ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.11.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 05.06.21
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
NOV-2023
DURATA: 3 zile
Business

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
încărcat de pe telefon!
TIMP CITIRE: 2 MIN

Sfântul Ilie

TIPĂREȘTE URM de aici

„Cu vrerea tatălui, cu ajutorul fiului și prin lucrarea sfântului duh, s-a zidit această biserică cu hramul Sfântul Proroc Ilie din Municipiul Baia Mare” ... „între anii 1990 – 2016” ... Sfințirea bisericii s-a făcut în 18 noiembrie 1990, după turnarea fundațiilor.

Așa zice în pisania săpată în zid, în holul bisericii. Am mai găsit o biserică imensă în Baia Mare, când credeam că le-am văzut pe toate.

Spre vestul orașului, relieful se înalță în coline înpădurite din care iese abur în diminețile răcoroase. În zona asta de oraș, aerul e mai ozonat și atmosfera mai curată, mai respirabilă decât spre șes. Este zona unde s-au construit sanatorii și pensiuni. Aici e strada Victor Babeș, limitrofă, unde se face curba. Pentru că aveam cazarea chiar în curba asta, tot treceam pe lângă biserică. Seamănă foarte mult cu biserica ortodoxă din față de la Kaufland, lângă Săsar care e, tot așa, nouă și fără istorie, imensă, cu cupole bulbucite, înghesuite unele în altele, albă la exterior și cu pictură bisericească, nouă, frumoasă, la interior. Dar, specific, biserica Sfântul Ilie din Săsar, imensă cum e, are niște scări largi la intrare și imagini biblice în mozaic pe lateral iar la mijloc, printre scări, o ferestră mare, în semicerc, pictată tot biblic. Pe la jumătatea scărilor are o terasă largă cu vizibilitate bună spre stradă și peisajul înconjurător.

Pisania din biserică mai zice că au fost ceva neînțelegeri cu privire la planuri și proiect și asta a întârziat lucrările cu câțiva ani dar apoi au fost reluate lucrările, clădirea realizându-se în plan de cruce greacă cu o cupolă centrală și două turle.

La demisolul bisericii s-au prevăzut funcționalități – așa zice: sală de ședințe, birouri, bibliotecă, sală socială, cabinet medical, sală de tratamente. Da, clădirea este imensă. E loc pentru toate astea.

Pictura bisericii a fost realizată în anul 2012, în acril, reprezentând figuri și scene bisericești. Pridvorul este separat de încăperea principală prin coloane în secțiune plană dreptunghi, pictate și acestea cu sfinți. În sala unde stau enoriașii erau bănci lungi, fără spătar.

Pe peretele clădirii stă arborat tricolorul românesc de o parte iar de partea cealaltă un steag cu niște însemne pe un fond alb.

Am vizitat biserica înainte de prânz, joi și am găsit o doamnă care mătura scările. Altcineva nu era.


[fb]
---
Trimis de Mioritik in 08.11.23 03:18:56
Validat / Publicat: 08.11.23 06:46:17

VIZUALIZĂRI: 268 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mioritik); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 Sfântul Ilie, Săsar, Baia Mare
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 5400 PMA (din 6 voturi)

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

MioritikPHONEAUTOR REVIEW
[08.11.23 09:30:43]
»

2 web add

https://m.youtube.com/watch?v=Lchyn_mFHIE

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Mioritik
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Baia Mare și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.064815998077393 sec
    ecranul dvs: 1 x 1