GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Firenze altfel
M-am hotarat sa scriu acest review deoarece as dori sa ofer si alte informatii despre o excursie la Florenta decat descrierea celor ce pot fi vazute/vizitate acolo. De exemplu cat costa o excursie, unde ajungi cu avionul, de unde iei autobuzul, de unde cumperi bilete, de ce buget ai nevoie ca sa vezi ceva in Florenta.
Noi am fost in perioada 12-18.09.2010, cu avionul Bucuresti Roma Florenta, cost 255 Euro/persoana. Transferul aeroport oras Gara centrala numita Santa Maria Novella costa 5 euro de caciula. Sunt niste autobuze albastre din 30 in 30 minute in partea stanga, cum iesi din aeroport. De la gara poti cumpara bilete pt autobuzele locale (cost calatorie 1.4 Euro). Bilete de autobuz poti cumpara de la orice chiosc de tabac si ziare reviste. Daca cumperi din autobuz biletul te costa 2 euro!
Daca faci rezervare la un hotel in apropierea garii poti merge pe jos. Rezervarea la hotel am facut-o pe site-uri specializate de hoteluri. Am ales un hotel aproape de gara si la costuri cat mai mici (48 Euro/noapte cazare in dubla, cu baie, fara mic dejun). In general cazarea la Florenta este destul de scumpa, comparativ cu conditiile de cazare oferite. Cand faci rezervare nu ti se debiteaza cardul (exista anumite oferte la care ti se iau banii din cont si nu sunt rambursabili, dar feriti-va sa faceti astfel de rezervari). Plata am facut-o la hotel, dupa terminarea perioadei de cazare.
Daca esti hotarat sa calatoresti mai mult cu autobuzul (Florenta nu are metrou, doar o linie de tramvai care foloseste acelasi tip de bilete) poti cumpara un card de 10 calatorii la care pretul unei calatorii este de 1 Euro si se valideaza la urcarea in autobuz. Important de stiut – biletul de 1.4 Euro este valabil 90 minute de la validare. Asta inseamna ca daca ai luat un autobuz de la A la B si apoi de la B la C incadrandu-te in acest interval de timp, nu mai trebuie sa folosesti alt bilet.
Noi, de exemplu am fost la Fiesole cu un autobuz local, Fiesole fiind acum o suburbie a Florentei, frumos asezata pe un deal, leaganul cetatii etrusce, care a generat mai tarziu asezarea locuitorilor pe malurile raului Arno. Intre Fiesole si Florenta este o mica asezare numita San Domenico cu o catedrala frumoasa si un drum spre o manastire (Badia Fiesolana). Poti sa utilizezi biletul Florenta - Fiesole, facand un popas de 30-40 minute la San Domenico si apoi cu acelasi bilet sa mergi la Fiesole, destinatia ta finala. Autobuzul turistic costa 20 Euro/24 ore si te duce in acelasi statii ca si transportul in comun.
Trebuie sa stiti ca in afara de ceea ce se poate vedea la exterior, palate, biserici, domul, aproape toate intrarile costa. Cladirile sunt frumoase de studiat la exterior, dar ceea se afla dincolo de usa de la intrare este uneori mult-mult mai frumos.
Cu o harta in mana pe care o puteti obtine de la un centru de informatii turisti sau de la hotel, incepeti sa explorati Florenta.
Catedrala Santa Maria del Fiore se vizitaeza fara taxa, dar accesul se face intre anumite ore si un anumit numar de persoane (am stat la coada). Interiorul nu este la fel de impresionant ca si exteriorul, poate doar prin proportii. Domul (cupola) se viteaza contra cost – cand am fost noi era 8 euro de persoana – alta coada. Batistero se viziteaza cu taxa, nu e coada si merita vazut. Nu stiu cat costa acum. In 2007 cand l-am vizitat intrarea era 6 Euro. daca aveti suflu si va tin picioarele merita sa urcati in Campanille. In 2007 intrarea era 4 Euro, acum in 2010 era 6 Euro. De ce recomand urcarea in turnul catedralei? Pentru ca de acolo de sus se infatiseaza o frumoasa priveliste deasupra Florentei si a dealurilor ce o inconjoara. Daca ai reusit sa vezi ceva din oras poti incerca sa recunosti turlele pe care le vezi, daca nu ai vizitat orasul, un motiv in plus sa o faci. Luati-va ragazul sa cititi despre fiecare obiectiv in parte si sa vedeti cu ochii vostri ceea ce este descris acolo. Nu uitati ca ceea ce s-a construit acolo a fost facut in anii 1400-1600. Ganditi-va o clipa ce era in tarile romane la vremea aceea si o sa intelegeti de ce Renasterea Italiana a revolutionat lumea. Pregatiti-va sa va uitati la detalii. Oamenii din vremurilea acelea dadeau foarte mult atentie la detalii, la simboluri.
Palazzo Vecchio – actualul sediu al primariei, dar si muzeu – sau Palazzo della Signoria, merita cu prisosinta vizitat. Noi am avut parte de un tur cu ghid (costa 6 euro plus 2 euro pt vizitare palat), care ne-a prezentat si cum a fost construit acest palat (in etape si pe bucati, ultimul care l-a desavarsit a fost Cosimo I si care a modificat cu ajutorul lui Vasari structura interna a camerelor palataului, lasand fatada nemodificata). Astfel cu acest ghid am platit un tur numit ‘Percorsi segreti’. Ghidul nu numai ca ne-a deschis camere secrete ale fostilor duci (asa cum vezi prin filme camere cu usi mascate si pasaje secrete dintr-o camaruta in alta), dar ne-a explicat constructia palatului si despre Salone dei 500, al carui tavan a fost RIDICAT (¡? !) cu cativa metri de Vasari la porunca ducelui Cosimo I. Aceasta realizare arhitectonica de exceptie a fost explicata prin accesul nostru in podul palatului. Absolut fascinant! Tot de la acest ghid am aflat ca – din pacate, coridorul Vasarian, cel ce pleaca din palazzo Vecchio si duce pana in Palazzo Pitti nu este deschis decat o anumita perioada de timp (cel mai adesea iarna), iar o vizita trebuie programata din timp. Cititi despre acest pasaj si urmariti macar cu privirea pe afar, pe unde trece; cand traversati ponte Vecchio, o sa vedeti la ultimul nivel al constructiei de pe pod niste geamuri rotunde cu gratii; ele apartin coridorului Vasarian. Cine l-a vazut a spus ca este magnific, o adevarata galerie de arta... Nu stiu sa va spun mai mult ca nici eu nu l-am vazut.
Loggia dei Lanzi se poate vizita gratuit – sculpturile expuse in Piazza della Signoria si in loggie sunt explicate pe un panou; aveti rabdare, cititi despre fiecare. In Loggia putei sa stati pe trepte, sa cititi, sa faceti poze, dar nu aveti voie sa mancati si sa va sprijiniti de sculpturi atunci cand pozati. Au oameni de ordine care urmaresc acest lucru. Despre Palazzo Vecchio si alte locuri frumoase gasiti tururi virtuale pe click aici
Am uitat sa va spun, lucru important, ca atat in piata domului, cat si a senoriei si in alte piete, sunt fantani/cismele cu apa potabila. Nu dati banii pe apa, daca ai un PET cu tine poti sa il umpli si sa iti astampari setea. La Dom, cum stai in fata intrarii, se afla pe latura din stanga putin mai in spate. La senioria se afla in coltul din stanga palatului (cum intri in palat prin curtea interioara, cea cu fantana in centru). Va spun aceste lucruri pentru ca in vanzoleala acestor piete este greu sa le gasesti din prima. Noua ne-au fost de mare ajutor.
Galeriile Uffizzi nu le-am vazut decat pe afara. Intrarea nu e scumpa (8 Euro), dar cozile si sistemul de acces mi s-a parut cam incalcit. In plus am inteles ca merita alocat mult timp pentru operele de arta din interior.
Palazzo Pitti se viziteaza asa:
- un bilet ce cuprinde gradinile Boboli, muzeul costumelor, muzeul portelanului si muzeului argintariei ne-a costat 10 euro
- un bilet pentru galeria palatina (lucrari de arta) si apartamentele regale costa 12 euro. Lunea de exemplu, cand am fost noi la Pitti, galeria palatina si apartamentele regale nu se puteau vizita (erau inchise).
Mare problema si cu ce si cum si intre ce ore se poate vedea. Bisericile se inchid la pranz; in zile de sarbatoare si seara cand e slujba nu se pot vizita. Muzeele, la fel, nu sunt deschise toata ziua si in toate zilele saptamanii. Oricat ai fi de organizat... tot se intampla se te duci undeva si sa fie inchis.
Am intrat in gradinile Boboli, mari intinse, placut de plimbare. Galeria del costume (prezinta costume vechi si noi) este intr-o anexa a platului si accesul se face din gradina. Muzeul portelanului este sus, pe o latura a gradinii. Ai ceva picioare de rupt prin gradina frumos decorata cu statui, fantani, lacuri. De langa Muzeul portelanului ai priveliste frumoasa spre centrul orasului, dar si dincolo, spre coline.
Bonus (zic ei) din gradinile Boboli poti trece in gradinile Bardini. Gradinile Bardini apartin muzeului cu acelasi nume, situat oarecum in apropiere. Astfel, de pe o alta poarta de acces in gradinile Boboli, treci pe langa Fortul Belvedere (care este inchis am aflat noi de abea acolo, inchis din 2008 pt ca au avut loc niste accidente, au murit niste oameni care s-au aplecat prea mult peste balustrade si au conchis ca fortul nu e sigur pentru vizitatori) si ajungi pe niste strazi cochete la intrarea in gradinile Bardini. In tot acest periplu trebuie sa te asiguri ca nu pierzi biletul, care ti se va cere si la intoarcere in Gradinile Boboli. Mult mai frumos si mai bine intretinute, aceste gradini, le-am vizitat doar pe jumatate, caci vroiam sa ne intoarcem la palatul Pitti prin gradinile boboli sa vizitam muzeul argintariei. Daca il vizitezi de la inceput poate nu mai trebuie sa te intorci, dar noi l-am lasat pt dupamasa, caci stiam ca va veni ploaia, si am profitat de timpul bun sa vizitam gradina.
In Palzzo Medici Riccardi (7 Euro intrarea) am avut surpriza sa gasesc o instalatie desprinsa parca din filmele SF. Vizitatorul se urca in picioare pe un postament situat sub un platou. Cu ajutorul mainii poate schimba pe o proiectie pe peretele din fata lui, imaginile din Capela Magilor (pictor Benozzo Gozzoli) si indica puncte de interes (sunt marcate pe ecran); indici cu mana un punct de interes si acela se mareste pe ecran si ti se povesteste cu amanunte dspre acel punct. Foarte fain, trebuie incercat, cu atat mai mult cu cat te lumineaza asupra personajelor ce urmeaza sa le vezi in capela. Capela este mica si vizitatorii nu sunt lasati mult timp sa zaboveasca in ea, un motiv in plus sa aflati despre ea mai multe inainte sa o vedeti.
La fel, la vizitarea Capellei Brancacci (la biserica Santa Maria del Carmine-intrarea in cala trebuie programata), ti se ofera in costul biletului (4 euro) un film de 30 minute, in care ti se prezinta cum a aparut biserica, cine a pictat capella, de ce pictorul Masaccio este atat de important in pictura vremii. Programarea noi am facut chiar in ziua vizitei cu o ora inainte. Nu stiu ce sa zic, poate vara e mai aglomerat si trebuie sa te programezi cu o zi mai devreme. In capela, vizitatorii au si aici un timp limitat in care pot admira frescele si pot face poze FARA BLITZ.
Mi-a placut mult piazzale Michelangelo de unde poti admira tot asa orasul vechi, si putin mai sus, biserica San Miniato al Monte. Sunt haiosae autobuzele mici ce circula prin oras. Gasesti articole de piele – nu stiu daca sunt ieftine sau scumpe, dar e tara posetelor si a gentilor/valizelor/posetutelor/ portofelelor din piele. Nu am mai vazut nicunde o asa aglomerare de tarabe si magazine cu articole din piele. Gasesti inghetata, multa, peste tot, si in orice anotimp; nu stiu cat e de buna, mai scumpa in centru (3 Euro 2 cupe), mai ieftina la periferie (2 Euro 2 cupe, de ex). Mai gasesti si articole din lemn, haioase si inutile, Toscana considerandu-se leaganul lui Pinocchio.
Mai avem multe de vazut si vizitat in Florenta si in Toscana si speram sa mai facem o excursie in zona, de data aceasta cu masina, ca sa putem strabate si zona din jurul Florentei cu localitati mici si pitoresti, cu zonele vinicole, sa te opresti unde vrei cat vrei... Sper sa reusim asta intr-un viitor.
Trimis de anirok_10 in 29.09.10 17:08:31
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (anirok_10); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Foarte interesante si utile, in acelasi timp, informatiile! Nu pot decat sa-ti prezint felicitarile mele pentru acest review de debut!
un oras extraordinar cu o prezentare excelenta! felicitari! adaugat la favorite...
Foarte util review-ul mai ceva decat un ghid si la fel ca @presario, am sa-l pun la favorite ca nu se stie... Felicitari si votul nr. 3.
Felicitări!
Aşa ar trebui prezentate review-urile de călătorie, in special cele din străinatate. Cu impresii care să cuprindă şi informatii practice. Până la urmă de asta ai nevoie când pleci intr-o călătorie, mai ales prima dată intr-o locaţie.
Un vot de la mine, pe care îl meriţi din plin.
Am o prietena care locuieste in Florenta si tot mereu ma cheama in vizita. Dupa cele citite aici, sigur la urmatoarea invitatie nu am sa mai refuz.
@anirok 10 Frumoase locuri ai vizitat si utile randuri ai scris despre ele. Imi place poza cu autobuzul. Si pe mine m-au distrat teribil. Am vazut si masinile cu care se curata si se spala strazile; erau chiar mai mici, pentru a putea intra pe cele mai inguste strazi.
Multumesc tuturor acelora care au gasit utile informatiile mele; acesta a fost si scopul; daca stii sa te organizezi un pic poti sa calatoresti (mai ales in Europa ca este mai aproape) si sa vezi lucruri deosebite. Si poti sa iti organizezi singur excursia la costurile pe care stii ca poti sa le sustii dpdv financiar.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2024 Florența, un vis împlinit — scris în 19.03.24 de calincheita din REGHIN [MS] - RECOMANDĂ
- Aug.2021 Cum ne-am petrecut celelalte două zile florentine — scris în 11.10.21 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Aug.2021 Minivacanță la Florența, capitala artei — scris în 02.10.21 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Mar.2019 Sindromul Florența s-a verificat și în cazul meu — scris în 19.07.19 de Aurici din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- May.2018 Piazza della Santissima Annunziata — scris în 28.02.20 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- May.2018 Ponte Vechio, Florența — scris în 23.02.19 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- May.2018 Loggia dei Lanzi, Florența — scris în 25.08.18 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ