ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.07.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 10.07.09
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
AUG-2019
DURATA: 1 zile
Solo
1 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Va ofer luna de pe cer - Muzeul craterului - Nordlingen – Ries

TIPĂREȘTE URM de aici

Am ajuns in Nordlingen si pentru acest muzeu, si dupa ce am dat mai intai o raita prin oras vezi impresii am ajuns si la muzeu care se afla instalat intr-un hambar din secolul XVI.

Nu stiam la ce sa ma astept de la acest muzeu, astfel incat am sa va fac niste atentionari chiar de la inceput. Asumati-va ca nu stiti limba germana, asa incat va veti intelege putin mai anevoie cu doamna de la bilete, dar este ok, insa in muzeu totul este in limba germana, asa incat puteti doar sa admirati, de inteles mai putin.

Oricum si cu intelegerea este si aici o piatra de incercare, este un muzeu care se adreseaza in special cunoscatorilor, nu este genul de muzeu unde sa vedeti exponatele si sa intelegeti despre ce este vorba, insa este ceva deosebit si chiar si doar pentru asta merita sa il vedeti. Daca aveti noroc insa exista si doua locuri speciale (unul la parter altul la etaj) unde sunt proiectate filme documentare, nu stiu in ce limbi, acum acest lucru se facea pentru un cuplu de francezi asa ca am avut noroc, ceva franceza inteleg si am asistat si eu, dar informatia este tot tehnica, insa spectaculoasa.

La inceput s-a crezut ca orasul s-ar fi format intr-un crater de natura vulcanica insa la inceputul anilor ’60 craterul Ries a fost recunoscut drept crater de impact, si se pare ca impactul meterioritilor de acum 15 milioane de ani ar fi avut un dublu impact deoarece in apropiere se mai afla un crater (Steinheim) de aceeasi varsta si acestea doua sunt considerate singurele doua structuri de impact confirmate in Germania. Muzeul este afiliat cu Geopark Ries (UNESCO-Reteaua internationala de Geoparcuri) din apropiere si care are misiunea de a proteja craterul.

Muzeul nu este doar despre craterul de aici, el studiaza efectul meteoritilor, asteroizilor, iar exponatele sunt chiar bine comentate… …... in germana, in fine, noroc de poze si unele cuvinte intelese.

Este prezentat si efectul dat de coliziunea cometelor cu pamantul, locuri din lume pe unde au cazut meterioriti, interesanta harta Europei, cu o concentrare pe anumite zone.

De asemenea ca sa realizam impactul meterioritului asupra acestei zone, el a fost estimat ca fiind de 1,8 milioane de ori mai puternic decat Hiroshima si cred ca asta spune mult. Am citit ca dupa impact (normal in timp) craterul s-ar fi umplut de apa care ulterior a disparut (vorbim totusi de o perioada de 15 milioane ani) iar zona aceasta este socotita a fi una destul de roditoare acum.

Si daca muzeul contine o multime de exponate care mai de care mai interesante, si de importanta stiintifica, exponatul cel mai de seama insa este o mica roca lunara autentica, adusa de misiunea Apollo 16 si imprumutata de la NASA ca semn de multumire pentru ca antrenamentele astronautilor s-au desfasurat in zona acestui crater datorita asemanarilor cu craterul lunar. Ce-i drept, reclama este mult mai mare, piatra este chiar micuta si asa cum este luminata mi-a fost greu sa o pozez, dar nu puteti spune ca nu v-am adus luna de pe cer.

Insa toate acestea au facut ca din 1990 de cand a fost deschis muzeul si pana in 2012, un million de turisti sa ii treaca pragul.

La plecare poti sa iti cumperi o bucatica de meteriorit, costa cativa euro in functie de marime, sunt si inventariate, cum nu am insa aceasta pasiune (de fapt sa fiu cnstita ma gandeam ca poate fi orice fel de pietricica acolo) am zis pas.

Si chiar daca muzeul este destul de tehnic, merita a fi vizitat pentru experienta pe care ne-o ofera, si mai pot spune ca expozitiile permanente sunt actualizate mereu deoarece muzeul este in legatura cu institutiile similare din lume iar rezultatele cercetarilor sunt expuse ulterior in muzeu.

Alegeri inspirate si sa ne auzim de bine.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mishu in 16.07.20 06:39:46
Validat / Publicat: 16.07.20 09:50:19
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GERMANIA.

VIZUALIZĂRI: 291 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Muzeul Craterului - o alta bucata de meteorit cazt in Siberia, si chiar daca nu stii germana, sunt informatii pe care le poti identifica, locul, greutatea, tipul mostrei, dimensiuni etc
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 31250 PMA (din 33 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

doinafil
[16.07.20 15:47:26]
»

Îți mulțumesc că mi-ai „oferit” luna de pe cer, chiar așa, în mod virtual!

Este un muzeu interesant, iar din poza cu locurile din Europa unde au căzut meteoriți​ România nu are nicio bifă! Muzeul ăsta mi-a adus în minte o experiență interesantă de acum doi ani, din Gran Canaria.

Tu nu ai cumpărat niciun meteorit de la „suveniruri” , suspectând că n-ar fi chiar părticele de meteorit, lucru posibil, dar nu cred că ei și-ar permite să mintă turistul!

Când am fost în Gran Canaria eu am câștigat un meteorit adevărat, pentru că am fost într-o excursie suuuus, pe muntele de acolo, seara unde, cu ajutorul unor astronomi calificați și a unor observatoare astronomice foarte performante am observat cerul, am văzut craterele de pe lună și chiar câteva planete. Am avut norocul să fie o seară senină și am putut vedea stelele așezate în forma „carului mare” , a „celui mic” și a altor formațiuni de stele.

​ La finalul acestei frumoase experiențe a trebuit să ghicim, de pe un panou unde erau așezate mai multe obiecte de dimensiuni nici, care dintre acestea erau meteoriți adevărați. Din aprox. 20 de turiști câți eram eu am ghicit 2 din 3 meteoriți adevărați. Ca recompensă am primit în dar un meteorit adevărat, din Sahara, cu o vârstă estimată de a avea 4 600 milioane de ani.   El este prezentat și montat într-o casetă mică, cu parafă și certificat de autenticitate, pe care scrie așa: „Ordinary Chondrite. This is an authentic fragment of meteorite that have been extracted from an original complete specimen found in the Sahara desert.” Urmează, apoi, numele lui, tipul, clasificarea și: „Fall: TindoufArea (Algeria).

Sunt mândră că am așa ceva în casă​.

Felicitări pentru review, mi-a făcut plăcere să-l citesc și votez! ​

​  

​​​

mishuAUTOR REVIEW
[16.07.20 20:01:53]
»

@doinafil:  Asa cum am spus, pe langa faptul ca nu stiam germana, nu ma ajutau nici cunostintele in acest domeniu, decat cele de zi cu zi, insa cu toate astea muzeul mi s-a parut extraordinar si cred ca ar fi pe placul oricui i-ar trece pragul (sau cel putin asa sper).

Cat despre experienta ta, mi se pare una extraordinara, o experienta de multe ori unica pentru care te felicit (normal si pentru premiu).

Multumesc frumos pentru vizita si aprecieri. ​​

Zoazore
[19.07.20 00:12:47]
»

@mishu:  Frumoasa, interesanta si misterioasa luna de pe cer pe care, virtual, ne-ai oferit-o.

Cred ca nici eu n-as fi cumparat "meteorit" de la muzeu, cum n-as cumpare diverse alte chestii "originale"!

Pe mine ma uimeste, totusi, nationalismul lor! Stii germana-bine! Intelegi ceva! Nu stii germana--ia si-nvata ca sa intelegi ceva!

Oricum, a fost interesant si cred ca n-ai regretat ca l-ai vizitat! ​​​

mishuAUTOR REVIEW
[19.07.20 12:05:36]
»

@Zoazore:  Asa cum am spus, daca mie un nespecialist mi-a placut muzeul, celor care studiaza aceste lucruri li se pare cu mult mai interesant si util, si asa cum ai vazut, zona a fost una ideala pentru antrenamente.

Cat despre limba germaa si informatiile oferite, nu vreau sa dau cu pietre deoarece ma gandesc oare cum este la noi in tara? ​Oare muzeele din locatiile mai putin importante au si traducere in alte limbi de circulatie internationala?

Insa pe viitor cred ca muzeele ar trebui sa se gandeasca si la aceste lucruri​, desi, nu as vrea sa comentez mai mult, suntem in Europa, dar fiecare isi face politica lui in functie de interese.

Multumesc pentru vizita si aprecieri. ​

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, mishu, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Bavaria:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.059145927429199 sec
    ecranul dvs: 1 x 1