Cinque Terre intr-o zi si jumatate

Pentru a vizita Cinque Terre se foloseste trenul (cu masina e f. greu de ajuns/parcat sau chiar imposibil in unele localitati). Se pot cumpara bilete pt. fiecare calatorie (1.80 eur, daca bine tin minte), insa optiunea mult mai convenabila este un abonament de o zi (10 eur) sau de doua zile (19 eur) , care include pe langa calatorii nelimitate cu trenul regional intre Levanto si La Spezia si taxele de acces la cararile ce leaga orasele intre ele. Abonamentul se poate lua de la punctele de informare din gari (care insa se inchid catre seara), probabil si din alte locuri.
Noi am ajuns dupamasa in Levanto, locul perfect unde sa va cazati si pe care sa-l aveti ca punct de plecare pt. Cinque Terre, dar si un orasel frumos in sine. Am parcat cu mult noroc in gara din localitate (locurile se cam ocupa dimineata la prima ora de catre cei cazati in Levanto si care beneficiaza de parcare gratuita in zona garii).
De acolo am mers pana in Vernazza, orasul preferat pe drept cuvant, dupa parerea mea, de catre majoritatea turistilor. Merita vizitat turnul aflat in mijlocul oraselului (sunt cateva scari de urcat si o taxa de 1,50 eur de platit), dar va recomand sa petreceti o seara intreaga pe stradute sau in piata din dreptul portului.
Pentru a doua zi ne-am luat abonamentul de care ziceam mai sus si am luat la rand celelalte orasele. Mai intai ne-am oprit tot in Vernazza, de unde am pornit pe jos catre Monterosso, pe cararea albastra (Sentiero azzurro).
Ca o paranteza, Sentiero Azzurro e o carare ce leaga intre ele teoretic toate cele 5 orase din Cinque Terre, insa din cauza alunecarilor de teren sunt deschise doar portiunile Monterosso-Vernazza si Vernazza-Corniglia. Traseul este practic o carare la inaltime deasupra marii, uneori intrand printre copaci. Portiunea Vernazza-Monterosso, pe care am parcurs-o noi, se face teoretic in doua ore. Noi, cu un copil de 7 ani si cu unul de 4, am facut cam 3 ore, cu pauze pt. baut apa si admirat peisajul (care, in treacat fie spus, e absolut superb). Ca recomandari, daca vreti sa parcurgeti acest traseu: sa aveti la voi apa, mai ales daca e canicula; va poate fi de mare folos un spray de tantari; si plecati din Vernazza catre Monterosso si nu invers! Cand ne apropiam deja de Monterosso am ajuns la o portiune unde am avut de coborat cateva sute bune de scari si nu puteam decat sa ma felicit ca veneam dinspre Vernazza, mai ales cand ne intalneam cu cei care urcau gafaind si lac de sudoare. Si dinspre Vernazza sunt cateva portiuni unde se urca, mai ales la inceput, traseul insa nu este f. dificil (dupa cum spuneam, l-au facut fara probleme copiii de 7 si respectiv 4 ani). De pe traseu aveti o priveliste foarte frumoasa asupra orasului Vernazza.
Dintre celelalte orasele (Corniglia, Manarola si Riomaggiore), cel mai frumos mi s-a parut Manarola, fiecare are insa farmecul sau. Merita explorate stradutele si gasite punctele de belvedere din fiecare. De ex. din Riomaggiore se vedea f. frumos Manarola la distanta.
Apropo de distante: cu trenul se fac cam 5 minute intre oricare doua orasele alaturate. Unele trenuri nu opresc chiar in fiecare orasel. De asemenea, fiti pregatiti pt. intarzieri (de cele mai multe ori de 10-15 minute, dar care catre seara se cumuleaza si ajung chiar sa depaseasca o ora; de ex. noi am mers sa prindem un tren si de fapt l-am prins pe cel care trebuia sa plece cu o ora si jumatate inainte). Si inca ceva: biletele de tren trebuie validate la automatele de pe peron, inainte de a urca in tren! (Valabil si pt. abonament, care trebuie validat o singura data la inceputul perioadei de 24h sau 48h.)
Trimis de msc* in 15.09.15 17:34:25
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (msc*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 44.12055600 N, 9.70944400 E - CONFIRMATE
Câteva fotografii realizate de voi acolo ar ilustra perfect textul, fiind mai mult decât binevenite. Sunt întotdeauna căutate şi apreciate de cititorii interesaţi în această destinaţie... Poţi folosi linkul amfostacolo.ro/pic_addnew.php?id=4285
@msc* - Frumoasă incursiune, așteptăm câteva fotografii având în vedere frumusețea zonei și coloritul orașelor.
- Mar.2025 Monterosso, Cinque Terre — Divin — scris în 09.03.25 de Vizitare din ITALIA [ALTE ZONE] - RECOMANDĂ
- Oct.2023 Două perle din Cinque Terre - Vernazza și Riomaggiore — scris în 15.11.23 de k-lator din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Apr.2023 Fascinația celor 5 Terre începe la Monterosso — scris în 21.07.23 de micos din ZIMNICEA [TR] - RECOMANDĂ
- Jun.2021 Cinque Terre - locul unde raiul a coborat pe pamant — scris în 13.04.22 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2021 Manarola – locul unde soarele saruta marea la apus — scris în 11.04.22 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2021 Bonasolla si Framura – nestematele ascunse de pe coasta Ligurica — scris în 08.04.22 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2019 Celelalte patru sate minunate din Cinque Terre: Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola — scris în 13.01.20 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ