ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.10.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Brașov
ÎNSCRIS: 12.11.11
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JAN-2016
DURATA: 4 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Parcul National si satul Tortuguero-paradisul vietii pure

TIPĂREȘTE

Tortuguero-locul de pe Pamant unde Mama Natura a creat o magica splendoare, impletind apele raului, lagunele, estuarele cu bogatia vegetatiei si a vieti salbatice. Un adevarat spectacol al naturi care atrage tot anul mii de turisti. Raul Tortuguero pana ajunge la marea Caraibe inconjoara o comoara naturala fiind ca un rezervor de oxigen pt regiune, pe care ajuns acolo te face sa te indragostesti de jungla infricosatoare, un necunoscut total unde noi nu mai suntem stapani. Aici natura ne domina.

Dupa ziua in care am sosit, urma descoperirea acestui mare necunoscut. Scularea se face aici zilnic dis-de-dimineata, ora 5, cand inca soarele nu rasare. Cum nu eram sigura ca ma voi scula atat de dimineata, am apelat la receptie sa ma scoale, cu un ciocanit puternic in usa. Aici tel nu aveau semnal si acest obiect al lumii civilizate era total inutil, comunicarea se facea din gura in gura sau prin deplasare la fata locului. Dar grija mea ca nu ma voi trezi devreme a fost inutila, pt ca la ora 5 fix un urlet de ziceai ca trece o coloana de tractoare peste tine ma facut sa sar din pat. In primul moment mi-a trecut prin cap ca puma e la usa mea si urla flamanda (citisem ca aici pe insula traiesc aceste animale fioroase). M-am hotarat sa ma pregatesc si sa astept ora 5,30, ora cand trebuia sa fiu la debarcader ca sa ma intalnesc cu ghidul care avea grija de mine. Cand am iesit din baie am vazut pe aleea de langa casuta cativa turisti care faceau poze, agitandu-se in jurul casutei mele. Hotarat aveam de a face cu altceva care nu ataca oameni, asa ca am iesit pe pridvor, unde am aflat ca un grup de maimute (localnici le zic gorile) urlatoare avusesera o intalnire in copacul din fata terasei. Cand am ajuns la intalnirea cu ghidul am aflat ca in fiecare dimineata pot dormi linistita pt ca ceasul desteptator al maimutelor urlatoare isi fac programul zilnic intre orele 5-5,15.

Am plecat la ora 5,30 in prima mea incursiune pe canalele, prin lagunele raului, unde voi face cunostinta cu caimani, crocodili mari, pasari acvatice, maimute care vor trece agatate de liane peste barca care aluneca prin vegetatia care face bolta peste canal. Multitudinea de meandre pe care aluneca incet barca ne deschidea lumea fascinanta a necuvantatoarelor, un tezaur natural acoperit de o varietate de plante, pasari acvatice, amfibii. Tortuguero e locul unde te poti apropia si cunoaste de lumea salbatica, habitantul lor, este cea mai importanta regiune destinat ecoturismului din Costa Rica. Am intrat printre nuferii unde un pui de caiman isi facea somnul de dimineata, dar cand barca s-a apropiat atat de mult de el, pt a face poze si-a mutat locul in frunzisul des. Mai in jos pe bratul larg al raului un crocodil ascuns la malul apei continua sa doarma nestingherit de prezenta barcilor cu turisti. Habitantul caimanilor e departe de locul unde traiesc crocodilii, mult mai puternici, crocodilul fiind intodeauna invingator in disputele cu un caiman. Printre nuferi si plante acvatice inflorite o mutitudine de egrete diferite specii, alaturi de batlani, rate salbatice si pasari cu penajul frumos colorat, heroni, cormorani care nestingheriti stau pe spatele crocodililor asigurandule confortul necesar impotriva insectelor sacaitoare. Cand soarele incepe sa se ridice si temperatura creste, barcile cu turisti se reantorc la resorturile unde suntem cazati. Este ora 8 cand toate barcile pe rand se intorc la debarcader. Coboram repede pt a ajunge la micul dejun, unde suntem asteptati. Dupa micul dejun, avem timp pana la ora 11, cand pregatiti cu cizme in picioare, pe care le ridicam de la punctul cu cizme din resort, fiecare pe masura lui si imbracati cu pantaloni lungi, bluze subtiri si cu manecile lungi, pornim in expeditia de 3 h, prin padurea tropicala a junglei de pe insula.

Plecam pe brat pana la debarcaderul de la intrarea in Parcul National Tortuguero. Suprafata acestui sanctuar al naturii e de 31.000 ha, acoperit de o padure tropicala, unde temperatura variaza tot anul intre 28-37 grade si cu o umiditate excesiva, care face sa fie greu de suportat si aproape imposibil dupa ora 13. Aici strabati prin noroaiele care nu dispar din perioada ploilor, din cauza umiditatii f. ridicate, cel mai complex ecosistem de pe planeta. Insotiti de ghizi grupurile de turisti, ratacesc printre arbori inalti de 50m, cu liane lungi pana ajung sa atinga pamantul si pe care maimutele se agata pt a-si schimba locul dintr-un copac in altul, ficusul Insipida cu trunchiul sau gros cu multe scorburi, acoperiti cu licheni, muschi, delicate orhidee salbatice. Aceasta deasa vegetatie adaposteste mai multe specii de maimute :maimuta Capuccino cu fata alba, maimuta Paianjen, maimuta Urlatoare, Lenesul; o varietate de amfibii, cea unica in Costa Rica-broasca cu Ochii Rosii, varietati de paianjeni, paianjenul Caracatita care isi face cuiburi in pamant, furnici unele otravitoare, termite. Dar in aceasta lume infricosatoare, unde arborii sunt mai rari si apar luminisuri zaresti delicatele pasari cu penajul minunat colorat:Quentezalul micut si cu aripile colorate cu irizatii de smarald, Colibrii care isi roteste rapid capul in cupele floarei Heliconia, Tucano cu penajul frumos colorat si ciocul cu lungime a 2/3 din lungimea corpului, Macaw, perusi si specii de papagali.

Dupa ora 13 oboseala isi spune cuvantul, iar caldura sufocanta te moleseste, ne apropiem de puncul de iesire din parc, colegii mei din grup, inainte de a parasi acest isi iau la revedere incercandu-si talentul de a se da in leagan pe lianele lungi ale copacilor din padure. La iesire incercam sa indepartam noroiul care ne acoperea cizmele. La mine ajunsese pana la pantalonii care iesisera din cizma. Am plecat cu barca la resort, unde repede ne-am schimbat tinutele si repede la masa de pranz. Dupa masa ne-am pus costumele de baie si ne-am asezat in jurul piscinelor, locul cel mai potrivit in asteptarea trecerii fierbinteli de afara. Urmatoarele 2 zile, sculata la ora 5 de maimuta urlatoare pe care am reusit sa-i fac poze, in timp ce urla in fata usii, am continuat plimbarile pe canalele raului Tortuguero, dupa care am ramas in resort. In jungla Parcului Tortuguero nu am mai facut expeditii, dar dupa ora 16 in ziua a 2-a, am plecat cu barca, fiind singurul mijloc de deplasare din resort, in satul Tortuguero, asezat in inima salbaticiei Caraibiene.

Tortuguero-un mic orasel situat la 80 km de portul Limon, fara strazi, fara masini in care poti ajunge doar pe calea apei sau a aerului, pe un mic aeroport. Scufundat in vegetatia bogata a junglei asezat intre raul Tortuguero, plaja alba a marii Caraibe si la intrare in Parcul National Tortuguero, ofera turistilor o experienta unica, de cunoastere a vietii naturale salbatice. Cu o populatie cuprinsa intre 1200-1500 locuitori, acest mic orasel cu puternice radacini Afro-Caraibiene, a cunoscut o istorie tumultoasa si agitata. Primii locuitori care s-au stabilit au fost triburile de indieni Miskito coborati pe coasta de est din Nicaragua, atrasi de bogatia de peste si testoase uriase care veneau pe plaja din adancurile marii Caraibe in luna aprilie, pt a-si depune oule si raman pana in luna octombrie cand impreuna cu familia intreaga se reantorc in apele marii. Acesti vanatori de testoase s-au instalat in frumoasa padure tropicala din apropierea plajei cu nisip alb al nordului Mari Caraibe. In sezonul pescuitului aprilie-sept. prindeau testoase cu harponul, apoi il comercializau in pietele din Nicaragua. Cum perioada de sedere in aceste locuri era lunga, pentru a-si asigura hrana necesara, au plantat palmieri de cocos, yucca, cartofi galbeni, rosii si s-au stabilizat construindu-si adaposturi, un fel de cocioabe in forma de cort, din lemn de palmieri numiti Manquenque, care era folosit la podele si pereti. Pentru acoperis foloseau rafie din frunze de palmier. Aceste locuinte imprejmuite de gradini cu zarzavaturi si cu pestele care era din abundenta in apele marii sau a raului, asigura hrana necesara familiilor de pescari. Micutul sat a fost numit Tortuguero, dupa numele testoaselor-Tortuga, care umpleau plaja in sezonul depunerii oualelor. In decursul anilor, satul a cunoscut diverse etape de dezvoltare. Dupa nativii indigeni, aici au venit atrasi de bogatia testoaselor colonistii Spanioli care s-au stabilit si au exploatat masiv zona. Incepand de la taierea masiva a copacilor inalti de 50 m, cu trunchiul drept si lemnul bun pt. prelucrare industriala pana la prinderea si comercializarea testoaselor, exploatarea plantatiilor de cacao cu o bogata recolta. Dupa plecarea colonistilor s-a produs o schimbare extraordinara de mentalitate a poporului costarican, care intodeauna a iubit natura cu toata creatia ei si tara lor. Au inteles ca zona Tortuguero cu bogatiile ei naturale, cu o vegetatie unica in lume, trebuie protejata si transformata intr-un rezervor de oxigen pentru Costa Rica.

Micutul sat cu constructii unice viu colorate, inconjurate de gradini pline cu flori salbatice:Heliconia, orhidee, cu pensiuni mici intinse pe orizontala, terase ale tavernelor din care razbate fumul de la gratarele de peste, fructe de mare, insirate dea lungul drumului principal al satului, atrag mii de turisti, care se bucura de ospitalitatea localnicilor. Prin acest mic si norocos orasel inzestrat de o mare bogatie a naturii, fara masini, motociclete, in care poti ajunge doar pe apa sau calea aerului, te bucuri de liniste si de toate beneficiile lumi civilizate. Timpul petrecut aici este ca o intoarcere in timp, cu multe secole in urma.

Dupa ce faci plimbari pe potecile Parcului National si urmaresti activitatea lumi salbatice sau explorezi cu barca localnicilor canalele inguste ale raului Tortuguero, Chiquero, Harold, vizitezi Muzeul de Conservare a Testoaselor. Iar cand soarele se apropie de asfintit faci o baie in apele albastre ale marii Caraibe, binevenita dupa o zi inabusitoare.

In perioada cand am fost eu, nu poti vedea testoasele, care ofera turistilor un spectacol natural, ceea ce am regretat. De aceea celor care vor sa vina pe aceste minunate locuri sa-si planifice excursia in lunile august-sept., cand puii sunt pregatiti pt. o lunga si periculoasa calatorie in adancurile marii.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de grecudoina in 21.10.16 20:05:30
Validat / Publicat: 21.10.16 22:24:51
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AMERICA CENTRALĂ.

VIZUALIZĂRI: 2835 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (grecudoina); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P17 eu in barca care strabatea canalele
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 16400 PMA (din 16 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

mishu
[22.10.16 14:21:21]
»

@grecudoina: O incursiune minunata intr-o lume exotica. Foarte frumos totul si sunt convinsa ca pozele prezinta aceste locuri intr-o mica masura doar.

Felicitari, votat cu mare placere.

printesa82
[23.10.16 21:11:37]
»

Foarte frumos acolo ☺ Parcul national... iar pozele sunt absolut superbe...

Multumim frumos... pentru descrierea frumoasa (parca am calatorit alaturi de dvs)...Ce mult i-mi doresc sa ajung si eu acolo... intr-un loc asa exotic.

Stimata Doamna Senator???? aveti un Fb bine meritat si de la mine☺. Numai bine si felicitari pentru noul statut .

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
calatorul
[11.11.16 19:53:31]
»

Interesant, spectaculos, incintant, eu unul nu sunt atras de asemenea locuri exotice, poate cu timpul, dar relatarea merita cu prisosinta si micul meu vot pentru SB. Calatorii placute si vacante frumoase in continuare

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
calatorul, mishu, printesa82
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Costa Rica:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.040096044540405 sec
    ecranul dvs: 1 x 1