GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Landsberg am Lech — un oras romantic pe drumul romantic
Landsberg am Lech, un oras de care poate ca nu au auzit multi, insa pentru mine reprezenta un oras care trebuie vazut. De ce? Pentru ca acest micut orasel din Bavaria, de circa 27000 locuitori (similar oarecum cu orasul Kufstein de unde veneam eu, era situat pe “drumul romantic” . Ce inseamna drumul romantic? Este un drum care cuprinde pe lungimea a circa 460 km, orasele mici si pitoresti (am inteles ca sunt vreo 16, dintre care eu am vazut 5 – bravo mie, si daca nu era pandemia, mai vedeam cateva), si care se afla pe teritoriul a doua provincii Bavaria si Baden-Württemberg.
Am vrut sa vad Landsberg am Lech inca de prin vara (2019), insa se efectuau ceva lucrari si desi se afla la circa 60 km de Munchen, se ajungea greoi. Dar o oferta a firmei de transport cu care calatoream de obicei, a facut posibila acea deplasare si ca sa fie si mai bine am mers si cu o prietena. Drumul a fost placut, am avut o prima oprire la un targ de Craciun la castelul Kaltenberg despre care am povestit aici vezi impresii apoi am poposit in in Landsberg am Lech. De obicei astfel de excursii, autocarul te lasa intr-o parcare dedicata acestora si de acolo fiecare pleaca in ce directie doreste.
Dar inainte de a porni la drum, sa povestim cate ceva despre acest orasel.
Este cunoscut de pe vremea romanilor cand era un punct important pe Via Claudia Augusta, o ruta comerciala roman ce venea dinspre Italia si se indrepta spre orasul Augsburg. Ca o paranteza, nu pot sa il sar asa usor asa ca am sa trec mai jos trei dintre articolele postate despre Augsburg asa incat am povestit aici vezi impresii, aici vezi impresii, si aici vezi impresii si nu puteam sa nu mentionez toate aceste locuri deoarece Augsburg (la o ora cu trenul de Munchen), este un loc superb in care m-as intoarce mereu cu placere, este deosebit, mi-a ramas la suflet. Poate ca nu m-as intoarce in toate orasele vazute din Germania, dar aici as reveni cu mare drag, mai ales ca se afla atat de aproape de Munchen si cred ca este tren din ora in ora.
Am terminat paranteza ????, revenim la Landsberg am Lech, care ca multe alte orase din Germania si Austria, s-a dezvoltat prin comertul cu sare permitandu-i-se ca din 1320 sa colecteze taxe pe sare. De asemenea alte venituri s-au adaugat orasului prin impozite pe transportul pe fluviu.
Si ce este iarasi important, orasului i s-a permis sa isi bata banii proprii, drept detinut pana la Razboiul de 30 de ani din secolul XVII.
Si iarasi fac o o paranteza ????, in multe dintre locurile pe unde am fost in zona Bavaria- Salzburg-Insbruck, dezvoltarea lor a fost bazata pe comertul cu sare, si un semn al “inavutirii” a fost faptul ca au putut sa isi bata monede.
Dar si mai recent (mai precis in secolul XX) orasul se remarca prin faptul ca in 1924 i-a servit drept inchisoare lui Adolf Hitler ca urmare a unui puci esuat, perioada de care Hiter a profitat, celula nr 7 fiind locul in care i-a dictat lui Rudolf Hess, cartea care va deveni biblia nazistilor, Mein Kampf. Uitandu-ma peste biografia lui Rudolf Hess, am citit ca acesta scapase fugind in Austria, dar a revenit in Germania pentru a-i fi alaturi lui Hitler in inchisoarea din Landsberg.
Ulterior, Landsberg am Lech a devenit loc de pelerinaj, fiind cunoscut drept orasul tineretului hitlerist. Doamne, bine ca s-a dus. Dar mai sunt nebuni dupa cum vedem si in zilele noastre.
Noroc insa ca toate acestea sunt acum doar istorie si odata cu infiintarea Drumului Romantic, devenind unul dintre magneții turistici de-a lungul Lechului.
Orasul este delimitat de cateva turnuri (porti), fiecare fiind diferit de celalalt, noi am intrat in oras prin “Poarta Vopsitorului” ce dateaza de prin anii 1520-1530, orasul fiind cunoscut pentru vopsirea tesaturilor cu vopsele vegetale, avand chiar o culoare proprie, albastru de Lansberg, aceasta culoare regasindu-se in costumatiile din diversele parade, sau alte evenimente.
Am trecut si pe langa arhivele statului, iar mai apoi am trecut printr-o alta poarta, “Poarta brutarului” contruita in 1435 cu un aspect interesant, o sa vedeti asta in poze.
Orasul se poate lauda si cu bisericile sale impresionante, una dintre acestea fiind - Biserica parohială “Adormirea Maicii Domnului” .
Exista si ceva muzee prin Landsberg, acestea fiind deschise de regula de marti pana vineri (noi eram in weekend).
Ca orice oras care se respecta, exista si un birou de informatii care se gaseste in piata principala, in cladirea primariei (o sa vedeti cat de frumoasa este) si un aspect important, in lunile de vara se organizeaza zilnic, tururi ghidate ale orasului, din pacate insa, doar in limba germana la care nu trebuie sa va inregistrati, c doar daca doriti un tur privat.
Primaria dateaza de pe la inceputul anilor 1700, fiecare etaj avand destinatia lui, aranjamentele fiind facute in ani diferiti, si din cate am citit, la etajul 3 existand 4 picturi in fresca care infatiseaza evenimente din istoria orasului. Primaria poate fi vizitata (doi euro adulti, 1euro elevi/ studenti), insa eu ma aflam in afara programului de vizita, pentru ca altfel as fi vizitat primaria chit ca mi se vorbea in germana.
Tot in aceasta piata se afla si fantana Mariei, ridicata tot in jurul anului 1700, pe centrul acestei fantani aflandu-se o statuie a fecioarei Maria si care dateaza din 1783
Si tot in aceasta piata, de fapt unul din colturile sale se mai afla un turn pe care l-am gasit numit in doua feluri Lard Tower (turnul de untura) sau Schmalzturm (turnul frumos), un turn construit prin secolul XIII/XIV) si a carui forma actuala dateaza de prin secolul XV si despre care am citit ca la umbra lui stateau femeile din piata cu marfurile lor, inclusiv untura, asa ca am lamurit si numele acestui turn care are si ceas dar si clopot in turn.
Acest turn si inca doua turnuri pot fi vizitate cu ghid, taxa fiind de 10 euro/ adult si 5 euro elevi/ studenti.
In spatele lui este cartierul vrajtoarelor “Hexenviertel” , acest nume aparand prin secolul XIX, fiind bazat pe povesti, una care sa atraga spune ca in aceasta zona erau condamnate si executate vrajitoarele, fara a fi gasite documente care sa confirme aceste fapte, iar cea de-a doua poveste, care pare de fapt cea reala, spunand ca acest cartier fusese ales de pictori pentru temele lor, fiind un cartier romantic, unul dintre pictori avand parul rosu (parul rosu insemna vrajitoare) fiind responsabil de alocarea acestui nume.
La fiecare 4 ani, aici se desfasoara un festival, Ruethenfest, unde automat, culoarea principala este “albastrul de Landsberg” . Urmatorul festival este programat pentru iulie 2023.
Si daca am pomenit de ceea ce inseamna istorie, sa venim putin si in zilele noastre si momentele de distractie, asa ca si acest oras micut, detine un centru recreativ: piscine, bazine cu valuri, bazine de scufundari, zona de scaldat pentru copii, un tobogan in cadere libera inalt de 10 m si un tobogan de 4 m latime, si toate acestea pe o suprafata de 13000 m2. Si zona de plaja/ relaxare se intinde si ea pe 7000 m2. In zona sunt si trasee pentru drumetii dar si pentru biciclete.
Noi ne-am plimbat in principal prin zona istorica, strabatand stradutele pietruite cu piatra cubica (placute la privit dar mai greoaie la mers timp mai indelungat), am admirat cladirile care pareau ca desenate, mi s-a parut ca intradevar face parte cu brio din “Drumul romantic” , normal, am bifat si targul de Craciun, si de aici o sa vedeti ceva poze iar la final inainte sa pornim spre casa ne-am oprit la o cofetarie draguta (de fapt mai ales ca sa stam si noi putin si sa ne incalzim, ca doar umblam de dimineata) unde am luat cate un ceai/ cafea si ceva dulce.
La sfarsitul zilei am plecat spre casa multumita ca am vazut inca un oras frumos si vi-l recomand si voua. Si daca pozele spun ceva, poate ca acest filmulet va va spune mai multe si va va tenta, asa ca webmaster, te rog sa incluzi acest filmulet in articolul meu youtube
LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI
De obicei se ajunge usor din Munchen chiar si cu transportul in comun (tren), insa cand se fac verificari (in general vara), e mai incomod, dar cu masina mica e ok.
despre DISTRACȚIE & RELAXARE
Pe "Drumul Romantic" nu poate decat sa iti placa.
Trimis de mishu in 30.03.22 21:47:37
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GERMANIA.
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Fain și această recomandare
-
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Bavaria, #EXCURSII şi CĂLĂTORII - SUD" (deja existentă pe sait)
@webmasterX: Multumesc frumos si te rog sa inserezi acest film de prezentare UnderratedtowninBavaria:L ... rmany4K-YouTube
Mi-ar plăcea să văd „drumul Romantic” , nu știam despre existența lui. Bavaria este o regiune foarte frumoasă, am fost și aș mai merge.
Felicitări pentru impresiile postate și poze!
@Rodel: Eu am descoperit "Drumul Romantic" catand idei de traseu in Bavaria unde ajungeam usor si convenabil, trasee de o zi (sa ma incadrez in biletul de euro valabil o zi .
Mai am un oras (cel putin) pe care imi doresc sa il vizitez, asa ca probabil Bavaria va mai intra in calculele mele.
Multumesc pentru vizita si aprecieri.
Frumos orașul si drumul romantic ca și articolul de altfel!
????????
@elenaadina: Descoperira Bavariei pas cu pas m-a incantat, si desi nu am avut prea mult timp la dispozitie, incercam ca in weekend sa ajung in cate un orasel din Bavaria. Plecam din Kufstein sambata cu primul tren (7.02) si ma intorceam seara pe la ora 8-9 (depinde de anotimp). Uneori schimbam si cate 4 trenuri (au un sistem de legatura minunat) si tot apucam sa stau cateva ore bune prin fiecare oras. Avem biletul de tren/ transport in comun, valabil o zi (25 euro) asa incat incercam sa profit.
Mi-as planifica un mic concediu cu cartierul general la Munchen, de unde sa cutreier in diverse zone.
Multumesc de vizita si aprecieri.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Dec.2019 Targ de Craciun la castel – Castelul Kaltenberg — scris în 15.12.20 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Istoria unui oras si muzeul ce o prezinta – Muzeul orasului Nördlingen — scris în 18.07.20 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Va ofer luna de pe cer - Muzeul craterului - Nordlingen – Ries — scris în 16.07.20 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Nördlingen – orasul de diamant — scris în 14.07.20 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Donauwörth – Calatorind pe drumul romantic — scris în 12.07.20 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Mar.2018 Bavaria – tinutul romantic al Germaniei — scris în 10.07.20 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jan.2018 Bayern-Ticket – sau cum sa calatoresti ieftin in Bavaria — scris în 08.07.20 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ