ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.04.2014
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 03.05.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUN-2013
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Heraklion, Fortăreața venețiană

TIPĂREȘTE URM de aici

Când ești turist în Creta, trebuie să vizitezi și capitala insulei- Heraklion. Prima cunoștință cu orașul o faci la aterizare pe aeroportul ”Nikos Kazantzakis”, scriitorul care este creatorul romanului „Alexis Zorba” devenit celebru mai ales prin ecranizarea din 1966 sub titlul ”Zorba grecul”, cu Anthony Quinn în rolul principal. Scriitorul s-a născut în Heraklion, motiv de mândrie pentru cretani. De la aeroport ești preluat de autocar și transportat până la hotel, așa cum se întâmplă de fiecare dată când alegi ca mijloc de transport spre destinația de vacanță avionul. A doua zi a sejurului te hotărăști ce vrei să vizitezi , în așa fel ca să rămâi cu cât mai multe din vacanța destul de scurtă. Din Hersonissos( cartierul general al sejurului) nu este greu și nici departe ca să ajungi în Heraklion. Biletul de autobuz a costat 3 euro o călătorie și se ajunge într-o oră.

Se impunea, în cele câteva zile, pe lângă alte excursii, o incursiune în orașul -capitală. Am profitat de vizita la Palatul din Knossos (vezi impresii), care se află la 5 Km distanță de oraș și la întoarcere ne-am oprit în Heraklion. Nefiind o excursie organizată, deci fără ghid și teama de a nu întârzia la autocar și de a nu te pierde de grup, am luat-o la picior atât cât am putut să ne permitem. Sunt multe de vizitat în Heraklion, oraș considerat al cincilea ca mărime din Grecia.

Istoria te întâmpină la tot pasul. Și cum să nu fie așa, când orașul a fost locuit încă din neolitic și a cunoscut o mare dezvoltare în timpul civilizației minoice. Apoi, ca alte orașe grecești, a fost stăpânit de venețieni, care l-au cucerit în sec. al XIII-la, iar în sec. al XVII-lea a căzut în mâinile turcilor pentru 200 de ani. De vizitat în Heraklion, recomand Muzeul de Arheologie, unde sunt expuse frescele originale din Palatul din Knossos, în situl arheologic găsindu-se doar copiile, Muzeul de Istorie al Cretei care se află pe o stradă ce duce la mare, Biserica Sf. Titus sau Agios Titos, în greacă, construită în sec. al X-lea. Sfântul Titus este cel care a adus creștinismul în insulă și este considerat protectorul Cretei.

Orașul are desigur și alte atracții, nu le mai enumăr, pentru că vreau să mă opresc asupra unui obiectiv ce nu trebuie ratat într-o oricât de scurtă plimbare prin Heraklion. E vorba despre port și fortăreața venețiană, construită de venețieni pentru protecția portului. Cea care se vede astăzi a fost ridicată în secolul al XVI-lea, după ce prima a fost distrusă de cutremur. Zidurile fortăreței se întind de-a lungul mării străjuind portul. Fortul are ca emblemă leul din San Marco. Totul este foarte bine conservat. O plimbare, având pe de o parte zidurile vechi ale fortăreței și de cealaltă parte marea, te trimite în istorie și în același timp te ancorează în realitate. Portul, poartă de intrare și de ieșire, nu este mare. Câteva catamarane stăteau nemișcate și această stare de nemișcare stăpânea apele line. Era zi de sărbătoare și nu se lucra.

În partea de sud a portului este o altă clădire veche, din secolul al XVI-lea, Arsenalul, construită pentru a repara vasele flotei venețiene. În jurul zonei vechi a orașului se întind zidurile ce datează și ele din secolul al XVI-lea și care sunt lungi de 3 Km și au câteva porți, cea mai cunoscută și mai mare fiind Porta Komarou, înaltă de 18 m. Aici, în partea de sud a zidurilor, lângă Bastionul Martinengo, se află și mormântul lui Nikos Kazantzakis.

După ce vizitezi vestigiile Palatului din Knossos, centru al civilizației minoice, a vedea și fortăreața venețiană vine ca o continuare a istoriei mult-încercate cretane. Iar plimbarea de-a lungul fortăreței, pe cheiul portului, este deosebit de relaxantă.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Rodel in 14.04.14 20:41:10
Validat / Publicat: 15.04.14 00:31:45
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 6829 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Rodel); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Heraklion, imagine din port. Se văd și zidurile vechi ale orașului.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 18200 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

Dabator
[15.04.14 10:40:47]
»

Foarte interesant articol. Sper ca odată și odată să ajung și eu în Creta.

RodelAUTOR REVIEW
[15.04.14 18:11:03]
»

@Dabator: Creta mi-a rămas în suflet; merită văzută.

webmaster26
[14.02.17 19:27:40]
»

@Rodel: Mutat în rubrica "Descoperă Heralion, HERAKLION" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dabator, Rodel
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Heraklion și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.042387008666992 sec
    ecranul dvs: 1 x 1