ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.11.2014
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Iasi
ÎNSCRIS: 10.08.11
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
OCT-2014
DURATA: 2 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

La pas prin Muntii Berzunti

TIPĂREȘTE

Pentru cel mai friguros weekend al lui octombrie am ales sa ne plimbam mai pe langa casa, si anume in judetul Bacau...

Planul initial a sunat cam asa:traversarea crestei pricipale a Muntilor Berzunti de la Targu Ocna la Moinesti, impartita in 2 zile respectiv 25 si 26 octombrie cu oprire peste noapte la Schitul Sf Ilie din Berzunti.

Dupa studierea prognozei meteo care nu se arata prea buna, am hotarat ca e mai bine sa facem traversarea invers de la Moinesti la Targu Ocna, mai ales ca ora de intrare in traseu era una tarzie, ora 11 dimineata, intrucat ne-am adunat 13 doritori de plimbari din mai multe judete.

Asadar sambata 25 octombrie am lasat masinile in parcarea de langa Carrefour-ul din Moinesti si am plecat intr-o drumetie ce s-a dovedit a fi una din cele mai reusite de anul acesta.

Trebuie mentionat ca aceasta creasta nu beneficiaza de marcaje turistice, orientarea s-a facut folosind GPS-ul si H-ul forestier.

Desi maruntei, (cel mai inalt varf-Varful Magura cu 984 m) Berzuntii au o creasta foarte interesanta Pornind din Moinesti, drumul vechi de caruta urmeaza creasta pe la liziera padurii de fag, iar spre est este marginita cand de pasuni, cand de o padure tanara. De cum am urcat dealul din fata garii din Moinesti ni s-a infatisat un peisaj de poveste, peste vegetatie a cazut chiciura si-ti dadea senzatia ca te aflai in miezul iernii si nici decum la jumatatea toamnei. De altfel toata cresta a fost asa.

Asta pana in dreptul lacului Tarnita, unde odata intrati in padure, peisajul a inceput sa se schimbe, timid soarele ne mai arunca o raza iarna a facut loc unei toamne autentice.

Spre lac se poate cobori pe un drum intortocheat sau pe de-a dreptul prin padure. Noi am ales varianta mai rapida atat la dus, cat si la intors. Lacul este la ~500m de creasta, dupa o coborare de ~100m diferenta de nivel.

Lacul Tarnita numit de localnici şi Lacul Bălătău, a dat naştere multor legende. Noi le-am aflat de la parintele Isaia de la Schit, el povestindu-ne cu patos cum ca este un lac fără fund, că toate vietăţile sunt atrase în lac şi sfârşesc prin înec, ba chiar că în lac ar putea fi văzut catargul unei corăbii, mai mult cica s-ar fi adus scafandri care n-au reusit sa atinga fundul lacului.

Noi aici am facut o pauza de vreo jumatate de ora ca sa mancam ceva si sa ne mai tragem sufletul, soarele a iesit sa ne mangaie si el cu razele lui, mai ales ca tot drumul pana aici adica aproximativ 2 ore l-am facut printr-un peisaj hivernal peste care mai venea si cate un vant rece.

De la lac pana la schit situatia s-a schimbat. Drumul lasa loc unei poteci, pe alocuri greu vizibila. Creasta este intortocheata, cu schimbari de directie bruste si dese, cu urcusuri si coborasuri. Marcajul "H" limita de ocol silvic este prezent insa, uneori mai apare cate un drum de exploatare care are tendinta de a ne scoate de pe creasta. In multe locuri culmea este ingusta, foarte abrupta inspre est. Urcusul spre varful Tarnita incepe cu o catarare pe stanca, nu foarte abrupta dar dificila mai ales la baza, roca este sfaramicioasa, la care s-a adaugat si un strat mic de zapada, suficient cat sa ne dea emotii. Traseul este apropape in totalitate prin padure, fara belvederi, pe alocuri cu vegetatie deasa si doboraturi, dar fara a fi un traseu plictisitor. Ne-au tinut simturile active marcajul de creasta care nu este foarte des si haul din stanga, in care daca alunecai nu era de bine.

Pauze lungi nu am mai facut, doar cateva pt poze de grup, insa cu toate acestea noaptea ne-a prins pe traseu cand mai aveam putin pana la schit, insa intr-o zona cu vegetatie abundenta unde de altfel am reusit sa pierdem si traseul. In incercarea noastra de a ocoli creasta intrucat era ceata si vizibilitate scazuta am coborat prea mult pe drum si a trebuit sa urcam din nou, pe creasta la lumina frontalelor.

Cand in sfarsit dupa vreo jumatate de ora de "balaureala" am dat de drumul forestier care ducea la schit am rasuflat usurati, mai ales ca frigul se intetise iar ceata era din ce in ce mai deasa.

La schit parintele Isaia ne astepta cu sufletul la gura, noi nu mai dadusem nici un semn de viata de dimineata, omul nici nu credea ca mai ajungem.

Am vizitat mai intai biserica, cu hramul Sfantul Ilie, foarte frumoasa si sfintita recent (in 2010), iar apoi ni s-au aratat camerele in care aveam sa dormim.

Caldute, recent mobilate, cu paturi supraetajate, curatenie bec, asternuturi curate, ce altceva iti mai puteai dori.

Parintele ne-a facut si o surpriza, ne-a pregatit o masa calda, cu mancaruri simple, de post dar foarte gustoase, iar la sfarsit desert si un vin fiert care ne-a picat foarte bine.

Dupa masa ni s-au povestit legendele locului, printre care si cea a schitului, parintele fiind un om foarte cald si dornic sa impartaseasca din cunostintele lui tuturor celor care vor sa asculte.

A doua zi am participat un pic la slujba fiind si o zi de sarbatoare, Sf Dumitru, am lasat pomelnice, am mancat si am purces la drum, intrucat mai aveam de parcurs inca 2/3 din drum.

Frigul din seara precedenta ne-a adus o mare bucurie, drumul de taf era complet inghetat si astfel nu am avut contact cu noroiul, desi unii din noi mai norocosi au reusit sa ajunga si in cate o balta :).

A doua parte a traseului, desi ceva mai lunga, pune mai putine dificultati de orientare. Urmam drumul pana la troita unde intram din nou in padure, vechiul drum devine poteca, padurea batrana face uneori loc vegetatiei dese de sol. Reapar versantii abrupti spre est, si reapar si transeele sapate de-a lungul crestei in primul razboi mondial. Dupa coborarea abrupta de pe varful Magura, care a pus totusi putine dificultati participantilor se iese la gol alpin, apare si un drum de caruta, iar privelisti de basm ni se intind in fata ochilor.

Aici am facut o mica pauza de masa si soarele iar ne-a incalzit putin cu razele lui, parca stia ca stam pe loc si aveam nevoie de el.

De aici urmeaza un drum suficient de lat, care incet incet a inceput sa se dezghete, facand loc unor noroaie de toata frumusetea, insa belvederile largi catre Muntii Nemira si Ciucului te fac sa uiti de aceasta mica neplacere. Peisajul de toamna revine in fata noastra, padurea parca se transforma si ne incanta ochii cu frunze ruginii.

Parasim drumul care coboara spre Bratesti, si urmam o carare lata printr-o padure de pini, fapt care ne-a mai usurat putin bocancii de noroiul adunat inainte. Evitam alte coborari catre cartierele marginase din Targu Ocna, tinand creasta spre gara Salina. Poteca iese chiar deasupra garii, dupa o coborare printr-un "tunel" taiat prin arbusti.

Aceasta frumoasa tura de toamna-iarna s-a terminat apoteotic cu o bere rece servita la o terasa din apropiere, dupa care ne-am imprastiat care incotro spre casele noastre.

Aspecte de aprofundat:

-singura sursa de apa pe acest traseu a fost la Schitul Sf Ilie, deci apa nu trebuie sa lipseasca

-drumul prin padure pune cateva probleme de orientare, dar nu greu de trecut

-nefiind marcaj turistic trebuie sa urmaresti cu foarte mare atentie H-ul forestier, oricum o astfel de tura necesita in grup si un orientarist priceput. Noi am avut 2 si tot am reusit sa prelungim plimbarea cu vreo jumatate de ora

-La prima vedere zona nu prezinta un potential deosebit pentru turisti dar dupa ce am parcurs cei ~ 39 de km in doua zile as spune ca nu-i chiar asa. Ceea ce m-a bucurat insa a fost faptul ca atat padurea cat si creasta nu au fost poluate de trecatori. Ceva deseuri am intalnit in jurul lacului Tarnita care vara devine un loc pentru gratar dar in rest nimic.

-de remarcat ca si aici ca si prin alte zone impadurite se taie copaci la greu, ceea ce nu este deloc imbucurator, mai ales ca prin padure am vazut ceva urme lasate de torenti.

-pentru parcurgerea traseului in bune conditii trebuie si un dispozitiv cu GPS.

-informatii utile despre aceasti muntisori mai gasiti si pe muntesiflori.ro/?s=berzunti&x=0&y=0, unde dl Puscarciuc, un fin cunoscator al acestor plaiuri isi asterne gandurile.

Plimbari placute!!


[fb]
---
Trimis de elena_iasi in 01.11.14 20:01:53
Validat / Publicat: 02.11.14 11:31:06
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BACĂU.

VIZUALIZĂRI: 5089 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (elena_iasi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 Gol alpin
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 21800 PMA (din 22 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

webmaster15
[02.11.14 11:30:30]
»

Mutat la rubrica "Descoperă Bacăul şi împrejurimile" (deja existentă pe sait).

webmaster
[02.11.14 11:39:21]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Dabator
[02.11.14 21:31:52]
»

@elena_iasi - Mi-au plăcut impresiile...

mariana.olaru CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[03.11.14 12:55:17]
»

Un traseu foarte interesant, ilustrat pe masura de fotografii foarte frumoase. Cred insa ca in ciuda acestei frumuseti aparte pe care anotimpul iernii timpurii ne-o ofera, iata, cu nebanuita generozitate, o astfel de incursiune merita facuta vara! Asa incat, pe lista mea de drumetii la care aspir, am trecut si traseul de care ne-ai povestit. Sper ca Sf. Ilie sa ma ajute sa ajung si eu intr-o zi (de vara!) la schitul sau din Muntii Berzunti

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
elena_iasiAUTOR REVIEW
[03.11.14 13:04:49]
»

Mie personal imi plac drumetiile pe timp de toamna /iarna. Sunt frumoase si pe timp de primavara /vara dar riscul de dezhidratare e mare, trebuie luata multa apa daca traseul e sarac in surse de apa, in consecinta rucsacul va fi mai greu.

Adevarat este si faptul ca vara ziua e mai lunga si nici nu impune prea mult echipament dedicat.

Perioada in care facem drumetii e pana la urma mai putin importanta, ideea este sa vrem sa iesim in natura, sa ne bucuram de frumusetile ei

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Qvadratvus
[05.11.14 22:54:18]
»

Felicitări atât dv. pentru rewiew, cât și familiei Pușcariuc, care depune o muncă uimitoare în ceea ce privește cunoașterea unor zone mai puțin știute din România. Cu cele scrise, mi-ați reamintit din nou că mi-am propus cândva să văd la fața locului unele dintre culmile ascunse de distanță, ale unei părți din copilăria mea.

Oricum, cine știe cât timp Berzunții vor mai rămâne propice turismului "de frontieră", fără mici, gratare și muzică dată la maxim. Sper că asta va dura cât mai mult.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
elena_iasiAUTOR REVIEW
[05.11.14 23:11:51]
»

@Qvadratvus - Si eu sper sa nu fie invadati prea curand, ca mi-au placut mult asa salbatici si nemarcati cum sunt.

Trebuie sa spun ca nu doar muntii peste 2000 m sunt spectaculosi, si in ultimul timp chiar mi-am propus sa "calc" pe creste mai putin inalte.

In decembrie ma duc in Muntii Ciucului care au cateva trasee promitatoare si ma intorc si de acolo cu un set de impresii, avem 3 zile la dispozitie

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[05.11.14 23:12:25]
»

O drumeţie pe cît de "bio" se poate, adică naturală, adică orientare la faţa locului, pădure neumblată, parcă citeam un basm rusesc cu un călugăr care aşteaptă îngrijorat, cu samovarul fierbinte, pe rarii călători ce se abat prin părţile lui.

Prima poză mi-e deosebit de familiară, am un prieten care locuieşte aproape de gara din Moineşti (gară care mai e folosită cînd şi cînd, la transporturi petroliere). Îmi povestea şi el de drumeţii pînă la Lacul Tarniţa. Dar zona nu riscă să devină prea populară, pentru că sînt destule alte locuri accesibile pentru grătare, aşa că are toate şansele să scape cît mai neatinsă.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
MarianMihail
[29.10.19 11:26:08]
»

@elena_iasi:

Am fost acolo:

22.10.2019: Târgu Ocna (263 m) - Vf. Chiciria (502 m) - Vf. Oșoiu (781 m) - Vf. Măgura (984 m) - Schitul Sf. Ilie - 20,4 km - 11 ore traseu de creasta pe banda albastră fff dificil.

23.10.2019: Schitul Sf. Ilie - Vf. Bulimandru (978 m) - Vf. Tarnița (892 m) - Vf. Runcu (767 m) - Parcul Băi Moinești (480 m) - 16,7 km - aproximativ 8 h.

Traseul este unul de anduranță și are frumusețea lui aparte pe care dvs ați reușit foarte bine să o descrieți în articol.

Vreau doar să punctez anumite aspecte ale traseului care ni s-au părut foarte periculoase având în vedere că este totuși un traseu turistic și în acest sens am făcut și o sesizare telefonică salvamontului din zonă.

Coborârea înspre Lacul Tarnița se face pe un pinten de stâncă pe o distanță de 50 m dintre care primii 15 sunt foarte abrupți iar în stânga și în dreapta stâncii care este de aprox. 1,5 m lățime se află două prăpăstii la care nu li se văd fundurile. Această porțiune de traseu este foarte nesigură - mai ales la coborâre - și de aceea trebuie parcursă cu foarte mare atenție. Cred că zona ar trebui semnalizată corespunzător și amenajată - măcar cu un cablu prins în stâncă pentru că efectiv nu ai de ce să te ții.

Lipsa potecilor și a marcajelor dă de furcă și celor mai experimentați împătimiți ai muntelui dar cu toate acestea traseul este excepțional și merită făcut.

Pentru cei care doresc să facă acest traseu le recomand să citească cu mare atenție acest articol pentru că este foarte bine scris și totodată foarte util și cred că e singurul.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Qvadratvus
[14.10.21 23:40:19]
»

Articolului iar sta mai bine în rubrica "O zi în Comănești/Moinești - impresii și recomandări".

webmasterX
[15.10.21 08:30:38]
»

@Qvadratvus: Avem rubrici atât pt Comănești, cât și una dedicată Moineștiului.. Dac-ar fi să alegi, în care ai aprecia că „i-ar sta mai bine” / dintre cele 2?

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
abancor, elena_iasi, mariana.olaru, MarianMihail, Qvadratvus
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Bacăul şi împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.053088188171387 sec
    ecranul dvs: 1 x 1