GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Am scris despre vederea superba asupra marii si a plajei pe care o aveam din balconul Hotelului Amfiteatru din Olimp.
A venit si randul descrierii plajelor in sine fiindca nu am stat tot timpul in balcon.
Eu mai fusesem la Olimp, insa doar la discoteca Amfiteatru si eventual pe dig, la o plimbare romantica, dupa discoteca... Insa niciodata nu am facut plaja in Olimp. Preferam plaja din Neptun, "la Steaguri".
Primul contact cu plaja a fost in prima zi: Unde sa mergem noi la plaja? Si dupa ce am coborat cele 88 de scari, am luat-o in dreapta. Am trecut prin fata unui restaurant urat si enorm, care era gol: Restaurant Egreta. Apoi, pe langa o vila noua, care se numea Hotel Egreta. Pe ici pe colo se vedeau niste locuri unde iti puteai intinde prosopul direct pe nisip: in fata stafilopozilor care evident blocau vederea la mare, sau in spatele sezlongurilor. Cat vedeai cu ochii: sezlonguri! 20 de Ron bucata de inchiriat. Evident, asta m-a enervat si m-am certat cu sotul meu... de parca el era de vina, saracul! Drept pentru care ne-am separat: eu am mers pe malul marii, descult. Era nisip, dar pe ici pe colo si scoici sparte. Am mers asa pana in dreptul unei terase cu autoservire. Parca "Meduza" ii zicea... Nu stiu de ce nu am fost atenta, si doar am mancat acolo de vreo cateva ori, fiindca se manca binisor.
Apoi am urcat niste scari pana la promenada de pe faleza, unde erau niste banci si lumea se aseza ca sa vada marea superba. Nu si noi, fiindca nu am avut noroc sa prindem o banca libera. Era una libera:... eu am grabit pasul ca sa prind banca libera, insa tinerica din sensul opus a fost mai iute de picior, a alergat, efectiv, cand si-a dat seama ce intentii aveam eu si cu sotul meu, doi oameni sculati de dimineata, plimbati cu trenul de la Bucuresti, obositi de la tarait trolere de la Halta Neptun pana la hotel... dar ea, tinerica, nu avea de unde sa stie, Si era dreptul ei sa stea pe banca. Ne-am dus si noi mai incolo si pana la urma ne-am asezat pe niste scari care coborau de undeva unde se afla o portita si scria: "Trecerea interzisa". Am crezut ca era domeniul lui Ceausescu, insa altadata, cand ne-am dus pe Aleea Scriitorilor, am dedus ca acolo erau vilele de creatie ale Uniunii Scriitorilor.
Buuuun, deci ramasesem la scari. Ne-am uitat si noi la mare, am facut niste poze, Stelian ma intreba ce o fi cu pontonul ala de mai incolo: zic, "trebuie sa fie al presedintelui si al sotiei lui". Ca mai incolo incepea zona rezervata. M-am uitat si eu lung dupa colega mea, dar n-am vazut-o. Erau doar vreo 3 sezlonguri goale. In mod sigur colega mea era la Miami ca ei ii place mai mult acolo... Dar spatiul ala inchis te facea sa ocolesti o groaza pana la bucata urmatoare de plaja deschisa publicului larg, cea din Neptun, de la Zorile...
Am iesit de pe faleza, si ne-am dus la maxi taxi, ca sa mergem in Mangalia, la Lidl sa mai luam una alta. Asa am aflat ca maxi taxi costa 4 lei de persoana, indiferent de distanta, pe ruta Olimp-Mangalia si retur. Face cam jumatate de ora si vine cam la 20 de minute, jumatate de ora, mereu inghesuit si nu are acelasi traseu tot timpul.
A doua zi ne-am dus la alta plaja. Un coleg de pe AFA mi-a scris ca incolo, spre Costinesti, plajele sunt pustii. Sotul meu s-a trezit mai de dimineata si a ales prima plaja din stanga, cam sub hotelul Maramures. "Plaja" era efectiv pe marginea drumului, nu exista nisip, ci mai degraba ciment amestecat cu praf si cand batea vantul, se ridica cate un nor din ala care se ducea pana la golful din fata hotelului nostru. Ziceai ca e furtuna de colb, taifun, vartej...
Acolo "pe plaja" respectiva, erau si niste sezlonguri: 15 RON de inchiriat. Mai incolo un pic fusese si o piscina, sau au vrut s-o construiasca si nu au mai terminat treaba... nu stiu, dar era sinistru... O dama isi plimba cainele printre algele si pietrele de la mal. Erau si portiuni fara pietre vizibile si fara alge si mi-am zis sa intru. Am vazut eu ca nu era nimeni in apa, insa nu mi-am inchipuit ca putea fi asa de rau. Am pus piciorul in apa... am facut cativa pasi, pasind prudent peste scoici, zicandu-mi ca dau eu si de nisip, si buffffff!!!... m-am trezit in apa brusc, asa... M-a luat prin surprindere!!! Erau pietre, insa nu pietre prietenoase M-am speriat! Mi s-a facut frica sa nu cad, sa nu alunec, sa nu ma ranesc. Noroc ca nu erau valuri mari. Cand am prins marea linistita, am tras aer in piept, mi-am infipt bine piciorul printre scoici, ca sa nu ma dezechilibrez la urmatorul val si cu celalalt picior m-am aburcat si am reusit sa ies din apa. Evident, nu m-am mai intors la plaja aceea.
I-am spus sotului ca eu ma duc pe plaja din fata hotelului, inchiriez un sezlong si am terminat discutia. Plaja respectiva este strajuita de doua diguri. Cel dinspre Neptun este luminat noaptea, cel dinspre Costinesti nu este luminat.
Nu am ales sa intru pe poarta principala, cea cu cateva steaguri decolorate, ci am zis sa vad efectiv cum e toata plaja. Am inceput din stanga, din dreptul restaurantului Egreta. M-am dus mai intai pe dig, unde era bine si adia vantul.
Apoi, am coborat pe plaja prin dreptul "dughenei marinerului", asa am botezat-o eu. De fapt, era un loc intitulat pompos "Club Nautic" unde era si locul unde salvamarul ar fi trebuit sa arboreze: steagul rosu, steagul vede... etc Tot timpul sederii mele a fost arborat steguletul rosu. Un stegulet decolorat, sfasiat de vreme... "Ambarcatiunile" care se inchireau la "clubul nautic" erau urmatoarele: doua hidrobiciclete clasice vechi, un caiac galben, un fel de hidrobicicleta cu topogan (dadeau din pedale pana mai incolo si apot se urcau pe o scara si isi dadea drumul de pe topogan direct in mare: mi s-a parut amuzant!!!); si mai era un fel de hidrobicicleta sub forma de masina: o masina galbena de epoca (parea o Pobeda) plutind in deriva!!! Daca mi-a scapat ceva din inventarul ambarcatiunilor, va rog sincer sa ma scuzati! A!!! Mai era o barca adevarata pe care scria Salvamar! Acum nu stiu daca domnul care inchiria si care avea chipiu de mariner era si salvamar! L-am auzit si vazut fluierand de pe dig. Am avut multa vreme sa-l observ din balcon. A fluierat dupa ambarcatiuni, le facea semn ca s-au departat prea mult si sa se apropie. Insa erau si oameni care inotau chiar mai in larg decat ambarcatiunile plutitoare, si lor nu le facea semn sa se intoarca! Ei puteau chiar foarte bine sa se inece! Nu il interesa! El fluiera doar dupa "avutia" sa. Asa ca eu cred ca salvamarul era in concediu, sau pur si simplu nu mai exista postul de salvamar! Barca aceea o fi fost doar de recuzita.
Dupa ce am numarat ambarcatiunile, am luat-o cu piciorul pe plaja, pe malul marii, ca sa ajung la sotul meu, care deja facea plaja de la ora 8! Il vazusem de pe dig, ii facusem cu mana! Ma vazuse si el si ma astepta! Cu slapii in mana, optimista, calcam pe covorul de mozaic din scoici sparte care pe ici pe colo mai lasa si fasii de nisip, ca sa iti odihnesti picioarele, sau ca sa lase vederii meduzele aduse la mal. Eu cand eram mica nu am avut probleme cu meduzele! In timp ce inaintam... ma intrebam oare de ce plateste lumea aia 20 Ron pentru sezlong? La ce plaja?? Cand am ajuns in zona unde era sotul, dupa Terasa Bicaz, am dat de nisip. Zic: buna alegere!!! Mi-am lasat catrafusele si mi-am zis: "in sfarsit intru si eu in apa! " Era chiar nisip! Un pic asa, ca dupa aceea am dat iar de pietre. Nu erau chiar foarte deranjante, insa eu una voiam sa stau pe nisip. Am inotat un pic ca sa evit pietrele, zi poate dau si eu de nisip. In larg nu m-am dus fiindca daca ma apucau carceii nu aveau nici punct sanitar.
Am vazut un afis la Belvedere: Cabinet medical la Cocor, Deci pe plaja nu aveau asa ceva.
Nu existau dusuri!!! Eu nu am mai pomenit asa ceva! De ce naiba iei banii la oameni daca nu esti in stare sa pui un dus??? La veceu (in spate la Terasa Bicaz) se platea 1 leu. Dar nu aveau dusuri! De-abea la piscina Hotelului Belvedere gaseai niste dusuri (unul bun si altul harbuit). Dar atunci de ce mai plateai sezlongul pe plaja concesionata??? M-am dus la singura terasa de pe plaja, terasa Bicaz. O bere Becks la dozator 8 lei, un suc Prigat 7 lei, un café frapé 12 lei. Ciorba de peste: 15 lei. Dar nu am mai apucat sa mai mancam ca batea asa tare vantul, ca a inchis ditamai umbreloiul peste noi... Sotul tinea cu mana de umbreloi si eu l-am chemat pe un angajat, care ne-a intrebat daca noi am inchis umbrela: ce gluma buna!!! Poate ca voiam la soare, pe terasa! Aaaaaa, veneau si pe terasa nori de praf si de ciment de la plaja din stanga! Ne-am dus, totusi, la terasa-restaurant-acoperit Egreta. Am zis ca poate avem noroc sa mancam o ciorba de peste. Era gol! Cu exceptia catorva cupluri care serveau sprit la doua sau la trei mese. Vine un chelner mai in varsta, dintr-acela profesionist, de moda veche: mai intai ia servetul, il scutura, si apoi explica: pranzul il servim de la 12.30!!! Era ora 11.45. Am intrebat daca putem ramane asezati ca sa studiem meniul... Tot preturi colosale. Dar despre restaurante, terase, meniuri si preturi voi scrie alt review,
In dupa amiaza aceea m-am dus la Neptun, pe jos. Am mers si am tot mers, si cand am ajuns la plaja, un morman de sezlonguri, cat vedeai cu ochii, zgomot de la boxe, etc
Dar eu vorbesc despre plajele din Olimp. Am mai incercat o varianta: am mers incolo, spre Costinesti pana la Campingul Olimp care acum este o balarie, cu poarta deschisa, fara paznic. Erau doar niste catelusi dragalasi cu mama lor. Noi ne-am oprit dingolo de gard ca sa vorbim cu ei, sa i fotografiem. A simtit mama lor ca suntem oameni buni, fiindca altfel... Dupa aceea am vazut ca poarta era larg deschisa!! Am coborat niste trepte pe care scria "Basarabia e pamant romanesc" si am ajuns pe plaja. Acolo era nisip bun. Putina lume, si foarte amabila. Ne-au explicat ca sunt pietre in apa, ca anul trecut nu era nici nisipul ala... Un copil de vreo 11,12 ani, ne-a spus ca el chiar stie locuri libere de pietre. In stanga, departe, se vedea vestita cherhana... Olimpul salbatic ii zice plajei! Insa se vedeau pietre iesind din apa.
Pana la urma, tot plaja din fata hotelului a ramas ca fiind mai bunicica. Eram in alta zi in apa (batea vantul din alta directie, valurile se duceau si ele in alta parte... deci bancurile de scoici parte se schimbau: dunele Olimpului, deh!). O doamna mi-a vazut expresia chinuita de pe fata. Si mi-a zambit! Am intrat in vorba. Zic: "eu nu am mai fost in Olimp pana acum... asa este toata plaja??? cu scoici sparte, intrare brusca, pietre??? ... e oribil!!! ", am zis!! Si doamna mi-a spus ca asa e tot Olimpul! "Spre Ceausescu" e plaja mai buna si e nisip. N-a zis " spre Iliescu, Basescu... etc".
Cam asta cu plajele Olimpului. Eu una poate nu am avut noroc, dar pe plajele Olimpului nu ma mai intorc decat sa fac o plimbare cu papuci adecvati. In apa nu mai intru, merci.
Trimis de cristina47* in 02.09.16 22:25:40
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cristina47*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Cristina47 - Multumim pentru informatiile oferite si impresiile impartasite, ca si pentru pozele lamuritoare. Am scris si eu despre statiunea Olimp si plaja ei cea noua, asa cum sunt ele azi, cu bune si rele, . Sunt locuri pe care le/am vizitat si revazut mai multi ani la rand si ma bucur ca si altii acorda atentie acestor lucruri. Vacante frumoase!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2020 Stațiunea Olimp în august 2020 — scris în 10.10.20 de Nicu din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Transport public Constanta - Neptun / Olimp - Mangalia — scris în 04.09.16 de cristina47* din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2015 O statiune uitata — scris în 05.10.15 de calatorul din BUCURESTI - nu recomandă
- Aug.2013 Olimp - repere sentimentale contemporane, pozitive şi negative... — scris în 10.11.13 de Neptunus din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2009 Olimpul ieri, Olimpul azi, Olimpul maine — scris în 09.02.10 de biancuta din TâRGU MUREş - nu recomandă
- Aug.2008 La prima vedere e frumos... dar doar la prima vedere! — scris în 24.02.10 de mirelutza din PITEşTI - nu recomandă