ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.01.2014
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 03.05.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUN-2013
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Palatul din Knossos

TIPĂREȘTE URM de aici

A vizita Creta și a nu vedea Palatul din Knossos este sinonim cu a fi în Paris și a nu vedea Turnul Eiffel. Cel puțin așa ni s-a spus incă de la sosirea in ins. Creta. In consecință, nu- l puteam rata, dar am hotarât ca excursia să n-o facem prin agenția tur-operatoare, ci pe cont propriu, și bine am făcut, pentru că am ieșit mult mai ieftin: 15 euro, in loc de 45 cât era oferta agenției.

Am plecat din Heraklion, capitala insulei, pe la 10 dimineața cu un autobuz local și într-o oră eram în Heraklion. Prețul unui bilet pe sens a fost 3 euro. Stația finală a fost vis-a-vis de port și imediat am avut legătura cu autobuzul spre Knossos, care se află la 5 Km distanță de oraș. Costul unui bilet-1,50 euro (un drum). La intrare, lume multă, dar într-un rând ordonat, așa că n-a durat mai mult de 10 min. cumpărarea unui bilet, al cărui cost a fost 6 euro.

Știam puține despre situl arheologic, dar înarmați cu un ghid și beneficiind de informațiile care însoțeau fiecare obiectiv important, ne-am descurcat foarte bine. Dacă doreai informații prin viu grai, te puteai alipi unui grup organizat.

Încă de la intrare, te întâmpină bustul celui care a descoperit Knossosul și l-a făcut cunoscut lumii întregi: arheologul britanic Sir Arthur John Evans.

El a început săpăturile la acest sit în 1899 și le-a continuat până la moartea sa survenită în 1935. Lui i se datorează reconstrucția acestui palat. A fost și criticat, a fost și lăudat. Eu nu judec acum, spun doar că a făcut bine.

Palatul, vestigiu al civilizației minoice, construit de regele din Minos, este legat de legenda Minotaurului închis într-un labirint și care se hrănea cu sacrificii omenești. A fost omorât de Tezeu ajutat de Ariadna, fiica regelui Minos. Atât despre legendă. Palatul se întindea pe o suprafață foarte mare. A avut 1.300 de camere . Palatul a fost construit după ce în 1700 î.Hr. un cutremur devastator a distrus primul palat .și a existat până în 1380î.Hr., când un incendiu puternic l-a distrus. Situl se întinde pe 75 ha, dar nu este accesibil în întregime publicului. Impresionant, acesta este atributul care i se potrivește. Preț de câteva ore te afli într-o lume de legendă. Coarnele Sacre sunt unul dintre simbolurile Palatului din Knossos. Apoi, pe aleea principală sunt treptele care urcă la nivelul superior, unde se află ruinele unor altare și Sala Tronului.

Multe fresce sunt refăcute, cum sunt fresca purtătorilor de apă, a săritorilor peste taur, fresca Regelui-preot, fresca delfinilor din Sala reginei. Frescele sunt însă copii, originalele se află la Muzeul Arheologic din Heraklion. Frescele fiind refăcute, au culorile vii și am aflat că și pentru acest aspect, Evans a fost criticat. Dar dacă n-ar fi intervenit el, ne-am putea acum bucura de grandoarea apusă a palatului?

Marea scară duce în curtea centrală, de unde poți vedea superba panoramă a împrejurimilor. În Curtea centrală sunt ruinele apartamentelor regelui și sala reginei. Am văzut și ruinele unei băi : Sala de baie lustrală. În întregul palat se regăsesc simbolurile minoice sculptate în piatră: figuri de tauri, securea cu două lame, numită ”labrys”, de unde derivă cuvântul ”labirint”. Totul este copleșitor. Te plimbi prin labirint încercând să redescoperi legenda și atunci îi mulțumești lui Evans că a făcut posibil acest lucru.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Rodel in 12.01.14 16:02:42
Validat / Publicat: 12.01.14 19:00:41
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 6157 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Rodel); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Fresca săritorilor peste taur.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 8550 PMA (din 11 voturi)

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmaster15
[12.01.14 19:00:28]
»

Mutat la rubrica "Descoperă zona Heraklion-Hersonissos" (deja existentă pe sait); şters rubrica dublură creată de autor.

msnd
[14.01.14 00:04:01]
»

In primul rand, felicitari pentru excursia facuta si pentru articolul publicat, pe care l-am votat cu maxim de placere. Dar, in anumite privinte, nu suntem de aceiasi parere.

Personal, consider ca Dl Evans a facut mai mult decat trebuia, reconstruind o serie de elemente ale palatului asa cum isi imagina dumnealui ca ar fi aratat si dand denumiri unora din locuri in conformitate cu aceiasi imaginatie. O asemenea interpretare in stil personal, de cele mai multe ori, duce la deformarea adevarului istoric.

Pentru Knossos sunt cunoscute cel putin 2 asemenea aspecte:

Primul ar fi chiar "Sala tronului", care tron este mult prea meschin pentru maretia unui asemenea palat si a regilor care l-au ocupat. In plus, vasul din fata tronului nu prea are ce cauta intr-o incapere oficiala. Majoritatea istoricilor actuali considera ca incaperea respectiva era dedicata mai curand unor evenimente si manifestari religioase, decat unora politice.

Al doilea aspect ar fi legat de ceea ce Evans denumeste "teatrul". Oricata imagimatie a-si avea, nici eu, nici altii, nu au vazut in acea zona nimic legat de un teatru.

In concluzie, consider ca era mai bine daca ruinele decopertate erau numai consolidate in starea in care au fost gasite.

Bineinteles insa ca fiecare are dreptul la propria opinie, si in acest sens am o scurta povestioara: "Toporul bunicului".

Bunicul avea un topor pe care, la moartea lui, l-a lasat mostenire fiului sau. Acesta, nemultumit de coada, prea scurta si partial putrezita, schimba coada toporului. La randul sau, la moartea sa, lasa toporul nepotului. Acesta, nemultumit de lama prea ingusta si partial ruginita, schimba si lama toporului. Oare ceea ce poseda el acum mai este toporul bunicului?

I

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
RodelAUTOR REVIEW
[14.01.14 15:00:11]
»

@msnd: Nu-ți contest părerea despre reconstituirea Palatului din Knossos, dar pe mine m-a impresionat măreția lui și faptul că Evans s-a gândit să-l aducă în lumină, chiar dacă, poate, a greșit din punct de vedere științific. Nu știu dacă turiștii iau în calcul acest aspect, ci, cred eu, se bucură de ceea ce văd.

calatorul
[30.03.15 21:26:14]
»

O relatare convingatoare despre locuri pe care le/am vazut si o dezbatere utila privind modul de tratare a ruinelor. Si niste fotografii excelente despre un loc pe care orice calator in insula ar trebui sa/l vada. Votez cu convingere da.

RodelAUTOR REVIEW
[30.03.15 22:25:22]
»

@calatorul50 - Mulțumesc pentru vizită și pentru vot.

webmaster26
[14.02.17 19:06:35]
»

@Rodel: Mutat în rubrica "Palatul din Knossos [Knossos], HERAKLION" (nou-creată pe sait)

===

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
calatorul, msnd, Rodel
Alte impresii din această RUBRICĂPalatul din Knossos [Knossos]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.059447050094604 sec
    ecranul dvs: 1 x 1