GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Florența, inima Toscanei
Imi e foarte greu să scriu despre Florența, pentru că nu cred că am nimic nou de spus față de ce s-a spus deja pe AFA, dar cum să vă povestesc despre Toscana, frumoasa provincie a Italiei, fără să vă vorbesc despre inima ei.
“Florența, leagănul Renașterii, orașul lui David, a lui Michelangelo și al Nașterii lui Venus de Boticelli. Aici s-a format limba italiană, iar literatura a prins viață odată cu marele poet Dante. Tot aici au domnit strălucitorii principi de Medici, care au încurajat un adolescent pe nume Michelangelo să folosească dalta, l-au protejat pe Galilei de inchiziție și au construit cea mai mare galerie de artă renascentistă din lume”.
Este cunoscut faptul că familia Medici a sprijinit mult artele, de altfel o parte din frumusețea și grandoarea orașului i se datorează acestei influente familii, care a condus Florența timp de trei secole. Ea a transformat orașul într-o citadelă a culturii prin donarea de către ultimul descendent al familiei, al tuturor colecțiilor de artă care le aparținuse, cu condiția ca acestea să nu fie niciodată strămutate din Florența. Au construit Palazzo degli Uffizi, Palazzo Medici, au mărit Palazzo Pitti, au amenajat grădinile Boboli, au împodobit bisericile cu fresce si tablouri pictate de maeștrii ai Renașterii.
Vedeam Florența pentru a treia oară, dar de această dată imi propusesem să fac ce nu mai facusem în primele două vizite și anume: în primul rând să urc în Dom, pentru că se spune că cine privește orașul din enorma laternă a Domului cade sub vraja Florenței, să vizitez Palazzo Vecchio, Galeriile Uffizi, Biserica Santa Croce, Biserica San Lorenzo unde se află și capela familiei Medici și Palazzo Pitti.
Și să le luăm pe rând:
Domul
Dacă pentru vizitarea catedralei nu se plătește, urcarea în Dom se face contra cost (8 euro). Odată ajunsă la crucea de marmură din vârf, superba panoramă asupra orașului mi-a răsplătit efortul depus. Florența se așternea liniștită și incredibil de frumoasă la picioarele mele, învăluită în lumina dimineții. Asta mi-a plăcut cel mai mult, lumina caldă dar destul de puternică pentru o toamnă târzie.
De sus încercam printre acoperișurile de țiglă roșiatică să descoperim Santa Croce, Santa Maria Novella, San Lorenzo, Ponte Vecchio, Palazzo Pitti, obiective spre care urma să ne îndreptăm.
Cupola Domului a fost cel mai îndrăzneț și impresionant proiect al Renașterii, nu are rost să scriu despre construcția lui pentru că aceste date le gasiți peste tot, vreau doar să spun că are o înălțime de 114,5 metrii, cu tot cu crucea din vârf.
Pentru că mi-a plăcut atât de mult Florența văzută de sus, am urcat a doua zi și în Campanilla Domului (6 euro), chiar dacă oferă aceiași panoramă asupra orașului, dată fiind apropierea de Dom. Campanila are doar 85 de metrii înălțime și 414 trepte. Alte date despre Domul Santa Maria del Fiore găsiți aici: operaduomo.firenze.it.
Palazzo Vecchio (Palazzo della Signoria)
Se află în Piazza Signoria, este sediul primăriei orașului chiar dacă este deschis publicului. Ca multe clădiri din Florența și acesta a aparținut familei Medici, care a locuit aici până s-au mutat în Palazzo Pitti, iar fosta reședință a căpătat numele de Palatul Vechi.
Intrarea în palat este flancată de copia statuii lui David, originalul se află în Galleria dell’Accademia, statuia lui Hercule și Cacus creație a lui Bandinelli și statuia lui Neptun realizată de Ammannati, care simbolizează puterea navală a Florenței.
Din curtea interioară urcând treptele se ajunge in Salone dei Cinquecento, era sala în care se întruneau toți membrii consiliului administrativ al orașului. Frescele de pe pereți și tavanul cu picturi murale reprezentând scene din bătăliile armatei florentine, au fost pictate de Giorgio Vasari. De curând am citit în presă că în Sala celor Cinci Sute s-a descoperit sub pictura actuală, urme ale unei fresce rămase neterminată a lui Leonardo da Vinci.
Pentru că de multă vreme existau banuieli că în acest salon au lucrat pentru o vreme în același timp cele două genii ale Renașterii: Michelangelo la fresca “Batalia de la Anghinari” și Leonardo da Vinci la ”Batalia de la Cascina”, experți în artă au cercetat cest lucru timp de peste zece ani. Cu ajutorul unor micro-camere și a unor sonde s-a putut cerceta straturile din spatele picturilor actuale, fără a le vătăma, unde s-au descoperit urmele unei picturi care în urma analizelor chimice se pare că este fresca lui da Vinci.
Prea multe date despre fresca "Batalia de la Anghiari", considerată pierdută, nu există. Se pare că a fost pictată in 1505, dar nu a fost terminată, ca multe din operele lui da Vinci, întrucât pictorul a fost nevoit să părăsească Florența.
Am mai admirat biroul lui Francesco I, la pictarea căruia au lucrat peste 30 de artiști, Salla dell’ Udinza, Salla dei Gigli, Salla delle Carte și alte saloane de care nu-mi mai amintesc. Mai multe detalii pe museumsinflorence.com/mus ... zo_vecchio.html.
Galleria Uffizi
De căte ori am ajuns în Florența, coada de la Galleria Uffizi m-a făcut să renunț la a o vizita.
Așa era să se întample și de data aceasta, dacă nu m-aș fi înarmat cu răbdare. Pentru a evita coada permanentă de la intrare se pot face rezervări pe internet pentru 3-4 euro în plus. Biletele rezervate se ridică din partea stângă a intrării principale și se intră direct în galerie.
Galeriile Ufizi adăpostesc cea mai mare colecție de artă renascentistă din lume. Aici sunt expuse opere ale lui: Botticelli, Michelangelo, Leonardo da Vinci, Giotto, Rafael, Tițian, Caravaggio precum și lucrări ale unor artiști din Olanda, Spania, Germania.
Și pentru clădire dar și pentru operele de artă din interior, Florența trebuie să-i mulțumească tot familiei Medici. Ghidurile spun că că sunt expuse peste 1700 de lucrări iar alte 1400 se păstrează în depozit. Galeriile au 45 de săli, cateva dintre acestea fiind închise pentru lucrările de extinderea ale muzeului. Din păcate în interior nu este permisă fotografierea. Date despre prețuri și posibilitatea de revervare a biletelor: florence-museum.com/index.php.
Biserica Santa Croce
Am vrut să văd acestă biserică pentru că ea adăpostește monumentele funerare ale lui Galileo, Michelangelo, Machiavelli, Rossini, Bruni.
Biserica a fost construită cam in aceiași perioadă cu Santa Maria Novella, altă capodoperă a Florenței. Bogații orașului s-au implicat în construcția bisericii și mulți dintre ei au fost înmormântați aici. Pereții sunt împodobiți cu fresce majoritatea pictate de Giotto și Taddeo și prezintă scene din viața lui Ion Botezătorul și al Sfântului Ioan Evanghelistul. Toate datele despre biserică: santacroceopera.it/it/default.aspx.
Seara Florența are un aer romantic, chiar dacă forfota nu contenește. In Piazza della Signoria, luminată feeric, se aud acordurile unei melodii. Ce poate să fie mai minunat decât să stai pe treptele Logiei della Signora ascultând chitară clasică și privind una dintre cele mai mari statui din bronz din Europa “Perseu” realizată de Cellini, capodopera lui Giambologna ”Răpirea Sabinelor”, pe David, Hercule și Neptun care în lumina din piață par mai puternici și mai impunători.
Am văzut Florența în două zile (sâmbată și duminică) și am programat pentru a treia zi vizitarea Palatului Pitti, fără să realizez că este luni și lunea foarte multe muzee sunt închise.
Cum nu mai putem rămâne incă o zi, pentru că ne aștepta Siena, Bologna, Verona, Padova și Venezia iar zilele de concediu nu mai erau multe, am lăsat Palatul Pizzi pentru o dată viitoare.
Trimis de gettutza in 18.12.12 16:17:44
- A fost prima sa vizită/vacanță în ITALIA
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (gettutza); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@webmaster: Mulțumesc mult. Mi-ar plăcea ca și coloană sonoră melodia Citarra romana interpretată de românul nostru Vlad Miriță.
@gettutza: Absolut minunata reletarea ta, documentare+ linkuri f utile!
Cazarea unde ai avut-o, te rog?
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2024 Florența, un vis împlinit — scris în 19.03.24 de calincheita din REGHIN [MS] - RECOMANDĂ
- Aug.2021 Cum ne-am petrecut celelalte două zile florentine — scris în 11.10.21 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Aug.2021 Minivacanță la Florența, capitala artei — scris în 02.10.21 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Mar.2019 Sindromul Florența s-a verificat și în cazul meu — scris în 19.07.19 de Aurici din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- May.2018 Piazza della Santissima Annunziata — scris în 28.02.20 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- May.2018 Ponte Vechio, Florența — scris în 23.02.19 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- May.2018 Loggia dei Lanzi, Florența — scris în 25.08.18 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ