GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Firenze, ah, Firenze!
Mi-a placut atat de mult acest oras care transpira prin toti porii numai arta si istorie, care are de aratat cate ceva in fiecare piata, la fiecare colt de strada sau la fiecare fatada de cladire!
Am vizitat Florenta in septembrie – perioada buna pentru plimbari si circuite turistice, dar mult prea aglomerata. De altfel in toate orasele mari ale Italiei si la toate obiectivele importante, am intalnit numeroase grupuri de turisti.
Autocarul ne-a dus pana la gara de unde am continuat pietonal, pe stradute dichisite, cu multe magazine, pana in centrul istoric.
Am inceput cu Domul sau Catedrala Santa Maria del Fiore, una dintre cele mai mari catedrale din lume, construita intr-o perioada indelungata (1296-1436), cu contributia celor mai buni arhitecti si artisti ai vremii. Edificiul care domina si azi centrul istoric al orasului, a fost proiectat de Filippo Brunelleschi, cel mai de seama architect al Renasterii timpurii. Fatada decorata cu marmura colorata, a fost executata mult mai tarziu (1871-1887).
Cu toata aglomeratia, am reusit sa vedem domul si in interior. Am stat la coada pentru ca intrarea se facea pe grupe, in numar limitat. Sunt oameni de ordine care dirijeaza si supravegheaza toata miscarea valului imens de vizitatori.
In interior sunt putine decoratiuni, dar sunt remarcabile si impresioneaza fresca ce infatiseaza "Judecata de Apoi" si podeaua din marmura, cu modele interesante si foarte complicate.
Ni s-a prezentat si am vazut din exterior Palatul Uffizi, apoi ne-am indreptat spre Ponte Vecchio, podul medieval ce traverseaza raul Arno.
Mai mult decat aspectul, m-a impresionat istoria lui. Ponte Vechio este singurul pod din Florenta care - din ordinul expres al lui Hitler - a supravietuit bombardamentelor germane la retragerea din august 1944. Asadar, in prezent este cel mai vechi pod din Florenta si unul dintre putinele din lume care mai pastraza tipicul medieval, acela al construirii de case pe pod.
La inceput aici au fost tabacarii, macelarii si pravalii de peste. Din cauza mirosurilor grele si a mizeriei, in 1593 ducele Ferdinand I a permis doar aurarilor sa-si continuie mestesugul aici. In prezent, pe podul pietonal aproape permanent aglomerat de turisti, sunt magazine cu bijuterii si suveniruri.
Deasupra magazinelor inca mai exista Coridorul Vasari, pasajul de legatura dintre Galeriile Uffizi si Palatul Pitti, coridor pe care insa nu l-am vizitat. Ni s-a spus ca vizita se face numai in anumite perioade si doar cu programare.
In apropierea podului, indragostitii incuie un lacat si arunca cheia in rau pentru a-si pecetlui iubirea. Sunt insirate sumedenie de lacate, le-am pozat si am intrebat daca aceasta traditie are vreo legatura cu podul. Mi s-a raspuns ca este o traditie mai noua care nu are legatura cu Ponte Vecchio, ba mai mult, oficialitatile nu incurajeaza aceste practici care stirbesc din originalitatea si farmecul de epoca al obiectivului.
Reintorsi in Piazza degli Uffizi, ni s-a dat liber pentru intreaga dupa amiaza. Din acest moment am inceput explorarea zonei de una singura. Strecurandu-ma prin multime, am admirat si am fotografiat din nou minunata fatada a catedralei, apoi m-am oprit la Galeriile Uffizi. Nu-mi mai amintesc exact pretul biletului (cred ca 8 euro), dar imi amintesc ce multe lucrari de arta deosebite erau adunate sub acelasi acoperis. Colectia de pictura renascentista gazduita de palatul construit in sec. XVI – el insusi somptuos – include lucrari ale celor mai de seama pictori ai vremii (Michelangelo, Leonardo da Vinci, Botticelli). "Nasterea lui Venus" de Botticelli si portretele ducelui si ducesei de Urbino semnate Piero Della Francesca, considerate primele portrete renascentiste, sunt doar cateva dintre exponate. Muzeul detine si o colectie de picturi gotice din sec. XIII si XIV, precum si o impresionanta colectie de statui din timpul Imperiului Roman.
Fatadele Palatului Uffizi sunt decorate cu nise in care sunt amplasate statui ale unor importante personalitati: Dante Allighieri, Michelangelo Buonarroti, Leonardo da Vinci, Donatello, Giotto. Am fotografiat si va prezint cateva dintre acestea.
M-am plimbat pe strazile comerciale din jur, am analizat si am comparat preturi (totul este mai scump ca la noi) si, pornind spre statia de autobuz din apropiere de gara pentru a ma intoarce la hotel, am nimerit in targul cu articole de piele. Bineinteles ca am pierdut ceva timp si aici. In magazinele din spatele tarabelor marfurile erau mai scumpe. Cele de la tarabe – abundenta de posete, genti si alte articole de pielarie - erau bine lucrate si cu preturi moderate. Vanzatorii erau in marea lor majoritate de alte natii.
Incercand un dialog in engleza in vederea achizitionarii unei posete, am avut placuta surpriza sa constat ca tanara vanzatoare era romanca. A schimbat bucuroasa cateva vorbe cu mine, mi-a facut discount si, ceea ce m-a mirat, mi-a dat bon fiscal pentru achizitia facuta.
De altfel, la Florenta am mai avut surpriza sa intalnim romani. La Biserica Santa Croce un preot catolic din Bacau a fost foarte bucuros de intalnirea cu conationalii si a stat indelung de vorba cu noi. In Piata Domului o tanara tiganca, in tinuta specifica, cersea intr-o limba numai de ea stiuta, iar cand a fost intrebata de unde este, a raspuns in cel mai dulce grai moldovenesc: "Din Iasi."
Vizitele si cumparaturile in Florenta fiind terminate, obosita, am decis sa ma retrag.
De la un magazin cu ziare si tigari, cu 1,2 euro, am cumparat bilet pentru autobuz – de fapt o cartela care trebuia validata – si dupa multe, multe statii, am ajuns la hotel.
Trimis de iulianic in 25.08.11 22:34:39
- A fost prima sa vizită/vacanță în ITALIA
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Daca nu ati auzit pana acum de regula celor trei R, iat-o: Rigoare, Rafinament, Reverie. Este regula de la care nu se abate nici de aceasta data iulianic, lucru pentru care eu o felicit si ii multumesc, intrucat datorita ei am putut ajunge si eu acolo, imaginar fireste!
Webmaster13, multumesc pentru melodia atasata!
Hotelul la care am stat eu nu era Hotel Castri. Nici nu-mi amintesc numele lui, ar trebui sa caut prin hartii. Ceea ce-mi amintesc este ca hotelul era mic, vechi si departe de centrul istoric al Florentei. M-am plictisit mergand cu autobuzul.
Camera mica, mobilata cu strictul necesar, era pentru o singura persoana. Am avut "single" si nu stiu cum erau celelalte camere. Si baia era mica, dar cum ma asteptam la conditii modeste… au si fost cele mai modeste din tot circuitul.
Singurul lucru care m-a deranjat a fost ferestra. Era baricadata cu niste storuri de lemn care nu se ridicau, iar privind printre vergele, am inteles de ce: dadea intr-o curte interioara stramta, fara nicio perspectiva. Doar aerul conditionat mai schimba atmosfera, altfel puteai sa te sufoci. Dar, cum nu vii la Florenta pentru hotel…
Ileana45, multumesc pentru termenii cu care ma definesti! Cred ca esti mult prea generoasa.
Am cumpanit daca sa scriu sau nu despre Florenta deoarece exista pe AFA review-uri mult mai bune pentru aceasta destinatie. Din cele 17 zile de circuit in Italia, am dedicat Florentei doar una. Ce sa fi vazut mai intai? Stiu ca totul a fost doar o spoiala, ca atunci cand doar gusti ceva bun. Restul… poate vine mai tarziu.
Si, apropos de review-urile mele, regret ca sunt mai mult descriptive si nu atat de bogate in informatii de genul celor asteptate de turistii care pleaca pe cont propriu. Eu, mergand in grup, am fost scutita de multe probleme, dar in acelasi timp am fost vitregita de alte bucurii pe care numai independenta ti le poate da. Citesc cu drag si apreciez aventurile altora.
@Iulianic,
Nu are importanta ca sunt multe reviews-uri scrise, din aceeasi destinatie, pentru ca acelasi lucru poate fi perceput in alt mod de fiecare, in functie de varsta, asteptari, buna dispozitie din momentul acela, sau felul nostru de-a fi.
Mi-a placut si review-ul si fotografiile tale.
As vrea sa adaug ca obiceiul acela cu lacatele incuiate de-un gard sau de-o balustarda, pe care-l au indragostitii, si eu l-am intalnit in Italia anul acesta in doua locuri: la Verona, in curtea casei Julietei si in Cinque Terre, pe Via dell'Amore.
Si pe mine m-a impresionat acest gest! As dori si eu sa vad anul viitor Florenta, sper sa am noroc.
Georgiana, iti doresc implinirea visului de a vizita Florenta! Este minunata, dar trebuie sa suporti aglomerarile de la punctele de interes.
Multumesc pentru incurajare! Deoarece am facut numai circuite, am vazut multe locuri, iar amintirile s-au adunat, voi mai posta - in timp - si alte impresii.
Referitor la obiceiul cu lacatele… Era de asteptat sa fie raspandit intrucat indragostiti excentrici exista peste tot. E suficient ca unii mai originali sa dea tonul ca restul se molipseste. Si nu e mai putin adevarat ca aceste lucruri sunt sarea si piperul prezentarilor unui ghid turistic. La Verona, la casa Julietei, cum este? Am fost de doua ori acolo si de fiecare data ghizii spuneau ca cine o mangaie pe Julieta pe san (statuia, fireste!) are vesnic noroc in dragoste. Sa-i fi vazut, femei si barbati, indiferent de varsta, cum se imbulzeau s-o mangaie pe Julieta si sa se pozeze in acea postura… Nu mai spun ca unul dintre sani a devenit mult mai lucios, mai lustruit din cauza atator mangaieri patimase. In toata imbulzeala din curtea Julietei, nici n-am observat ca mai sunt si bare cu lacate incuiate.
Daca-mi amintesc bine, in Barcelona am mai intalnit o situatie asemanatoare. Intr-un pasaj, pe jos, un mozaic reprezentand un taur. Se spunea ca cel ce pune piciorul (calcaiul) in partile sensibile ale taurului si se invarteste o data, sigur revine in oras. Nu mai spun ce coada, ce caraghioslac si ce gaura se facuse in asfalt de atatea piruiete. La asa ceva, stau de-o parte si zambesc vazand naivitatea unora.
Da, asa e la Casa Julietei din Verona, toata lumea se imbulzeste si sta la rand sa faca poze cu Julieta si sa-i puna mana pe sanul statuii care o reprezinta, din curte, exact cum spui tu!
Lacatele erau fix in spatele statuii, este un fel de gard din gratii metalice si acolo era prinse o multime de lacate. De fapt voi scrie si eu un review despre Verona si voi atasa si niste poze cu acest obiectiv, mult indragit de turisti din toata lumea.
Foarte fain reviewul!
Am fost si eu acolo... dar nu eram atat de documentata. Acum imi amintesc cu placere orasul si inteleg mai bine ce am vazut.
Multumesc.
Multumesc, Iulia, pentru aprecieri! Incerc sa ma documentez, dar nu intotdeauna reusesc pe cat mi-as dori.
Cat despre Florenta, marturisesc, am vizitat foarte putin din minunatiile pe care le are de aratat acest oras. Dar, incet, incet, poate la o revenire, voi completa.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2024 Florența, un vis împlinit — scris în 19.03.24 de calincheita din REGHIN [MS] - RECOMANDĂ
- Aug.2021 Cum ne-am petrecut celelalte două zile florentine — scris în 11.10.21 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Aug.2021 Minivacanță la Florența, capitala artei — scris în 02.10.21 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Mar.2019 Sindromul Florența s-a verificat și în cazul meu — scris în 19.07.19 de Aurici din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- May.2018 Piazza della Santissima Annunziata — scris în 28.02.20 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- May.2018 Ponte Vechio, Florența — scris în 23.02.19 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- May.2018 Loggia dei Lanzi, Florența — scris în 25.08.18 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ