ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.03.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 21.02.16
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUL-2013
DURATA: 5 zile

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Groenlanda - o privire pragmatica

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Punctele adunate, de-a lungul anilor, la câteva companii aeriene (din 1992), economiile drastice, poziția Groenlandei pe hartă (nu mai departe decât America și cu același preț de avion), neastâmpărul pe care îl pot genera călătoriile culturale și nu numai, m-au făcut să optez pentru destinații la limită, prin cele mai îndepărtate cotloane ale Terrei, de unde m-am întors, așa cun veți fi observat, cu cele mai puternice trăiri și impresii demne de împărtășit unei comunități de trubaduri globali, așa cum îmi place mie să vă numesc. Greu să poți rezista frumuseții metaforelor când ajungi la Macchu Pichu, Tibet, Alaska, Noua Zeelandă, Australia, Cascada Niagara, Kenya, Maroc, sau în Groenlanda. Ca român, am trăit cu intensitate momentele petrecute la Voroneț, în Bucegi, Retezat, la Bran sau la Cimitirul Vesel, asumându-mi privilegiul că, în multe privințe, nu suntem cu nimic mai prejos.

Sunt la Hotelul Seaman din Nuuk, aflat in extremitatea sudică a continentului rece, cu un climat sub-arctic, în care, dacă nu ar fi vântul venit dinspre ocean, cel +15 grade Celsius din iulie, ar fi o invitație la un sejur plăcut printre eschmoși și balene. Investiția fiind daneză, interiorul pare mai auster, cu mobilier minimal dar cu tv, conecțiune la net, încălzire bună, mai ales noaptea, când se ajunge la -7-8 grade. Cred că hotelul s-ar putea ridica la 4 stele (cam 50 USD pe noapte), cu puțină bunăvoință și ținând cont că aveam, cu 3-4 ani în urmă, doar trei opțiuni de cazare în Nuuk. Ar fi de amintit faptul că, atunci când pleci în zone mai nefrecventate sau greu accesibile, nu poți risca stând la un hotel prea ieftin, fie și din motive de siguranță personală.

Micul dejun inclus, îți oferă opțiunea să mănînci în stil clasic, continental, grație și numeroșilor danezi, fie turiști, fie lucrători pe numeroasele șantiere din apropiere, sau să încerci meniuri eschimoșe locale, condimentate la gust și la preț. Neavând culturi de cereale pe arii extinse, exceptând cîteva zone experimentale patronate de UNESCO, localnicii își echilibrează excesul de proteine din carne, cu cele mai curioase specii de plalnte cu frunze și rădăcini aromate: zburătoarea, murele pitic, vuietoarea, măzărichea sau ouăle de păsări polare. Pentru a intra în atmosferă, am comandat cu prietenul meu olandez, încă din prima zi, o supă tradițională de focă (Sansut) și o bucată de carne afumată de balenă Beluga, cea mai dragă stomacului eschimoș. Nu lipsește de la fiecare masă pâinea rotundă de secară. Prietenul meu Hans, a optat pentru o carne, tot afumată, de ren. În loc de murături, ni s-a oferit câte o budincă presărată cu afine și cu mure, ca apoi un ceai răcoritor, de Labrador, cu gust de mucegai să încheie o tratație de până în 25 E. La ceai, Hans îmi povestește cum, doar cu 2 ani în urmă, tatăl lui, plecat în croazieră spre Polul Arctic, a rămas mai bine de două zile blocat în crucișătorul olandez și cât de ușor putem muri de frig noi, europenii, predestinați lucrurilor și dimensiunilor medii. Îi spun, la răndul meu, cum te poți prăji în propria-ți grăsime, ca bucată de slănină, atunci când ajungi în sezonul cald, într-o țară din Africa.

Supa, este clar, avea gust secific de animal marin, în shimb carnea de balenă, foarte diferită de friptura din Islanda, avea un gust plăcut, dulce amărui. Și Hans mi-a confirmat că renul are gust asemanător cu friptura noastră de vacă și că nu recunoaște niciun condiment, cum era și normal.

Celelalte meniuri pe care le-am descoperit în drum spre oraș (25 min.), unde, aproape de intrare este un expres, investiție tibetana (!!), cu rețete locale dar și asiatice, se bazează pe focă, morsă, halibut, cod, somon, păstrăv polar, carne de oaie, de miel (o raritate scumpă), de bizon, sau de alte balene ce populează apele reci: Balena cu capul rotund, Orca- balena ucigașă sau Beluga. Ni se spune că singura balenă cu adevărat protejată de eschimoși ar fi cea albastră, cu al cărei spirit, locuitorii igloo-rilor ar fi încheiat un pact, din moși strămoși.

Încercările de a reglementa vânatul balenelor la Polul Nord, se bucură doar de un succes parțial până acum. Tarabele din piețele centrale îți, oferă la liber toate speciile de pești, în grămezi mari, păzite de oameni cu fețele lor asiatice, uneori mongoloide, brăzdate de de soare și de oarecare disperare a supraviețuirii ancestrale. Nă nu de mult, ei se luptau cu spiritele apelor, dar acum, semenii lor, tot oameni, cu pielea albă, le provoacă nedumeriri fără un răspuns sigur, venit la timp. Par niște oameni duși tocmai de valurile pe care le îndrăgeau atât de mult ,,pe tărâmuri noi, de unde vapoarele uriașe le dislocă bancurile de pești moștenite de la multe generații.

Pe alocuri, întâlnești tarabe cu obiecte de arizanat din oase, dinți sau cornuri de animale, de blănuri lup, urs, de bizon, tăbăcite, pe care le poți negocia la cote mai accesibile. Ei bine, în momentul în care intri în magazinele consacrate, se vede școala daneză zîmbete comerciale și prețuri daneze, pe care nu le poți aborda la economy class. În același timp, o croazieră (de la140E), după rutele balenelor, cu incursiuni într-un sătuc eschimoș, unde, la o sărbătoare organizata de Biserica calvină, se fac fel de fel de demonstratii cu bărci și harpoane tradiționale, după care săniile și bărcile cu motor, conduse de tineri, schimbă istoria locului.

Muzeul de istorie și etnografie (20 E) îți oferă prilejul unic de a face o incursiune într-o lume necunoscută, învăluită în mitologia Culturii Thule, în care armele suple, ambarcațiunile, harpoanele și sulițele, costumația arctică, blănurile de urși și lupi polari, elementele de ritual, focul din mijlocul colibei, leagănul făcut din oase de balenă, chipul senin și limpezimea ochilor primilor eschimoși pozați la sfârșitul sec 19, vorbesc despre o lume plină de magie care, în ciuda vitregiilor naturii, oferea elemente de stabilitate. În fond, un fel de Atlantidă ce odată cu invazia turiștilor și a protectorilor danezi, începe să-și piardă inocența.

Aproape de gura balenei albastre

La una din cele două agenții din Nuuk, cumpăr o excursie cu multă adrenalină așa cum aveam să sper înainte de a pune primul pas pe continentul în formă de scoică. Prietenul meu Hans optează pentru o altă croazieră, de două zile, pe coasta de vest a Mării Labrador (350E).

Aici, sub un cer cenușiu, de culoarea gresiei, adrenalina te cotropește din primele minute de confruntare cu o lume în care unitățile de raportare la realitatea imediată se transformă pe loc în provocări fără precedent.

Grupul de turiști kamikaze este instituit de către un ghid danez, metodic și atent la detalii, mai puțin la cele de ordin lingvistic. După ce își termină discursul dedicat conaționalilor majoritari, țin să-i spun că a vorbit excelent și că așteptăm nerăbdători și varianta în engleză, propunere ce generează un moment de deconectare, prilej bun de a ne cunoaște, atîta cât se pate, cele 40 de suflete ce vor pluti pe valurile reci ale vieții de la Polul Nord.

Călătoria prin lume dar și lectura îți creeaza o anumită idee despre universalitatea gesturilor umane, astfel că sesizezi ușor semne de bun venit în grup, căldură și un gen de solidaritate umană. Pe lângă danezii tonici care se bucură de fiecare clipă de viață, văd și doi băieți italieni atât de frumoși încât ai spune că sunt două copii fidele ale lui Apollo, alungate din Olimp tocmai în ținuturile reci ale nordului pentru cine știe ce ofensă adusă lui Zeus. Prezența lor discretă și gesturile calde contribuie, ca un condiment picant, la diversitatea grupului pornit parcă spre marea aventură a vieții.

Minutele se scurg din ce în ce mai tensionat, timp în care căpitanul Jack, ne averizează că ne apropiem de câmpul de operațiune al balenei albastre, care, aidoma altor animale marine, își respectă teritoriul și iese, la interval de 6-7 minute, să-și inhaleze oxigenul polar ce-i asigură continuitatea în habitatul limpede de la antipozi. Aparatele foto și camerele de luat vederi stau, într- o dorință avidă de senzațional, să surprindă primele semne ce urmează să tulbure din adâncuri, priveliștea calmă a apelor dintre ghețari...

Deodată câteva jeturi de apă se înalță spre cer, anunțînd prima balenă la pribord. Cu o voluptate felină, primul exemplar ce cântărește peste 150 de tone, iese cam la 100 de metri distanță de vasul temerarului nostru Jack, de numai trei tone, răscolind talazuri de apă ce alunecă amenințător, provocând țipete de groază și uluire... Urmează senzații la fel de copleșitoare ce se rostogolesc în cascade, odată cu reintrarea monstrului oceanic în împărăția sa subterană. După acel moment, în abisul provocat de dislocarea maselor de apă, apare, într-o arcuire amețitoare, coada imensă ce declanșează o energie greu de imaginat în termeni reali... apoi, uimire, frică, extaz și suspans. Parcă toată lumea se întreabă oare ce va urma... Danezii majoritari dau primele semne de circumpspecție... Cei doi Apollo, se țin tandru de mână, parcă încercând a fi alături la bine și la rău.

Curând, scenele se reiau într-o înlănțuire dramatică pe măsură ce următoarele apariții se apropie amenințător de vaporașul nostru greu încercat, provocând valuri din ce în ce mai amenințătoare. Din acea clipă imortalizarea trâirilor trece pe plan secund, spre un perimetru ostil, cedând apoi loc sigur ideii de supraviețuire. În pustietatea apelor, nu ne putem uita decât spre cer, de unde trebuie să apară o mână salvatoare.

Tocmai apucăm să tragem o gură de aer în piept, că vine și momentul culminant, când gura deschisă a monstrului, cu dinții amenințători, de aproape 2 metri, scoate cu un soi de rânjet- un moment horror în grupul nostru cantonat pe un vaporaș firav, cu motoarele oprite. Urmează momente de liniște încordată...

Din cabina lui neâncăpătoare, se aude vocea fermă a lui Jack Salvatorul, care, într-un dialect inuit perfect, ne asigura că balenele iubesc ambarcațiunea lui și că nu este cazul să ne fie frică, atâta timp cât el este la cârmă.

Momentul traducerii provoacă un oftat la unison și aduce o speranță rece dar binefăcătoare. Vom ancora și vom fi liberi!

Oh, Groenlanda! Te voi visa mereu dar, în mod sigur, nu te voi mai vedea pentru a doua oară pe parcursul unei vieți!


[fb]
---
Trimis de glcitizen in 19.03.16 11:27:28
Validat / Publicat: 19.03.16 16:06:29
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ȚĂRILE SCANDINAVE.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4314 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

22 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (glcitizen); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Prima aparitie a balenei albastre. Nimeni nu-si imagina ce va urma.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 45650 PMA (din 49 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

22 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[19.03.16 13:24:28]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Groenlanda, #CĂLĂTORII" (deja existentă pe sait)

-

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată prin email a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

glcitizenAUTOR REVIEW
[19.03.16 14:13:47]
»

@webmasterX -

Multumesc.

bucşa ioan*
[19.03.16 17:05:49]
»

De-a dreptul superb!

Iar sfârşitul de top: te voi visa mereu dar nu te voi mai vedea a doua oară pe parcursul unei vieţi.

Bravo, domnule dragă!

gettyy
[19.03.16 17:14:57]
»

@glcitizen:

Absolut minunat!!!

Vă felicit din suflet şi abia aştept următorul articol!

mishu
[19.03.16 21:48:40]
»

Un articol minunat, votat cu mare caldura

glcitizenAUTOR REVIEW
[20.03.16 11:42:59]
»

@bucşa ioan -

Va multumesc si va urmaresc si eu, cu interes.

glcitizenAUTOR REVIEW
[20.03.16 17:58:54]
»

@bucşa ioan -

Multumesc sincer.

Dan-Ioan
[20.03.16 21:02:08]
»

@glcitizen -

Nobel pentru traducere succesivă (”zburătoarea, murele pitic, vuietoarea, măzărichea”) și Oscar pentru imagine și efecte speciale - excepție ”Cei doi Apollo (care) se țin tandru de mână, parcă încercând a fi alături la bine și la rău”, pentru tradiționaliști, încă o imagine stânjenitoare. În rest..., vezi bucşa ioan, gettyy și mishu, plus toată admirația mea!

webmaster
[20.03.16 21:04:08]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

glcitizenAUTOR REVIEW
[20.03.16 23:13:13]
»

@webmaster -

Multumesc, imi dati mult curaj.

glcitizenAUTOR REVIEW
[20.03.16 23:17:42]
»

@Dan-Ioan -

Multumesc si sper sa nu va dezamagesc, in continuare.

glcitizenAUTOR REVIEW
[20.03.16 23:35:54]
»

@Dan-Ioan -

Multumesc mult si sper sa anu va dezamagesc nici pe viitor.

De-abia astept sa va citesc si sa-mi stabilesc noi repere de calitate.

zlatna
[21.03.16 10:36:17]
»

@glcitizen - Foarte bun articolul, eu propun să vi se acorde un premiu pentru unicitatea locurilor pe unde aţi umblat, de la Groelanda la Machu Picchu, la Rio, in Kenia, Argentina, Bolivia si atatea alte locuri. Acestea sunt niste destinatii care apar mai putin pe acest site.

Vă doresc să aveti parte de alte asemenea destinaţii deosebite.

glcitizenAUTOR REVIEW
[21.03.16 11:28:33]
»

@webmaster: Multumesc si sper sa va inspir pe viitor.

glcitizenAUTOR REVIEW
[21.03.16 11:33:33]
»

@webmaster:

Multumesc mult.

Yolanda
[21.03.16 11:54:19]
»

E o adevarata placere sa va citesc! ati aparut din' neant' ca sa ne împartasiti experienta din tarâmuri mai putin umblate de noi. Nu multi au curajul de a umbla prin aceste colturi de lume, e teama de a fi prea departe, sentimentul din suflet de 'lost in space' care iti fura din bucuria de a vedea locuri superbe si greu accesibile.

Bravo pentru un temerar.

glcitizenAUTOR REVIEW
[21.03.16 14:24:37]
»

Multumesc si sper sa va va inspir. Totul se face treptat.

buterfly*
[03.04.16 13:14:43]
»

Extraordinar! Mai ca-mi vine sa-mi las balta toate interesele si sa plec in groenlanda! Sunt fara cuvinte! Ati atins o coarda sensibila

glcitizenAUTOR REVIEW
[03.04.16 13:55:04]
»

@buterfly - Ma bucur. mai asteptati putin. S-ar putea sa va mai gânditi daca citiți despre Alaska! Vine cam intr-o luna. Acum voi mai scrie despre Kenya, Maroc, Tibet si apoi, despre Alaska.

buterfly*
[03.04.16 14:04:16]
»

In Alaska nu merg! Nu suport umilintele LA care suntem supusi pentru a obtine viza. Pana nu dispare mizeria asta, america nu ma intereseaza! Abia astep Tibetul!

Dan-Ioan
[03.04.16 16:59:09]
»

@glcitizen -

Dragul nostru Citizen G. L. Ai dat lovitura cu turismul extrem! Ai fost acolo unde noi, turiștii de rând, n-am fost și probabil că nu vom merge vreodată. Dar succesul nu din asta ți se trage – simțirea și stilul, asta e! Pentru acestea (și pentru acestea) meriți premiul special al juriului. Keep going!

Regards, Dan-Ioan

(Reply no needed)

glcitizenAUTOR REVIEW
[03.04.16 18:31:41]
»

@Dan-Ioan - Multumesc pentru ecou si ma bucur ca te inspir... totul a inceput cu un gând...

Probabil ca unul dintre secretele scrisului este ca am un fel de log-book ce ma ajuta sa-mi pastrez aproape intacte trairile de moment, plus ideea că cele mai mari aventuri sunt cele ale cunoasterii.

Imi plac mult review-urile tale si le gasesc cel putin la fel de inspirate.

Cât priveste numele meu codificat, se voia a fi global citizen, așa cum ma simt, de altfel.

Cred ca avem profesii asemanatoare, daca nu identice, deci keep thinking positively!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
bucşa ioan*, buterfly*, Dan-Ioan, gettyy, glcitizen, mishu, Yolanda, zlatna
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Groenlanda:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.068333864212036 sec
    ecranul dvs: 1 x 1