ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.09.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Constanta
ÎNSCRIS: 04.10.09
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
SEP-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 2 COPII

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Mangalia cea frumoasa

Ilustrație video-muzicală

Callatis-Mangalia Imn
TIPĂREȘTE

Zilele trecute cautam ceva pe site referitor la Mangalia si cu uimire am realizat ca nu exista nici un fel de informatie pe AmFostAcolo referitoare la acest oras, fie pentru ca nu sunt utilizatori cu domiciliul in Mangalia, fie pentru ca interesul scazut pentru acest oras nu a indemnat pe nimeni sa asterne cateva impresii pe site. Impresii care pot fi foarte utile celor care sunt interesati de beneficiile pe care le ofera orasul/statiunea/centrul balneoclimateric.

Voi incerca sa va povestesc cate ceva despre Mangalia, desi nu locuiesc aici, doi ani am lucrat aici, deci il cunosc foarte bine cu plusurile si minusurile sale, caci are si cateva minusuri, dar neglijabile in fata majoritatii covarsitoare a posibilitatilor de relaxare.

Mangalia este al treilea oras ca marime din judet, dupa Constanta si Medgidia, dar al doilea ca populatie. Este al doilea mare port comercial de la Marea Neagra si un important port turistic, rivalizand cu cel din Constanta.

In nord se invecineaza cu zona metropolitana Constanta, in sud cu statiunile 2 Mai si Vama Veche iar in vest cu localitatile Limanu si Albesti. Pana in Constanta sunt 45 km pe un drum excelent pe patru benzi iar pana in Bulgaria, la granita sunt 14 km, pe o sosea la fel de buna dar cu doua benzi.

Mangalia este de fapt vechiul Callatis despre care cu siguranta stiti foarte multe, a fost unul dintre cele mai vechi orase din tara noastra, avand mai bine de 2000 de ani, cam de aceeasi varsta cu Tomis fiind intemeiat de catre colonistii greci.

De-a lungul secolelor a fost sub stapanirea mai multor popoare, de la greci si pana la romani. Orasul a fost distrus de mai multe ori, recladit de fiecare data de catre cuceritori, fiecare lasandu-si amprenta atat prin scrierile istorice cat mai ales prin cultura acelei perioade.

Ultimii cuceritori, tatarii au distrus din nou orasul, devenind o asezare modesta de pescari si de fermieri care a inceput sa se ridice odata cu venirea colonistilor germanil, cand Dobrogea s-a alipit de Romania. Acestia au ramas pana in timpul celui de-al doilea razboi mondial cand au fost nationalizati in patria mama.

Orasul Mangalia a mai fost cunoscut si sub numele de ”Pangalia” care in greaca bizantina inseamna „cea mai frumoasa”, insa la aceasta denumire s-a renuntat undeva la inceputul secolului al XVI-lea.

Pentru mai multe detalii despre istoria orasului, mai ales cand purta numele de Callatis, puteti accesa wikipedia.

Ce trebuie retinut este faptul ca acest oras este unul dintre cele mai vechi si pline de istorie asezari de pe teritoriul Romaniei de astazi, fapt consemnat de nenumaratele dovezi din Muzeul de arheologie din Mangalia, iar Tomis (Constanta de astazi) impartaseste aceeasi istorie bogata ca si Callatis, orasul numit de catre genovezi „limanul de aur”.

Desi nu este un oras foarte mare, de la nord la sud nu sunt mai mult de 6 km, ponderea obiectivelor turistice este destul de mare, eu voi incerca sa va povestesc despre principalele puncte forte ale municipiului (din 1995) si modul in care va puteti relaxa daca veniti intr-un sejur aici in orasul statiune Mangalia.

Herghelia Mangalia, una dintre cele mai reprezentative din sud estul Europei, avand una dintre cele mai apreciate rase „pursangele arab”, este o herghelie care adaposteste sute de cai de rasa, multi de vanzare (cine este interesat poate intreba la Directia silvica Constanta).

Este localizata la intrarea in Mangalia pe directia de mers dinspre Constanta, pe partea stanga, adica spre mare. Mai precis de la herghelie pana la gara din Mangalia sunt aproximativ 2-3 km, distanta pe care musai trebuie sa o faceti cu o masina deoarece nu exista trotuar de la intersectia cu statiunea Saturn pana la herghelie.

Recunosc ca n-am fost de curand la herghelie, cred ca ultima oara cand am fost aici a fost in urma cu cativa ani, cu cateva rude venite special sa invete sa calareasca aici. Herghelia cuprinde un hipodrom destul de marisor pentru curse de galop, diferite tarcuri pentru rasele de cai dar si un centru de echitatie unde doritorii pot invata sa calareasca pentru cateva sume care la acea data erau destul de mici.

In aceasta vara s-au organizat pe langa cursele de cai si plimbari pe faleza cu trasura sau pe malul marii calare pe cei mai frumosi cai. Luna aceasta herghelia s-a inchis pentru public, urmand ca pe timpul iernii sa se reamenajeze intregul complex.

Muzeul de arheologie

Este probabil punctul de atractie principal al orasului, majoritatea turistilor care ajung in Mangalia doresc sa viziteze acest muzeu pentru a intelege mai bine istoria Callatis-ului, istoria Dobrogei.

Este amplasat in centrul orasului, langa stadionul din oras si langa ruinele vechii cetati de la sud, unde si astazi se mai pastreaza vestigiile civilizatiilor care au trait aici. In muzeu intalnim o harta cu amplasarea exacta a cetatii Callatis, aceasta se intindea de la actualul Siemens pana aproape de Portul turistic din Mangalia.

Muzeul cuprinde in special morminte, cel mai reprezentativ fiind cel de „papyrus” care in prezent este adapostit de muzeu, dar si vase din ceramica, ziduri, fresce sau statui din diferite secole care au fost gasite cu ocazia sapaturilor executate pe timpul lui Ceausescu. De fapt o multime de obiecte de o valoare istorica inestimabila s-au pierdut cu ocazia constructiilor de pe vremea dictatorului, atunci nu s-a tinut seama nici de sapaturi arheologice si nici de zona cetatii Callatis care trebuia conservata pentru generatiile urmatoare. Astazi s-au pastrat o parte din zidurile cetatii, cel de nord est in apropierea Spitalului si cel de sud care poate fi admirat de la hotelul President.

La intrarea in muzeu exista un punct de informare electronic care va dezvaluie istoria orasului si mai ales principalele culturi si exponate care exista in muzeu.

Geamia Esmahan Sultan

Este amplasata in centrul orasului, foarte aproape de Sanatoriul balnear si de hotelul President.

Este una dintre cele mai vechi constructii din oras, avand o vechime mai mare de jumatate de secol, in prezent este loc de rugaciune pentru majoritatea musulmanilor care traiesc in oras.

Se spune ca la constructia geamiei au fost luate pietre din zidul cetatii Callatis iar fantana construita in curte provine de la un vechi mormant roman. De jur imprejur exista morminte musulmane vechi de cateva sute de ani, care maresc valoarea istorica si conotatia spirituala a geamiei.

Un fapt interesant, femeile nu au voie sa asiste la slujba care are loc in fiecare zi, de fapt se pare ca sunt mai multe, in schimb oricine are voie sa viziteze moscheea care este deschisa publicului in fiecare zi.

Muzeul Marinei

Amplasat la iesirea din oras pe soseaua spre localitatea 2 Mai pe partea dreapta, este un muzeu construit relativ recent cu foarte multe exponate apartinand Muzeului din Constanta si fostei Baze din Mangalia care se afla peste drum de muzeu. Este amplasat intr-o cladire dezafectata a MapN, de fapt acolo era un spital de garnizoana pe vremea lui Ceausescu.

Nu este foarte mare ca marime insa in interior sunt foarte multe fotografii din perioada interbelica cu navele de razboi, uniforme, drapele de lupta, arme individuale, manuscrise si jurnale de bord, in curte intalnim tunuri (unul care a apartinut bateriei de coasta de la Mamaia), mine, torpile si doua vedete torpiloare care au iesit din uz dupa Revolutie, dar si aparate de navigatie care au inzestrat navele in cel de-al doilea razboi mondial.

Muzeul se viziteaza in fiecare zi, fiind mai aglomerat vara cand sunt si mai multi turisti pe litoral, insa si iarna numeroase grupuri de elevi ii trec pragul interesati sa afle cat mai multe despre istoria bataliilor navale de la Marea NEAGRA.

Portul Turistic

Asa cum am spus rivalizeaza cu cel din Constanta, cu deosebirea ca aici s-au investit foarte multi bani europeni care a ridicat statutul si valoarea portului, fiind unul dintre cele mai apreciate de pe coasta vestica a Marii Negre. Daca cel din Constanta este in curs de amenajare, cel din Mangalia ofera inca de acum doi ani conditii optime pentru yahturi, aici avand posibilitati logistice occidentale iar mentenanta este asigurata non stop prin dispecerul conectat cu Port Controlul.

Pontoanele de larg asigura o capacitate de peste 140 de ambarcatiuni, fiind conectate in permanenta la electricitate, telefon, cablu tv, apa. De asemenea gunoiul si rezidurile sunt colectate de nave speciale in acest sens.

Din cate am inteles de la un prieten care lucreaza acolo, chiria pontonului pentru o astfel de ambarcatiune este cuprinsa intre 20 si 60 euro pe zi.

Oricum in aceasta vara au fost foarte multe ambarcatiuni care au costat in Mangalia, iar locul lor de acostare a devenit promenada pentru turistii care au admirat aceste frumoase vase de agrement.

Sanatoriul balnear

De fapt cel mai important reper cand vine vorba despre Mangalia, nu se poate considera ca este un pol de atractie, insa pe cat de cautat pe atat de apreciat este pentru cei care ajung aici pentru refacere si odihna.

Mangalia este considerata cea mai importanta statiune balneoclimaterica de la Marea Neagra, deschisa tot timpul anului, deci si in extrasezon, aici existand un echilibru perfect intre factorii marini, si apele minerale sulfuroase.

Sanatoriul este localizat langa hotelul President, si are o priveliste foarte frumoasa catre faleza si portul orasului.

Sanatoriul este recomandat celor care sufera de rinite si bronsite cronice, afectiuni neurologice, anexite, diabet, obezitate, afectiuni ortopedice, prietenul de care aminteam chiar s-a refacut aici dupa un accident de masina.

Este un loc in general foarte aglomerat, stiu ca pe baza unei programari se poate face si cazarea, insa este bine sa va interesati din timp, pentru ca tot timpul anului Sanatoriul este plin, fiind foarte apreciat.

Tarifele, procedurile si serviciile conexe le puteti lua de pe site-ul sanatoriului, insa repet, este foarte aglomerat si se ajunge pe baza de programare.

Nu stiu daca v-am trezit interesul pentru acest frumos oras, mi-ar place ca in drumul spre Bulgaria sau spre statiunile de langa granita sa va opriti pentru cateva ore si sa vizitati locurile amintite, sau cel putin sa beti o cafea pe faleza la una dintre numeroasele terase. Veti descoperii oameni linistiti, care iubesc natura, veti descoperi locuri frumoase care va vor incanta si va vor face sa reveniti pentru mai mult timp.

Iar satisfactia va fi mult mai mare cand veti realiza ca este un oras din Romania, de la malul Marii Negre.

Vacante frumoase oriunde va veti afla!

Si aici fara pma. Multumesc


[fb]
---
Trimis de pepsi70ro in 24.09.10 06:46:35
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 9781 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (pepsi70ro); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Portul turistic Mangalia
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 2402 PMA (din 3 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

webmaster10
[24.09.10 07:57:40]
»

Retrase punctele alocate de site la solicitarea autorului.

biancuta
[24.09.10 08:01:04]
»

@pepsi70ro, candva am fost in Mangalia, dar in trecere! Data urmatoare voi sta insa mai mult pe aici, se pare ca sunt obiective interesante de vizitat! Felicitari pentru frumoasa prezentare!

Alina Morar
[24.09.10 08:26:18]
»

Dupa cum am mai zis-o, mi-e dor de litoralul nostru.

La Mangalia mergeam, de obicei, cand era Festivalul Callatis sau mergeam la plimbare cu miticarul din Neptun.

pepsi70roAUTOR REVIEW
[24.09.10 08:46:12]
»

Cred ca nici o melodie nu este mai potrivita aici decat Imnul Festivalului Callatis de anul trecut:

http://www.trilulilu.ro/costelino88/3513ea4a0757d3

Multumesc anticipat,

any*
[24.09.10 08:55:18]
»

@pepsi70, felicitari pentru prezentarea acestui oras de la malul marii... si multe puncte de la mine...

Mi-ai adus aminte de multi ani in urma, atunci cind am fost pentru prima data la o herghelie, dar spre nenorocul nostru nu am putut calari deoarece afara incepuse ploaia...

limac
[24.09.10 09:32:23]
»

Si eu am fost acolo, ba chiar de 2 ori vara aceasta. Acum, dupa cum stiu poate multi, hotelul Siemens se numeste Paradiso, iar festivalul Callatis incepand de anul acesta este festivalul Mangalia.

Mi-e mi-a placut mult faleza de pe str. Teilor, golful cu plaja de la Scoica, dar si plimbarile spre far, pacat ca este atat de degradat pavajul (poate in speranta ca nu se incumeta multi cu masina, asadar mai putina poluare).

Felicitari pentru descrierea amanuntita.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
sandu.53
[24.09.10 10:36:40]
»

@pepsi70 frumoasa prezentare ai facut... am trecut in luna mai prin mangalia venind de la bulgari si am remarcat curatenia, nota de civilizatie a orasului... e o destinatie frumoasa pentru viitoarele vacante! felicitari pentru review!

ascent
[24.09.10 10:58:36]
»

Felicitari pentru prezentare, cred ca ai reusit sa ne starnesti interesul pentru Mangalia si - de ce nu - si pentru sanatoriul balnear.

Am fost ultima data in Mangalia prin 1995, fiind intr-un sejur la Saturn. Tin minte ca ne-a uimit faptul ca aproape toate apartamentele de la parterul blocurilor se transformasera in magazine, ceea ce a aparut si la noi, dar mult mai tarziu. Acest lucru denota un deosebit spirit de intreprinzator in Mangalia... ceea ce este un lucru care conduce spre dezvoltare, transformare, prosperitate...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
mirelutza
[24.09.10 11:03:33]
»

pepsi dragule, marinarul nostru... , pe tine sa te ducem o luna in desert fara sa vezi litoral sau ape intinse... si cred ca te usuci nu de sete ci de DOR! Frumos oras si mie imi place , cochetel foc , iar la festival am ajuns doar in vizita...

Sanziana
[24.09.10 14:01:06]
»

si eu am fost la Calatis anul trecut mangalia e un loc drag mie, mi-am petrecut o vara intreaga strabatand orasul in lung si in lat cand am lucrat in tinerete la neptun o vara

alinutzza140*
[24.09.10 17:13:27]
»

Si eu am stat intr-un concediu la Mangalia, la particulari la o familie de tatari. A fost un concediu super. Foarte util rew.

presario
[24.09.10 21:17:20]
»

Excelent - adevarat "ghid turistic" pt orasul Mangalia.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alina Morar, alinutzza140*, any*, ascent, biancuta, limac, mirelutza, sandu.53
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Mangalia:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.047181844711304 sec
    ecranul dvs: 1 x 1