iulianicAUTOR REVIEW
    [14.08.14 22:06:26]
    »

    @dorinakiss: Regret că nu vă pot fi de mare folos! Am fost în Italia acum aproape 4 ani într-un circuit organizat de o agenţie. În consecinţă, având cazarea şi transportul asigurat, nu am fost interesată de aceste amănunte atât de importante de altfel pentru cei care-şi organizează singuri vacanţa. Autocarul cu care am plecat din ţară ne lua de la hotel şi ne ducea peste tot, aşa încât nu am avut tangenţă cu legături la mijloace de transport, cu tarife, direcţii sau distanţe de parcurs.

    Pentru detalii mai actuale privind Napoli şi Capri cred că este mai indicat să adresaţi întrebări la rubrica CE-MI RECOMANDAŢI accesibilă de pe prima pagină a site-ului. Cu siguranţă veţi primi răspunsuri mai avizate, de la colegi care au fost acolo de curând, pe cont propriu.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    iulianicAUTOR REVIEW
    [19.05.15 09:40:43]
    »

    @All - Ştiaţi că pizza a fost inventată la Napoli?

    Aşa cum o cunoaştem noi, apariţia pizzei se datorează unui italian din Napoli - Raffaele Esposito - care a inventat pizza în 1889 cu prilejul unei vizite efectuate de regele Umberto I şi de regina Margherita. Ingredientele pe care le-a aşezat pe blatul de pizza au fost roşiile, busuiocul şi brânza, iar preparatul rezultat a fost numit - în cinstea reginei - Pizza Margherita.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Costi
    [19.05.15 11:32:22]
    »

    @iulianic -

    Nici pe-asta n-o știam.

    Eu știam că pizza este un produs alimentar ale cărui origini se pierd în negura timpului. Egiptenii și grecii preparau ceva asemănător, o pâine plată, cu un topping pe bază de brânză, dar și alte chestii.

    Oricum, prima referire scrisă în care apare cuvântul pizza datează din anul 997 (vezi aici), deci cu mult înainte de povestea despre Raffaele Esposito, care, se spune că a inventat pizza Margherita, în 1889, când i s-a cerut să prepare o pizza pentru regina Italiei, Margherita di Savoia.

    Unii spun că a preparat doar acest fel de pizza, alții că ar fi preparat și pizza marinara, iar alții povestesc că ar fi preparat trei feluri (cel de-al treilea nu se știe cum era preparat) cert este că acest fel, numit apoi pizza Margherita, preparat cu busuioc, mozzarella și roșii (culorile tricolorului italian: verde, alb, roșu) a fost cel preferat de regină. Pizza Margherita și pizza marinara, sunt singurele feluri de pizza napoletană recunoscute „oficial”.

    Oricum, aste e doar o poveste, fără dovezi reale (vezi aici), dar, ca orice poveste, are farmecul ei.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    dorinakiss, iulianic
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Napoli şi împrejurimile:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.08512806892395 sec
    ecranul dvs: 1 x 1