ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.11.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 23.09.20
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
OCT-2023
DURATA: 1 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm www.ghidroma.com
 • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. 0039 324 981 3672
 • [fb]
  TIMP CITIRE: 12 MIN

  Două perle din Cinque Terre - Vernazza și Riomaggiore

  TIPĂREȘTE URM de aici

  Pentru cei mai mulți turiști Cinque Terre este destinația italiană fermecătoare în care marea și țărmul se îmbină în cea mai dramatică formă, drumețiile și plimbările atrag prin traseele sinuoase săpate-n stâncă la înălțime, iar locuințele multicolore cățărate pe stânci fac superbe pozele de vacanță – adevărate cărți poștale. Atunci, hai și noi să vedem minunăția!

  Privind în istorie, aflăm că zona a fost locuită încă din epoca bronzului, așa cum dovedesc descoperirile arheologice, apoi această coastă a jucat un rol important în Imperiul Roman. În sec. al IX-lea regiunea a fost ocupată de sarazini (adică invadatori musulmani arabi), care au devastat satele, fapt ce i-a constrâns pe săteni să se retragă în pădurile din munți.

  După înlăturarea sarazinilor, o familie toscană a condus zona, iar localnicii au transformat pădurile naturale și versanții accidentați în terase cultivate, au construit ziduri fortificate și au cultivat viță de vie, citrice și măslini. Cătunele n-au fost cruțate de-a lungul vremii nici de catastrofe naturale care le distrugeau recoltele, nici de atacuri ale piraților, astfel că s-a impus construirea turnurilor de veghe, din care sătenii supravegheau neobosit marea.

  În secolul al XV-lea, localnicii au început să folosească numele „Cinque Terre” (cinci pământuri) - Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola, Riomaggiore (în ordinea așezării geografice - de la vest la est).

  După ce Italia a fost unificată, în 1870, în țară au fost construite linii de cale ferată, iar linia de coastă dintre Genova și Roma trecea prin Cinque Terre, lucru ce a facilitat conectarea localităților la viața economică. În anii 1960, s-a construit drumul serpentinos de coastă, care oferă vederi spectaculoase asupra satelor și mării.

  Din 1997 Cinque Terre a fost introdus în Patrimoniului Mondial UNESCO, iar doi ani mai târziu a fost fondat Parcul Național Cinque Terre.

  Astăzi, deși cele cinci sate nu mai sunt cătunele izolate din trecut, în ele mai sălășluiește încă acel sentiment de autenticitate, cu drumuri puține, arhitectură perfect conservată și o rețea de trasee de coastă și de munte.

  Când este momentul pentru a vizita Cinque Terre?

  Primăvara în Cinque Terre înseamnă vreme mai răcoroasă pentru drumeții dar și mai puțină aglomerație. Pe timp de vară această regiune este un paradis pentru baie și plimbări cu barca dar, desigur, este foarte cald și foarte aglomerat. Iarna agitația se potolește în Cinque Terre, multe hoteluri și restaurante se închid, dar există apartamente de închiriat pentru romanticii incurabili.

  Toamna, când am fost noi, se presupune că vremea se mai răcește, nebunia de peste vară se diminuează, iar prețurile sunt mai accesibile... dar nu a fost chiar așa! Vremea a fost de plajă și baie, vegetația încă verde, marea liniștită și albastră, turismul în floare, atât de pe uscat dar și de pe mare, deci prețurile ca de sezon!

  Cum să ajungi la Cinque Terre?

  Un mod simplu și la îndemână pentru a ajunge în Cinque Terre este călătoria cu trenul pe linia feroviară care străbate cele cinci sătuce și le leagă de Roma, Pisa sau Genova (cele două din urmă fiind cele mai apropiate aeroporturi). Trenurile sunt aproape din oră în oră (între 5:00 și 22:00), prețurile variază în funcție de distanțe și de rapiditatea trenului ales. Există mai multe site-uri pe care biletele pot fi achiziționate online (un site bun, de pe care am achiziționat bilete în alte ocazii, este trenitalia.com).

  În caz că vă propuneți să vizitezi cele cinci sătuce dintr-un foc (fără cazare în vreunul dintre ele), trebuie să știți că este musai să alocați o zi întreagă, indiferent dacă mergeți doar cu trenul sau alternând cu drumeții pe traseele de mers pe jos, de la un sat la altul.

  Varianta sosirii în Cinque Terre pe mare este de asemenea o opțiune de luat în considerare, mai ales vara. Serviciile maritime sezoniere sunt disponibile din mai până în septembrie și se pot achiziționa bilete pe mai multe linii, cu plecări din diverse porturi ca Genova, Santa Margherita Ligure (traghettiportofino.it/en/ ... es-trips/line-3) sau La Spezia (navigazionegolfodeipoeti. ... t/orari#linea02).

  Dar dar dacă doriți să vă faceți o intrare plină de farmec, atunci închiriați un iaht din unul dintre aceste porturi 😉.

  Călătoria cu mașina, adică așa cum am ajuns noi, este cea mai comodă dar cea mai întortocheată, căci drumurile până aproape de sate sunt săpate în coasta creponată cu munți și văi adânci. Dacă aveți rău de mișcare, ar fi trist să uitați pilulele acasă...

  Vehiculele private sunt permise în afara intrărilor în sate, iar în zilele cu trafic intens, drumurile dintre sate pot fi închise. Noi am fost marți (Vernazza), respectiv joi (Riomaggiore) și am avut noroc – erau deschise!

  Dacă nu vreți să vă abandonați vehiculele de-a lungul drumului (în zonele nemarcate), gratis dar cu anume riscuri, atunci trebuie să umblați la portofel. Atât mașinile, cât și motocicletele vor râmâne în parcări amenajate, în care prețurile variază de la € 2,50-3,00/oră până la €20-25/zi sau €120/săptămână. În unele sate este posibil și transferul cu microbuzele care pleacă din parcări, dar ar fi păcat, căci obiectivele de vizitat/malul mării sunt walking-distance, iar o dezmorțeală - după statul în mașină – face bine la coloană.

  O vacanță la Cinque Terre înseamnă de fapt să explorați cele 5 localități. După cum am mai spus, noi am fost doar în două dintre ele: Vernazza și Riomaggiore. A fost un început bun!

  Timp de secole, legăturile cu lumea exterioară și drumurile între satele din Cinque Terre au fost doar cărările bătute cu piciorul. Drumețiile aici se fac în compania mării și uneori cu vedere către fermele terasate și pădurile de coastă.

  Fiecare dintre satele din Cinque Terre este asociat cu un sanctuar cocoțat pe stânci, care privește spre mare. Să ajungi la aceste retrageri religioase antice era parte dintr-o penitență catolică, dar în prezent, plimbările printre culturile terasate sunt cu mult mai plăcute. Cele mai multe dintre aceste plimbări sunt ușoare, chiar dacă abrupte, și durează între 30 de minute și cca. două ore, cel mai scurt drum fiind între Riomaggiore și Manarola (1,8 km), iar cel mai lung între Manarola și Corniglia (5,4 km).

  Experiența noastră

  Vernazza – În drumul de la Santa Margherita Ligure către Pisa am vizitat Vernazza. Fiind cu mașina, ne-am oprit în parcarea pentru turiști (€ 2,50/oră), plasată înainte de oraș la aproximativ 1 km, apoi am făcut o plimbare lejeră de 12-15 minute, către inima acestui loc.

  O stradă principală pietruită - Via Roma, mărginită de mici cafenele, leagă gara aflată aproape la intrare de Piazza Guglielmo Marconi de la malul mării. Străzile laterale duc la caruggi (străzi înguste în stil genovez), marca satului Vernazza.

  Trecând prin pasajul de sub calea ferată, înaintarea către port a început să devină din ce în ce mai anevoioasă, dar nu din cauza îngustimii sau a înclinării străzii, ci din cauza mulțimii întâlnită în cale. Forfota era la cote maxime, hoardele de vizitatori tocmai debarcați de pe un vas de croazieră se luptau să ne țină piept nouă și altor turiști, care din contră – doreau să evadeze către port. Am atacat cu capul înainte și corpul rămas în urmă, mai ceva ca la o grămadă organizată a unui meci de rugby, dar în final... am înfrânt :D. Ne-am extras într-o ultimă sforțare dintre doi americani (un el și o ea) care voiau amândoi deodată... și cu noi - patru, prin aceeași gaură-portal!... și iaca, am ajuns în portul pitoresc și piațeta de pe litoral.

  Un soi de sat tradițional italian de pescuit, cu bărcile ancorate la dig ni s-a deschis în fața ochilor.

  Vernazza este atestat doumentar încă din anul 1080, când a servit ca bază militară/navală pentru proeminenta familie Obertenghi. În următorii 200 de ani, satul a rămas o sursă importantă de soldați și flote, care s-au dovedit cheia pentru cucerirea Liguriei de către Genova. Astăzi s-a retras din scopul său militar lăsând doar umbre ale trecutului și se odihnește lângă o mare cu apa de cleștar, o bijuterie ascunsă pe coastă.

  O terasă cu umbreluțe tricolore de parcă era drapelul României, ne-a atras în partea stângă a micului port. Cocoțați un pic mai sus, ne-am întors fața către satul ciudat de abrupt. Biserica Santa Margherita di Antiochia cu pereții din piatră brută, împodobiți de o fermecătoare clopotniță octogonală, ne-a atras imediat atenția. Privind peste golfuleț, ne-am dorit să explorăm și partea opusă, așa că am străbătut mica faleză de lângă plaja devenită neîncăpătoare.

  De treci pragul bisericii Santa Margherita, ai ocazia să admiri zidurile vechi cu arcade înalte, în stil gotic, care dăinuie din secolul XIV. Legenda spune că a fost construită deasupra unui cufăr de lemn care apare în mod misterios pe plajă, plin cu moaștele Sfintei Margareta (sau Margherita – de unde și numele bisericii). Un element modern a fost totuși adăugat bisericii în anul 1975, când a fost dotată cu o orgă cu două tastaturi și transmisie electrică. Interiorul său este simplu și auster, dar atmosfera caldă și încărcată de vapori de la momentul acela ne-a făcut să petrecem în interior un timp ceva mai scurt decât ne-am dorit.

  Întoarcerea în Via Roma a fost din nou prilej pentru o baie de mulțime, printre grupuri mai mari sau mai mici aciuate pe la magazinele și tarabele cu” marfă turistică” , așa că era timpul să ne pierdem pe străduțele înguste ce se cațără pe versanți, printre casele pastelate. Am apucat pe aleea pietruită care urcă prin spatele bisericii și se confundă la un moment dat cu traseul către Monterosso al Mare - satul cel mai vestic din Cinque Terre.

  Cu marea pe stânga și coasta muntelui în dreapta, drumul ne poartă în sus, lăsând la picioare micul port pescăresc. Cu respirația întretăiată și picături de sudoare pe frunte, simțim că este momentul să ne oprim din urcatul care ne-a scos sufletul... dar nu de tot, deși... nu garantez, căci privind în urmă văd raiul 😇 din plan îndepărtat (P15-P18).

  O perspectivă de neprețuit se deschide asupra golfului parcă pictat, cu bărcuțele aliniate la digul de beton în apa turquoise, iar chiar în moțul pintenului... stă turnul impunător al Castelului Doria. Construit în Evul Mediu pentru a proteja satul de pirați, Castelul Doria veghează și astăzi asupra orașului.

  Dacă viața mea s-ar termina acum, imaginea asta mi-ar rămâne impregnată pe retină... așa am citit eu odată într-o carte... sau era dintr-un film polițist!? ... ei bine, nu mai știu, dar oricum... eu până nu încerc ceva, nici nu cred! 😊

  Fără să ne săturăm de atâta frumos, am luat calea înapoi spre oraș, apoi către mașină, dar nu înainte de a face o ultimă oprire pentru hidratare și încărcarea bateriilor, la o cafenea mai mărginașă, deci mai liniștită.

  Riomaggiore – după nici două zile, ne-am dorit să ajungem din nou în Cinque Terre, deși ne despărțeau 100 de km, de data aceasta pornind din Pisa.

  Precum celelalte patru sătuce, Riomaggiore își are originile în jurul anului 900. Legenda povestește că primii locuitori care și-au găsit refugiul în acest teritoriu au fost de origine greacă. Limba latină fiind predominantă, vechea denumire a pârâului Rio Mayor (adică Rivus Major) pe valea căuria este situat cătunul, a dat denumirea localității Riomaggiore.

  În prezent, cel mai mare dintre cele cinci sate din Cinque Terre, Riomaggiore se întinde cu clădiri pastelate și decojite pe o râpă abruptă, până la micul port – priveliștea emblematică a regiunii. Terenul accidentat face ca localitatea să se împartă convențional în trei regiuni, unite prin tuneluri subterne care facilitează accesul de la o zonă la alta.

  Experiența de la Vernazza ne învățase că trebuie să fim pregătiți de mers pe propriile picioare. Eram pregătiți... sau așa credeam. După câțiva zeci de metri de locul în care am lăsat mașina pe marginea drumului, de data asta gratuit, am găsit prima scurtătură spre inima sătucului, dar și spre malul mării – Scalinata Costa del Fuso (adică scara Costa del Fuso) . Dar bucuria ni s-a dus destul de repede. Un drum întortocheat printre case și grădini, când mai îngust când mai larg, cu trepte de dimensiuni diferite care te coborau ba spre stânga ba spre deapta, ne-a condus într-un final spre mica deschidere la mare, adică portul cu câteva bărci.

  Peisajul din jur este ceva unic: stâncile abrupte și feliate, terasele plantate cu podgorii și culorile clădirilor strălucind în soare dau acestei locații un farmec aparte.

  Am rămas muți o vreme, urmărind temerarii care se prăvăleau de pe stânci în apă apoi se cățărau la loc pentru o altă încercare, clădirile pitorești, apa incredibil de limpede și coasta terasată, pe care se întindea în depărare faimoasa potecă denumită atât de romantic - Via dell'Amorre (sau Calea Iubirii) (P28).

  Șuieratul unui tren ce intra în gară ne-a trezit din reverie ca să ne trimită pe cealată parte a versantului. Urcăm și coborâm iar trepte și străzi pietruite și înguste, cu pante mai puțin înclinate de data asta. Pașii ne poartă mai la înălțime, pe alei pavate, de unde avem o altă pespectivă asupra satului.

  Biserica San Giovanni Battista – unul dintre monumentele importante ale urbei, care datează din sec. al XIV-lea - se înalță alături de o piață largă, acoperită cu dale de piatră. Aspectul ei neogotic se datorează restructurării din secolul al XIX-lea, când fațada a fost refăcută, mutându-se rozeta din marmură de Carrara, pe care acum o admirăm pe fațada principală.

  Undeva mai sus de Via Telemaco Signorini, pe care ne desfătăm privind imensitatea albastră a mării, se înalță Castello di Riomaggiore, construit în secolul al XIII-lea ca structură defensivă pentru a proteja satul de atacurile piraților și ale altor invadatori. Renovat și transformat în reședință pentru familiile nobiliare locale, astăzi castelul este deschis publicului. Acesta are, de asemenea, o grădină cu o terasă care oferă vederi uluitoare la mare și peisajul rural din jur.

  Riomaggiore este, fără îndoială, un alt loc fascinant din acest minunat colț de rai al Italiei, unde ne-a plăcut să petrecem timp și să explorăm locuri grozave, unde ne-am relaxat și ne-am bucurat din nou de natură, de peisaje montane și mare.

  Dacă ajungeți în Liguria sau Toscana, nu ratați Cinque Terre, căci reprezintă sarea și piperul oricărei vacanțe.

  Citește și CONTINUAREA aici
  selectat ca MiniGhid AmFostAcolo

  [fb]
  ---
  Trimis de k-lator in 15.11.23 22:31:10
  Validat / Publicat: 16.11.23 07:06:56
  VIZUALIZĂRI: 547INFO ADIȚIONALE
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Anglia, Austria, Franța, Germania, Elveția, Spania, Portugalia Norvegia, Suedia, Croația, Munte Negru, Slovenia, Cehia, Ungaria, Bulgaria, Grecia Estonia, Rusia, Ukraina Republica Dominicană
  SESIZEAZĂ
  greșeală / conținut, limbaj
  Adn. FAVORIT
  10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

  NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (k-lator); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
  Poze atașate (se deschid în pg nouă)
  P27 Riomaggiore - splendoare colorată
  EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
  Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
  Puteți VOTA acest articol:
  PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 35300 PMA (din 37 voturi)
  NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

  ECOURI la acest articol

  10 ecouri scrise, până acum

  webmasterscris / TELEFON [16.11.23 07:52:09] »

  Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

  k-latorscris / TELEFON [16.11.23 08:34:28] »

  @webmaster: Mulțumesc frumos!

  Carmen Ionscris / TELEFON CONS. ONORIFIC AFA / ITALIA [16.11.23 09:16:01] »

  @k-lator: Superbe locuri! Și frumoase povești! Felicitări!

  Mi-am propus să ajung și eu acolo la anul. Rămâne să văd cum, căci relieful ăsta zdruncinat nu e deloc pe placul articulațiilor noastre bătrâne și bolnave...

  Oricum, informațiile tale îmi vor fi cu siguranță de folos!

  k-lator [16.11.23 09:54:56] »

  @Carmen Ion: Superbe, adevărat! A fost așa de frumos că ne-am propus să mai mergem și chiar să încercăm accesul de pe mare ca să avem și perspectiva asupra întregii coaste.

  Noi am umblat atât pentru că am fost cu mașina și volens-nolens drumurile de la mașină la obiective sunt pe străzi înclinate și pe trepte.

  Accesul cu trenul este mult mai facil pentru cine se teme că terenul este prea accidentat. Am observat că de la gări se poate ajunge la porturi și locuri de belvedere cu efort minim, pe alei care sunt mai pe plat. Apoi, nu este nevoie să faci traseele dintre sătuce pe jos, ci este suficient să te muți cu trenul de la un sat la altul.

  Nu te descuraja, îți doresc din toată inima să ajungi!

  Mulțumesc pentru aprecieri! Gânduri bune!

  ghisor [16.11.23 22:09:34] »

  @k-lator: Tare frumos! Iar fotografiile sunt de poveste.

  Îmi place și strategia voastră. Ați văzut doar două sate ca să vă lăsați loc de încă o vizită .

  @Carmen Ion - Mergeți amândoi fără grijă. La cât de frumos ne-a povestit @k-lator despre sătucele astea, bag de seamă că poți levita pe-acolo.

  doinafil [16.11.23 22:59:34] »

  @k-lator: Mi-a plăcut tare mult „povestea” ta despre cele două sătuce!

  Aceste Cinque Terre sunt renumite pentru frumusețea lor. De fapt, toată coasta ligurică are un farmec greu de egalat, tocmai pentru terenul accidentat, pentru multele case colorate cocoțate pe stânci, dar mai ales pentru că - la poalele acestor stânci se află marea cristalină și de un albastru turqoise! Este un loc de neratat pentru un turist împătimit, cum suntem majoritatea membrilor AFA! Numai că, vezi tu draga mea, cei de vârsta noastră (săriți de 70) ne gândim de două, trei ori să ne aventurăm pe așa trasee! Chiar dacă sunt mijloace de transport (trenuri, autobuze) nu ne putem bucura pe deplin de frumusețea unui loc dacă nu-l străbatem cu pasul, să avem timp să admirăm ce-i în jurul nostru.

  Pozele atașate sunt foarte reușite! Daaaaar, cine știe Dacă suntem sănătoși poate vom ajunge și acolo!

  Felicitări pentru tot și

  nicole33 [16.11.23 23:00:33] »

  @k-lator:

  Accesul cu trenul este mult mai facil pentru cine se teme că terenul este prea accidentat. Am observat că de la gări se poate ajunge la porturi și locuri de belvedere cu efort minim, pe alei care sunt mai pe plat. Apoi, nu este nevoie să faci traseele dintre sătuce pe jos, ci este suficient să te muți cu trenul de la un sat la altul.

  Un pont tare util şi încurajator pentru cei mai comozi, ca mine, care nu mai cred demult în povestea aia cu mersul pe jos şi piciorul frumos , dar care şi-ar dori să vadă cândva, cu efort minim, satele astea atât de renumite şi de pitoreşti.

  Felicitări pentru excursie şi pentru articol!

  k-latorscris / TELEFON [17.11.23 08:24:45] »

  @ghisor: La cum arată locurile acelea, n-ai cum să greșești nicio poză. Dacă ar fi după mine aș mai face încă trei vizite, nu una.

  Multumesc pentru că "m-ai citit"

  k-latorscris / TELEFON [17.11.23 08:41:18] »

  @doinafil: Mulțumesc mult pentru apreciere! Așa este, Cinque Terre este unul dintre locurile de poveste, în care turiștii își doresc să ajungă. Dovada este aglomerația pe care am gasit-o și noi la vremea aceea.

  În ceea ce privește vârsta dumneavoastră, v-am spus vreodată cât vă invidiez? Nu aveți doar dorința de a călători, ci chiar puneți în practică proiectele turistice! Sper ca la peste 70 de anișori să-mi aduc și eu aminte că trebuie să-mi plătesc "bilete", dacă vreau să mă duc la tratament. 😀

  Numai gânduri bune și călătorii minunate cât mai mulți ani! 🤗

  k-latorscris / TELEFON [17.11.23 08:53:23] »

  @nicole33: Călătoria cu trenul nu numai că este facilă, dar este și plăcută! În Italia trenurile sunt foarte confortabile și de câte ori am avut ocazia, am recurs la metodă! De fiecare dată am fost foarte mulțumiți, cu o singură excepție, când plecând din Veneția ne-am urcat în trenul greșit! Să fi văzut ce-au mai beștelit trenurile italiene prietenii ăia cu care eram... 😂😂.

  Mulțumesc mult pentru apreciere și ecou!

  Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

  ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
   (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
  SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
  NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
  EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
  Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

  NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
  Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
  VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
  Carmen Ion, doinafil, ghisor, k-lator
  Alte impresii din această RUBRICĂ:


   SOCIALs
  Alătură-te comunității noastre

  AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
  SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

  [C] Copyright 2008-2023 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
  AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  pagină generată în 0.075779914855957 sec
  ecranul dvs: 1 x 1