ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.10.2017
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: x
ÎNSCRIS: 20.08.17
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
OCT-2017
DURATA: 3 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

'Anonimul' Beauvais – o mare surpriză plăcută

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Cand am planificat concediul din toamna aceasta, dupa ce a trebuit sa renunt la planul initial de a vizita Spania pentru ca nu l-am convins pe Cristi, am luat decizia de a ne vizita prietenul stabilit de aproape doi ani in Beauvais. De la el am auzit prima data de acest orasel si, sincer, eram destul de sceptica. Am ajuns seara tarziu, dupa peripetii pe care le-am descris deja in recenzia anterioara, iar a doua zi dis de dimineata am plecat la Paris, prietenul nostru trebuin sa lucreze (era vineri). Asa ca de-abia sambata am avut ocazia sa ma conving ca scepticismul meu era total nefondat. Weekendul care a urmat si din care o parte a fost petrecuta in Beauvais, ne-a adus bucurie si ne-a creat amintiri de neuitat.

Micul orasel Beauvais se afla la 70 km nord de Paris, o naveta de o ora cu trenul pentru multi care lucreaza in Paris, dar prefera sa locuiasca intr-o zona mai linistita si prietenoasa. Beauvais este capitala raionului Oise din regiunea Hauts de France. Impreuna cu suburbiile, oraselul este cam de dimensiunea orasului Ramnicul Valcea. Spre surprinderea mea am aflat si ca Beauvais este infratit cu orasul Dej din Romania! In Beauvais nu traiesc multi romani, ca de altfel nici alti cetateni straini, asa ca oraselul a reusit sa isi pastrez aerul traditional de orasel vechi de provincie.

Existenta acestui orasel se pierde in istorie, find mentionat inca de pe vremea romanilor. Istoria mai “recenta” povesteste despre incercarea de cucerire a orasului de catre englezi in secolul XIV si asediul din secolul XV din care a fost salvat de femeile din oras mobilizate de Jeanne Hachette. Memoria ei este celebrata pana in zilele noastre, statuia ei si diverse tablouri si fresce in care este reprezentata regasindu-se in foarte multe locuri publice din oras. Tot in memoria ei, procesiunea anuala de la 27 iunie (ziua orasului) este condusa de femei. De altfel, chiar si la ora actuala primarul Beauvais este o femeie.

Din pacate o buna parte a cetatii medievale a fost distrusa atat in cursul primului razboi mondial, cat si al celui de-al doilea, iar superba catedrala Saint Pierre de Beauvais a suferit si ea destule daune. Despre aceasta catedrala superba si orologiul ei voi scrie mai mult intr-o recenzie separata. In afara de aceasta catedrala, in oras mai sunt cateva cladiri notabile cum ar fi abatia Saint Paul construita in sec XVII pe fundatia unei vechi abatii din sec IX, Castelul Troissereux cu frumosul lui parc, Palatul Episcopal construit in sec XVI pe ruinele unor fortificatii romane, in care astazi se afla Muzeul Oise, biserica Sfantul Stefan, o cladire romano-gotica construita intre sec XII- XVI, galleria nationala a Tapiteriei Quadrilatère, abatia de Saint-Germer-de-Fly construita in sec XII, vechea cladire a Hotelului Orasenesc, construita in sec XVIII in piata centrala numita Piata Hotelului, in care se afla si statuia lui Jeanne Hachette. In spatele catedralei mai exista inca doua trei case vechi din sec XII- XVI, pastrate in forma lor originala.

Cea mai importanta industrie a Beauvais-ului este tapiteria datand ca ocupatie inca din secolul XVII. Cresterea animalelor si vanzare produselor traditionale este o ocupatie frecventa in zona, saptamanal desfasurandu-se un targ de produse agricole foarte iubit de localnici care prefera sa isi cumpere o parte dintre alimentele de baza din acest targ (branzeturi, preparate din carne, conserve, miere, vin, ciuperci, dulciuri traditionale de casa, legume si fructe…). In oras se desfasoara o sumedenie de evenimente sociale si culturale unele deosebite cum ar fi un carnaval cu masti ca la Venetia la care are loc un concurs al mastilor, fiind premiata cea ma frumoasa masca (Rencontres Beauvénitiennes - Créez votre masque de carnaval!), dar si unele pe care eu personal le consider de prost gust ca de exemplu Marsul Zombie, un fel de mars al mortilor vii, organizat la sfarsitul lui octombrie, un fel de Halloween local. In perioada cand am fost noi acolo, a avut loc un fel de Ziua Recoltei la noi, la care varietatea de produse era uimitoare. Sper ca in pozele mele sa fi surprins cateva lucruri interesante. Identitatea locala este pretioasa pentru localnici si o protejeaza prin diverse manifestari sociale cum ar fi spectacole de cantece si povesti in limba picarda, spectacole de marionete picarde organizate pentru copii, ateliere de bucatarie picarda, baluri folclorice, picnicuri traditionale.

Desi este un orasel relativ mic, exista nenumarate restaurante cu specific traditional local sau cu bucatarie internationala in care locuitorii orasului merg sa ia masa. Din cate ne relateaza prietenul nostru, o familie iese sa ia masa in oras in medie cam de doua ori pe saptamana (!). Un alt "reper" important al orasului este patiseria Covelli, de unde este de "bonton" sa iti cumperi dulciurile cand ai invitati. Marturisesc ca sunt intr-adevar bune!

Orasul este legat de Paris atat printr-o linie moderna de cale ferata cu terminus in Gara de Nord, cat si printr-o linie de autobuze de la micul aeroport din Beauvais Tilly, folosit ca un terminal pentru liniile aeriene low cost catre Paris.

Ce se poate face in Beauvais? In afara de vizitarea monumentelor istorice pe care deja le-am mentionat si dintre care catedrala va fi descrisa in detaliu intr-o recenzie separata, mai sunt o sumedenie de muzee mai mici (muzeul artelor si traditiilor populare, muzeul ceramicii, muzeul archeologic, muzeul conservarii vietii agricole si rurale – un fel de muzeu al satului de la noi). Daca insa vrei sa petreci o zi frumoasa in natura (ceea ce eu prefer), ai niste alternative minunate, cum ar fi vizitarea unor sate vechi din jurul Beauvais-ului (Savignies, Gerberoy), la fel de frumoase ca cele din Alsacia, deja descrise sau ruinele teatrului gallo-roman Vendeuil-Caply sau cateva mori vechi din sec XVII-XVIX, inca in functiune.

Casa prietenului nostru se afla undeva la periferia orasului, fiind inconjurata de foarte multe zone verzi, intr-un cadru natural deosebit. Seara, sute de iepuri misuna pe camp si prin boschetii din jur, trebuind sa conduci cu foarte mare atentie pentru a evita sa-i lovesti cand sar dintr-o parte in alta a drumului. Vulpile sunt de asemnea prezente, dar intr-un numar mult mai mic. Avand in vedere ca nimeni nu ii agreseaza, iepurii sunt destul de putin fricosi si pot fi urmariti minute in sir cum alearga, se joaca, mananca pe camp. Este un adevarat spectacol, asa ca seara, dupa munca, multi localnici se relaxeaza plimbandu-se "la iepuri", sau pe malul unui lac din apropiere privind apusul soarelui.

E greu de crezut ca cineva care nu are nici o legatura cu acest orasel frantuzesc de provincie isi va face o destinatie de vacanta din el (nici eu nu l-as fi vazut daca nu aveam prieteni care sa locuiasca acolo!), dar am vrut sa vi-l descriu, in cazul in care vreodata trecand prin zona, va intrebati daca merita sa fie vazut sau nu. Si numai pentru superba catedrala Saint Pierre de Beauvais si MERITA!

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de arcrom in 19.10.17 14:04:43
Validat / Publicat: 19.10.17 17:24:24
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în FRANȚA. A mai fost în/la: Paris, Strassbourg, Alsacia

VIZUALIZĂRI: 4359 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

16 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (arcrom); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Catedrala Saint Pierre de Beauvais
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 30600 PMA (din 22 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

16 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[19.10.17 14:27:26]
»

@arcrom: Câteva fotografii realizate de voi acolo ar fi mai mult decât binevenite — atât ca ilustraţie a textului, cât şi ca informaţie utilă, ele fiind căutate, apreciate (şi solicitate) de cititorii interesaţi în această destinaţie... Poţi folosi linkul amfostacolo.ro/pic_addnew ... 87&ridAnt=82733

===

Mutat în rubrica "Descoperă Beauvais, PARIS" (nou-creată pe sait)

arcromAUTOR REVIEW
[19.10.17 14:41:43]
»

@webmaster26: Vineeee! Asta faceam acum, selectam pozele. Incep sa le postez intr-o clipa. Multumesc!

arcromAUTOR REVIEW
[19.10.17 17:41:28]
»

@webmaster26: webmaster se mai poate insera un video dupa ce review-ul a fost aprobat. Mi-as dori mult daca s-ar putea. Daca da, va rog urmati linkul youtube

Multumesc

webmaster26
[19.10.17 17:50:22]
»

@arcrom: Se poate ! Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

arcromAUTOR REVIEW
[19.10.17 17:59:11]
»

@webmaster26: Multumesc din suflet

Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / FRANȚA
[19.10.17 18:53:59]
»

@arcrom: Foarte bună recomandare și nu văd de ce Beauvais nu ar intra în planurile de vacanță ale oricui ajunge în partea aceasta a Franței, o țară care - oricât de ciudat ar părea - este mai degrabă rurală: în afara Parisului, nu are orașe cu peste un milion de suflete, ponderea în totalul localităților deținându-l satele și orășelele cu câteva mii sau zeci de mii de oameni. Acestea sunt, după părerea mea, mai autentice decât Parisul, o metropolă cu un trecut glorios, plină de obiective turistice de prima mână, dar poate prea „cosmopolită”.

Foarte adevărate observațiile despre piața săptămânală: francezii preferă să-și facă cumpărăturile în astfel de piețe decât în supermarketuri, chiar dacă produsele sunt mai scumpe. Dar știu măcar că sunt naturale și în felul acesta îi încurajează pe fermierii locali!

Felicitări pentru articol și întreaga serie și aștept continuările!

arcromAUTOR REVIEW
[19.10.17 19:35:49]
»

@Carmen Ion: Multumesc pentru aprecieri.

Din pacate, nu toate aceste localitati mai mici sunt neatins. Intr-o recenzie viitoare despre Paris veti vedea ca intr-o zi am decis sa nu mai merg la Paris cu trenul de la Beauvais, fiind prea scumpe biletele (58 Euro dus intors pentru doua persoane) si m-am gandit sa merg cu masina pana in apropiere, apoi sa iau metroul. Intr-o suburbie a Parisului, Saint Denis, similara cu Otopeniul fata de Bucuresti, unde doream eu sa las masina, am fost sfatuita de prietenul nostru sa nu ma duc pentru ca predomina arabi si negri si risc. Am ales sa las masina la doua statii mai sus de St Denis.

Nu cred ca in acea localitate am vazut mai mult de 1% populatie alba. Cred ca francezii de acolo au plecat de mult. Era un orasel total "cotropit", al carui farmec francez se dusese de mult. Dar voi reveni cu mai multe detalii la momentul respectiv.

webmaster
[19.10.17 19:50:48]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau alte impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecție.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / FRANȚA
[19.10.17 20:20:24]
»

@arcrom: Da, imigranții s-au adunat și locuiesc în majoritate în periferiile Parisului. Am fost la St Denis pentru a vizita catedrala, care, din fericire, e foarte aproape de stația de metrou, așa că nu prezența lor nu m-a deranjat prea tare. E totuși bine ca înaintea plecării să te documentezi pentru a evita cartierele rău famate.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
RoxanaGRS
[20.10.17 09:44:10]
»

micul aeroport din Beauvais Tilly, folosit ca un terminal pentru liniile aeriene low cost catre Paris.

Deci de aici mi se părea mie cunoscut numele.

Mie mi-a plăcut orășelul așa cum l-am văzut din pozele tale. Poza P02 cu apusul de soare pe lac e superbă.

Conopidă mov și verde am mâncat. Se găsește și la noi în piață, nu foarte des, e drept. Gustul e cam la fel cu conopida normală, poate ceva mai delicat. Cea verde se numește parcă romanesco.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
arcromAUTOR REVIEW
[20.10.17 10:07:54]
»

@RoxanaGRS: bine ca mi-ai zis, o sa caut si eu in piata ca sunt curioasa. In plus, cred ca nu e vorba numai de gust, dar cred ca poti face garnituri colorate interesante. Ai idee daca isi pastreaza culoarea mov si dupa gatire?

tata123 🔱
[20.10.17 10:19:05]
»

@arcrom: Pulsul unei așezări/comunități îl simți cel mai bine în piață/la târg. Acolo te poți integra în cotidianul localității respective, în viața zilnică a locuitorilor. Interesantă culoarea și forma conopidei, apetisante celelalte produse tradiționale prezente la târg. În P14 nu e vorba totuși de produse de panificație?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
RoxanaGRS
[20.10.17 10:24:30]
»

@arcrom: Își pătrează oarecum culorile dar nu mai sunt așa de vii, sunt mai spălacite un pic. Dar într-adevăr, se pot face garnituri interesante.

arcromAUTOR REVIEW
[20.10.17 10:49:36]
»

@tata123: da, ai dreptate! Chiar ma gandeam ca erau o gramada de franzele si briose si nu am pus nici o poza cu unul din standuri. Am sa editez textul si sa adug poza cu branzeturi. Cum ziceam, de racita ce sunt, nici nu stiu ce scriu!

mishu
[23.10.17 20:21:19]
»

@arcrom: Un orasel micut insa ofertant. Felicitari, votat cu mare drag.

arcromAUTOR REVIEW
[23.10.17 20:25:42]
»

@mishu: Multumesc!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mishu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Beauvais:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.063935995101929 sec
    ecranul dvs: 1 x 1