ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.07.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUL-2018
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Complexul muzeal Iulian Antonescu - întoarcere la izvoare

TIPĂREȘTE URM de aici

Complexul muzeal Iulian Antonescu din Bacău (str. 9 mai nr. 7) a fost înfiinţat în 1957 ca Muzeu Regional de Istorie. Inugurarea a avut loc în 1959 cu secţiile de istorie, ştiinţele naturii şi artă. Cu timpul secţiile de ştiinţe ale naturii şi artă s-au dezvoltat independent ca alte muzee în locaţii diferite. În 2003 s-au unificat Muzeul Judeţean de Istorie cu Muzeul Judeţean de Etnografie şi Artă care sunt secţiile principale şi ale actualului Complex Muzeal.

Încă de la înfiinţare, muzeul şi-a propus şi a reuşit să valorifice patrimoniul cultural local bogat în situri arheologice dar şi în cultura tradiţională rurală. Are ca profil de activitate înafara interfaţei de muzeu o importantă activitate de cercetare, conservare, restaurare a obiectelor valoroase de patrimoniu. În 1990 s-a construit un local nou, singurul din ţară conceput pentru un muzeu de istorie modern. În actualul Complex Muzeal funcţionează secţiile de arheologie, istorie, etnografie, galeria de expoziţii temporare ˝hol˝, o bibliotecă de 9000 volume şi sală de conferinţe pentru nenumăratele evenimente care se organizează aici. Programul de vizitare este de marţi până duminică de la 8 la 17. Taxa de vizitare este de 12 lei cu reducere de 50% pentru pensionari, elevi, studenţi şi militari.

În faţa clădirii impunătoare cu pereţi de sticlă se află statuia marelui arheolog şi istoric Vasile Părvan născut în 1882 în judeţul Bacău (fost Tecuci) şi decedat înainte de vreme la 45 de ani. Lui i se datorează descoperirea cetăţii Histria şi studiul aprofundat al cetăţilor dacice.

Cât despre Complexul Muzeal din Bacău acesta poartă numele lui Iulian Antonescu , eminent istoric, muzeograf, profesor universitar, organizator al muzeului încă din 1957. În holul Complexului, o plăcuţă de bronz aminteşte vizitatorului despre personalitatea sa. Tot în hol am văzut un afiş cu o expoziţie despre Casa Regală a României, care din păcate s-a închis la 30 iunie. Pe un perete al galeriei ˝hol˝picturi de factură naivă al unor copii din primele clase primare mi-au adus aminte că în ei stă speranţa noastră.

O scară monumentală de marmură m-a condus în secţia de arheologie. Exponatele prezentate evocă istoria acestui pământ încă din paleolitic (1000000-10000 ani î. Hr.) Sunt expuse piese din siturile paleolitice de la Buda şi Lespezi, o machetă a sanctuarului de la Brad şi a unei case din neolitic (5600-3500 î. HR.), reconstituirea cetăţii dacice de la Zargidava (Brad), piese din epoca bronzului şi din cultura hallstatt (1200-400 î. Hr) cum ar fi podoabele din necropola de la Gioseni. Este interesantă o hartă de dinainte de cucerirea romană, în zonă trăind dacii care au rămas liberi, sargaţii.

Aceeaşi scară monumentală m-a condus la etajul următor unde funcţionează secţia de istorie. Am admirat Tetravangheliarul dăruit bisericii Precista de Alexandru fiul lui Stefan cel Mare, obiecte recuperate din săpăturile de la Curtea Domnească, colecţii numismatice între care tezaurul de la Măgura cu sute de danari romani din sec. I-II. Sunt expuse statui ale lui AL. Ion Cuza, M Kogălniceanu, mobilier de epocă din sec. XVII-XVIII, uniforme, arme, medalii ale soldaţilor din războiul de independenţă şi primul război mondial.

Următorul etaj este secţia de etnografie. Aici sunt redate scene din ocupaţiile de bază rurale, portul popular, o casă mobilată cu tindă şi două camere. Măşti populare, război de ţesut, vopsele naturale pentru lână, veşminte bisericeşti, unelte agricole, totul are o eleganţă naturală şlefuită peste generaţii. Nu lipseşte nimic din preocupările şi ocupaţiile oamenilor care nu aveau televizor sau internet dar totuşi aveau o viaţă plină, trăiau într-o comunitate. Cei care v-aţi petrecut vacanţele la bunici la ţară, privind pozele veţi avea senzaţia că vă întoarceţi la anii copilăriei. M-a impresionat o sală de clasă cu bănci de lemn, o tăbliţă de ardezie, un abac şi un catalog scris caligrafic în anul 1904. Amintiri, amintiri!

Ca mărturie a continuei preocupări pentru dezvoltarea muzeului stau cifrele: la înfiinţare în 1957 nu era niciun obiect de patrimoniu, în 1977 piesele cu valoare istorică sau arheologică erau 18000 astăzi sunt peste 35000. Am părăsit Complexul Muzeal Iulian Antonescu cu bucuria că pentru câteva ore m-am întors la izvoare.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Michi in 21.07.18 20:29:47
Validat / Publicat: 21.07.18 21:49:13
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în BACĂU

VIZUALIZĂRI: 890 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Complexul Muzeal Iulian Antonescu
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 21800 PMA (din 22 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

mishu
[21.07.18 21:53:52]
»

@Michi: Start vot! Ce ne-am face fara istorie si fara cei ce ne-o prezinta?

Felicitari, votat cu mare drag.

doinafil
[22.07.18 13:43:48]
»

@Michi: Ce păcat că n-ați prins expoziția cu „Casa Regală a României”! Ce mult mi-ar fi plăcut și mie, dacă o vedeam! Asta e! Poate altă dată. Mi-au plăcut și celelalte exponate din muzeu!

Felicitări, mama Michi, am votat cu drag!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
apartamente, doinafil, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Bacăul şi împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.15970301628113 sec
    ecranul dvs: 1 x 1