ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.10.2017
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: x
ÎNSCRIS: 20.08.17
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
OCT-2017
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Superba 'Catedrala Neterminata' - Saint Pierre de Beauvais

TIPĂREȘTE URM de aici

Catedrala Sfantu Petru (Saint Pierre de Beauvais) este o catedrala romano catolica a carei constructie a inceput in secolul XIII. Spun ”a inceput” si nu ”a fost construita” pentru ca aceasta este de fapt o catedrala care a ramas pentru totdeauna neterminata.

In afara de acest fapt, mai sunt inca trei aspecte prin care catedrala se remarca, in sirul lung de catedrale europene.

In primul rand oricat vi s-ar parea de imposibil (cel putin mie asa mi s-a parut cand am aflat informatia si n-am crezut pana nu am verificat si vazut cu proprii mei ochi), aceasta catedrala are cea mai inalta cupola dintre toate catedralele catolice, de 47.5 m inaltime, mai inalta chiar decat a bisericii St. Petru de la Vatican (46 m) sau a catedralelor din Milano, Florenta si Sfanta Familie (Sagrada Famiglia) din Barcelona (45 m fiecare).

In al doilea rand, catedrala are doua orologii: unul astronomic, nu asa de complex ca cel pe care l-am vazut la Notre Dame de Strassbourg si pe care vi l-am descris intr-una din recenziile anterioare, si un al doilea medieval, fiind cel mai vechi orologiu inca in functiune.

Si in sfarsit, in al treilea rand, catedrala se remarca prin vechimea si calitatea vitraliilor sale cat si prin suprafata lor.

Catedrala Sf Petru nu a fost prima catedrala construita in Beauvais. Prima catedrala, Notre-Dame de la Basse-Oeuvre a fost o catedrala carolingiana din secolele X-XI a carui amplasament nu se mai cunoaste cu certitudine, dar se presupune ca actuala catedrala a fost construita pe acelasi amplasament cu prima.

In secolul XII, cand orasul era la apogeul puterii sale, preotul Conte de Nanteuil decide sa construiasca cea mai inalta biserica din regat, iar lucrarile incep in 1225. Cincizeci de ani mai tarziu cupola principala si aripa de vest ale catedralei sunt finalizate. Dar aceasta ambitie s-a dovedit un dezastru atunci cand numai dupa doisprezece ani cupola s-a prabusit. Posibilitatile tehnologice au fost exploatate dincolo de limite nu numai pentru a permite o constructie atat de inalta, dar si prin realizarea unei structuri de sustinere pe cat de subtire posibil pentru a lasa maximul de lumina sa intre in catedrala. Se crede ca prabusirea cupolei a fost cauzata de vibratiile induse de vanturile puternice.

Reconstructia cupolei s-a reluat imediat si s-a prelungit pana la jumatatea secolului XIV cand a fost intrerupta de razboiul de o suta de ani. La jumatatea secolului XVI catedrala, in loc sa fie consolidata, ajunge sa aiba o turla de 150 m inaltime, care la doar cativa ani de la finalizare se surpa ca si prima cupola. Va pare cunoscut? Pe mine m-a facut sa ma gandesc la Mesterul Manole. Din acest motiv catedrala nu a mai fost niciodata terminata, nemaiexistand fondurile necesare.

La ora actuala arcadele catedralei sunt sustinute de niste bare de siguranta care le traverseaza la partea inferioara si a caror instalare nu se cunoaste cand a fost facuta. Fiind considerate inestetice, acestea au fost indepartate in 1960, dupa ce in perioada romantismului unele fusesera taiate tot din motive estetice, dar ulterior s-a constatat ca vibratiile induse de vant s-au amplificat punand in pericol edificiul, motiv pentru care dupa zece ani au fost puse la loc, dar nu cele originale de fier, ci inlocuite cu unele de otel. Din pacate, otelul neavand ductilitatea fierului, structura a devenit mai rigida, ceea ce se crede ca a cauzat fisuri suplimentare. In poze puteti vedea aripa care nu a mai fost niciodata construita.

Asa cum se stie catedralele catolice au sectiunea in forma de crucifix. Ceea ce ii lipseste catedralei Sf Petru din Beauvais este partea de nord, cea care ar fi trebui sa reprezinte partea mai lunga a crucifixului (piciorul) si care ar fi rigidizat structura edificiului, dandu-i o mai mare rezistenta. Lipsa acestei aripi este considerata un alt motiv pentru care structura catedralei este mai fragila, in plus fata de inaltimea cupolei si grisimea mica a structurii ei de rezistenta. Cu trecerea timpului au mai aparut si alte probleme de rezistenta, unele dintre ele impunand masuri mai drastice.

La ora actuala aripa de nord este sustinuta de patru stalpi de lemn si otel instalati in anii ’90 ca masura de urgenta pentru a preveni colapsul acesteia. Desi inestetica, aceasta structura temporara de rezistenta va fi mentinuta pana se va gasi o alta solutie permanenta. In acest sens se fac numeroase studii, Columbia University realizand un studiu pe un model tridimensional construit folosind scanarea cu laser a catedralei pentru a-i detecta punctele slabe si a identifica remediile necesare. In momentul realizarii ei catedrala masura 72 x 50 m si cupola avea inaltimea de 47,5 m, ceea ce atunci reprezenta cea mai mare inaltime si asa a ramas pana in zilele noastre, cea mai inalta din istoria constructiilor gotice.

Mobilierul bisericesc a avut mult de suferit de-alungul istoriei. La revolutie o parte din mobilier a disparut, iar catedrala a devenit o simpla biserica parohiala. De-abia in 1822, Saint-Pierre redevine catedrala si este remobilata cu patrimoniu religios dispersat in Beauvais. De asemenea catedrala dispune si de tapiterii de mare valoare datand din secolele XV-XVII. O pictura murala din secolul XIX o reprezinta pe Jeanne Hachette intr-o scena din rezistenta Beauvais-ului contra lui Carol cel Viteaz in 1472.

Vitraliile au fost si ele realizate pe parcursul a sute de ani, cel mai vechi datand din secolul XIII. In primul razboi mondial nu au existat nici un fel de daune ale catedralei, in schimb, bombardamentul german din 1940 a produs mai multe pagube cupolei, peretilor si vitraliilor ramase la fata locului. In 1939, din fericire, toate vitraliile valoroase au fost demontate si duse la adapost in castelul Carrouges in l'Orne. Cel mai vechi vitraliu se afla in capela Notre-Dame, datand din 1240 si reprezentand un arbore genealogic a lui Hristos.

Am vizitat catedrala in jurul pranzului si pot sa va spun ca spectacolul oferit de trecerea si descompunerea luminii prin aceste vitralii a fost un spectacol superb. In ultimii ani, deplasarea zidariei a pus in pericol unele vitralii care riscau sa sa iasa din ramele lor, mai multe lucrari de restaurare desfasurandu-se in 2015-2016 pentru a salva aceste vitralii.

Orologiul astronomic al catedralei Sf Petru a fost pus in functiune in 1868, are o inaltime de 12 m si o latime de 6 m si este compus dintr-un ansamblu de 90000 piese care formeaza un mecanism perfect sincronizat. Mobilierul in care este integrat acest mecanism este conceput in stil romano-bizantin. Orologiul are nu mai putin de 52 cadrane indicand, pe langa ora exacta, pozitia planetelor, ora de rasarit si cea de apus a soarelui, orarul mareelor, principalele fenomene astronomice, Pastele si sarbotorile subsecvente.

Ca si la catedrala Notre Dame de Strassbourg, ora exacta este marcata de un cocos care canta si bate din aripi. In acelasi timp Hristos face semn ingerilor sa sune din trompeta, iar Virtutea este condusa de un inger catre cer, in timp ce Viciul este impins in infern de un diavol hidos.

Orologiul medieval, a fost comandat in 1302 si chiar daca de atunci a suferit nenumarate transformari, este cel mai vechi orologiu inca in functiune, functionand neintrerupt de peste 700 ani. Orologiul este compus din trei parti principale: un suport sculptat in piatra in forma hexagonala decorat cu nise si arcade, sustinut de picioarele orologiului, o cutie de lemn care contine mecanismul si a carei ornamentatie reprezentand niste ingeri care sustin cadranul a fost refacuta de doua ori, in secolul XV si apoi in secolul XVIII si, in sfarsit, o clopotnita de lemn restaurata recent in care se gaseste clopotul care bate orele si care dateaza din secolul XV.

Catedrala are doua orgi. Orga Mare actuala a fost construita recent (1979) in locul orgii initiale si prin refolosirea multor parti din aceasta, orga initiala fiind construita in 1827. A doua orga, Orga Corului, a fost construita in 1850 si restaurata in 1943.

Intrarea principala in catedrala se afla pe fatada dinspre sud, fatada vestica nefiind finalizata si fiind din acest motiv lipsita de decoratiuni. Fatada sudica a fost construita la inceputul secolului XVI. Deoarece aceasta intrare era folosita de demnitari si pentru procesiuni, decorarea sa este foarte bogata, mai bogata decat a fatadei nord. In fiecare nisa era prevazuta cate o statuie care, din pacate, au fost toate distruse (decapitate) in timpul revolutiei franceze, catedrala devenind un "Templu al Ratiunii" si degradata la statutul de parohie.

Cred ca atat frumusetea acestei catedrale, cat si unicitatea ei arhitecturala, dar mai ales fragilitatea actuala o fac un punct de atractie irezistibil si un "must see" a celor care ajung in zona. va doresc sa aveti (sau sa va creati) intr-o zi oportunitatea de a o vizita!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de arcrom in 22.10.17 19:48:03
Validat / Publicat: 22.10.17 21:02:19
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în FRANȚA. A mai fost în/la: Paris, Strassbourg, Alsacia

VIZUALIZĂRI: 3507 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

19 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (arcrom); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Catedrala in ansamblul ei, cu cele doua fatadei intens ornamentate, sud si est
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 19550 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

19 ecouri scrise, până acum

iulian68
[22.10.17 21:53:45]
»

Surprinzator, deci francezii se mai puteau ocupa de restaurari in 1943? Stiam ca au fost sub ocupatie din '42 pana in '44... Dar daca chiar s-a intamplat e un exemplu!

arcromAUTOR REVIEW
[22.10.17 22:10:47]
»

@iulian68: Si eu m-am gandit la asta in timp ce primeam informatiile. In '39 au avut grija sa demonteze vitraliile si sa le mute, deci erau constienti de posibilitatea bombardarii catedralei, ceea ce s-a si intamplat, de altfel. Iar in '43, in plin razboi ei restaurau parti din catedrala?! Este uimitor cum oamenii se adapteaza la situatii de stres si pericol si incearca sa isi continue viata normal, nu? Mai ales ca Orga Mare a si fost bombardata in 1940 cand au fost distruse si unele vitralii din cele ramase. Si partea hilara este ca restauratorul era de origine saxona!

Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / FRANȚA
[22.10.17 22:34:52]
»

@arcrom: Foarte interesant! Felicitări pentru review!

arcromAUTOR REVIEW
[22.10.17 22:46:40]
»

@Carmen Ion: Multumesc! Merita vazuta! Vad ca numai o poza este validata; daca ai timp, revino sa le vezi si pe celelalte!

iulian68
[23.10.17 02:46:58]
»

@arcrom: Exact asta m-a uimit: mentalitatea unei natiuni care si in plin razboi construia/reconstruia... Off, noi nici pe timp de pace nu facem mare branza... ????

arcromAUTOR REVIEW
[23.10.17 08:34:52]
»

@iulian68: as vrea sa te contrazic, dar nu prea am argumente. Si noi suntem buni si ei sunt răi. Este pur si simplu o chestie de statistica. Ce este predominant la un popor!

elviramvio
[23.10.17 09:08:18]
»

@arcrom:

Un articol deosebit, felicitari! Si ma bucur ca ai scris atat de tehnic, sunt destui cei ce iubesc acest stil si pe care ii scutesti de dificila munca de cautare a informatiilor. Daca noi cei mai tomnatici avem timp sa cautam, tinerii cu greu se impart intre famlie, serviciu și pasiunile frumoase precum turismul cultural, asa ca aceste articole le pica excelent celor care au si vor sa-si faca o cultura generala solida.

Vacante cat mai frumoase și sa ramai cat mai mult pe acest site!

RoxanaGRS
[23.10.17 09:27:35]
»

Foarte frumos. Poate vor găsi o soluție s-o salveze, căci ar fi păcat ca așa o minune să dispară. Nu m-am gândit niciodată la fragilitatea unor asemenea construcții enorme cum sunt catedralele. Mi se părea că masivitatea lor le asigură stabilitatea. Se pare că nu e chiar așa.

Orologiul e superb, ca și cel de la Strasbourg.

arcromAUTOR REVIEW
[23.10.17 09:33:25]
»

@RoxanaGRS: Multumesc! Intr-adevar sunt niste minuni arhitecturale de care uneori te miri cum au putut fi construite. Iti dai seama ca lipsa macaralelor, laserelor pentru masurare, lifturilor, etc... trebuia compensata cu ingeniozitate, pasiune si devotament si multa, multa munca. Astazi ne chinuim cu cate un etaj sau un kilometru in plus la sume enorme, iar dupa un an o luam de la capat ca se surpa!

arcromAUTOR REVIEW
[23.10.17 09:36:39]
»

@elviramvio: Multumesc mult! Tomnatice, tomnatice, dar vezi ce frumoase si apreciate sunt toamnele?! La noi astazi toamna a inceput sa fie mofturoasa, dar e frumoasa si asa. E vreme de stat in casa, ascultat muzica buna si scris recenzii in fata semineului. Mai tehnice sau mai nostalgice, sa fie primite!

Dana2008
[23.10.17 09:43:04]
»

Foarte frumoasa Catedrala! Orologiul e super! Felicitari pentru articol!

elviramvio
[23.10.17 10:00:19]
»

@arcrom:

Pai toamna daca n-ar fi mofturoasa n-ar avea farmec. Ieri eram in maneca scurta la bojdeuca mea argesană, azi mai pun un fel de cojocel si cred ca dau drumul la centrala, nu pentru mine ci pentru mâța mea bătrână! (ce scuză bună am!)

Spor la scris, sunt convinsă că ori șugubețe, ori tehnice, vei scrie interesant!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
arcromAUTOR REVIEW
[23.10.17 10:01:06]
»

@Dana2008: Multumesc! Sper sa iti placa si cele care vor urma. Sunt de-abia la jumatatea concediului, iar partea frumoasa urmeaza!

arcromAUTOR REVIEW
[23.10.17 10:39:30]
»

@elviramvio: Stii cum suntem, ca iepurele in razor: sa sar... sa mai astept... Si eu fac la fel, ba vreau sa dau drumul la centrala, ba vreau sa mai astept.

La mine problema este ca am in mare parte din casa incalzire in pardoseala, care are inertie destul de mare si o data dat drumul la caldura nu prea mai are sens s-o opresti daca se face mai cald.

Stii ca este un alt banc cu motanul pe acoperis: eu mai stau cinci minute si plec! Asa ca si eu am decis sa mai astept sa vad ce se intampla dupa astea doua zile de ploaie. Intre timp insa eu am alternativa semineelor. Daca fac focul in living sau in dormitor este chiar foarte placut!

Mi-a placut chestia cu mata. Ce buni suntem la gasit pretexte! Nu ne intrece nimeni! Intai luam o decizie care sa ne convina, dupa care gasim o justificare care sa "dea bine"!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mishu
[24.10.17 20:40:19]
»

@arcrom: Frumos si interesante informatii. Felicitari, votat cu mare placere.

arcromAUTOR REVIEW
[24.10.17 20:50:44]
»

@mishu: Multumesc! Continui sa scriu si alte povesti, dar parca aveam mai mult spor cand eram racita. Dupa ce m-am facut relativ bine, m-am luat cu facutul dulcetelor si altele si am incetinit ritmul. Acum beau un vin fiert in fata semineului si sper sa imi vina iar chef de scris. Sa vad ce iese dupa doua cani de vin!

O seara frumoasa!

mishu
[24.10.17 20:58:48]
»

@arcrom: Pai in timp ce citeam exact la asta ma gandeam, cand esti racit nu faci nimic, apoi te iei cu treburile.

Iar un vin fiert mi se pare perfect, bea o cana si pentru mine .

arcromAUTOR REVIEW
[24.10.17 21:14:21]
»

@mishu: I-am spus lui Cristi ca mi-ai zis sa beau o cana si pentru tine, iar el (care vrea sa-i ramana lui mai mult) m-a intrebat "Si tu te iei dupa ea? "

mishu
[24.10.17 21:18:01]
»

@arcrom: , da, din solidaritate feminina.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dana2008, elviramvio, iulian68, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Beauvais:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.081450939178467 sec
    ecranul dvs: 1 x 1