ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.08.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Roșiori de Vede
ÎNSCRIS: 16.04.13
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
JUL-2019
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 17

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Ciocăneşti - obiceiurile şi tradiţiile la ele acasă

TIPĂREȘTE URM de aici

Ultima noastră zi în Bucovina a fost dedicată localităţii în care am fost cazaţi, o aşezare liniştită, răsfirată pe dealurile şi colinele de la poalele Munţilor Suhard.

Ciocăneşti este o comună din judeţul Suceava, cu aproximativ 1300 de suflete, situată de-o parte şi de alta a râului Bistriţa Aurie, cel mai apropiat oraş fiind Vatra Dornei. Comuna are în componenţă 2 sate, Ciocăneşti şi Botoş, şi este traversată de drumul naţional 18, reabilitat, pe care se poate circula până la Sighetu Marmaţiei, jud. Maramureş.

Atestat documentar din anul 1400, la începuturile domniei lui Alexandru cel Bun, satul a reprezentat un punct strategic important al Moldovei acelor vremuri, datorită armelor de calitate făcute de meşterii fierari, legenda menţionând că însuşi Ştefan cel Mare mânuia în luptă o sabie făurită la Ciocăneşti, de unde şi numele localităţii, de la ciocanele cu care renumiţii fierari fabricau armele.

În anul 2014 satul Ciocăneşti a fost declarat Satul Cultural al României, iar în 2017 a fost inclus pe lista celor mai colorate destinaţii europene de vizitat, de către cunoscutul sait turistic Lonely Planet.

După ce am luat micul dejun, am ieşit la plimbare prin sat, chiar dacă vremea nu ţinea cu noi, era destul de rece, cam 10 grade, iar norii ameninţători prevesteau o ploaie sănătoasă. Ne-am oprit la Muzeul Etnografic, dar fiind închis am sunat-o pe doamna administrator, care a venit în câteva minute. Muzeul funcţionează într-o clădire pe care sunt pictate motive tradiţionale, specifice zonei, ce-i conferă un farmec aparte, aşa cum de altfel sunt aproape toate casele din Ciocăneşti. În muzeu pot fi văzute unelte şi obiecte folosite la stână, oieritul fiind îndeletnicirea de bază a locuitorilor din zonă, dar şi articole şi obiecte de artă populară, produse şi donate de localnici: costume populare, prosoape, preşuri, carpete de perete, războaie de ţesut. Mi-a plăcut o fotografie veche, din multe altele expuse, în care un localnic în vârstă, renumit vânător, duce în spate un lup, vânat în munţii din apropiere.

După vizitarea Muzeului Etnografic, am fost invitaţi să vedem şi Muzeul Naţional al Ouălor Încondeiate, situat în aceeaşi clădire cu căminul cultural al comunei. De ce ,,Naţional"? Deoarece aici sunt expuse ouă încondeiate în diverse tehnici de către meşteri din toată ţara. Sunt expuse câteva mii de ouă de păsări de curte, dar am văzut şi câteva exemplare de ouă de struţ, sau de prepeliţă, deosebit de frumoase. Tehnica ,,inchistririi ouălor", cum spun localnicii, datează din vremuri străvechi, fiind transmisă cu pasiune din generaţie în generaţie. De la muzeu se pot cumpăra ouă încondeiate, preţurile pornind de la 15 lei oul de găină la 350 lei oul de struţ.

De menţionat faptul că în fiecare an, înainte de Paşte, în Postul Mare, la Ciocăneşti se organizează Festivalul Naţional al Ouălor Încondeiate, la care participă artişti din toată ţara, numărul vizitatorilor fiind în creştere de la un an la altul.

De asemenea, în luna august, de ,,Sf. Maria", aici se organizează Festivalul Naţional al Păstrăvului, eveniment de tradiţie la care participă adevăraţi maeştri în pregătirea păstrăvului, pentru vizitatori organizându-se expoziţii, degustări de vinuri, spectacole folclorice, şi bineînţeles degustări ale preparatelor din păstrăv. Tot la acest festival, turiştii se pot plimba cu plutele pe Bistriţa Aurie, plutăritul fiind în trecut o ocupaţie de tradiţie, astăzi practicându-se doar în scop turistic. Pentru cei care doresc să participe la acest eveniment, este recomandabil să faceţi rezervare la pensiunile din zonă cu mult timp înainte, discutam cu proprietarul de la pensiunea Melios, care îmi spunea că pentru acest festival are toată pensiunea rezervată încă din luna februarie!

O plimbare prin Ciocăneşti îţi încântă ochiul şi sufletul, e un adevărat muzeu în aer liber, aproape toate casele localnicilor sunt ornate cu motive inspirate din portul popular. Această tradiţie a pictării caselor datează din anul 1950, când fostul primar al comunei, Tomoioagă, meşter popular, a încondeiat casa unei femei din sat, Ţăran Leontina, care tocmai o renovase şi a dorit să o inchistreze asemenea ouălor. Printr-o hotărâre a Consiliului Local, sătenii sunt obligaţi ca la construcţia unei case să respecte acest stil tradiţional de arhitectură, care conferă caselor din Ciocăneşti un farmec de neegalat.

Pe lângă vizitarea obiectivelor descrise în acest review, aveţi posibilitatea să faceţi drumeţii în masivul Suhard, unde vă puteţi opri la stânele din zonă pentru a degusta sau cumpăra produse proaspete.

O zi în care până la urmă am scăpat de ameninţarea norilor, am vizitat muzeele din localitate, am profitat de aerul curat de la munte, vă recomand să veniţi aici măcar pentru 2-3 ceasuri, să vedeţi frumuseţile autentice ale Bucovinei!

Vacanţe frumoase vă doresc!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Safta Radu in 05.08.19 18:03:16
Validat / Publicat: 05.08.19 19:35:38

VIZUALIZĂRI: 1796 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

17 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Safta Radu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Cameră tradiţională la Muzeul Etnografic.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 68200 PMA (din 52 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

17 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[05.08.19 19:34:47]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă comuna-muzeu Ciocăneşti [SV], CIOCĂNEȘTI [SV]" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

webmaster
[05.08.19 19:43:37]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[05.08.19 19:45:02]
»

Nici că se putea un loc mai bun de făcut muzeu de ouă, decât în... Ciocănești!!!

Dan&Ema
[05.08.19 19:46:57]
»

@Safta Radu:

Superb arata!

Pe aici am trecut de 2 ori in viata, o data pe vremea cand treceau 10 masini pe zi de la Borsa la Vatra Dornei (anii ‘70) si inca o tura prin anii ‘90 cand drumul era plin de cratere.

Nu stiu daca atunci era pusa in valoare comuna Ciocanesti, cert este ca eu am descoperti-o acum in articolul tau.

Tare!

Numai de bine! ????

Safta RaduAUTOR REVIEW
[05.08.19 20:02:57]
»

@Dragos: Corect!

Safta RaduAUTOR REVIEW
[05.08.19 20:12:08]
»

@Dan&Ema: Ciocăneşti a devenit comună în urmă cu câţiva ani, până atunci a aparţinut de comuna Iacobeni. Autorităţile locale au ştiut să pună în valoare tradiţiile din zona lor, în ultimii ani au făcut în aşa fel încât comuna lor să fie cunoscută în ţară şi nu numai. Merită o vizită în Ciocăneşti, sunt lucruri frumoase de văzut.

Mulţumesc pentru ecou şi pentru vot.

webmaster
[05.08.19 20:54:57]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Safta RaduAUTOR REVIEW
[05.08.19 20:57:22]
»

@webmaster: Mulțumesc.

mihaelavoicu
[05.08.19 22:10:42]
»

Nu știu ce am admirat mai întâi. Muzeul Ouălor despre care am văzut niște emisiuni speciale și acum văd ce minunății expune, Muzeul Etnografic la care am remarcat numai lipsa perdelelor, că restul... o frumusețe! Până și ladă de răchită pentru ținut ”bulendrele” au. Covorul de jos, cel înflorat este basarabean, iar lada de zestre... o splendoare!

În ce privește ornamentația caselor nu se poate să nu remarci bunul gust, finețea și eleganța desenelor. La fel cum Săpânța își are originalitatea și unicitatea ei, la fel și Ciocăneștii, normal, pe alt plan.

Frumos articol, felicitări! Am votat cu drag.

doinafil
[05.08.19 22:49:44]
»

@Safta Radu: Foarte interesant acest muzeu, chiar dacă este mic exponatele lui sunt valoroase și foarte frumoase!

O copaie de frământat aluatul, ca cele din P02, aveam și noi acasă la mama, când eram copii, chiar dacă era adusă din Oltenia, de la bunica.

Casele la exterior sunt o frumusețe! Credeam că numai Muzeul este pictat atât de frumos, dar când am văzut și citit că aproape toate casele sunt ornate cu motive inspirate din portul popular, am rămas mai impresionată și încântată. Felicitări pentru Consiliul Local al comunei care a luat hotărârea de-ai obliga pe localnici să-și orneze așa de frumos casele!

Felicitări și pentru expunere, dar și pentru poze!

Zoazore
[06.08.19 12:33:46]
»

@Safta Radu:

O zi în care până la urmă am scăpat de ameninţarea norilor, am vizitat muzeele din localitate, am profitat de aerul curat de la munte

= tare ma bucur pentru voi! Zona Bucovinei este fantastica, iar satul Ciocanesti e de renume mondial! Si parca merita mai mult decat Sapanta!

Ar fi fost si pacat sa ratati Muzeul Oualor Incondeiate! E un must see acolo!

Frumos articol! Bravo!

Safta RaduAUTOR REVIEW
[06.08.19 17:19:55]
»

@mihaelavoicu: Ambele muzee merită văzute, iar o plimbare prin sat nu ar face decât să completeze acest tablou minunat numit Ciocăneşti.

Mulţumesc pentru aprecieri şi pentru vot.

Safta RaduAUTOR REVIEW
[06.08.19 17:28:39]
»

@doinafil: Mulţumesc mult pentru aprecieri şi pentru vot.

Safta RaduAUTOR REVIEW
[06.08.19 17:35:44]
»

@Zoazore: Am fost şi la Săpânţa, cei de aici, ca de altfel şi cei de la Ciocăneşti ştiu să-şi pună în valoare obiceiurile şi tradiţiile, sunt două localităţi cu renume pe plan mondial. Nu aveam cum să ratăm Muzeul Ouălor Încondeiate, este situat cam la 300 m de pensiunea Melios, destul de aproape, în ţară avem puţine muzee de acest gen, cum să ratezi aşa ceva?

Mulţumesc pentru aprecieri şi pentru vot.

Mitica49
[08.08.19 15:00:44]
»

@Safta Radu: Muzeele astea etnografice au o anumită poezie în ele, te uiți la exponate și visezi că trăiești în alt veac. Privind fotografiile adăugate de voi review-ului, am trăit aproape aceleași sentimente de emoție, ca și atunci când am vizitat o casă muzeu aparținând unei " băbuțe" din Putna (vezi impresii). Te uiți la exponatele prezentate și te minunezi cum de trăiau oamenii ăia fără să aibă un blender, sau măcar un mixer cu care să-și bată ouăle pentru o papară, sau cum or fi gătit ei mâncarea în oale de lut fără teflon sau ceramică.

Ouăle încondeiate sunt minunate. Nu le-am văzut pe cele din Ciocănești, însă am vizitat pe îndelete " Muzeul oului din Vama" , cu exponate extraordinare (vezi impresii).

Dintre toate fotografiile mi-a plăcut cel mai mult P08, " Vânătorul de lupi" .

Safta RaduAUTOR REVIEW
[08.08.19 15:16:15]
»

@Mitica49: Oamenii trăiau pe atunci fără blender, fără mixer, fără maşină de spălat, şi fără multe alte realizări ale tehnologiei din zilele noastre, dar mâncarea era mai curată, nu erau stresaţi ca noi, nu exista agitaţia din vremurile noastre, trăiau simplu şi frumos. În Ciocăneşti se pot vedea lucruri frumoase, graţie strădaniei oamenilor de acolo, care ştiu să-şi pună în valoare obiceiurile şi tradiţiile strămoşeşti.

Mulţumesc pentru ecou şi pentru vot.

mihaelavoicu
[08.08.19 17:25:48]
»

Oamenii trăiau pe atunci fără blender, fără mixer, fără maşină de spălat, şi fără multe alte realizări ale tehnologiei din zilele noastre, dar mâncarea era mai curată, nu erau stresaţi ca noi, nu exista agitaţia din vremurile noastre, trăiau simplu şi frumos.

Așa e. Nu aveau în primul rând curent electric, dacă vorbim de timpuri mai vechi. Mâncarea era într-adevăr curată, nu mizeriile de azi, pline de adjuvanți alimentari, aprobați de MS, dar toate cu un profund potențial cancerigen, lucruri arhicunoscute.

În ce privește starea de stress și agitația, lucrurile nu erau așa simple. Gândiți-vă la o familie care avea un fiu plecat la război, sau la cei care nu știau carte, se simțeau păcăliți și nu știau cui se adresa. Gândiți-vă la procesul de colectivizare și încă multe drame din viața țăranului, opinca tării. Vai de sufletul și traiul lor!!

Muzeele etnografice introduc vizitatorii în lumea lor, în traiul lor zilnic, uneori chiar frumos, dar noi vizitatorii, trebuie să avem capacitatea de a intra în universul lor sufletesc, raportat la vremurile trăite.

Nu exclud că și azi există stress și agitație. Oho... ba încă cum! Dar de cu totul altă natură...

Mulțumesc pentru înțelegere!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, doinafil, mihaelavoicu, Mitica49, Safta Radu, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă comuna-muzeu Ciocăneşti [SV]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.069144010543823 sec
    ecranul dvs: 1 x 1