ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.08.2013
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Ţăndărei [IL]
ÎNSCRIS: 17.07.13
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
JUL-2012
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
96.67%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 7 MIN

    Piazza San Giovanni - Firenze

    TIPĂREȘTE

    Ajungi in aceasta piata parcurgand Via Roma, venind dinspre gara Maria Novella, pe Via Cerretani.

    Piazza San Giovanni din Firenze a luat numele de la Baptisteriul care se afla in aceasta piata care continua la apus Piazza del Duomo.

    Demolarea unei parti din Palatul Arhiepiscopal avea sa faca loc actualei piete, sa deschida vederii Baptisteriul si sa uneasca in linie dreapta Via Roma cu Via Martinelli.

    Via Roma

    Via Roma este o strada din Firenze creata in secolul al XIX lea de patru arhitecti; Giuseppe Boccini, Luigi Buonamici, Torquato del Lungo so Giuseppe Rossi. Strada poarta acest nume din anul 1911, are o vocatie pur comerciala cu multe magazine care o marginesc. Cladirile ce trebuie mentionate de pe aceasta strada sunt: Hotelul Savoy, o superba cladire constrita in stil eclectic, istorica cafenea Caffe Gilli si spatiul comercial LuisaVia Roma proiectat de catre arhitectul Claudio Nardi. Pe aceasta strada se mai gaseste Consulatul Republicii San Marino.

    Cladiri si monumente existente in piata San Giovanni:

    Baptisteriul San Giovanni

    Aflat in centrul religios al orasului, in fata catedralei Santa Maria del Fiore, Baptisteriul San Giovani din Florenta, este cel mai vechi monument din piata

    care ii poarta numele. Sf. Ioan Botezatorul este patronul spiritual al Florentei. Baptisteriul a fost inconjurat de palate si alte cladiri care au fost demolate in secolele XIV-XV pentru a face loc actualei piete care inconjoara monumentul. Edificiul are forma octogonala si simbolizeaza “ziua a opta”sau sacramentul Botezului, initierea in lumea crestina. Sacra si maiestuoasa cladire a fot creeata pentru a se potrivi Catedralei in fata careia tocmai strajuieste si in care a fost botezata multimea de florentini. La inceputuri a fost templu dedicat zeului Marte construit pe ruine romane, mai apoi bazilica.

    Data de fiintare a Baptisteriului se gaseste la sfarsit de secol IV si inceput de secol V. Devenita oficial cladirea Baptisteriului Sf. Ioan, in anul 1128 a fost placata cu marmura atat la interior cat si la exterior. In a doua jumatatea a secolului al XIII lea i s a adaugat domul si absida dreprunghiulara care a fost placata cu mozaicuri. Intre anii 1270-1300 a fost mozaicata bolta domului (cupola) pe un fundal de aur. Unele mozaicuri sunt atribuite lui Cimabue reprezentand Judecata universala, Botezul lui Isus si al Mariei, Scene din Geneza. Edificiul are trei usi. Prima usa a fost construita intre anii 1330-1336 de catre Andrea Pisano. Atazi usa lui Pisano este localizata pe partea sudica, marcand intrarea de onoare. Initial ea a fost montata pe latura de est in fata Catedralei. A doua usa a fost construita de catre Lorenzo Ghiberti, intre anii 1401-1424, pe partea de est. Atreia usa ii aparte tot lui Ghiberti, este plasata pe partea nordica si a fost construita intre anii 1425-1452, supranumita ‘Poarta Raiului”. Deasupra usii se afla

    Baptisteriul din Florenta este considerat a fi un triumf al arhitecturii cu lucrari de inalta pretiozitate, astfel incat poetul Dante Aligheri l a supranumit “Frumosul San Giovanni” (Bel San Giovanni). Monumentul este acoperit cu o cupola in opt triunghiuri, deasupra careia se afla un acoperis piramidal aplatizat. Exteriorul este decorat in stil romanic cu marmura alba de Cararra si de Prato verde. Usile din bronz cu placi din aur sunt decorate cu scene biblice ale botezului. Ele, basoreliefurile si statuile de deasupra lor suntcele mai importante din Toscana. Grupurile statuare de deasupra usilor au fost realizatede Francesco Rustici (1474-1554) -Predica Sf. Ioan si Vincenzo Danti (1530-1576). Podeaua este si ea din marmura cu motive fitomorfe geometrice si zoomorfe. In Baptisteriu se afla sculpturi minunate ca mormantul lui Ioan al XXIII lea. antipapa care a murit in Florentain anul 1426. Monumentu a fost proiectat de Donatello si Michelozzo. Cele trei usi de bronz, unitare ca program figurativ, arata istoria umanitatii de a lungul unui secol, ca o uriasa Biblie la figurat. Usa de est nareaza istorii ale Vechiului Testament, cea de sud Ioan Botezatorul impartita in 28 de registre, iar cea de nord Istorii ale lui Isus (Noul Testament) Interiorul octogonal are un diametru de 26 m. Decoratiunile interioare amintesc de Pantheonul din Roma, cu utilizarea pe scara larga a marmurei sub forma de oglinzi policrome. Peretii interiori sunt placati cu marmura, in trei benzi, cea de mijloc sub forma de galerii. In plan vertical, peretii sunt impartiti de pilastri si coloane de granit monolitic. (text preluat de pe Infoturism)

    Opera di San Giovanni

    Opera di San Giovanni, este cea mai veche cladire construita in aceasta piata, care este pozitionata pe partea sudica. Imobilul a fost construit

    intre anii 1330-1336 si l a avut ca arhitect pe Andrea Pisano. Fatada cladirii este din piatra bruta, portalul este executat in secolul al XV lea, in luneta sa are o satueta din teracota a San Giovanni, copie a Michelozzo, existent in curtea palatului Bargello. Aceasta cladire a fost casa parohiala San Giovanni, amplasata chiar in fata coloanei lui Zenobius, un monument vechi din bronz ce reprezinta un copac. Coloana a fost ridicata in anul 1384. Curtea cladirii a fost reconstruita pastrat caracteristicile secolului al XV-lea.

    Ansamblul renovat din anul 2006 este centru de informare turistica.

    Palatul Arhiepiscopului

    Palatul Arhiepiscopului este o cladirea situata inpartea de sud a Piazza San Giovanni din Florenta, in fata absidei Baptisteriului. si reprezinta sediul arhiepiscopului. Reconstruit dupa un incediu intre anii 1573-1584, cladirea l a avut ca arhitect pe Giovanni Antonio Dosio. Pe partea de nord a cladirii este aplicat blazonul familiei de Medici, Alessandro Ottaviano de Medici, fiind unul dintre arhiepiscopii care a locuit aici. In anul 1895, arhiepiscopul Agostino Bausa, si a aplicat blazonul pe partea sudica a cladirii.

    Turnul de Marignolli

    Turnul de Marignolli a fost construit de familia Marignolli langa vechea Aquilonare Porta sau Poarta Episcopului, care incepea zidurile medievale ale orasului. La parter cladirea are doua porticuri cu timpane in arcada. Coltul dintre porticuri adaposteste un altar in nisa caruia se afla o statueta a Fecioarei cu Pruncul.

    Loggia lui Bigallo

    Cladirea (spatiu de cazare) cu loggia din Piata San Giovanni din Florenta, a fost construita intre anii 1352-1358, pentru a adaposti Societatea Indurarea Fecioarei (Compagnia Misericordia) sau Casa Milei... Edificiul a servit pentru cazarea orfanilor si a copiilor strazii. In 1386 societatea platea femeilor care adoptau copii abandonati sau orfani. In anul 1445 aceasta companie a fuzionat cu Bigallo Compagnia, fondata de ordinul Sfantului Mucenic Petru. O alta activitate a companiei este ingroparea mortilor. Construita in plina perioada gotica cladirea are elemente Renascentiste. Casa si cladirele anexe au gazduit la parter un oratoriu iar la etaj a serrvit drept hotel pentru orfani. Fatada dinspre Piata San Giovanni este decorata cu fresce de Niccolo Gerini, acum conservate in Muzeul Bigallo. In anul 1358 arcadele superioare au fost inchise cu panouri din fier elegante, capela a fost decorata cu picturi murale de catre Nardo Di Cione si sculpturi ale lui Alberto Arnoldi, printre care ‘Madona cu copii si ingeri” este incadrata intr un altar de lemn cu nise aurite. In nisele fatadei sunt sculpturi. Pe frontonul de deasupra usii se afla” Madona cu Pruncul” SF. Petru, fondator al milei si Sf. Lucia, patroana copiilor, toate operele lui Arnoldi, ”Fecioara Milei” este o capodopera acestei perioade. Alte fresce de pe fatada apartin luiVentura di Moro si Rosselo di Franchi Jacopo reprezentand “Predicile Sf. Petru in Florenta si aparitia Diavolului”Loggia a suferit un incendiu in anul 1442, dar a fost reconstruita dupa modelul original. In secolul al XIX-lea afost restaurata fresca de catre pictorul Gaetano Bianchi. In 1525 cele doua companii se despart, Societatea Milei mutandu se intr o locatie invecinata. In fosta cladire s a extins spitalul aflat in apropiere. Dupa 1966 s a incropit un mic muzeu cu operel de arta care s au aflat in Societatea Milei si a lui Bigallo. Cele doua companii de altadata exista si astazi. Ele ofera asistenta cu ambulante si gestioneaza cimitire, gazduiesc orfani si batrani. Tot Arnoldi este autorul “Madonei cu pruncul”din luneta usii de la intrarea in oratoriu. Un triptic portabil pictat atribuit lui Bernardo Daddi de la 1333 si o pictura a lui Domenico Michelino care au decorat incaperile mai mici se pastreaza si azi. Sala consiliului de administratie al companiilor a fost decorata si ea cu picturi si teracote. Intr o alta camera se afla marea fresca’Madonna della Misericordia”atribuita lui Bernardo Daddi, care reprezinta alegoric orasul Florenta in secolul al XIV lea. Pe langa operele de arta din oratoriu se mai pastreaza frescele de pe fata veche a spitalului (1386), atribuite lui Niccolo Gerini si Ambrosie al Baldese. Pe langa acestea se mai gaseste lucrarea “12 episoade din viata Sf. Tobias” (autor necunoscut din secolul XIV) si o “Madonna cu Pruncul” de Botticelli. S au mai desoperit aici sculpturi, lucrari in ceramica, carti vechi si mobilier care a decorat sediul celor doua fraternitati. (text preluat de pe infoturism)

    Coloana Sf. Zenobius

    Coloana Sf. Zenobius este situata in Piata San Giovanni in fata portii de nord a Baptisteriului. Coloana din granit reprezinta un copac care se termina cu un crucifix din fier. Legenda spune ca atunci cand moastele Sf. Zenobius au fost mutate din Catedrala San Lorenzo in Biserica Sf. Reparata (azi Domul din Florenta), in data de 26 ianuarie, anul 429. a fost atins un ciot de ulm cu sarcofagul,iar ulmul a infrunzit in plina iarna. Pe locul acelui ulm a fost ridicata Coloana Sf. Zenobius.

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de ile57b in 17.08.13 11:09:24
    Validat / Publicat: 17.08.13 20:10:43
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.

    VIZUALIZĂRI: 4354 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ile57b); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Via Roma
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 7200 PMA (din 10 voturi)

    ECOURI la acest articol

    2 ecouri scrise, până acum

    webmaster
    [17.08.13 20:10:35]
    »

    Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

    ile57bAUTOR REVIEW
    [17.08.13 20:12:25]
    »

    @webmaster: multumesc mult

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Florența şi împrejurimile:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.055922031402588 sec
    ecranul dvs: 1 x 1