GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Palatul Medici Riccardi, Florența
Palatul Medici Riccardi, unul din multele palate ale Florenței, are o particularitate anume, aceia de a fi prima clădire renascentistă din oraș.
Reședința familiei de Medici a fost ridicată de ”înainte mergătorul” asesteia- bătrânul Cosimo, cel care a comandat construirea unui palat precum o reședință regală, dar cu un aspect sobru, o linie simplă, pe placul florentinilor acelor vremi. Cosimo era foarte bogat, trebuia să-și etaleze valoarea în fața partenerilor săi de afaceri, dar în același timp era un om modest, așa cum apărea în fața locuitorilor orașului. Ca urmare, reședința sa trebuia să fie una care să etaleze ambele trăsături. Și acest lucru l-a realizat renumitul arhitect Michelozzo.
Palatul se află la intersecția Viei Martelli cu Via Cavour, foarte aproape de Piazza del Duomo și de Basilica San Lorenzo, ctitorită de același Cosimo da Medici.
Când am ajuns la fața locului, prima impresie a fost mai degrabă a fortăreață. Și da, în acele vremi tulburi a fost și pe post de fortăreață, familia având numeroși dușmani (Să ne amintim numai de conspirația Pazzi, în care micul Giulianno i-a căzut victimă).
Palatul nu are aspect de palat, este o clădire imensă, gri, rece, sumbră, o imensitate a cărei bază este formată din blocuri mari de gresie lipite între ele. Ferestrele sunt mici, prevăzute cu gratii pentru protecție și din loc în loc sunt încastrate niște dispozitive cu cârlig pentru priponit caii și pentru montat făclii de luminat noaptea.
Cele două nivele superioare sunt construite din cărămizi netede, cu ferestre în formă de arc, inspirate din arhitectura romană. Cornișa este bogat ornamentată, dând totuși un aspect ceva mai elegant întregului ansamblu.
Michelozzo a lucrat la acest palat aproape 20 ani, între 1449 și 1468. Clădirea este de formă dreptunghiulară, ușile de intrare sunt foarte înalte, pentru a permite accesul trăsurilor în interior. Curțile și grădinile sale erau imense și adăposteau tot ce familia colecționa în materie de artă. Lorenzo avea oamenii săi care cumpărau ce era valoros pe piața Europei, unde grecii fugiți din Constantinopolul cucerit de turci, vindeau valori pentru a se întreține. (Istoria se repetă, Ecaterina cea Mare va face la fel prin omul său de încredere, Voltaire)
Palatul a fost locuit de membrii familiei până în sec al XVII-lea, deși o parte din ei, cei de frunte, locuiau deja în Palazzo Vechio și apoi în Palazzo Pitti.
În 1659 familia vinde palatul marchizului Riccardi, unul din administratorii marelui Ducat. Acesta va aduce modificări, va moderniza clădirea și va decora plafoanele, devenind astfel cel mai baroc palat florentin. Rămâne totuși o reședință care, merită văzută. Eu am reperat-o cu un an înainte, când nu am mai putut să o vizitez, agenda fiind foarte încărcată. Florența este inepuizabilă pentru cine iubește frumosul.
Odată intrați în palat, vizitatorii trec un culoar unde sunt reprezentați membrii marcanți ai familiei de Medici, dar și cetățeni de onoare ai Florenței. Culoarul duce spre o curte interioară proiectată de Michelozzo cu coloane corintice, o logie cu plafoane boltite, cu medalioane, basoreliefuri, busturi, urne și sarcofage, toate aparținând familiei Riccardi
În acest palat s-a născut, a copilărit și și-a crescut copiii Lorenzo Magnificul, cel care a găzduit poeți, savanți, umaniști vestiți în acea epocă, dar și pe micuțul Michelangello, copil în jur de 14 ani, care s-a remarcat în ochii Magnificului cu un cap de faun lucrat în lut. Acesta evaluându-i talentul, l-a luat sub ocrotirea sa, unde a crescut și a fost educat cot la cot cu copii săi.
Și tot în acest palat, dar în altă perioadă de timp, mult mai târziu, a crescut Caterina de Medici, viitoare regină a Franței.
Muzeul se află la parterul clădirii, restul fiind ocupat de sediul Prefecturii. Acesta conține valoroase opere de artă, portrete de familie, masca mortuară a lui Lorenzo și puține obiecte ce au aparținut familiei Medici. Mare parte din ele au fost pierdute. Dar cel mai important punct de vizitat este Capela Magilor - vezi impresii, executată de B. Gozzoli, care s-a păstrat în toată splendoarea sa.
Ca puncte de interes turistic, pe lângă curtea interioară și grădina pavată cu piatră de râu, sunt imensele săli ale palatului, cum ar fi Sala tapiseriilor sau Sala Luca Giordanno, cu tavanele și oglinzile pictate de acesta, dar și Biblioteca Riccardiana închisă publicului, ce cuprinde un fond de carte, care se ridică la aprox. 50.000 volume și 4.000 manuscrise.
Toate valorile spirituale ale orașului Florența, îl fac cel mai bogat în opere de artă, datorită acestui om, supranumit pe drept Magnificul, cel care a adunat la curtea sa oameni de valoare și lucrări de artă, formând un melanj sclipitor pe râul Arno care, în 1966 a inundat întreg orașul, distrugând o bună parte din valori.
Mulțumesc!
Trimis de mihaelavoicu in 31.03.18 15:57:03
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA. A mai fost în/la: alte destinații
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihaelavoicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Florența şi împrejurimile, FIRENZE (FLORENŢA)" (deja existentă pe sait)
@mihaelavoicu:
Buon giorno! sau Bona sera!
Foarte interesant articolul despre acest palat care
”Palatul nu are aspect de palat
. Din poze eu il consider totusi palat. Bine si muzeu acum.
Frumoase locuri ai vizitat, locuri in care nu am ajuns. Am citit numai informatii interesante despre Floenta.
Felicitari pentru articol! Acum iau pozele la rand!
Mi-au placut mult aleile pavate cu piatra de rau, interioarele palatului. Pozele sunt foarte reusite si redau foarte bine imaginea locului vizitat.
Numai de bine!
@Dan&Ema: Mulțumesc pentru apreciere! Mă bucur că vă place Florența.
În mai merg pentru a patra oară și numai în interes turistic. Să mă țină picioarele, numai!
Surpriza e, că voi prinde Noaptea muzeelor.
Sănătate și să auzim de bine!
@mihaelavoicu:
Wow! Se anunta ceva special. Noaptea muzeelor este o poarta si mai larg deschisa catre cultura, arta, istorie, pe care esti invitata sa intri!
Succes cu picioarele sa te tina! Sa fii in forma maxima si sa ne povestesti pe masura celor vizitate! Abia astept sa ascult noile tale jurnale de calatorie!
Numai de bine! ????
@mihaelavoicu: Cum spune și Dan mai sus, palatul seamănă a palat, nu a fortăreață, cum am înțeles din primele rânduri ale descrierii tale. Păcat că nu ai o poză și cu el văzut din exterior, mai de departe. În interior se vede frumusețea și bunul gust al arhitectului.
Orașul Florența este o dorință și o speranță mei veche a mea, de a ajunge acolo, să stau mai mult și să o vizitez pe îndelete. Știu că nu mi-ar ajunge o vacanță de 7 sau 8 zile ca s-o „cuprind” pe toată! M-ar bucura să pot, măcar și atât, ca timp.
Am votat pentru că mi-a plăcut!
@doinafil: Atunci, când am făcut pozele, nici nu știam de AFA. M-aș fi străduit să fac poze mai
semnificative. Clădirile sunt destul de înghesuite și greu le cuprinzi grandoarea. Dacă aș scotoci mai bine prin foldere, poate aș găsi ceva mai grăitor. Fațada Palatului este exact ca o fortăreață, interiorul însă, total diferit.
Mulțumesc pentru vizită și ecou. Sănătate și numai bine!!
Pentru că și mie îmi plac nespus castelele și palatele, am urmărit cu interes deosebit postarea ta despre Palatul Medici Riccardi. Și nu m-am înșelat, lectura mi-a plăcut și m-a adus mai aproape de un alt palat al Florenței pe care n-am apucat să-l vizitez. În ultima mea vizită acolo am văzut doar Palazzo Vecchio din Piazza della Signoria. Nici el nu merită a fi uitat, chiar dacă nu e atât de luxos precum cel de care ne-ai povestit.
Cu siguranță însă, tind să-ți dau dreptate, Florența are atât de multe obiective de vizitat, încât o săptămână este prea mică spre a-ți da satisfacția că ai văzut tot ceea ce acest oraș de artă îți propune. Cu toate acestea, îți doresc ca următoarea ta vizită la Florența să fie călătoria care te va ajuta să cunoști cât mai multe din comorile acestui oraș, considerat locul de naștere al renașterii italiene! Să ai drum bun și să te întorci cu tolba plină de povești pentru noi, prietenii tăi de pe AFA!
@mariana. olaru: Mulțumesc pentru lectură și apreciere! Prefer genul de turism ”de capul meu! ” unde văd ce vreau, stau cât vreau, plec când vreau.
Numai bine îți doresc!
Este o vizita pe care mi-ati oferit-o de Florii. Multumesc pentru aceasta si inca nu am terminat.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2024 Florența, un vis împlinit — scris în 19.03.24 de calincheita din REGHIN [MS] - RECOMANDĂ
- Aug.2021 Cum ne-am petrecut celelalte două zile florentine — scris în 11.10.21 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Aug.2021 Minivacanță la Florența, capitala artei — scris în 02.10.21 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Mar.2019 Sindromul Florența s-a verificat și în cazul meu — scris în 19.07.19 de Aurici din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- May.2018 Piazza della Santissima Annunziata — scris în 28.02.20 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- May.2018 Ponte Vechio, Florența — scris în 23.02.19 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- May.2018 Loggia dei Lanzi, Florența — scris în 25.08.18 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ