ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.09.2012
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 17.04.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2012
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Figueres - Muzeul-Teatru Dali

Ilustrație video-muzicală
los manolos -- el muerto vivo ..:-bd
TIPĂREȘTE URM de aici

Excursia la Figueres a fost la pachet cu cea din Girona (vezi impresii) asa incat s-a desfasurat in a doua parte a zilei. Din Girona ne-am indreptat spre Figueres tot pe NII, drumul durand o ora, timp in care ghida ne-a oferit cateva informatii sumare despre ceea ce aveam sa vedem. Autostrada a fost perfecta, peisaje frumoase, in departare zarindu-se Pirineii.

Am fost emotionata la gandul intalnirii cu operele lui Dali si chiar daca cultura mea in domeniul artistic nu ma indreptateste sa comentez " creatiile de geniu "ale artistului atat de cotroversat, curiozitatea mi-a fost pe deplin satisfacuta.

Localitatea situata in nordul Catalunyei nu are mai mult de 4000 de locuitori, dar acestia se mandresc ca locul lor a dat nastere acestui artist suprarealist de geniu.

Tocmai de aceea teatrul-muzeu este cea mai mare atractie a localitatii cu toate ca mai exista si un muzeu al jucariilor precum si muzeul Emporda, care insa nu au fost in programul excursiei noastre.

Autocarul a intrat pe Carrer de la Tramutana, parcarea acestuia fiind in imediata apropiere a Pietei Gala Dali unde se afla muzeul propriu-zis.

O mare de oameni se revarsa spre Piata unde la nr. 5 se afla muzeul-teatru.

Programul este zilnic de la ora 9 la 21 pentru orarul de vara, iar din octombrie pana la 1 mai de la ora 10,30 - 19, lunea fiind inchis. De asemenea mai este inchis in ziua de Craciun si Anul Nou. Nu stiu cat costa biletul de intrare pentru ca a fost inclus in costul calatoriei.

Erau turisti veniti fie cu excursii organizate, fie pe cont propriu, fiind parcari amenajate in imediata apropiere. pentru cei veniti cu auto proprii, in marea lor majoritate, francezi.

Turistii veniti in grupuri intrau prin stanga iar cei veniti pe cont propriu, prin dreapta, de fapt ambele intrari erau lateralele muzeului.

Biletele de acces in muzeu ne-au fost inmanate de catre ghida si apoi am intrat, nu inainte de a lasa la garderoba bagajele, rucsacuri, etc.

Teatrul /muzeu, constructie neoclasica, in stil italian 1848-1850 a fost teatrul municipal al orasului. In timpul razboiului civil din Spania a fost in mare parte distrus.

Pe ruinele acestuia, Dali a hotarat sa-si creeze propriul muzeu, dupa ce a primit de la municipalitate acceptul. De fapt, Dali, care nu a excelat deloc prin modestie a spus "Unde daca nu aici in propriul meu oras ar trebui sa ramana cea mai extravaganta si solida dovada de arta, unde altundeva"? Oricum, artistul a fost foarte mandru si de faptul ca alaturi se afla biserica in care a fost botezat.

Dali s-a nascut in 1904 intr-o familie de vaza a orasului, tatal sau fiind ceva functionar superior. Primul fiu al familiei a murit copil fiind, si artistul a primit numele fratelui sau mort pe care tatal sau nu l-a uitat niciodata. A fost incurajat de mic catre pictura de catre impresionistul Ramon Pichot, prieten de familie al parintilor.

Pe la 18 ani s-a mutat la Madrid pentru a studia la Academia regala de arte unde i-a intalnit pe Federico Garcia Lorca si pe Bunel cu care a lucrat la filmul le chien andaluz. Moartea mamei sale chiar dupa primul an de studiu l-a marcat si dupa o reprezentare incomoda a Fecioarei Maria a fost exclus din facultate. Oricum devenise un rebel, umbland imbracat in pantaloni scurti si un pardesiu lung., neingrijit, un nonconformist. Din aceasta perioada au aparut primele opere mai ciudate ale artistului, cu specific erotic. La Paris unde s-a mutat a facut parte din cercul tinerilor impresionisti Paul Eluard, Picasso, Andre Breton, Joan Miro.

A fost preocupat de suprarealism, marcat de o usoara paranoia. A lucrat in spatii deschise, incluzand intr-o combinatie stranie, insa de mare efect oameni, animale, obiecte.

Marea pasiune a vietii sale a fost Gala, sotia lui Paul Eluard care i-a devenit muza si apoi sotie. A recunoscut el insusi ca acesteia ii datoreaza salvarea de la nebunie, caci pana a o intalni nu a cunoscut dragostea fizica. Au trait impreuna o perioada in Portugalia apoi in timpul Razboiului Civil Spaniol s-au mutat la Paris. Dar fiindca cel de al II-lea razboi mondial batea la usa au plecat in America, unde operele lui extravagante l-au facut celebru. La New York a facut avere. Se autodefinea "divinul Dali". Se plimba pe strada cu un clopotel pentru a atrage atentia asupra sa. Dupa 1948 s-au intors in Portugalia unde a pictat si lucrat mult in asa numita perioada "mystic and nucelar" pe teme stiintifice, religioase, istorice, un melange...

A fost foarte afectat la moartea Galei in 1982, continuand sa traiasca in Pubol Castel pe care il facuse cadou sotiei sale. Chiar a primit titlul de Marchiz de Pombal. In ultimii ani de viata s-a mutat insa inapoi in Figueres, locuind in Turnul Galatea din propriul teatru/muzeu, fiind foarte bolnav. Dupa moartea sa in 1989 mormantul sau a fost amplasat chiar in incinta teatrului. /muzeu.

Cam atat caci sigur cine este interesat de biografia tumultoasa si mai putin morala a acestui artist de geniu are de unde se informa. Oricum geniul artistului s-a manifestat pe multiple planuri el fiind pictor, sculptor, creator de bijuterii.

Muzeul este coplesitor, iar operele sunt expuse in 22 de sali, camera 1 fiind chiar holul de intrare, urcand apoi pana la camera 22, la cel de al treilea etaj.

Coborarea se face de la nivelul 1 spre magazinul muzeului si garderoba de preluare a bagajelor lasate la intrare.

Teatrul/muzeu este alcatuit din 2 sectoare, zona teatrului vechi, care a fost distrus, ars in timpul Razboiului civil si apoi transformat de Dali in muzeu dupa propriile sale conceptii, cuprinzand camerele 1 - 18 care formeaza un intreg si o parte adaugata - respectiv camerele 19-22.

Vizionarul si excentricul artist si-a amenajat muzeul dupa criteriile de evolutie si experientele artistice proprii: impresionism, futurism, cubism, pana la suprarealismul ultimilor ani de creatie. In ultimii 6 ani ai vietii marcat de moartea Galei si foarte bolnav nu a mai lucrat nimic memorabil.

Unele incaperi nu mi s-au parut a prezenta un interes deosebit.

In camera 12 sunt cateva exponate de exceptie ale lui Antoni Pitxot iar in camera 8 ale lui Evarist Valles, artisti impresionisti de renume ai secolului 20.

In camera 14 mi s-au parut interesante cateva exponate care de altfel fac parte din colectia privata a lui Dali, El Greco, Urgell, Bouguereau care bine inteles fac o nota discordanta

Si in alte camere mai exista lucrari expuse ale altor artisti.

Nu pot face nici un comentariu vis-a-vis de operele expuse, pentru ca arta aceasta moderna si sofisticata e dificil de abordat. Oricum este coplesitoare iluzia pe care ti-o transmit la intrarea in muzeul o parte din tablourile masive, opere de capatai ale pictorului,

In nebunia lui, sa nu uitam ca a "cochetat cu Freud" si-a permis orice. Chiar el spune "singura diferenta dintre mine si un nebun este ca eu nu sunt nebun"...

Si pentru ca geniul sa fie undeva spre complexitate, Dali a creat si bijuterii.

Alaturi de muzeul/teatru se afla muzeul de bijuterii pe care am intrat sa-l vizitam, nu cu foarte mari asteptari. Surpriza a fost extraordinar de mare si placuta. Muzeul expune bijuterii de aur lucrate cu nestemate, dupa modelul artistului, despre care se stie mai putin in acest domeniu. Bijuteriile sunt opulente, cu aceeasi tematica amestecata de fiinte, animale, obiecte. Unele sunt de o frumusete uluitoare si fascinante.

La iesirea din muzeul de bijuterii nu am avut timp decat sa bem o cafea caci se scursesera cele 3 ore si jumatate alocate lui Dali. Pentru ca nu m-am putut satura privind la operele de arta fie pictura, sculptura, bijuterii care chiar daca nu toate au fost pe intelesul meu mi s-au parut ireale si coplesitoare. timpul mi s-a parut precum in tabloul lui Dali "Persistenta memoriei" - o contopire a ceasurilor de buzunar care te duce cu gandul la respingerea rigiditatii timpului.

Intoarcerea la Barcelona dupa o zi incarcata de istoria Gironei si arta lui Dali in Figueres s-a facut la ora 19,30.

il rog pe web daca poate sa introduca Los Manolos cu El muerto vivo

multumesc pentru colaborare


[fb]
---
Trimis de amero in 26.09.12 22:32:03
Validat / Publicat: 27.09.12 06:08:22
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA. A mai fost în/la: Malaga, Marbella, Cordoba, Sevilla, Granada, Ronda, Girona, Barcelona,
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3686 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (amero); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Intrarea in Teatrul/Muzeu Dali
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28100 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

webmaster
[26.09.12 22:43:34]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

TraianS
[27.09.12 08:43:46]
»

Foarte interesant review. Felicitari.

ameroAUTOR REVIEW
[27.09.12 09:08:07]
»

@webmaster: multumesc ptr. colaborare

MCM
[27.09.12 09:15:19]
»

Amintiri, amintiri. Multumesc

ameroAUTOR REVIEW
[27.09.12 09:16:01]
»

@TraianS: multumesc ptr. atentie, si nu numai, nu stiu daca va trezi interes printre userii AFA, tinand cont ca am scris despre un muzeu, un pic altfel si nu mi-am permis sa fac comentarii asupra operelor expuse ptr. ca nu sunt o cunoscatoare.

Muzeul este totusi extrem de interesant din toate punctele de vedere. si totodata o experienta de viata pentru mine

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
ameroAUTOR REVIEW
[27.09.12 09:18:11]
»

@MCM: astept cu nerabdare si rew. tau si ptr. Girona

Admin
[27.09.12 09:18:13]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie (tot ca exceptie de la regula prin care 'continuarile unui MG nu sunt selectate, la randul lor, ca MG' - decat in cazuri de exceptie; cel de fata justifica, imho, aceasta exceptie)

ameroAUTOR REVIEW
[27.09.12 09:27:23]
»

@Admin: multumesc, am scris separat [despre] cele 2 destinatii ptr. ca au relevanta deosebita si consider ca fac parte din categoria "must see" - in zona Catalunyei.

motaneata
[27.09.12 09:55:44]
»

@amero: Muy bien. Gracias "compañero"!

alinaro CONS. ONORIFIC AFA / SPANIA
[27.09.12 10:05:41]
»

@amero:

"... si pe Bunel cu care a lucrat la filmul le chien andaluz... "

Scurtmetrajul "Un perro andaluz" (mut), scris, produs, realizat si interpretat de marele Luis Buñuel in 1929 cu ajutorul scenariului lui Dali, a fost posibil cu ajutorul celor 25.000 pesete pe care li i-a oferit mama lui Buñuel Este considerat filmul cel mai semnificativ din cinematografia suprarealista.

Ceea ce nu stiam este ca Dali a creat si bijuterii!!! Am ramas masca.

Foarte frumoasa si utila descriere a muzeului si vietii marelui artist. Intr-o buna zi sper sa ajung si eu acolo. Felicitari.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
ameroAUTOR REVIEW
[27.09.12 10:47:52]
»

@motaneata: gracias - si eu, sunt onorata ca ai apreciat

ameroAUTOR REVIEW
[27.09.12 10:51:46]
»

@alinapopi: te rog sa ma crezi, muzeul de bijuterii este superb, chiar si numai pentru acela si ar fi trebuit sa ajung.

nu rata daca poti aceasta destinatie

mireille
[01.05.13 17:15:03]
»

Citesc in aceasta minivacanta articole despre Spania, tara mea favorita. Am descoperit si articolul tau despre Figueres, pe care l-am vizitat si eu in aceeasi excursie optionala., in trecutul f apropiat.

Este placut sa retraiesc senzatiile ce le-am trait atunci, prin articolul tau. Da, teatrul muzeu este un spatiu ce te provoaca sa-l descifrezi, pe tine spectator-vizitator.

E plin de nazdravanii si ciudatenii si inauntru, iar vizita cu ghid este un must, daca vrei sa intelegi ceva din acest labirint. Cupola cu oua e cea mai fantezista opera de arta pe care am vazut-o si eu pana acum---

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
ameroAUTOR REVIEW
[01.05.13 18:28:50]
»

@mireille: multumesc ptr. apreciere. si eu iubesc Spania. experienta Dali a fost deosebita mai ales ca recunosc nu prea am inteles tot ce am vazut, probabil datorita formatiei mele mai "clasice", cu viziune mai asezata.

imi doresc sa ma intorc pe Costa del Sol care mi s-a parut fabuloasa si nu am reusit sa vizitez tot ce imi doream.

dar nu e timpul trecut, poate mai am sanse...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alinaro, amero, MCM, mireille, motaneata
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Figueres:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.44948101043701 sec
    ecranul dvs: 1 x 1