ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.11.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 22.04.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
NOV-2018
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Vivariul din Bacau – un colt de viata ingrijit cu pasiune

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Am rasfoit pe net in cautarea unui obiectiv de vizitat in Bacau. Ma asteptam sa gasesc ceva altceva. Si mi-a atras atentia Vivariul din Bacau.

Ce este vivariul?

Nu spun pentru ca nu stiti si nici sa ma dau mare. Dar recunosc ca eu nu stiam ce reprezinta de fapt un vivariu.

Citez din dex online:

“VIVÁRIU, vivarii, s. n. Loc amenajat pentru creșterea în mediul lor natural a unor animale mici. – Din fr., lat. vivarium. “

Ca am lamurit asta parca ma interesa si mai mult. Ce animale mici? Dar aveti putintica rabdare…

Unde este vivariul?

Vivariul din Bacau se gaseste in str. Popa Sapca, nr. 3, langa (in) Piata Centrala, langa Biserica Sf. Nicolae. Este usor de ajuns cu GPS_ul, mai greut cu parcarea caci acolo e piata, dar vedeti in ce calcati sa aveti noroc sa puteti parca aproape. Si mai fain este daca faceti o plimbare pe jos prin zona centrala a municipiului Bacau si veti gasi Vivariul undeva vis-à-vis de Parcul Catedralei.

Cand? Cat?

Se viziteaza zilnic intre orele 8 – 16, mai putin lunea cand este inchis.

Pretul biletului de intrare este de 6 lei, copii 3 lei.

Se pot face poze in vivariu, dar nu se permite folosirea blitzului.

Istoric si administrare

Vivariul este administrat de Complexul Muzeal de Stiintele Naturii “Ion Borcea” situat in Aleea Parcului 9, deci in alta locatie. Vivariul se finanteaza in prezent din vanzarea de pui vii din “animalele” mici care traiesc aici. Scrie undeva ca vivariul din Bacau este unic in tara, desi chiar cei de la vivariu afirma ca sunt si alti confrati ai lor care procedeaza la fel dar in masura mai mica.

Primul muzeul de stiintele naturii din Bacau a fost infiintat in anul 1961 ca sectie a Muzeului Judetean. Acesta are urmatoaree sectii: Muzeul de Ştiinţele Naturii, Vivariul, Observatorul Astronomic "Victor Anestin” şi Casa Memorială "Ion Borcea” din Racova.

Vivariul s-a nascut in anul 1976, in alt sediu decat actualul. In 1981 s-a mutat la adresa actuala. Cladirea care il gazduieste este monument istoric si initial a fost aici o scoala.

Ce vom vizita?

Sunt trei colectii mari.

In stanga este expozitia de pasari exotice si reptile. Un spatiu bine incalzit unde ciripesc fel de fel de pasarele si pasarici simpatice. Intamplarea a facut ca un muzeograf cu care aveam sa discut mai apoi sa se gaseasca inchis intr-un spatiu cu ciripitoare facandu-le curat in spatiul lor de viata, spalandu-le cu pasiune si dragoste geamul interior al casei lor. Exista si pasari ceva mai mari precum papagali frumos colorati, dar si multe exemplare de broaste testoase si cativa serpi.

Trecem in camera din dreapta intrarii. Aici se gaseste expozitia de pesti exotici si autohtoni. In mai multe acvarii mai mult sau mai putin luminate inoata fericiti printre plantutele de acvariu.

A treia incapere este inainte fata de holul pe care am intrat si gazuieste o multitudine de porumbei.

Aveam sa aflu ca la etajul superior exista salile de reproducere unde nu are acces publicul larg. 80% din vietuitoarele prezente aici au create conditii de reproducere si dau nastere la alte si alte geneartii. Acest detaliu este cel care il diferentiaza de alte vivarii din tara. Este singurul muzeu din tara noastra care creste si reproduce exponatele detinute.

Am intalnit aici multa dragoste si pasiune a muzeografilor. Ei iubesc micile vietuitoare. Acestea au nevoie fiecare in parte de conditii de temperatura si umiditate specifice si trebuie hranite corespunzator si la ore fixe.

Alte expozitii

In sala dreptunghiulara centrala se mai gasesc cateva expozitii temporare care mie mi-au placut foarte mult.

Ciupercile. Erau expuse mai mult ciuperci uscate tip iasca, datorita anului neprielnic pentru ciuperci. Modul de expunere era foarte reusit, iat planse explicative prezentau modul de identificare al ciupercilor otravitoare.

Pe un perete al salii centrale era prezentat proiectul cultural educational 5 iunie – ziua mondiala a mediului, unde copii de la Scoala Gimnaziala Ion Luca au expus tinute vestimentare realizate din materiale reciclabile si am mai aflat ca exista anual si o parada a copiilor care defileaza in aceste tinute.

Alt colt se intituleaza casuta pasarelelor. Aici alti copii dibaci au expus casutele construite de ei pentru micile zburatoare dar si desene tematice.

Un perete intreg al salii este dedicat capitolului canepa – trecut, prezent si viitor iar intre exponate se gaseste si un razboi de tesut.

Va recomand cu mic cu mare sa faceti un popas de macar 30 minute la Vivariul din Bacau. Veti aprecia munca celor implicati aici si va veti intreba de ce biletul de intrare este un sfert din cel al acvariului din Constanta, care este comparabil cu acesta ca si spatiu de expunere.

Numai de bine!

@webmaster:

Rog inserare videoclip

https://www.youtube.com/watch?v=-qNtSUFN4mY.

Multumesc


[fb]
---
Trimis de Dan&Ema in 22.11.18 21:17:41
Validat / Publicat: 23.11.18 08:32:19

VIZUALIZĂRI: 5123 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 canepa – trecut, prezent si viitor
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 42500 PMA (din 46 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

tata123 🔱
[23.11.18 09:19:35]
»

@Dan&Ema: Un loc interesant din orașul Bacău această expoziție de păsări, reptile, pești, specii reunite sub numele de „vivariu”. Deși pare la prima vedere un loc dedicat mai cu seamă copiilor, cred că și adulții vor afla/găsi lucruri interesante.

Lăudabilă și inițiativa mini-expoziției dedicate cânepii, o plantă cultivată intensiv pe vremuri și pe care o exportam în toată Europa. Îmi aduc aminte de suprafețele mari cultivate cu cânepă în satul bunicilor materni, pe vremea CAP-urilor, și mirosul specific al plantei verzi. Ce turte cu julfă (un fel de desert preparat cu ajutorul semințelor de cânepă) făcea bunica! Am participat de câteva ori când eram copil la operațiunea de murat snopii de cânepă în apa Siretului.

Numai bine!

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[23.11.18 09:41:24]
»

@tata123:

Cu siguranta Vivariul este interesant de vizitat si pentru adulti. Noi consideram ca tot ce expune animale si pasari este atractia copiilor. Si este. Dar cum fiecare din noi pastram un crampei de copil in noi, nu avem cum sa nu ne bucuram la vizitarea unui asemenea loc.

Eu am remarcat in mod deosebit dragostea muzeografilor oentru “locul lor de munca”. Nu exista aici personal dedicat care sa se ocupe de intretinerea curateniei “casutelor” animalelor si pasarilor. Acest rol il preiau tot dumnealor muzeografii de aici. Si o fac cu toata implicarea si dragostea.

Mi-a placut si recomand locul.

Despre canepa imi amintesc de la bunici si de la scoala si eu.

Si nu am putut sa nu na duca gandul la Muzeul Palariilor de Paie de la Criseni vezi impresii.

Numai bine! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mihaelavoicu
[23.11.18 23:07:43]
»

Un mic vivariu a fost cu ceva ani în urmă în parcul central din Tecuci. Era un fel de înțelegere/contract între primărie și un boss al unui local din parc. Nu plătea chirie, dar întreținea parcul.

Ce trandafiri, ce aranjamente, spații pentru copii, căruți, roți, și alte ustensile expuse. Dar și un vivariu, unde era o ciripeală și o gălăgie cumplită, mai ales când se strângeau ceva copii.

A... și mai avea o mică expoziție de flori de mină. Nu știu, de ce, dar totul a dispărut.

Frumos spus și votat cu drag!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mihaelavoicu
[23.11.18 23:14:51]
»

@tata123: Turte cu julfă? Mâncam pe rupte! Și semințe de cânepă cu pumnul.

În Muntenia se numesc Scutecele Domnului. Eu fac în fiecare an în ajun de Crăciun, când vine preotul. Dar nu cu julfă, ci cu nucă și miere de albine. Mi-a spus că sunt singura din parohie care face așa ceva. Cât e de grăbit, dar tot ia loc și servește.

Cânepa aia , snopi pusă la murat, intra apoi la meliță.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&EmaAUTOR REVIEW
[24.11.18 08:02:49]
»

@mihaelavoicu:

Sarut mana!

Nu am stiut de coltul amenajat din Tecuci. E drept ca in ultimul ocoloesc Tecuciul pe centura.

Pe vremea cand nu era centura, treceam prin oraselul galatean. M-am si oprit de 3 ori in Tecuci insa nu am nicio experienta frumoasa speciala. Ba din contra. Sau hai sa gasesc una totusi, e legata de trenuri si de gara, caci aici e un nod de cale ferata. Pe vremea cand circulan cu trenul am facut un circuit (existau bilete CFR circuit) si conditia rra sa faci niste escale si sa faci niste bucle pe harta CFR. Asa am auuns peima data in Tecuci.

Ideea vivariului si muZeul in fapt este o reusita!

Numai bine! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mihaelavoicu
[24.11.18 10:46:06]
»

@Dan&Ema: Ieri am omis să văd și pozele. La P13, ciuperca respectivă se numește Ganoderma, din care cercetătorii chinezi, se pare că au extras ceva substanțe, cu mari speranțe în tratamentul, dacă nu cumva, chiar vindecarea cancerului. Vorbesc de ciuperca aia ca o dantelă și tivită cu alb.

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[24.11.18 11:57:09]
»

@mihaelavoicu:

Multumesc de completare. ????????????????????

mishu
[24.11.18 23:21:04]
»

@Dan&Ema: Frumos intradevar, felicitari, votat cu mare drag.

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[25.11.18 08:42:19]
»

@mishu: Multumesc! ????

Zoazore
[30.11.18 11:14:49]
»

@Dan&Ema: Interesant muzeu! Ideea cu reciclarea e ff utilă pentru copii, mai ales!

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[30.11.18 11:42:36]
»

@Zoazore:

Buna dimineata! Si pe mine m-a atras ideea cu reciclarea si modul original de a aborda. Aceasta tema. In mintea celor mici si celor mari.

Cred ca parada in hainute din acestea este foarte indragita si spectaculoasa!

Idei simple cu mesaje profunde!

Multumesc de lectura!

Sa ai un Decembrie cu clinchet de sarabatoare frumoasa si sa continui sa ii bucuri pe toti cu felul tau, cu vorba ta!

Numai bine! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, mihaelavoicu, mishu, tata123 🔱, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Bacăul şi împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.064335823059082 sec
    ecranul dvs: 1 x 1