ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.02.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploiești
ÎNSCRIS: 06.03.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Scurtă plimbare prin capitala Tirolului

TIPĂREȘTE URM de aici

Una din ţintele sejurului nostru efectuat în urmă cu aproape trei ani în Austria a fost capitala landului Tirol, frumosul oraş Innsbruck. Din lipsă de timp am împărţit o zi în două şi în drum spre oraşul de pe râul Inn am mai vizitat un obiectiv turistic( vezi impresii). Aşa s-a făcut că pentru Innsbruck am avut la dispoziţie numai câteva ore, care s-au dovedit în final insuficiente pentru a vizita majoritatea punctelor de interes turistic.

Cum parcarea în zonele centrale ale oraşelor mari din Europa constituie o reală problemă, mai ales în plin sezon turistic, am ales ceva la nimereală în Domplatz ( Piaţa Domului)şi am avut noroc din prima. Un indicator m-a dirijat direct la o parcare subterană . Şi preţul a fost convenabil pentru cele câteva ore, pe care le aveam la dispoziţie pentru vizita noastră pe repede înainte.

La ieşirea din parcare primul obiectiv turistic care ne-a ieşit în cale a fost Tiroler Landestheater (Teatrul landului Tirol), o construcţie asemănătoare într-un fel, prin cele patru coloane de la intrare, cu cea în care funcţionează Teatrul Odeon din Paris. Istoria clădirii este legată de arhiducele Leopold de Austria, care, mare iubitor de artă, a transformat o clădire modestă într-o mare sală de teatru. Clădirea a fost restaurată de mai multe ori, actuala înfăţişare datează din anii 1848.

În stânga teatruluii am făcut câţiva paşi prin Hofgarden, principalul parc de agrement al oraşului. Acest parc, protejat, a fost înfiinţat în secolul al XVI-lea sub conducerea lui Ferdinand al II-lea. Pe cele 10 hectare găsim aici o grădină franceză, o grădină englezească, numeroşi copaci maturi, lacuri, locuri de joacă pentru copii, un restaurant, flori şi multă verdeaţă. Unele plante ornamentale au fost sădite personal de împărăteasa Maria Tereza.

Vis-a-vis de Tiroler Landestheater se află o clădire impozantă cu nişte cupole asemănătoare cu cele de la biserici, Palatul Imperial Hofburg . Clădirea, de culoare albă, are o curte interioară cu patru laturi în care sunt peste 125 de apartamente luxoase.

Construit de Arhiducele Sigismund în secolul XV, iniţial ca un castel medieval, în stil gotic, a fost extins de împăratul Maximilian I, devenit palat şi a servit ca reşedinţă a suveranilor tirolezi. Din ordinele împărătesei Maria Tereza (Theresa) a fost reconstruit apoi în sil baroc (a se vedea turnurile boltite).

Interiorul palatului este plin de portrete pictate în alb şi auriu ale Habsburgilor, dar şi a altor personaje ale acelor vremuri care au locuit la palat. O impresie deosebită o dau sala numită „Riesensal” (Sala Uriaşilor) şi portretul imens al împărătesei Maria Theresa. Intrarea se face prin curtea interioară şi costă 10 euro/adult.

Imediat după ieşirea din palat am intrat pe o stradă comercială foarte aglomerată, Hofgasse. Această stradă din Innsbruck leagă cele mai faimoase atracții din orașul vechi. Este o stradă îngustă, cu case frumoase, cu multe ferestre mici, tipice orașului vechi din Innsbruck, magazine şi restaurante. În plus, casele sunt zugrăvite (vopsite) în diferite culori, de la gri, verde, galben până la roșu.

Tot aici se găsesc cele mai interesante suveniruri, de la păpuşi tiroleze la pălării tiroleze, de la clasicii magneţi de frigider la globuri de Crăciun pictate manual. Turiştii mai pot însă cumpăra diverse produse de patiserie precum tarte de mere, ştrudel cu mere sau cu mac.

O altă stradă interesantă cu multe clădiri medievale şi pitoreşti construite în stil baroc sau gotic este Herzog Friedrich . Multe din aceste clădiri, construite în secolele XIV ŞI XV, prezintă scene mitologice în diferite culori şi sunt pictate în diferite culori. Câteva din aceste case medievale au o istorie mai aparte şi încerc să le prezint în continuare.

Goldenes Dachl (Acoperişul de Aur) este una dintre cele mai atrăgătoare case din Innsbruck, un adevărat simbol al oraşului. A fost construită în anul 1500 de împăratul Maximilian I şi a fost reşedinţa lui Friedrich al IV-lea. Clădirea are un balcon mare, construit pe două nivele, şi servea pe timpuri ca loc de observație, de unde împăratul supraveghea viața urbei, dar și locul de unde Curtea imperială urmărea festivitățile ce aveau loc în piață.

Acoperişul este format din 2657 plăcuţe aurite (şindrile din cupru), care dau un farmec aparte clădirii. La câţiva ani şindrilele sunt din nou aurite, astfel ca strălucirea lor să fie mereu aceeaşi. La o astfel de operaţie (2012) nişte hoţi au furat 7 din aceste şindrile. Au fost prinşi repede şi cu această ocazie hoţii au aflat că doar cuprul avea oarece valoare, aurul mai deloc; fiecare plăcuţă conţinea 0,1 grame de aur. =))

Helblinghaus, o altă casă frumoasă de pe strada Herzog Friedrich, este numită după Sebastian Hölbling, unul dintre numeroşii proprietari. Este o constructie frumoasă, în stil baroc, cu numeroase balcoane ieşite în afară. Clădirea originală este mult mai veche (în stil gotic) şi datează din secolul al XV-lea. Punctul forte al clădirii este stocatura în diferite forme (tulpini de plante, ciorhini de fructe, diferite animale), colorată în roz.

Katzunghaus este o altă casă interesantă ce datează din secolul XV. Poartă numele familiei Katzung, care a avut aici o patiserie. Arhitectura neogotică constă în nişte balcoane închise, ieşite în afară, cu multe ferestre şi reliefuri figurative pe faţadă. Meşterul care a făcut aceste reliefuri este acelaşi care s-a ocupat şi de casa cu acoperişul de aur. Scenele reliefate pe faţada acestor balcoane închise (numite bovindouri) redau cupluri la dans, diferite instrumente musicale, trompete şi arme, ce amintesc de funcţiile anterioare ale pieţei.

Din zona acestor case medievale intrăm pe o altă stradă cunoscută din Innsbruck, Maria-Theresien-Strasse. O stradă mult mai largă decât cele menţionate mai sus, frecventată de mulţi turişti, o stradă cu multe magazine şi cu ceva obiective turistice.

Unul din ele este Biserica Hofkirche care mai este numită şi Biserica franciscană şi a fost construită în secolul XVI ca biserică-mormânt pentru împăratul Maximilian I. Numai că, nu se ştie din ce motive, acesta a fost îngropat la castelul din Wiener Neustadt. Intrare în biserică este contra cost, am vizitat-o doar din exterior.

Tot pe pe strada Maria-Theresien-Strasse se află Stadtturm numit şi Rathausturm (Turnul Primăriei ), un alt obiectiv turistic considerat un simbol al oraşului. Construcţia gotică datează din secolul XV şi a fost făcută lângă vechea clădire a primăriei. Turnul era păzit non stop de un paznic, care avea sarcina de a anunţa populaţia oraşului de eventualele pericole. În perioada medievală partea de jos a turnului a adăpostit închisoarea oraşului.

Pe la jumătatea străzii Maria-Theresien-Strasse se află o altă atracţie simbol a oraşului, un monument statuar numit Annsaule (Coloana Annei). Monumentul, din marmură roşie, a fost construit în 1704, pentru a marca victoria împotriva invaziei bavareze din timpul războiului spaniol de secesiune.

Pe piedestal sunt statuetele a patru sfinţi, iar în vârf statuia cu Sf. Maria. În acest loc, pe treptele monumentului, fac popas turiştii obosiţi de atâta umblet prin Oraşul Vechi. Şi tot de aici se poate admira panorama munţilor Karwendel acoperiţi de zăpadă.

În capătul străzii se află Triumphpforte (Arcul de Triumf), vechea poartă de intrare în oraş. A fost construit în secolul al XVIII-lea de către împărăteasa Maria Tereza, pentru a marca căsătoria fiului ei.

Construcţia este din piatră, cu unele placaje din marmură sculptată. Astfel, pe o parte a arcului sunt sculpturi în detaliu, ce redau bucuria de a te căsători, iar de partea cealaltă se deplânge moartea împăratului Franz Stephan, soţul împărătesei Maria Tereza, care a decedat chiar în timpul nunţii.

De la Arcul de Triumf am mai mers câteva sute de metri pe Leopoldstrasse, am admirat, de la distanţă, trambulina de ski jumping de pe Dealul Bergisel şi ne-am întors la locul de parcare, nu inainte de a trece şi pe la Domul Sf. Iacob sau Catedrala din Innsbruck, o construcţie imensă din piatră, cu două turnuri simetrice şi un interior baroc, cu multe statui, stucaturi, fresce şi basoreliefuri.

Cam atât am putut vizita într-o jumătate de zi în oraşul staţiune Innsbruck. Poate într-o altă ocazie (nu se ştie niciodată) o să mai trecem pe aici şi o să vizităm şi restul.

Vacanţe cât mai placute!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de traian.leuca † in 02.02.19 17:25:24
Validat / Publicat: 02.02.19 19:49:07
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AUSTRIA.

VIZUALIZĂRI: 1146 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (traian.leuca †); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Annsaule (Coloana Annei) de pe strada Maria Tereza din Innsbruck, Tirol, Austria.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 48800 PMA (din 52 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

mihaelavoicu
[03.02.19 09:08:48]
»

Acum, dimineață, am citit rev-ul și mi-am amintit de Innsbruck-ul văzut în 1986, dar mai ales mi-am amintit clădirea frumoasă din P05. Mi-am amintit înghesuiala de butiq-uri, lume și mici străduțe, dar mai ales rețin o vitrină cu un tort mare din ciocolată, din care serveau niște broscuțe din fondante. Asta mi-a rămas în minte!

Totul era ieșit din comun pentru noi.

Și mai rețin că, venind dinspre Brennero, la traversarea munților, pe niște serpentine, bravele noastre Dacii 1300, răsuflau din greu și când soțul a deschis capacul motorului, ieșea fum.

Amintiri frumoase despre Innsbruch. mulțumesc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
traian.leuca †AUTOR REVIEW
[03.02.19 11:58:10]
»

@mihaelavoicu: Mulţumesc pentru vizită! Abia aştept vara, să-mi povestiţi cum aţi reuşit să ajungeţi în Innsbruck cu Dacia 1300 în 1986.

Sau poate că atunci nu era nebunia asta de pe autostrăzile Europei (aglomeraţie şi circulaţie în forţă).

mihaelavoicu
[03.02.19 13:07:52]
»

@traian. leuca: Categoric, nu era nebunia asta în circulație. Este și motivul pentru care am renunțat la condus mașina, după aproape 30 ani.

Mirați-vă cum am ajuns la Innsbruck cu Dacia 1300. Foarte bine. Chiar până la Marea Nordului la următorii doi ani, adică 1988. Niciuna din ele (a noastră și a fratelui meu), nu ne-au făcut nici cea mai mică problemă. Erau din primele, cu motor franțuzesc. La peste 200.000 Km era ca nouă și am vândut-o cuiva care a mers cu ea încă vreo 10 ani după.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mihaelavoicu, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Innsbruck și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.067353010177612 sec
    ecranul dvs: 1 x 1