ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.08.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Brăila
ÎNSCRIS: 25.06.13
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUN-2017
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Un muzeu al semnificaţiilor simbolurilor bucovinene - Muzeul Oului din Vama

TIPĂREȘTE

Printre obiectivele pe care ne-am propus a le vizita în excursia noastră din Bucovina, a fost și Muzeul Oului din comuna Vama, jud. Suceava, localitate situată pe E 85, între Gura Humorului și Câmpulung Moldovenesc.

Am urmărit cu ceva vreme în urmă un reportaj tv despre acest muzeu, material care prin prezentare și imagini ne-a convins, ca la prima incursiune în zona, aveam de mult în gând o deplasare în nordul țării, să-l vizităm.

Într-una dintre zilele sejurului, în drum pre Mănăstirea Moldoviţa, ne-am abătut la obiectivul despre care voi face vorbire în acest review.

Situat pe o străduță, la cca. 400 m de E85, în stânga în sensul de mers dinspre Gura Humorului la Câmpulung Moldovenesc, muzeul este semnalizat din vreme prin panouri amplasate pe şosea.

Ajungem cu cca. 20 min. mai devreme de ora anunţată pentru deschidere (10.00), însă pentru că mai era încă un grup ce aştepta, eram în total 6 persoane, gazda şi proprietarul muzeului, artistul plastic, prof. Letiţia Orşivschi, ne-a primit mai devreme, întâmpinându-ne cu multă amabilitate şi deschidere.

Obiectivul este unul dintre cele mai importante de acest gen din România şi din Europa, având cea mai numeroasă colecţie de ouă, peste 7000 de exemplare, din ţara noastră şi din lume, provenite de la numeroasele expoziţii, interne şi internaţionale, la care a participat întemeietoarea muzeului.

Colecţia, prin numărul mare de ouă încondeiate cu motive bucovinene, realizate atât de custodele muzeului cât şi de alţi meşteri populari din zonă, se constituie, aşa după cum spune pliantul de prezentare, într-un „obiectiv important pentru descoperirea tradiţiilor zonei, meşteşugului încondeierii ouălor şi a semnificaţiilor simbolurilor bucovinene”.

De la data impresiilor publicate de Dan&Ema în 2014 (vezi impresii – “Muzeul Oului din Vama – cel mai spectaculos si bine prezentat obiectiv din Bucuovina”), numărul vitrinelor s-a mărit la 60, iar al exponatelor de la 3000 la peste 7000. În plus sala care era în pregătire pentru copii a fost dată în folosință, exponatele de acolo fiind realizate cu culori vii, vesele, tocmai pentru a-i atrage pe copii să execute așa ceva.

Parcurgând expoziţia constatăm că sentimentele ce ne încearcă sunt foarte diverse: încântare pentru frumuseţea exponatelor, uimire privind marea varietate a obiectelor, respectul pentru pasiunea, munca şi talentul curatoarei muzeului.

Pleci de acolo aproape amețit de multitudinea de culori cu care ți-ai clătit retina și cu convingerea că, dacă nu o poți lua pe moment de la capăt cu vizitarea lui, să revii cumva pentru a face puțină ordine în imaginile ce ți-au rămas în minte.

La finele vizitei m-am gândit că unul dintre termenii ce pot defini colecţia este diversitatea. Diversitate în ceea ce priveşte materialul de lucru, apoi al tehnicilor folosite la realizarea exponatelor, a locului de provenienţă a acestora, a temelor abordate etc.

Să le luăm pe rând.

Materialul de lucru provine în primul rând de la vietăţi diverse, cum sunt cele de la păsări, atât neaoşe crescute prin curtea omului precum: găină, raţă, curcă, fazan, păun, prepeliţă şi mai nou struţ, cât şi de la păsări de prin codrii şi câmpiile noastre: vrăbii, rândunică, porumbel, potârniche ş. a. Mai sunt acolo ouă de păsări rare de aiurea ca cele de struţ, emu, nandu, tinamu (găinuşa de pampas), flamingo dar şi de la reptile: crocodil, broacă ţestoasă sau de la gecko, o mică şopârlă ce face un ou tare mic (poate cel mai mic din lume), acesta fiind cel mai mic din colecţie (scuzați repetarea lui "mic", dar, vorba cuiva, "n-am găsit altă rimă! " :) ).

Alte materiale, ce au concurat la completarea colecţiei, sunt lemnul, porţelanul, sticla, piatra şi pietrele semipreţioase (jad, lapislazuli, cuarţ, azurit, malachit, etc.), fildeşul sau ceramica.

Tehnica de lucru este tare generoasă, întânlind aici tehnici autohtone, specifice zonei Bucovina, Olteniei sau Munteniei: cu coloranţi naturali proveniţi din plante, ouă lucrate cu tuş, cu ceară colorată în tehnica „batik” sau cu ceară în relief, specific zonei Vama, ouă având aplicate fire textile sau mărgele, cu broderii, dar şi tehnici folosite în alte părţi ale lumii: ouă cu aplicaţii folosind fire subţiri de aur, argint, cupru sau fire de păr, ouă perforate, utilizând tehnica zgârierii, etc.

În privinţa locului de provenienţă a materialelor prezentate, putem spune că ele provin cam de pe tot mapamondul: Europa, Asia, Africa, America de Nord şi Sud, Australia.

Parcurgând sălile vom afla câte ceva şi despre temele abordate.

Purcedem la vizitarea muzeului însă nu înainte de a primi căşti audio prin care vom afla toate detaliile, foarte ample dar bine structurate, despre ceea ce ne va fi dat să vedem.

În trei vitrine din prima sală se află o colecţie deosebită de ouă încondeiate din Bucovina, realizate prin tehnici traiţionale, prezentând motive specifice acestei zone: motive florale, zoomorfe, cu tematică religioasă, un alt motiv este crucea, sau motive izvorâte din ocupaţiile şi meşteşugurile caracteristice arealului Bucovina.

Următoarele două săli sunt organizate pe prezentarea ouălelor încondeiate ce ne arată obiceiuri tradiţionale din varii ţări ale mapamondului. Tehnicile de făurire sunt extrem de variate şi ingenioase, ca, de altfel şi materialele utilizate.

Cea de-a patra vitrină ne prezintă diverse tipuri de ouă utilizate de artiști pentru încondeiere. Vedem aici și cel mai mare ou, cel de struț, dar și cel mai mic, cel de geko.

Urmează produse din țări ale Europei: Franța (este înfățișată o acuarelă pe un ou de lebădă), Moldova (temele utilizate fiind cea religioasă și de inspirație folclorică), Ucraina (tema religioasă), Polonia (ouă cu diverse motive florale și geometrice, colorate deosebit de frumos), Ungaria (ouă perforate sau ouă potcovite), iar tehnica zgârierii este prezentată pe ouă din Austria. Întâlnim broderia pe ouă, aplicații de fire sau dantela pe ouă din Malta, sau ouă din porțelan de Limoges cu model Fragonard (pictor din sec. XVIII reprezentant al stilului rococo).

Sunt prezentate din Turcia ouă făcute din porțelan, iar din regiunea centrală a acestei țări, Kappadokia, ouă sculptate din tuf vulcanic.

Am admirat frumusețea și delicatețea ouălor din Rusia realizate în tehnica Faberge, cu incrustații de pietre semiprețioase, email și metale prețioase. Și tot de aici minunate ouă din lemn pictate cu motive religioase.

Asia este bine reprezentată cu ouă aduse din țări aparținând sud-estului continentului: Coreea, Filipine, Thailanda, Insulele Bali având desene reprezentând măști tradiționale sau picturi de figuri umane. Tot din această zonă sunt și picturi realizate cu coji de ouă. În China oul este simbolul familiei cu copii și este un dar de nuntă. Din Kashimrul indian sunt expuse ouă realizate în tehnica emailului.

Japonia este prezentă cu peisajele sale și figurine aplicate pe exponate.

Zona din sudul Oceanului Pacific, Australia, Noua Zeelandă etc., nu este foarte bogat reprezentată, însă aici avem ouă de la pasărea emu, dintre care unul de 120 ani vechime. Mai avem din Tasmania ouă făcute din lemn de eucalipt cu desene tradiționale zonei.

Una dintre vitrine conține exponate cu desene având motive florale, iar alături de aceasta desene cu temă religioasă. Atrage atenția, în această vitrină, un exponat reprezentând o capelă iluminată electric, ce are în interior prezentat în detaliu tot ceea ce este într-un astfel de lăcaș de cult: altarul, bănci pe care stau enoriași, crucifixul, icoane, toate meșteșugite într-un ou de struț.

Exponatele continuă cu obiecte de decor realizate din ouă precum un ou perforat sau ouă muzicale, casete pentru bijuterii sau pentru alte utilizări.

Trebuie să amintesc și despre ouăle acoperite cu foiță de aur, argint sau cupru, despre cele confecționate din diverse specii de lemn exotic precum balsa sau teck.

Una dintre vitrine include exponate realizate de diferiți artiști străini pe care este inscripționat numele d-nei Letiția, sau pe unele doar monograma “L”, cu caractere arabe, japoneze, sau latine, funcție de țara de proveniență a autorului.

Ce-ar mai fi de spus?

Păi, să nu uităm despre vitrinele în care sunt expuse ouă vopsite în culorile reprezentative ale frescelor mănăstirilor bucovinene: “albastru” de Voroneț, “roșu” de Humor sau “verde” de Arbore, exponatele ocupând nu mai puțin de 5 vitrine.

Apoi, ca să dăm cezarului ce-i al cezarului, musai trebuie amintit de vitrinele în care sunt exponate realizate de întemeietorul muzeului d-na Letiția Orșivschi, “lucrate în stil tradiţional, păstrând vechile motive bucovinene şi mai ales cele din zona Vama, cât şi ouă lucrate cu ceară colorată cu pigmenţi naturali”. Pe unul dintre pereții holului din care se intră în sălile cu exponate, sunt prezentate câteva diplome primate de artistă la diverse expoziții la care a participat și un portret cu dedicația autorului.

În colțurile încăperilor sunt aranjate diverse obiecte ce se întâlnesc în casa gospodarului bucovinean, cum ar fi ustensile pentru lucru (furcă de tors cânepă, oale, linguri de lemn, străchini, vase pentru smântânit laptele, lopată de lemn pentru scos pâinea din cuptor, covată, roată pentru făcut fuiorul, sau obiecte de mobilier.

La subsol este amenajată o sală destinată copiilor, o încăpere mobilată cu dulapuri în care sunt expuse ouă încondeiate în culori vii, cu desene pline de viață inspirate din filmele cu desene animate: Mickey Mouse, Strumpfi, Albă ca Zăpada, etc.

Sala în care am fost primiți și ni s-a făcut “instructajul” are expuse ouă care pot fi cumpărate de vizitatori, dar și un dulap unde ne sunt prezentate fotografii dar și un caiet în care ne putem posta impresiile formate ca urmare a vizitei.

Vizita a fost deosebit de interesantă, iar prin informațiile căpătate utilă și foarte instructive.

Așa că vă recomand, ca în cazul în care sunteți prin zonă să nu-l ocoliți, să-l vedeți, pentru că, vorba unui personaj celebru “nici nu știți ce pierdeți! ”.

Și în final urarea mea tradițională: “Drumuri bune și excursii frumoase! ”.


[fb]
---
Trimis de Mitica49 in 04.08.17 17:21:28
Validat / Publicat: 04.08.17 18:41:02
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în VAMA.

VIZUALIZĂRI: 1210 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mitica49); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Ouă cu motive religioase, florale, zoomorfe
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28100 PMA (din 29 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

Zoazore
[04.08.17 19:34:23]
»

@Mitica49: Interesant și frumos descris.

Frumos și gestul gazdei de a vă invita mai devreme să vizitați muzeul.

Și pe mine m-au amețit culorile, Dar din tot sufletul îl felicit pe cel căruia i-a venit ideea de-a pune oglinzi în dulapuri!

Dan&Ema
[04.08.17 20:11:19]
»

@Mitica49:

Un loc drag mie, de suflet!

Felicitari pentru articol!

Dana2008
[04.08.17 22:30:21]
»

Atâtea ouă încondeiate n-am mai văzut în viața mea!

Adevărate opere de artă adunate din lumea întreagă!

Culori, modele, tehnici, metale prețioase și ouă cu vechime mai mare de 100 de ani!

Câtă pasiune că sa poți realiza o asemenea colecție și să o expui publicului. Doamna Letiția merită toată apecirea din partea noastră

zlatna
[05.08.17 09:49:31]
»

@Mitica49: Felicitări pentru articolul.

AmFost la muzeul oului anul trecut. Ne-a plăcut foarte mult. Doamna Letiția a realizat un muzeu extraordinar. Sunt câteva exponate unice.

Domn' Mitică, in zona Bucovina, nu ne putem plânge de calitatea drumului, ca în alte zone.(Curtea de Arges)

Toate cele bune și drumuri bune, vorba dv.

Mitica49AUTOR REVIEW
[05.08.17 16:32:24]
»

@Zoazore: Mulțam pentru vot! Nu am avut de ales. Ori nu puneam poze, ori trebuia să-l arăt și pe dl. Foto (cred că știi bancul? Dacă nu ți-l dau pe PM.). Acum, pe căldurile astea, când mă uit la poze și văd tricoul ăla de "mariner" în oglinda aia, care ar semăna c-o apă, mă simt ca la mare și parcă-i mai răcoare nițel. )

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Mitica49AUTOR REVIEW
[05.08.17 16:35:16]
»

@zlatna: Mulțumesc pentru vot și ecou. Ți-am citit articolul și văzând că-i în aprilie publicat am cam stat în cumpănă dacă să-l public pe-al meu acum sau să mai stau. Mi-am zis că acu sau mai târziu tot aia e, așa că iată-l pe net.

Mitica49AUTOR REVIEW
[05.08.17 16:38:56]
»

@Dan&Ema:

Un loc drag mie, de suflet!

S-a văzut asta din articolul publicat de tine/voi.

Mulțumesc pentru lectură și vot!

Mitica49AUTOR REVIEW
[05.08.17 16:44:19]
»

@Dana2008: Ai dreptate. Culori, modele tehnici, încântare vizuală. Spuneam undeva în text că

... dacă nu o poți lua pe moment de la capăt cu vizitarea lui, să revii cumva pentru a face puțină ordine în imaginile ce ți-au rămas în minte.

.

N-am spus-o în review, însă mai există în Moldovița o doamnă, de etnie huțulă, care are un muzeu deosebit de minunat cu ouă încondeiate. Merită să se alungă și acolo.

Mulțumesc pentru vot!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[26.09.17 13:38:34]
»

@Mitica49: Frumoasa de tot colectia de oua iar vitrinele in care se vad si mustatile fotografului minunate .

Riscul de a face poze in oglinda, dar m-am bucurat tare mult de acele poze.

De cand am vazut si eu tot la TV un reportaj despre acest muzeu, apoi am citit si pe AFA, mi-am spus ca daca voi ajunge prin zona trebuie sa ajung si la acest muzeu, sau sa spun ca astept sa ajunga colctia la 10000 de exemplare?

O munca minunata si aici se vede pasiunea pentru asa ceva deoarece altfel nu se poate. Lucrari extraordinare de nu iti vine sa crezi ca sunt lucrari in ou.

Felicitari, votat cu mare drag.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, Dana2008, mishu, Mitica49, zlatna, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul Oului:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.073535919189453 sec
    ecranul dvs: 1 x 1