GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Sarbatoarea Castanelor - Am Fost Acolo... Nu ma mai duc!!!
cargo-daca ploaia sar opri
Un pic de istorie si amintiri:
Prima editie a Sarbatorii Castanelor a fost acum 18 ani, dar festivalul este mult mai vechi…pe vremuri era numit Toamna Baimareana si era un prilej pentru gospodinele orasence, care nu aveau pamanturi de lucrat, sa cumpere multe legume pentru muraturi si fructe pentru compoturi si dulceturi. Standurile erau pline cu de toate, iar mama abia astepta sarbatoarea sa cumpere castraveti si gogosari, pentru ca numai de aici erau buni.
La ultima Toamna Baimareana la care am fost, tin minte ca se desfasura in zona garii CFR a orasului si desi specificul festivalului nu semana deloc cu ceea ce este astazi, am mancat si atunci cativa cartofi prajiti cu mici, iar tata a sorbit satisfacut o bere la halba pe terasa braseriei.
In 1993, primarul de atunci (care a ramas primarul nostru pana in 2010, cand a fost acuzat si inchis pentru frauda) a schimbat denumirea celor 3 zile festive in Sarbaroarea Castanelor, nume ramas pana in ziua de astazi. Initial s-a tinut in zona Casei de Cultura a Sindicatelor, iar apoi, cand nici acolo nu mai incapea multimea, s-a mutat in zona Centrului Nou, langa Hotelul Mara, Casa Tineretului si Sala Sporturilor (astazi Sala Polivalenta Lascar Pana), unde a ramas ca loc de desfasurare pana la editia din 2008, cand Primaria a hotarat schimbarea locatiei. De atunci, festivalul se desfasoara in zona Parcului Municipal, iar in 2008 se intindea pana in Centrul Vechi al orasului.
Zilele “de glorie” au fost totusi in anii in care se tinea in zona Centrului Nou. Mai ales in primii ani, cand inca “artizanatele” tiganesti nu erau inca la moda. Vinerea nu-mi statea capul la scoala si abia asteptam sa ies de la ore sa ma pierd cu prietenii in multime, pana seara tarziu, de obicei dupa concertul formatiei Iris, care era preferata mea de atunci, sau alt concert care ne tinea cateodata intr-un frig cumplit. Un alt punct de atractie era zona expozitiei de autoturisme, care s-a pierdut si ea in timp, odata cu deschiderea reprezentantelor marcilor renumite. De la an la an, apareau schimbari dar tineretea mea nu m-a lasat sa le analizez…profitam de cateva zile de distractie in gasca.
Daca doriti sa vedeti putin din istoria si evolutia sarbatorii, va invit sa intrati aici www.castanet.ro si aici http://baiamarecity.ro/osarbcast. php
Sarbatoarea Castanelor 2010 – mai degraba Sarbatoarea Kurtos Kalacs
Anul trecut am fost foarte dezamagita de ceea ce am gasit acolo. Multe standuri asemanatoare, castane tot mai putine si tot mai rele, an de an, ingramadeala, mizerie si nimic frumos sau care sa-ti atraga privirea. Speram totusi la ceva imbunatatiri anul asta, cum sper de altfel de fiecare data in ultimii ani.
Primele semne ca sarbatoarea se apropie au aparut odata cu deschiderea, pe 22 septembrie, a Targului de Imbracaminte si Incaltaminte, la Sala Polivalenta. Ieri, desi era abia joi, se mancau primii mici la tarabele proaspat montate langa Parc. Azi am zis ca vreau sa vad ce se intampla pe acolo, cu aceleasi sperante in suflet. Am sunat-o pe sora mea si ne-am dat un punct de intalnire, dupa care am pornit distrate spre locul cu pricina. Cand am ajuns noi, inca nu se adunase foarte multa lume, asa ca ne-am putut plimba in voie, sa ne scaldam ochii, fara sa ne lovim mereu de cei din jur.
Nu am mai vazut standuri cu imbracaminte, sau accesorii…. decat mancare, bautura si aceleasi “artizanate” de care eu una sincer sunt satula. Pur si simplu nu au nimic original si mai sunt si incredibil de scumpe. Plus ca dai banii absolut degeaba daca nu stii ce sa cumperi. Sa dau un exemplu: anul trecut a cumparat mama mea o oala cica de lut si era foarte incantata ca putea sa ne ofere la cina sarmale pregatite cum trebuie. Si ce sa vezi…oala pe langa ca nu era de lut, pentru ca imediat ce a vrut sa o spele, pur si simplu curgea apa prin ea ca prin sugativa, imediat ce a dat de caldura, s-a facut bucati bucatele. Deci s-a dus si cina noastra.
Aaa…. si era sa uit ce era mai important…la fiecare al doilea stand, apare cate unul cu kurtos kalacs – sau cozonac secuiesc, de parca pentru asta se tine sarbatoarea. Castane…putine, foarte putine, la un pret de 4 lei/100 gr sau 30 lei kg, daca vrei sa le pregatesti acasa. Nici nu stiu de ce se mai numeste Sarbatoarea Castanelor, daca nu sunt castane…
A fost totusi si ceva nou si care mi-a placut: locul de joaca pentru copii. Daca in alti ani se rezuma la o girafa gonflabila obosita si cate un carusel pierdut in peisaj, acum e un intreg parc de distractii, iar cand am trecut pe langa, se auzeau tipetele de incantare ale copiilor, spre disperarea parintilor care pentru fiecare minut petrecut de odrasla lor acolo, scoteau cate 1 leu din buzunar. Si stiti cum sunt copiii – “Mami vreau si aia…si aialalta… da’ acolo cum e? ... vreau sa vad”. Iar cine este parinte stie ca e imposibil sa refuzi un copil in astfel de situatii.
Expo Flora 2010
Expozitia era deja la a IX-a editie in 1993 cand a debutat Sarbatoarea, si vreo cativa ani a fost singurul punct de atractie – cel putin pentru mine, pana sa dau de gustul concertelor.
Cele mai frumoase expozitii de flori le-am vazut la Expo Flora, pe vremea cand se tinea in interiorul Casei Tineretului. Acum se tine in Parc, in aer liber, iar daca inainte expozantii si comerciantii de flori erau foarte clar separati unii de altii, acum sunt impreuna, claie peste gramada.
Inainte erau tombole, mini concursuri tematice, sute de exponate foarte frumos aranjate si de fiecare data faceam un clasament propriu al celor mai frumoase aranjamente florale. Anul asta, cu dezamagire pot sa spun ca nu am avut ce clasament sa fac. Desi spatiul ales este larg si bine pozitionat, nu prea am avut ce sa vad. Am facut cateva poze, nu foarte reusite, din cauza ca am folosit telefonul.
Targul de produse traditionale si ecologice din Maramures – editia a II-a
Dupa ce am mancat cateva dunakavics rancede si un kurtos kalacs delicios, am pornit incet spre casa. Pe drum insa, am mai facut inca o oprire, pe platoul de langa Hotel Rivulus, la o oarecare distanta de “buricul targului” cum se spune, unde erau insirate adevaratele produse traditionale maramuresene: imbracaminte, incaltaminte, articole de decor, si alimente – branzeturi, mezeluri, miere …toate facute de “mesteri” adevarati. Aici am gasit si muzica placuta urechilor mele si o ambianta cat de cat potrivita pentru a ma simti bine, chiar daca am fost doar asa…in trecere.
A fost, daca vreti, singurul loc care daca ar fi fost punctat separat, ar fi primit 100% din toata inima.
Lista de cumparaturi
Ca sa vedeti cum curg banii la un astfel de balci, fara sa-ti dai seama, iata cheltuiala mea de azi, dupa o plimbare de cateva ore pe acolo:
- O punga de cartofi prajiti tip chipsuri = 3 lei
- O “bila” din popcorn cu sirop rosu (preferatul meu de cand eram mica) = 3 lei
- Intrarea la Expo Flora pentru mine si sora mea = 5x2 = 10 lei
- 14 bulbi de lalele si 3 bulbi de crini = 30 lei
- O caciulita de iarna pentru Bebita mea = 15 lei
- 100 si ceva de grame de dunakavics oribile = 7 lei
- 1 kurtos kalacs de 200gr = 5 lei
- 1 porumb fiert = 3 lei
Totalul = 76 lei – PE NIMIC! Bine, nu m-a obligat nimeni sa cumpar nimicurile astea :).
Concluzii si cateva mici sfaturi pentru viitorii vizitatori
Daca doreste cineva sa mearga, si ii roade foamea, ii sfatuiesc sa nu manance decat preparatele facute pe loc, in fata lor. Am vazut intr-un loc, de exemplu, cum cartofii pai, prajiti cu ceva timp inainte, erau scufundati in ulei fierbinte in momentul comenzii. Nu vreau sa ma gandesc ce revolutie ar fi starnit in stomacul meu o asemenea portie. In unele locuri, popcornul sau chipsurile sunt facute pe loc…in altele sunt gata ambulate in pungulite de plastic. Eu le prefer totusi pe cele facute pe loc. Ca nu am de unde sa stiu unde si in ce conditii le-au ambalat pe celelalte.
Daca doriti sa va urcati pe ciocane, aveti mare grija la bunurile personale – sa nu va zboare portofelul din buzunar ca nu-l mai gasiti in veci (stiu pe cineva care a patit-o).
Am fost acolo azi…mai sunt inca 2 zile pline de sarbatoare, dar eu una nu mai calc pe acolo. Pentru ca nu mi-a placut.
Trimis de deliutza27 in 25.09.10 00:19:50
24 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (deliutza27); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
24 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Sarbatoarea Castanelor... super: X... concertul cu deepside deejays o fost foarteee tare... maine seara vine connecte-r: X;
Macar voi ati vazut cateva castane, scumpe ieftine dar erau. Insa la stiri am vazut despre un festival al painii, unde paine nu a fost deloc, undeva in provincie intr-o comuna unde nu mai erau bani si pentru cuptoare, femei sa coaca paine si ingrediente, deci se poate si fara invitatul principal.
inteleg ca nu prea erau castane... pai acesta era pe vremuri specificul festivalului... pacat si bine ca ne-ai zis...
redenumit sectiune in "O zi in Baia-Mare", cred ca se potriveste mai bine cu cele relatate in review.
Sarbatoarea Castanelor ii o singura data pe an bucurati-va cat mai este!
@iulya - vad ca esti cu adevarat incantata de sarbatoare si ma bucur, sincer. Probabil esti la o varsta cand nu conteaza anumite detalii si te bucuri de iesirile in gasca, asa cum eram eu acum cativa ani. Mi-ar place sa vad sarbatoarea prin ochii tai, dar din pacate eu nu mai gasesc nimic atat de deosebit incat sa mai merg acolo si azi.
Tin minte ca in alti ani, faceam ce faceam si ma invarteam pe acolo pana seara, iar daca nu era vreun concert care sa-mi placa, asteptam artificiile de la ora 22.00. Tu mai tii minte? Erau in fiecare zi. Si ne faceau sa ne sucim gaturile, ca erau chiar deasupra noastra, iar in minutele alea parca statea timpul in loc. Acum nu mai sunt decat duminica si parca nu atat de spectaculoase daca le vezi de departe.
Chiar daca nu ai vazut castanele, le-ai cam "simtit" cu varf si indesat, dupa concluzii... Oricum, pstreaza festivalul intr-un coltisor al sufletului, fie si numai pentru ca este un bun motiv sa iesi la plimbare cu ai tai, indiferent de atmosfera de-acolo.
da deliutza27 adevarul este ca am 16 ani si ma duc cu gasca la castane... fata de ceilalti ani ii organizarea mai proasta poate si din cauza crizei de exemplu aseara concertul s-a terminat la 23:00dar a fost super. Cu focurile de artificii anii trecuti au fost in fiecare seara ai dreptate acuma din pacate sunt numai duminica. DISTRACTIE PLACUTA la castane deseara vine connecte-r sa veniti la concert
Iulya, ai ce ai cu Connect-R . Sper ca maine, dupa ce te trezesti, sa ne spui si noua cum a fost concertul, daca il astepti asa cu foc. Ca deja atata l-ai laudat, ca m-ai facut curioasa. Distractie placuta!
Interesant review, dar nu te condamn pentru ca nu ti-a placut, in conditiile povestite de tine nici mie nu mi-ar fi placut. Felicitari!
Chiar imi pare rau ca nu a fost pe placul tau!
Felicitari pentru parerea obiectiva!
Foarte bun acest review avand in vedere ca am aflat de el si vroiam sa merg pana acolo. Pacat de aceasta pierdere eu una numai la castane ma gandeam ca de restul aveai parte si in alta parte. Unii poate fac mici eforturi sa ajunga undeva pentru o mica distractie si sunt dezamagiti
Un var al meu a locuit in Baia Mare pana a schimbat Romania pe Canada. Era furnizorul meu de castane in fiecare toamna. Am fost tare trista cand a plecat... si am simtit si lipsa castanelor. Dar lucrurile s-au schimbat de doi ani incoace. Pietele bucurestene sunt pline cu castane de la Baia Mare. Asa ca ai aflat de ce la festival nu mai aveti voi acolo castane; se vand mult mai scump in Bucuresti.
@ionescunic - e trist cum se pierd unele traditii vechi si care mai demult erau pentru noi un prilej de sarbatoare si bucurie. Sunt convinsa ca si festivalul painii de care vorbeai si-a pierdut semnificatia in timp, la fel cum se intampla si cu castanele noastre acum.
@sandu. 53 si susu - pentru cei din afara orasului care vor sa vina la sarbatoare, intr-adevar, nu prea mai merita. Asemenea balciuri se gasesc oriunde. Nu mai aduce nimic nou, iar dovada sunt vizitatorii tot mai putini. De exemplu: daca in alti ani nici nu puteai spera la un loc decent la una din mesele amenajate, acum stau goale si isi asteapta clientii... care nu mai vin.
@bessondm - faptul ca sarbatoarea nu mai este, amintirile placute pe care le-am trait in timpul anilor trecuti in aceste zile m-au facut de fapt sa scriu acest review. Si traiesc in continuare cu speranta ca lucrurile vor redeveni candva cum au fost.
@corinne - inainte sa ies din casa, m-am gandit la unul din review-urile tale in care aveai o parere foarte buna despre astfel de locuri, in ciuda schimbarilor nu tocmai bune. Si cu speranta la fel de optimista am plecat de acasa... din pacate, oricat am incercat sa vad jumatatea plina a paharului, nu am gasit-o.
@Diaura - m-a amuzat ecoul tau . S-ar putea sa ai dreptate. Insa ce stiu eu e ca in ultimii ani castanele sunt tot mai putine, si nu mai au acel gust dulce caracteristic din cauza ca aproape toti castanii din zona sufera de o boala asemanatoare cancerului. Se incearca vindecarea prin tot felul de tratamente, dar se pare ca e cam in zadar. Singura solutie ar fi taierea arborilor bolnavi si plantarea altora, dar asta ar presupune cativa ani buni, fara castane... Acelasi lucru se intampla si cu castanii salbatici pe care ii intalnim printre blocurile orasului. Nu apuca bine sa iasa frunzele, ca apar pete, iar putin dupa inflorire, se ofilesc si cad.
@all - multumesc tuturor pentru aprecieri si voturi.
aseara am fost la concert la Connect-R bineinteles. A fost foarte tare. Connect-R si dansatorii sai au facut super show. Eu recunosc ca sunt fan Connect-R. Ma bucur ca au adus ciocanele deoarece la inceput au zis ca no sa le aduca. Eu chiar m-am distrat anul acesta de castane. Deseara o sa fie foc de artificii?
Recunosti ca adolescentii (vezi iulya) se distreaza la astfel de evenimente?
La fel si fetele mele se bucura enorm cand merg la serbari sau asa zise "zile ale orasului "... Ele nu vad partile urate cu aglomeratie, kitch-uri si muzica data tare...
corinne - chiar azi povesteam cu un prieten de-al meu, la fel de nemultumit de sarbatoarea de anul acesta, care zicea: "Imi spuneam nu demult ca atunci cand am sa ajung sa nu-mi mai placa muzica de pe U tv (e doar un exemplu), inseamna ca am imbatranit . Si uite ca am ajuns si acolo. ". Si el fugea de la ore vinerea sa mearga la castane.
Degeaba... copiii si tinerii vad lucrurile altfel decat noi astia mai inaintati in varsta - nu neaparat batrani. Poate spiritul asta traieste in noi pana terminam scoala, dupa care alegem alte prioritati.
Rog un Webmaster, daca se poate, sa ataseze melodia...
http://www.trilulilu.ro/stevengerrard/bd2ccda69224e2
Este o melodie pe care am ascultat-o cu mare placere la sarbatoare, in anii trecuti si cred ca se potriveste cu atmosfera de acum. Multumesc
deliutza, de castane nu duc lipsa, am si in sufragerie, si in balcon, si in masina, atata in portbagaj, cat si pe bancheta din spate, niciodata, insa, n-am avut placerea (vindicativa, evident) de a le manca sau, si mai bine, de a participa la un festival dedicat lor.
Te felicit pe tine ca ai reusit pe amandoua si mai ales pentru review.
Frumos, sintetic si util... ma faci curios sa ajung si eu pe acolo, @deliutza27... mai ales ca am amintiri frumoase de pe Valea Sasarului... dar a trecut ceva vreme... cred ca 20 de ani... O mai fi existand hotelul Mara???
@raoulp55 - acum 2-3 ani, Hotelul Mara a intrat in restaurare generala, iar in prezent arata de parca ar fi nou nout. Este de departe, cel mai cunoscut hotel din Baia Mare, situat in zona centrala si aproape de gara. Platoul de langa hotel, parcarea si imprejurimile au fost gazdele sarbatorii castanelor multi ani, inainte sa se decida mutarea tarabelor. A fost, cred, unul din argumentele pentru care patronul s-a hotarat sa deschida si terasa, foarte frumos amenajata.
Daca ziceti ca nu ati fost pe la noi de 20 de ani, veti fi uimit cat de schimbata e toata zona din preajma hotelului, nu neaparat doar hotelul in sine. In cazul unei vizite, dati un semn
Multumesc mult, atat pentru raspuns, cat si pentru invitatia de a da un semn... in eventualitatea unei calatorii, pe care o vom face sigur... avem niste nepoti la Turt, pe care, trebuie sa-i vedem.
Păi bag sama că-i la modă peste tot acest kurtos kalacs. La noi l-am văzut cu ocazia "Festivalului Vinului Jidvei" şi a Târgului de toamnă care nu mai ştiu ce nume poartă. Este vorba despre fosta zi a recoltei. Apoi l-am văzut în Mediaş la ziua recoltei, în Sibiu de câte ori am fost, în Simeria la o tarabă, deşi nu era nicio sărbătoare. La noi se mai fac şi nişte "pui" de kurtos kalacs ce se vând în fiecare zi prin piaţă sau la centrele de pâine.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2023 Sfântul Ilie — scris în 08.11.23 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Nov.2023 Fără ceață... — scris în 02.11.23 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2023 Turnul Ștefan — scris în 31.10.23 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Apr.2023 Colonia Pictorilor — scris în 01.05.23 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2022 Popas la Baia Mare — scris în 01.03.23 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Anton de Padova — scris în 17.01.23 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Baia Mare — scris în 14.01.23 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ